Siirry pääsisältöön

WFPB - Heinäkuun kokkailut - Kukkakaali

Kukkakaalia on alkanut olemaan kaupassa, ja täytyy esitellä kukkakaali-ideat erityisesti. 

Katsotaan mitä muitakin kokkailuja heinäkuussa. Helleviikko oli viimeksi, silloin oli tähtiateriana peruna-bataatti-vihannes + tulinen maustekastike.

Nyt on muutama tähtiateria syötynä lisää, mutta myös kaikkea muutakin. Uunia ja hellaa on enemmän voinut käyttää.



Minusta kukkakaali on vaan tosi kätevä tällä hetkellä. Kilohinta oli Prismassakin jo alle 3 euroa. 

Lehtivihreitä vihanneksia kun käsketään syödä, ja varsinkin jos toteutat ihan kunnolla (Dr. Esselstynin linjaa varsinkin), niin sehän on armotta viisi (korjaan: KUUSI ) kertaa päivässä.

Mieluiten pureskeltuna, raakana tai n. 6 minuuttia höyrytettynä, tilkka balsamiviinietikkaa.



Kukkakaalin kukinto salaattina.

Kukkakaali on mielestäni parasta raakana, koska silloin ei tule se kaalin tuoksukaan. Kukkakaalin vain pitää olla tuore. Höyrytys suotavaa heti, jos ei maistu hyvälle.

+ jasmiiniriiisi, marjoja ja kukkakaalta.

Riisiä keittäessä heitin sekaan vähän ruisleseitä. Ei se sitä täysjyväriisiksi muuta tietenkään, mutta tulee ainakin muita viljoja lisäksi. Ja kuitua.

"Juusto" kastike:


Kukkakaalille kastike.

Alkuperäinen resepti oli Dr. Esselstynin kirjassa, Prevent and reverse heart disease. Olen soveltanut oman pään mukaan.Vaihdoin mm. kikhernetahnan linsseiksi.

  • Vettä, 
  • grahamjauhoja, n. 3 rkl
  • linssejä, n 1-2 dl
  • kurkumaa, 1/4 tl
  • sinappijauhoa, 1/4 tl
  • tomaattisosetta, 
  • ketsuppia, 
  • sinappia, 
  • ravintohiivaa, 1/2 - 1 dl
  • sitruunanmehua ja kuorta 1-3 rkl

Sitruuna on pop tässä, ja kuorta myös raastettuna.

Kastikkeenkin voi tehdä paljon helpommalla reseptillä, jos sattuu sellaisen omaamaan. I

Ei tämä oikeastaan vaikeakaan ole. Se vaan, kun pitää keittää ne linssit ja jauhot. Varmaan riittäisi suurustus? Aina kun saan tehtyä, olen iloinen. Ja se vie elämästä vartin. Varmaan myös tuo samalla.

Toinen vaihtoehto, ja erittäin hyvä sellainen, on kikhernekastike.

Helppo.



Näistä kolmesta kattilasta tuli yhdelle ihmiselle päivän ruuat. Kastiketta riitti hyvin pari päivää. En uskalla säilyttää, kuin sen kolme päivää.

Kukkakaali kokonaisena kattilaan, vähän vettä ja kansi päälle. Yleensä alle 10 minuutissa se on jo melko hyvä, riippuu vähän.

Syön samana päivänä kokonaan, ettei tarvitse seuraavana päivänä ottaa jääkaappirasiasta. Niinkin toki joskus täytyy tehdä.

Ja joutuu sitä laittamaan jääkaappiin välillä kuitenkin.

Jos jäi höyrytetyt kukkakaalit seuraavalle päivälle, tee niistä tulisesti marinoidut kukkakaalit uunissa:




Oli kyllä vähän sellainen nälkää ruokkiva ruokalaji, että tämän kanssa kannattaa keittää myös mehevät perunat. 

Tiettyyn pohjattomaan nälkään ei itselläni auta mikään muu, kuin peruna lopulta. Tai miksei puurokin.

Mutta oli tosi hyvää! Kun vain muistaisi aina tämänkin. Ja helppo. Kaataa vain pastat kattilaan. Täysjyväpastat voi huoletta keittää ylikypsiksi, muutaman minuutin ainakin yli keittoajan. Kun eivät ne mene miksikään.


Helposta puheen ollen:

Varhaiskaalta isoina palasina. Perunoita kun laittaa, niin on valmis ruoka jo.

Pohjalla on punajuuria, kuorittuina ja pilkottuina. Siellä ne eivät heti värjää kaikkea.

