Laatikkoruoka uunissa. Vihanneksena porkkana, peruna, ja lisukkeena punajuuri.
Salaatiksi porkkana- tai lantturaaste, kaalisuikaleet ja pakastepuolukat.
Punajuuret keitin kattilassa, noin tunti - puolitoista tuntia, jäähdytin kylmässä vedessä, kuorin ja viipaloin. Jos et ole ennen keittänyt punajuuria tai haluat muuten nähdä, käy katsomassa työvaihekuvia: Punajuurien keittäminen.
Peruna-porkkanalaatikko on saman tyylinen, mitä oli perunalaatikko ruskeilla pavuilla. Siihen ei tullut muita vihanneksia tai juureksia.
Nyt kun lisäsin porkkanaa, kannatti laittaa myös tomaattisosetta, ketsuppia, ehkäpä tilkka soijakastiketta. Jotenkin porkkana alkaa heti tarvita lisää mausteita. Kaikki ei aina silti sovi, esimerkiksi paprikajauhe ei toiminut, kun kokeilin kerran.
Porkkanat lisäsivät työvaiheitakin: Kannattaa keittää ne ainakin puolipehmeiksi, ennen kuin laittaa perunalaatikkoon.
Peruna-porkkanalaatikko
- N. 600 g perunaa
- n. 300 g porkkanaa
- 1-2 dl kypsiä kidneypapuja
- Vettä niin, että peittyy
- maustepippuria
- mustapippuria
- persiljaa n. 2 rkl
- tilliä 1-2 tl
- tomaattimurskaa, n. 1 dl
- 1 -2 rkl ketsuppia
Määriä voi lisätä oman tarpeen mukaan.
Kuori tarvittaessa, ja viipaloi porkkanat. Kiehauta porkkanoita kattilassa vähän aikaa, jotta ne eivät ole ihan raakoja. Kaada vuokaan keitinvesineen. Viipaloi perunat. Laita vuokaan perunat, pavut ja mausteet. Peitä vedellä.
Paista n. 200 C uunissa. vuoka, ilman kantta, kunnes kypsää.
Näistä samoista aineksista voi keittää kattilassa keitonkin. Keitossakin porkkanat ensin esikiehumaan n. 10 min. Pavuista voi laittaa muitakin, kuin kidneypavut.
Muokkaus 9.10: tuota maustepippuria voi laittaa vähemmän kuin siihen, mihin ei tule porkkanaa.
Jotenkin tuo maustepippuri rupesi tulemaan korvistakin ulos. Voi olla, että laitoin liikaa.
Persiljaa saa olla parikin ruokalusikallista.
Löytyi pakkasesta tuoretta tilliä, sekin käy. Maustepippureita heittelin sinne tänne, tomaattia, ketsuppiloraus, lisäsin vielä kiehuvaa vettä.
Soijakastiketta olisin laittanut ehkä 1-2 tl, mutta se sattui olemaan lopussa.
Uunissa se oli aikansa. Varmaan olisivat perunat kypsyneet alle tunnissa valmiiksi, mutta laitoin porkkanat keittämättä. Jossain 30-40 min kohdalla kokeilin ja porkkanat olivat raakoja. Siksi ne kannattaa esikeittää. Nestettä jää ruokaan enemmän, jos ei tarvitse ihan näin kauan pitää uunissa.
Palanut rinki vuokassa lähti melko hyvin liottamalla ja tiskiharjalla. Loput tahrat etikalla. Kun sen antaa hetken vaikuttaa, saa aina puhdasta jälkeä.
Jos haluaa lisää vihreää persiljan ja tillin lisäksi, niin lehtikaali on hyvä neutraali lisä.
Vähän tummaksi lehtikaali muuttui.
Salaatti-idea laatikon kanssa: porkkanaraastetta, lantturaastetta, kaalisilppua ja puolukoita. Puolukkahillo tai survos on hyvä. Tai tahinia sisältävä kastike. Sitruuna teki ehkä liian kirpeäksi.
Jälkiruuaksi pannarit amerikkalaistyyliin eli leivinjauheella, joten hieman kohoavat. Banaania ja etikkaa kanamunaksi. Marjoja ja mansikkahilloa. Pannukakut
Kiitos kun luit! Taas sai käytettyä hyödyksi syksyn satoa. Toivottavasti maistuu! Palataan pian.
Kommentit
Lähetä kommentti