Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Elokuu 4 - Kukkakaali

Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain reseptin jatkojalostukseen.

Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea.

Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää. 

Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset.


= 3,68 €

  • Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 €
  • Pikakaurahiutale 0,98 €/kg 0,49 € / 500 g
  • Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 €/850 g


= 5,42 €

  • Persilja 1,29 €
  • Tilli 1,19 €
  • Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 €
  • Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €

 

= 2,12 €

  • Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 €
Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan. 

Tein vinkkikokoelman kesäkurpitsasta, lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja muuta. Paistaako öljyssä vai ilman?

Jos tavoitteena on syödä vaikkapa puoli kiloa tai kilo vihanneksia päivässä, kesäkurpitsa on yksi helppo siihen. Raakana, höyrytettynä tai paistettuna. Tosi helppo saada katoamaan, kun ottaa asiaksi.




= 2,48 €

Salaatti 0,17 €
Tilli x 3 = 0,37 €
Banaani 1,948 kg x 1 € = 1,94 €

K-Marketin hävikkivihanneksia, 1 €/kg. 

Kannattaako ostaa puoliksi keltaisia ja nuupahtaneita ruukkuyrttejä? Kannatti ainakin nyt. Voin suositella vaikka ne voivatkin olla vähän rupuja. 

Kun leikkasi käyttökelpoisen osan, tuli kokonaista uutta tilliruukkua vastaava määrä, alle puolella hinnasta. Pussissa pakkaseen.

Ylikypsistä banaaneista banaanikeksejä sekä joskus myös Nice creamia . Kaupassa oli yhtä aikaa joku, joka ihmetteli ääneen kannattaako näitä ostaa. Voitte kuvitella että vastaus oli valmiina. Otti siitä heti nipun mukaansa. Kannattaa etsiä netistä hyviä reseptejä, teen itse perusmuotoista.




 Tomaattimurska 0,37 €/400g x 5kpl 0,93 €/kg = 1,85 €


= 4,09

  • Sriracha 2,49 €
  • Mustapippuri 1,09 €
  • Paprika 0,51 €

Ei pitänyt ostaa mausteita, kun käytän maustekaappia tyhjäksi. Mutta alkoi tuntua, että menee elämä jo hankalaksi ilman näitä kuvan tuotteita. 

20 euroa meni siis, ja vielä lähdin viikonloppuna uudelle kierrokselle. 


Yhdessäkin kauppareissussa on toki tekemistä, varsinkin jos ostaa näitä hävikkituotteita. Ne pitää heti alkaa yleensä käsittelemään. Menee joskus hetki ihan miettiessä, että oliko näitä nyt järkevä ostaa, ja mitä ihmettä näille tekisin.

Pakastinhan se on hyvä keksintö, sinne tillit. Salaattiruukullinen piti syödä heti, mutta sehän on kasvisruokavaliolla se päivän tehtävä muutenkin. 


Porkkana kun on nyt halpaa, niin sitä voi keitellä vaikka pussillisen kerrallaan.

Ei siitäkään aina monia ruokalajeja keksi, mutta pääasia että saa ensin keitettyä ylimääräiset pois.

Viimeisin resepti, jatkojalostus:


Kastikehan oli ensin niin raikasta ja olin tyytyväinen, kerkesin jo kehuakin vähän. Mutta seuraavana päivänä ne varhaisperunat kivettyneinä rasiassa, ja kastike lirisi vetisenä purkista. Ei oikein kelvannut, joten kippasin koko lounasrasiallisen uunipellille.

Paistoin uunissa, kunnes alkoi väri tarttua. 200-225 astetta. Puolikin tuntia se joutui olemaan, kun ei mitään meinannut ensin tapahtua. Jopa 40 minuuttia.

Mutta sittenhän se olikin hyvää. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat maustekastikkeet ja virikkeet päälle. Lisäsin reseptipostaukseen samat kuvat.

Kun sitä vielä tämänkin jälkeen jäi, niin laitoin loput kastikkeet couscousin sekaan, tilliä, persiljaa, scirachaa, ketsuppia, mustapippuria:



Kastikkeessa oli hyviä raaka-aineksia muuten, mutta kaipasi heti sitä jatkojalostusta, kun resepti olikin niin köykänen sitten yhtäkkiä. Couscous on tosi hyvä tähän tarkoitukseen. 


Nyt on kukkakaalitalkoot taas käynnissä, eli sitä on tänäkin vuonna nyt kypsynyt paljon ja näkyi olevan Prismassakin jo eurolla/kilo. Lidlissä varmaan samanlaisia tarjouksia, ja lähikaupoissakin ihan edullista. En ole nyt käynyt katsomassa, mutta eiköhän sitä löydy.

Muutaman vinkin olen kukkakaalistakin tehnyt blogiin, tässä yksi helppo:



Kukkakaalia höyrytettynä pastan, ja hyvän kastikkeen kanssa. Kastike tuli käden käänteessä, ravintohiivasta paljon makua.

Ja alla mitä voisi esimerkiksi tehdä, jos on höyryttänyt liikaa kukkakaalia, eikä haluaisi sitä enää syödä kun se on ollut yön jääkaapissa:


Eli marinoi sen pikaisesti tulisessa kastikkeessa, ja paistaa uunissa. 


Pääsee äkkiä eteenpäin, ja voi höyryttää illalla uuden kukkakaalin. Höyryttäminen on minusta se nopein, eli kattilaan vettä ja kansi päälle, kokonaisena. Saa heti syötyä jopa puoli kiloa vihanneksia, kun se on helppo popsia. Raakanakin hyvä, ja sulforafaamikin muodostuu heti jos laittaa vähän sinappijauhoa päälle. 

Lisää kukkakaalisisältöä tein viime heinäkuussa Heinäkuun kokkailut 2022

Hyvä kokkailuhetkiä, kiitos kun tulit tsekkaamaan! Palaamme pian.

20 € Elokuu 4, kesäkurpitsa, kukkakaali

Kommentit

  1. Minkälaisia vinkkejä olisi perheen ruokkimiseen. Kaikki eivät halua syödä tällätavoin, mutta itse kyllä haluaisin. En kuitenkaan jaksaisi kokata kovin monensorttista ruokaa ja usein päädynkin syömään samaa, kuin muutkin. Muille menee siis prosessoituja tuotteita ja rasvoja, mutta aika vegaanista muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kysymys, kiitos kommentista. Heitän lonkalta muutaman idean:

      Yksi keino voisi olla tehdä isoja määriä perus lisukkeita, joista riittää kaikille: Sellaisia mitkä ovat vegaanisia muutenkin, kuten pasta, peruna, bataatti, riisi. Erottaa oman osuuden, ja jatkaa lisäämällä loppuihin ne jutut, mitä muut haluavat. Esimerkiksi jos tekee sosekeiton, niin lisää kookoskerman vasta, kun on erottanut oman osuuden mihin ei tule kermaa. Tai perunamuusin veteen ja erottaa oman osuuden, ja lisää toisille sitten margariinit ja kermat,ym.

      Joskus ne mitä yleensä pidetään lisukkeina, ovat se hyvä pääruoka itselle.

      Ehkä voisi pitää jemmassa vaikkapa oma kastike, jonka voi ottaa nopeasti jääkaapista, ja voi höystää ne lisukkeet sillä, jos ei aina mene pelkiltään. Tai: tehdä itselle pakastimeen valmiiksi jotain.

      Mitä yksinkertaisempia ruokia tottuu syömään, sitä helpommalla varmaan pääsee. Uunibataatti tulee aina ekana mieleen. Monia näistä ruuista voi syödä vaikka joka päivä. Jos ei itse kaipaa tai ehdi miettiä vaihteluakaan, niin toistaa usein samoja, jotka tietää hyväksi.

      Keittiön koneet voisi jakaa myös eri ruuille: tekee vaikka uunissa jotain, joka valmistuu itsestään sillä aikaa, kun hellalla tulee muille. Tai toisin päin.
      Tuli mieleen myös pienkoneet kuten riisinkeitin, airfryer ja haudutuspata; Niidenkin avulla jokin ruokalajeista tai lisukkeista tulisi ikään kuin puoli-itsestään koneen laittamana.

      Poista
  2. Erittäin hyviä vinkkejä, kiitos paljon. Noin sen saan varmasti toimimaan parhaiten. Tällaista ruokaa pitää varmaan syödä normaalia enemmän, koska se on aika kevyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos vinkit auttaa!
      Aivan: entisellä ruokavaliolla normaalisti ottaisin vaikka kaksi perunaa lautasen reunalle tai pikku kauhallisen muusia, mutta nyt on vaihtunut se koko lautasellinen täyteen. Nälän mukaan, rajoittamatta annoskokoa. Hyvä voi olla jotain, millä täydentää ellei ateria vienytkään nälkää ja myöhemmin vasta huomaa. Esim pikapuurot, banaanit, kaura-ateriat. muut wfpb-jälkkäri mistä itse pitää.

      Poista
    2. Tarkennan vielä, kun kävin googlettelemassa tässä välissä: Kaura-aterioilla tarkoitan kaura+kauramaito tai täysmehu, itse tekemällä, nautitaan kuten mysli. Netissä oli näemmä kaura-aterioita mutta niillä tarkoitettiinkin jotain valmisruokia :D Tuoteselosteet oli vähän eriä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Kolmen kasviksen keitto - Peruna, porkkana ja kikherneet

Runsas keitto kolmesta pääraaka-aineesta. Mausteita ja papuja vaihtamalla saat tehtyä erilaisia versioita. Reseptin jälkeen kuvat ja vinkit keiton tekoon, jotta se onnistuisi aina.  Miten saa aikaan paksun liemen ilman lisäapukeinoja, joita olisivat yleensä esimerkiksi jauhosuurustus tai kermat? Tärkein apu ovat nyt jauhoiset perunat.  Kirkas, keltainen liemi, kun ei ole vielä lisätty mitään tomaattia. Kuutioin porkkanat ja perunat aika pieniksi tähän. Kikherneissä hyvänä puolena on kiva rakenne.  Kikherneet, vihreät linssit, punaiset linssit tai muut pavut sopivat. Mausteeksi käyvät currymauste, garam masala tai kurkuma. Keitto: 1 porkkana n. 500 - 800 g jauhoisia perunoita 1,5 dl kypsiä kikherneitä vettä niin että peittyy Mausteet: 1 tl suolatonta currymaustetta 1/4 tai 1/2 tl jauhettua kurkumaa n. 1 rkl kuivattua persiljaa tulista maustekastiketta, chiliä tai mustapippuria, maun mukaan loraus paseerattua tomaattia, ketsuppia ym, halutessa tuoreita yrttejä, jos on Pieni keitto syntyy