Nauriita. Näissä oli jokin kova rihma kuorimisesta huolimatta paikka paikoin.

Mutta olivat silti sen arvoisia.

Tunti uunissa 200. En katsonut kellosta, mutta jota kuinkin.

Helpot, ruokaisat leivät. 

Pakastan aina saman tien osan.

Resepti, ettei tarvitse etsiä kauempaa:

  • 5 dl vettä
  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • vähän suolaa+sokeria, (esim 1/4 teelusikka suolaa ja 1/2 - 1 tl sokeria?)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruisjauhoja
  • grahamvehnäjauhoja
Jauhoja lisätään, kunnes taikina pysyy lusikassa. Lusikoidaan keoiksi paperoidulle pellille kohoamaan (=leviämään). Kohotus, 200 C paisto 13-15 min.


Litteitä leipiä ei tarvitse halkaista, ja saa paljon kuorta.  Käännä heti uunista otettaessa, ettei pohja vetisty.

Enemmän kuvia ja ohjeistusta löytyy tuolta:




Valmistuu nopeaa, ja melkeinpä tulee samalla vauhdilla aamuisin, kuin puurokin.

Bataatin voi joutua kuorimaan, mutta sitten sen voi laittaa isoinakin palasina keittoon.

  • Bataatti
  • maissia
  • pinaattia
  • punaisia linssejä
  • vettä
  • sitruunan mehua lopuksi, ja lautasella
  • 1/4 tl garam masala
  • 1/4 tl chilijauhe, tai ripaus
  • 1/4 tl kurkuma
Mausteita voi laittaa jopa vähemmän. Oman harkinnan mukaan.

Tämä on siitä mahtava keitto, että tätä olen syöttänyt ihan vieraillekin, ja kukaan ei tarttunut suolapurkkiin. Makuasioita toki, joten kokeilemalla tietää.

Itse otin tätä jääkaapista ja lämmitin yksi päivä, ja aloin mielessäni valittaa "joku laittanut tähän suolaa".

Mutta kun ei täällä ole muita käynyt kokkaamassa, kuin minä ja koirat!

Puuroa. Herkuksi riisipuuro joskus, mikrossa soijamaitoon. Mansikkasopan takia.

Ennätys oli, että iltapalaksi keitin litraan vettä kaurapuuron ja söin niin, että siitä jäi vain n. 2 dl koirille.

Joskus vain on nälkä. Puurosta sanotaan, ettei pidä nälkää, mutta kyllähän se tuntuisi riippuvan miten sitä syö. Aamuun asti pärjäsin tällä.

Marjoja ja hedelmiä päälle. Joskus ripaus sokeria, ja rusinoita. Lisäksi vielä tuota pellavarouhetta 1 rkl. Kasvimaitoa, jos on.

Lisäksi olen kokannut näitä uusimpia :

Ja ateria, jossa on perunaa, bataattia ja vokkivihannespussi. Pavut taas unohtuivat laittaa likoamaan tällä viikolla. Niitä on joskus kiva laittaa tähän.

Valikoiva muisti ja ajoittainen toimeen tarttumattomuus ovat hyviä laihdutuskeinojakin joskus, ja nälkä on paras mauste.



Voiko koiralle syöttää kukkakaalia? En tiedä, mutta ei tämä miekkonen jätä rauhaan, jos kukkakaalia on esillä. Silloinkin, vaikka vatsa on täynnä jo muuta ruokaa.

Pakko on saada, muuten hän menee ja ottaa itse.


Toinen tykkää selkeästi enemmän mustikoista, mitä kasveihin tulee.

Niitä on jo kypsänä löytynyt.

Kiitos kun luit! Yritin laittaa tällä kertaa enemmän reseptiä itse juttuun, ettei tarvitse kaikkea hakea linkeistä. Sieltä linkistä kun aukeaa taas uusi juttu, ja eihän juttu lopu ollenkaan. Mutta tarkempia tietoja on niissä, eri ruokalajeista. Ja linkkejä muuallekin.

Voi että. Hieno kesä! Ja kaikki on taas niin hyvää!

Ps. Ravintolassakin muuten kävin yhden kerran, sieltä sain idean bataattipihveihin. Mutten osaa tehdä niitä vielä. 1 vegaaniset jäätelöt syötiin äidin kanssa kaupungilla.

Ehdotin ensin banaania, mutta hän sanoi että hänet saa laittaa lepositeisiin, jos vielä kerran kuulee sanan banaani. Pari palaa tummaa suklaata oli laukussa, kun lähdin espressolle kaupungilla. Olipa hyvää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt