Mitä aiot tehdä juureksista tällä viikolla?
Satokausiämpärikin oli viikonloppuna tarjouksessa. Kävin Superin sijasta Lidlissä, ja siellä olivat porkkanat, lantut, punajuuret ja kaali kaikki myös alle euron kilohinnalla. Ei kannattanut kurvata enää Supermarkettiin. Ämpäri jäi nyt saamatta, mutta onhan niitä kertynyt.
Lidlissä sai kahden kilon pusseja porkkanaa eurolla, ja sitä oli ennestäänkin.
Testasin ilman tomaattia aluksi, ja ihan hyvää vihanneslisuketta niinkin.
Pastakastikkeena kuitenkin aivan hyvää. Ehkä tilkka soijakastiketta tuomaan umamia. Tai sieniä.
Näyttää ihan perus ruualta, kun sekoittaa kaiken yhteen. Perunat tosi hyviä. Punaisen pussin lajiketta.
Oliko vähän kuivaa? Oli. Ei kastiketta. Balsamiviinietikkakin oli loppu, sitä kannattaisi jo hakea. Uunijuurekset ovat sen verran mehukkaita silti, että sain tämän pisteltyä alta pois päästäkseni kahvin ja pullan kimppuun.
Lanttua kannattaa myös raastaa. Ei paljon aurinkoisempaa ruokaa ole keksitty. Lantusta kuitenkin sanotaan, että se on pohjolan appelsiini. Paljon C-vitamiinia. Kastikkeeksi sopii balsamietikka + sinappi - yhdistelmä.
Voi tehdä ilman kikherneitäkin, mutta ne ovat kyllä tosi kivoja tässä.
Juurekset ovat silti kauniita ja joka kerta niistä on tosi kiitollinen. Pitää toivottavasti flunssatkin loitolla.
Satokausiämpärikin oli viikonloppuna tarjouksessa. Kävin Superin sijasta Lidlissä, ja siellä olivat porkkanat, lantut, punajuuret ja kaali kaikki myös alle euron kilohinnalla. Ei kannattanut kurvata enää Supermarkettiin. Ämpäri jäi nyt saamatta, mutta onhan niitä kertynyt.
Tässä postauksessa muutama idea juureksista. Nyt ei ole luvassa gourmet-ruokaa, koska tein ihan mitä sattuu, ja ei oikein mikään maistunutkaan. Tuntui, että sama vaikka söisi pahvia. Syön koska muuten ei pärjää eikä jaksa, mutta samalla en malta odottaa milloin saan vain leipää ja kahvia, sekä mustikkapullaa tai - piirakkaa vaniljakastikkeella. Eilen söin kaksi kertaa kaurapuuroa.
Idea on ensin tärkein ja monesti on maustamisesta kiinni, miten se ruoka lopulta onnistuu.
Tärkeintä nyt siis porkkanaa laittaa ruokiin, ja aloitin pilkkomalla niitä ison kourallisen.
- n. 500g Porkkanaa
- 1, 5 dl kypsiä kidneypapuja
- 1 prk paseerattua tomaattia
- vettä
- 1 tl oreganoa
- 1 tl basilikaa
- 2 tl persiljaa
- mustapippuria
- Chiliä tai tulista kastiketta
- 1/2 jauhettua korianteria
- 1 tl juustokuminaa
Porkkanat ensin vähään veteen + mausteet. Perunat kiehumaan, ja perunoiden keitinveden voi kaataa porkkanoiden päälle kun valmistuvat. Spagetit keitetään, ja niidenkin vesi porkkanakattilaan.
Lopuksi purkki paseerattua tomaattia porkkanakattilaan, Valmista.
Tästä tuli makea kastike, koska porkkanaa tuli niin paljon. Olen parempiakin kastikkeita tehnyt, ja nyt sitä ketsuppiakin joutui laittamaan annoksen kanssa.
Testasin ilman tomaattia aluksi, ja ihan hyvää vihanneslisuketta niinkin.
Uunijuurekset kerkesin jo tekemään, nehän on helpot. Ei mitään mausteita, pelkät juurekset. On hyvää!
Tässä ruuassa on nyt kotimaisuusaste 100%, jos ei laita bataattia uunijuuresten sekaan.
Jos saan syötyä tänään pois, teen uudet. Nämä pitää syödä vauhdilla, paras lumous syntyy odotuksesta ja uunituoreudesta.
Oliko vähän kuivaa? Oli. Ei kastiketta. Balsamiviinietikkakin oli loppu, sitä kannattaisi jo hakea. Uunijuurekset ovat sen verran mehukkaita silti, että sain tämän pisteltyä alta pois päästäkseni kahvin ja pullan kimppuun.
Puolukat, puolukkasurvos löytyi lopulta kastikkeeksi, ennen kuin peruna juuttui kurkkuun.
Perunat Afra-lajiketta, olisi saanut muusinkin tehtyä.
Salaatti, ks. Pula-ajan hedelmä- ja juurikassalaatti:
- Porkkanaraaste
- Omenasuikaleet
- Kiinankaalisuikaleet
- Pakastemustikat
- Rusinat
- Kaurahiutaleet
- 1 rkl pellavansiemenrouhetta
Tähän salaattiin sopisivat pähkinät, ja pellavarouhe sopii ja tuo makeaa rasvaisuutta.
Kastikkeeksi appelsiinimarmeladia, tai vastaavaa. Sekoita vähän marmeladia veteen, niin se leviää paremmin. Tämä on sekä salaatti että jälkiruoka.
Makeat balsamikastikkeet ovat hyviä. Tai ei laita mitään kastiketta.
Lanttua on paras raastaa vain äkkiä pieni palanen lautasen reunalle. Tätä en ala säilömään, koska vitamiinitkin vain haihtuvat pois.
Lantut mitä ostin nyt, olivat tosi pahvisen makuisia tikkujen muodossa. Jos lanttu on raikas, sitä jaksaa paremmin syödä.
- Kaalia
- Porkkanaa
- Kikherneitä
- Riisiviinietikkaa
- Hot Curry mausteseosta
Ainekset suikaloidaan ja pilkotaan, maustetaan ja laitetaan leivinpaperin päälle uunipellille, n. 200 C parikymmentä minuuttia.
Porkkanat jäävät usein napakoiksi. Hyvä lisuke riisille, ja voi lämmittää riisinkeittimen ritilässä.
Voi tehdä ilman kikherneitäkin, mutta ne ovat kyllä tosi kivoja tässä.
Ks. Peltiruoka, johon tuli raasteena nämä samat.
Yritin tehdä yhtä aikaa perunoita sekä kikherne-lisuketta uunissa. Ongelma oli että perunat eivät olleet tarpeeksi ruskeita, mutta kaali alkoi jo kärytä. Piti ottaa vähän keskeneräisenä pois.
Parempi siis pilkkoa porkkanat ehkä vielä pienemmiksi, ja laittaa koko pelti täyteen ja perunat erikseen.
Perunat valeltu tomaattisoseella ja grillausmausteella. Tämä on jotenkin ihana yhdistelmä, ja saa mahtavan tuoksun kotiin mausteista ja paistamisesta.
Tässäpä oli muutama idea juureksista. Kiva laittaa näitä vähän riviin ja esille, voi palautella mieleen myöhemminkin. Vaikka kuinka monta vuotta olen näitä kokannut, niin aina se hetki kun katsoo sitä vihanneskasaa, on jotenkin kuin aika pysähtyisi ja mikään ei liiku. Kello tikittää seinällä ja juurekset alkavat ihan silmissä itää pikku hiljaa.
Juurekset ovat silti kauniita ja joka kerta niistä on tosi kiitollinen. Pitää toivottavasti flunssatkin loitolla.
Kiitos ja nähdään pian!
Kommentit
Lähetä kommentti