Siirry pääsisältöön

WFPB - Heinäkuun kokkailut - Kukkakaali

Kukkakaalia on alkanut olemaan kaupassa, ja täytyy esitellä kukkakaali-ideat erityisesti. 

Katsotaan mitä muitakin kokkailuja heinäkuussa. Helleviikko oli viimeksi, silloin oli tähtiateriana peruna-bataatti-vihannes + tulinen maustekastike.

Nyt on muutama tähtiateria syötynä lisää, mutta myös kaikkea muutakin. Uunia ja hellaa on enemmän voinut käyttää.



Minusta kukkakaali on vaan tosi kätevä tällä hetkellä. Kilohinta oli Prismassakin jo alle 3 euroa. 

Lehtivihreitä vihanneksia kun käsketään syödä, ja varsinkin jos toteutat ihan kunnolla (Dr. Esselstynin linjaa varsinkin), niin sehän on armotta viisi (korjaan: KUUSI ) kertaa päivässä.

Mieluiten pureskeltuna, raakana tai n. 6 minuuttia höyrytettynä, tilkka balsamiviinietikkaa.



Kukkakaalin kukinto salaattina.

Kukkakaali on mielestäni parasta raakana, koska silloin ei tule se kaalin tuoksukaan. Kukkakaalin vain pitää olla tuore. Höyrytys suotavaa heti, jos ei maistu hyvälle.

+ jasmiiniriiisi, marjoja ja kukkakaalta.

Riisiä keittäessä heitin sekaan vähän ruisleseitä. Ei se sitä täysjyväriisiksi muuta tietenkään, mutta tulee ainakin muita viljoja lisäksi. Ja kuitua.

"Juusto" kastike:


Kukkakaalille kastike.

Alkuperäinen resepti oli Dr. Esselstynin kirjassa, Prevent and reverse heart disease. Olen soveltanut oman pään mukaan.Vaihdoin mm. kikhernetahnan linsseiksi.

  • Vettä, 
  • grahamjauhoja, n. 3 rkl
  • linssejä, n 1-2 dl
  • kurkumaa, 1/4 tl
  • sinappijauhoa, 1/4 tl
  • tomaattisosetta, 
  • ketsuppia, 
  • sinappia, 
  • ravintohiivaa, 1/2 - 1 dl
  • sitruunanmehua ja kuorta 1-3 rkl

Sitruuna on pop tässä, ja kuorta myös raastettuna.

Kastikkeenkin voi tehdä paljon helpommalla reseptillä, jos sattuu sellaisen omaamaan. I

Ei tämä oikeastaan vaikeakaan ole. Se vaan, kun pitää keittää ne linssit ja jauhot. Varmaan riittäisi suurustus? Aina kun saan tehtyä, olen iloinen. Ja se vie elämästä vartin. Varmaan myös tuo samalla.

Toinen vaihtoehto, ja erittäin hyvä sellainen, on kikhernekastike.

Helppo.



Näistä kolmesta kattilasta tuli yhdelle ihmiselle päivän ruuat. Kastiketta riitti hyvin pari päivää. En uskalla säilyttää, kuin sen kolme päivää.

Kukkakaali kokonaisena kattilaan, vähän vettä ja kansi päälle. Yleensä alle 10 minuutissa se on jo melko hyvä, riippuu vähän.

Syön samana päivänä kokonaan, ettei tarvitse seuraavana päivänä ottaa jääkaappirasiasta. Niinkin toki joskus täytyy tehdä.

Ja joutuu sitä laittamaan jääkaappiin välillä kuitenkin.

Jos jäi höyrytetyt kukkakaalit seuraavalle päivälle, tee niistä tulisesti marinoidut kukkakaalit uunissa:




Oli kyllä vähän sellainen nälkää ruokkiva ruokalaji, että tämän kanssa kannattaa keittää myös mehevät perunat. 

Tiettyyn pohjattomaan nälkään ei itselläni auta mikään muu, kuin peruna lopulta. Tai miksei puurokin.

Mutta oli tosi hyvää! Kun vain muistaisi aina tämänkin. Ja helppo. Kaataa vain pastat kattilaan. Täysjyväpastat voi huoletta keittää ylikypsiksi, muutaman minuutin ainakin yli keittoajan. Kun eivät ne mene miksikään.


Helposta puheen ollen:

Varhaiskaalta isoina palasina. Perunoita kun laittaa, niin on valmis ruoka jo.

Pohjalla on punajuuria, kuorittuina ja pilkottuina. Siellä ne eivät heti värjää kaikkea.

