Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Lokakuu 1

Melkein kymppi meni, eli 9-10 €. 


= 1,79 €

Perunapussi jauhoinen 2 kg


= 3,47 €

  • Keräkaali 1,064 kg x 0,95 € = 1,01 €
  • Bataatti 0,402 € x 2,09 €/kg = 0,84 €
  • Lanttu 0,658 € x 0,95 €/kg = 0,63 €
  • Porkkana 2 kg = 0,99 €



Punaiset linssit 1,99 €

 Alpro Soya Custard vanilja 1,99 €

Siinä ostokset. Kaapistahan löytyi valmiina tärkkelyspitoisia, kuten riisiä, spagettia, hiutaleita, jauhoja.

Siksi tämä ei ole se todellinen ruokakulusumma. Viime kuussa meni 160 euroa, ja melkein sama sitä edellisessä kuussa.

Olisin keksinyt helposti kaikenlaista, mitä olisi voinut ostella. Vihanneksia riitti, se on pääasia. En kerinnyt ajankäytön puolestakaan luontevasti kauppoihin, ja halusin haastaa itseäni kehittämään aterioita niistä aineksista, mitä on.

Kävi myös iloisesti tuuri, että sain ilmaiseksi kaarnikkaa ja puolukkaa pakkaseen. Juuri sen verran ettei tarvinnut marjaostoksille lähteä. 

Tekisi mieli tietysti mansikkaa, mustikkaa ja kaikenlaista kivaa. Näitä kaarnikoita ja puolukoita saa syödä vähän pitkin hampain, ja olenkin tehnyt tuoremehua blenderissä enimmäkseen. Mutta eipähän tule vitamiininpuutos, vaikka hedelmät loppuisivat.

Sitten muutama idea tai ruokavinkki:


Jos riisinkeitin hajoaa tai sitä ei ole, ja hellalla on työläs tehdä kun joutuu kattilaa vahtimaan,

niin tee riisi uunissa. 

  • 1 osaa vettä,
  •  2 osaa riisiä. 
  • kansi päälle
Vaikkapa 1 cup riisiä, 2 cup vettä.

Monta kertaa olen nyt tehnyt, eikä ole riisi kuohunut yli tai mitään. 

Tein ensin pesun, eli laitoin kylmää vettä ja huljuttelin riisit pari kertaa. Sinne riisiin imeytyneenä pohjalle jäi ehkä puoli desiä pesuvettä, ja mittasin sitten loput vedet riisin mukaan vähentäen sen puoli desiä. 

Noin 3 dl riisiä ja 6 dl vettä tuossa kuvan riisitapahtumassa. Uunin lämpötila noin 150 C. Varmaan voisi vähemmänkin riittää, kun 100 astetta on jo kiehumislämpötila. Pitää tarkkailla, että milloin kaikki vesi on imeytynyt riisiin, eli se on valmista. 

Keksin myös tehdä ruispuuroa. Jos siis hiutaleet ovat vähissä, eikä jaksa lähteä kauppaan, niin jauhoistakin on kiva tehdä puuroa.

Ohrajauhoista en ole kokeillut, enkä täysjyvävehnästä, mutta nyt tuli testattua ruispuuro.

Kun keittoaika on tunnin, olen vähän vierastanut kokeilua. Ja pitäisi sekoitella koko ajan.

Mutta haudutuspadan avulla tämä on helppo. Laitoin ensin kattilaan noin 1l vettä,
ja kun vesi kiehui niin ravistelin noin 1-2 dl jauhoja. Sekoittelin ja keittelin, ja kaadoin sitten haudutuspataan jatkamaan. Uuni ajaa varmasti saman asian.

Ei täysin ongelmaton silti välttämättä näinkään:


Ensin tein 3 dl jauhoja, ja 2 litraa vettä. Haudutuspata tuli piripintaan, se muhi siinä yli tunnin ilman ongelmia, ja senkin jälkeen vielä annoin olla.

Nyt kokeilin 1,5 dl jauhoja ja n. litra vettä, ja silti tuli yli kun jätin vahtimatta. Puuro itsessään onnistui tosi hyvin. Ei paakkuja eikä mitään.

Eivät siis haudutuspatakaan tai muut kaikkea vahtimista kokkaamisesta poista.




Puuron paakut estyivät parhaiten, kun vispasin jauhot kiehuvaan veteen kunnolla, koska siinä vaiheessa ne paakut syntyvät jos ovat syntyäkseen. 
Ruispuuro on sen verran samettista ja pehmeää, etteivät vähät reunalle tulleet saostumat haittaa, jos sattuu niitä tulemaan.

Ruispuuron kanssa koin, että tarvitaan loraus kauramaitoa, ja ripaus suolaa ja sokeria. Muuten tuntui hieman liian tylsältä. Ja marjoja myös, koska tässä ei ole C-vitamiinia. Puolukkaruispuuronkin voisi tehdä.

Viikon paras ruoka, ehdoton suositus.

Keltainen "juusto"kastike, mutta nimestään huolimatta melko raikas. Sisältää linssejä ja kaikkea hyvää. Sitruuna on lautasella, mutta se ei ollut ihan hyvä annokseen. Teki liian kirpeäksi. Mutta kastikkeeseen voi keitellessä laittaa reilusti, sinne se uppoaa. Vähän persiljaa pakkasesta koristeeksi.

Tähän tulee siis sitruunaa, ja pakkasesta otin luomusitruunan kuorta. Luomusitruuna on tällä hetkellä melko kallista, yli 5 euroa kilo. Kun se on edullista, eli noin 3 euroa, kannattaa ostaa ja raastaa kuorta pakkaseen valmiiksi.

Säästää vaivaa aina ruokaa laitellessa, kun ei tarvitse raastaa sitruunaa joka kerta. Mehua varten voi olla se tavallinen ei-luomu, jos haluaa säästää ruokakuluissa.


Suklaata teki mieli, mutta sitten muistin kaakaon. Tähän tuli pari teelusikallista tummaa kaakaojauhetta, vähän kyllä sokeriakin, ja kauramaitoa. Kuumaan maitoon kaakaojauhe sekoittui parhaiten.

Kaura- banaanikeksit lautasella myös, vaikka eipä tuo kaakao olisi seuralaista kaivannut. Mutta kyllähän koirallekin maistui keksit samalla.


Citymarket mainosti edullista paprikaa, n. 1,5 euroa/kilo.

Kannattaa hakea, jos siellä suunnalla liikkuu. En tiedä oliko jokaisella paikkakunnalla, mutta kannattaa vilkaista löytyisikö. Paprika on yleensä hurjan kallista, yli 5 euroa kilo välillä. Jopa 6 tai 7 €.

Paprikaa voi pakastaa pilkottuna, ei tarvitse esikeittää. Ostin joskus ihan kilokaupalla, ja laitoin suikaleina pakkaseen. Oli kiva ottaa kourallinen paprikaa aina pitkin talvea ruokiin tuomaan makua.

Täytettyihin paprikoihin täytteeksi riisiä, johon muusattu palkokasvia esim. herneitä tai papuja. Soijarouhe olisi varmaan rakenteeltaan tähän hyvä. 
Mausteeksi misoa, ja kaikkea jauhelihamausteen tyylistä kuten mauste- ja mustapippuria.
Laitoin vielä samaa kuin riisinkin kanssa, eli keltaista juustoista kastiketta päälle. Toimi tosi hyvin. 
Uunissa parisataa astetta, kunnes valmista.

Kiitos kun tulit katsomaan, toivottavasti ideat inspiroivat.
Nähdään taas, kun saan tehtyä vaikkapa paprikajuttuja lisää.



Luntakin oli satanut yöllä.

Edelliset ruokaostokset, syyskuu 4 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj