Melkein kymppi meni, eli 9-10 €.
= 1,79 €
Perunapussi jauhoinen 2 kg
= 3,47 €
- Keräkaali 1,064 kg x 0,95 € = 1,01 €
- Bataatti 0,402 € x 2,09 €/kg = 0,84 €
- Lanttu 0,658 € x 0,95 €/kg = 0,63 €
- Porkkana 2 kg = 0,99 €
Punaiset linssit 1,99 €
Alpro Soya Custard vanilja 1,99 €Siinä ostokset. Kaapistahan löytyi valmiina tärkkelyspitoisia, kuten riisiä, spagettia, hiutaleita, jauhoja.
Siksi tämä ei ole se todellinen ruokakulusumma. Viime kuussa meni 160 euroa, ja melkein sama sitä edellisessä kuussa.
Olisin keksinyt helposti kaikenlaista, mitä olisi voinut ostella. Vihanneksia riitti, se on pääasia. En kerinnyt ajankäytön puolestakaan luontevasti kauppoihin, ja halusin haastaa itseäni kehittämään aterioita niistä aineksista, mitä on.
Kävi myös iloisesti tuuri, että sain ilmaiseksi kaarnikkaa ja puolukkaa pakkaseen. Juuri sen verran ettei tarvinnut marjaostoksille lähteä.
Tekisi mieli tietysti mansikkaa, mustikkaa ja kaikenlaista kivaa. Näitä kaarnikoita ja puolukoita saa syödä vähän pitkin hampain, ja olenkin tehnyt tuoremehua blenderissä enimmäkseen. Mutta eipähän tule vitamiininpuutos, vaikka hedelmät loppuisivat.
Sitten muutama idea tai ruokavinkki:
Jos riisinkeitin hajoaa tai sitä ei ole, ja hellalla on työläs tehdä kun joutuu kattilaa vahtimaan,
niin tee riisi uunissa.
- 1 osaa vettä,
- 2 osaa riisiä.
- kansi päälle
Monta kertaa olen nyt tehnyt, eikä ole riisi kuohunut yli tai mitään.
Tein ensin pesun, eli laitoin kylmää vettä ja huljuttelin riisit pari kertaa. Sinne riisiin imeytyneenä pohjalle jäi ehkä puoli desiä pesuvettä, ja mittasin sitten loput vedet riisin mukaan vähentäen sen puoli desiä.
Noin 3 dl riisiä ja 6 dl vettä tuossa kuvan riisitapahtumassa. Uunin lämpötila noin 150 C. Varmaan voisi vähemmänkin riittää, kun 100 astetta on jo kiehumislämpötila. Pitää tarkkailla, että milloin kaikki vesi on imeytynyt riisiin, eli se on valmista.
Keksin myös tehdä ruispuuroa. Jos siis hiutaleet ovat vähissä, eikä jaksa lähteä kauppaan, niin jauhoistakin on kiva tehdä puuroa.Ohrajauhoista en ole kokeillut, enkä täysjyvävehnästä, mutta nyt tuli testattua ruispuuro.
Kun keittoaika on tunnin, olen vähän vierastanut kokeilua. Ja pitäisi sekoitella koko ajan.
Ei täysin ongelmaton silti välttämättä näinkään:
Nyt kokeilin 1,5 dl jauhoja ja n. litra vettä, ja silti tuli yli kun jätin vahtimatta. Puuro itsessään onnistui tosi hyvin. Ei paakkuja eikä mitään.
Eivät siis haudutuspatakaan tai muut kaikkea vahtimista kokkaamisesta poista.
Keltainen "juusto"kastike, mutta nimestään huolimatta melko raikas. Sisältää linssejä ja kaikkea hyvää. Sitruuna on lautasella, mutta se ei ollut ihan hyvä annokseen. Teki liian kirpeäksi. Mutta kastikkeeseen voi keitellessä laittaa reilusti, sinne se uppoaa. Vähän persiljaa pakkasesta koristeeksi.
Säästää vaivaa aina ruokaa laitellessa, kun ei tarvitse raastaa sitruunaa joka kerta. Mehua varten voi olla se tavallinen ei-luomu, jos haluaa säästää ruokakuluissa.
Kaura- banaanikeksit lautasella myös, vaikka eipä tuo kaakao olisi seuralaista kaivannut. Mutta kyllähän koirallekin maistui keksit samalla.
Kannattaa hakea, jos siellä suunnalla liikkuu. En tiedä oliko jokaisella paikkakunnalla, mutta kannattaa vilkaista löytyisikö. Paprika on yleensä hurjan kallista, yli 5 euroa kilo välillä. Jopa 6 tai 7 €.
Mausteeksi misoa, ja kaikkea jauhelihamausteen tyylistä kuten mauste- ja mustapippuria.
Kommentit
Lähetä kommentti