Nauriita. Näissä oli jokin kova rihma kuorimisesta huolimatta paikka paikoin.

Mutta olivat silti sen arvoisia.

Tunti uunissa 200. En katsonut kellosta, mutta jota kuinkin.

Helpot, ruokaisat leivät. 

Pakastan aina saman tien osan.

Resepti, ettei tarvitse etsiä kauempaa:

  • 5 dl vettä
  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • vähän suolaa+sokeria, (esim 1/4 teelusikka suolaa ja 1/2 - 1 tl sokeria?)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruisjauhoja
  • grahamvehnäjauhoja
Jauhoja lisätään, kunnes taikina pysyy lusikassa. Lusikoidaan keoiksi paperoidulle pellille kohoamaan (=leviämään). Kohotus, 200 C paisto 13-15 min.


Litteitä leipiä ei tarvitse halkaista, ja saa paljon kuorta.  Käännä heti uunista otettaessa, ettei pohja vetisty.

Enemmän kuvia ja ohjeistusta löytyy tuolta:




Valmistuu nopeaa, ja melkeinpä tulee samalla vauhdilla aamuisin, kuin puurokin.

Bataatin voi joutua kuorimaan, mutta sitten sen voi laittaa isoinakin palasina keittoon.

  • Bataatti
  • maissia
  • pinaattia
  • punaisia linssejä
  • vettä
  • sitruunan mehua lopuksi, ja lautasella
  • 1/4 tl garam masala
  • 1/4 tl chilijauhe, tai ripaus
  • 1/4 tl kurkuma
Mausteita voi laittaa jopa vähemmän. Oman harkinnan mukaan.

Tämä on siitä mahtava keitto, että tätä olen syöttänyt ihan vieraillekin, ja kukaan ei tarttunut suolapurkkiin. Makuasioita toki, joten kokeilemalla tietää.

Itse otin tätä jääkaapista ja lämmitin yksi päivä, ja aloin mielessäni valittaa "joku laittanut tähän suolaa".

Mutta kun ei täällä ole muita käynyt kokkaamassa, kuin minä ja koirat!

Puuroa. Herkuksi riisipuuro joskus, mikrossa soijamaitoon. Mansikkasopan takia.

Ennätys oli, että iltapalaksi keitin litraan vettä kaurapuuron ja söin niin, että siitä jäi vain n. 2 dl koirille.

Joskus vain on nälkä. Puurosta sanotaan, ettei pidä nälkää, mutta kyllähän se tuntuisi riippuvan miten sitä syö. Aamuun asti pärjäsin tällä.

Marjoja ja hedelmiä päälle. Joskus ripaus sokeria, ja rusinoita. Lisäksi vielä tuota pellavarouhetta 1 rkl. Kasvimaitoa, jos on.

Lisäksi olen kokannut näitä uusimpia :

Ja ateria, jossa on perunaa, bataattia ja vokkivihannespussi. Pavut taas unohtuivat laittaa likoamaan tällä viikolla. Niitä on joskus kiva laittaa tähän.

Valikoiva muisti ja ajoittainen toimeen tarttumattomuus ovat hyviä laihdutuskeinojakin joskus, ja nälkä on paras mauste.



Voiko koiralle syöttää kukkakaalia? En tiedä, mutta ei tämä miekkonen jätä rauhaan, jos kukkakaalia on esillä. Silloinkin, vaikka vatsa on täynnä jo muuta ruokaa.

Pakko on saada, muuten hän menee ja ottaa itse.


Toinen tykkää selkeästi enemmän mustikoista, mitä kasveihin tulee.

Niitä on jo kypsänä löytynyt.

Kiitos kun luit! Yritin laittaa tällä kertaa enemmän reseptiä itse juttuun, ettei tarvitse kaikkea hakea linkeistä. Sieltä linkistä kun aukeaa taas uusi juttu, ja eihän juttu lopu ollenkaan. Mutta tarkempia tietoja on niissä, eri ruokalajeista. Ja linkkejä muuallekin.

Voi että. Hieno kesä! Ja kaikki on taas niin hyvää!

Ps. Ravintolassakin muuten kävin yhden kerran, sieltä sain idean bataattipihveihin. Mutten osaa tehdä niitä vielä. 1 vegaaniset jäätelöt syötiin äidin kanssa kaupungilla.

Ehdotin ensin banaania, mutta hän sanoi että hänet saa laittaa lepositeisiin, jos vielä kerran kuulee sanan banaani. Pari palaa tummaa suklaata oli laukussa, kun lähdin espressolle kaupungilla. Olipa hyvää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj