Siirry pääsisältöön

WFPB - Juurekset ja kaali - Ideat syksyn sadosta

Mitä aiot tehdä juureksista tällä viikolla?

Satokausiämpärikin oli viikonloppuna tarjouksessa. Kävin Superin sijasta Lidlissä, ja siellä olivat porkkanat, lantut, punajuuret ja kaali kaikki myös alle euron kilohinnalla. Ei kannattanut kurvata enää Supermarkettiin. Ämpäri jäi nyt saamatta, mutta onhan niitä kertynyt.

Tässä postauksessa muutama idea juureksista. Nyt ei ole luvassa gourmet-ruokaa, koska tein ihan mitä sattuu, ja ei oikein mikään maistunutkaan. Tuntui, että sama vaikka söisi pahvia. Syön koska muuten ei pärjää eikä jaksa, mutta samalla en malta odottaa milloin saan vain leipää ja kahvia, sekä mustikkapullaa tai - piirakkaa vaniljakastikkeella. Eilen söin kaksi kertaa kaurapuuroa.

Idea on ensin tärkein ja monesti on maustamisesta kiinni, miten se ruoka lopulta onnistuu. 

Lidlissä sai kahden kilon pusseja porkkanaa eurolla, ja sitä oli ennestäänkin.
Tärkeintä nyt siis porkkanaa laittaa ruokiin, ja aloitin pilkkomalla niitä ison kourallisen.

  • n. 500g Porkkanaa
  • 1, 5 dl kypsiä kidneypapuja
  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • vettä
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa
  • 2 tl persiljaa
  • mustapippuria
  • Chiliä tai tulista kastiketta
  • 1/2 jauhettua korianteria
  • 1 tl juustokuminaa
Porkkanat ensin vähään veteen + mausteet. Perunat kiehumaan, ja perunoiden keitinveden voi kaataa porkkanoiden päälle kun valmistuvat. Spagetit keitetään, ja niidenkin vesi porkkanakattilaan.
Lopuksi purkki paseerattua tomaattia porkkanakattilaan, Valmista.



Tästä tuli makea kastike, koska porkkanaa tuli niin paljon. Olen parempiakin kastikkeita tehnyt, ja nyt sitä ketsuppiakin joutui laittamaan annoksen kanssa. 

Testasin ilman tomaattia aluksi, ja ihan hyvää vihanneslisuketta niinkin. 


Pastakastikkeena kuitenkin aivan hyvää. Ehkä tilkka soijakastiketta tuomaan umamia. Tai sieniä. 


Näyttää ihan perus ruualta, kun sekoittaa kaiken yhteen. Perunat tosi hyviä. Punaisen pussin lajiketta.



Uunijuurekset kerkesin jo tekemään, nehän on helpot. Ei mitään mausteita, pelkät juurekset. On hyvää!

Tässä ruuassa on nyt kotimaisuusaste 100%, jos ei laita bataattia uunijuuresten sekaan.

Jos saan syötyä tänään pois, teen uudet. Nämä pitää syödä vauhdilla, paras lumous syntyy odotuksesta ja uunituoreudesta.


Oliko vähän kuivaa? Oli. Ei kastiketta. Balsamiviinietikkakin oli loppu, sitä kannattaisi jo hakea. Uunijuurekset ovat sen verran mehukkaita silti, että sain tämän pisteltyä alta pois päästäkseni kahvin ja pullan kimppuun. 

Puolukat, puolukkasurvos löytyi lopulta kastikkeeksi, ennen kuin peruna juuttui kurkkuun. 
Perunat Afra-lajiketta, olisi saanut muusinkin tehtyä. 


Salaatti, ks. Pula-ajan hedelmä- ja juurikassalaatti:

  • Porkkanaraaste
  • Omenasuikaleet
  • Kiinankaalisuikaleet
  • Pakastemustikat
  • Rusinat
  • Kaurahiutaleet
  • 1 rkl pellavansiemenrouhetta
Tähän salaattiin sopisivat pähkinät, ja pellavarouhe sopii ja tuo makeaa rasvaisuutta.
Kastikkeeksi appelsiinimarmeladia, tai vastaavaa. Sekoita vähän marmeladia veteen, niin se leviää paremmin. Tämä on sekä salaatti että jälkiruoka. 


Lanttua kannattaa myös raastaa. Ei paljon aurinkoisempaa ruokaa ole keksitty.  Lantusta kuitenkin sanotaan, että se on pohjolan appelsiini. Paljon C-vitamiinia. Kastikkeeksi sopii balsamietikka + sinappi - yhdistelmä.
Makeat balsamikastikkeet ovat hyviä. Tai ei laita mitään kastiketta.

Lanttua on paras raastaa vain äkkiä pieni palanen lautasen reunalle. Tätä en ala säilömään, koska vitamiinitkin vain haihtuvat pois.

Lantut mitä ostin nyt, olivat tosi pahvisen makuisia tikkujen muodossa. Jos lanttu on raikas, sitä jaksaa paremmin syödä.


Ostin kikherneitä, ja kunhan ne saan keitettyä teen tätä:

  • Kaalia
  • Porkkanaa
  • Kikherneitä
  • Riisiviinietikkaa
  • Hot Curry mausteseosta
Ainekset suikaloidaan ja pilkotaan, maustetaan ja laitetaan leivinpaperin päälle uunipellille, n. 200 C parikymmentä minuuttia. 
Porkkanat jäävät usein napakoiksi. Hyvä lisuke riisille, ja voi lämmittää riisinkeittimen ritilässä.

Voi tehdä ilman kikherneitäkin, mutta ne ovat kyllä tosi kivoja tässä. 

Ks. Peltiruoka, johon tuli raasteena nämä samat.


Yritin tehdä yhtä aikaa perunoita sekä kikherne-lisuketta uunissa. Ongelma oli että perunat eivät olleet tarpeeksi ruskeita, mutta kaali alkoi jo kärytä. Piti ottaa vähän keskeneräisenä pois.
Parempi siis pilkkoa porkkanat ehkä vielä pienemmiksi, ja laittaa koko pelti täyteen ja perunat erikseen.

Perunat valeltu tomaattisoseella ja grillausmausteella. Tämä on jotenkin ihana yhdistelmä, ja saa mahtavan tuoksun kotiin mausteista ja paistamisesta.

Tässäpä oli muutama idea juureksista. Kiva laittaa näitä vähän riviin ja esille, voi palautella mieleen myöhemminkin. Vaikka kuinka monta vuotta olen näitä kokannut, niin aina se hetki kun katsoo sitä vihanneskasaa, on jotenkin kuin aika pysähtyisi ja mikään ei liiku. Kello tikittää seinällä ja juurekset alkavat ihan silmissä itää pikku hiljaa.

Juurekset ovat silti kauniita ja joka kerta niistä on tosi kiitollinen. Pitää toivottavasti flunssatkin loitolla.

Kiitos ja nähdään pian!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl