Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokia - Ruokapäiväkirja - Syyskuu II, Lokakuussa

Nyt on jaettavana taas hyvä linkki. Katsotaan se ensin, ja siirrytään sitten viikkokokkailuiden pariin. Kiva, kun tulit katsomaan!

Linkki:

Mitä lääkäri Soili Kasanen syö päivässä kokokasvisruokavaliota löysästi noudattaen? Se selviää hänen tekemästään PDF-stä, ja tarjolla on paljon tietoa ravinnosta. 

Finelin ruokapäiväkirjasta tietämisen arvoista ja kätevää juttua. Opit varmasti käyttämään sitä omaksi hyödyksesi parhaiten.

Minulle ainakin oli ravinnosta fosforijuttu aivan uutta. Ei ole ikinä käynyt mielessäkään fosfori. Onneksi! Koska olisin aiemmin saattanut olla hyvin ihmeissäni omia taulukoita tutkiessani.

Sekasyöjänkin esimerkkipäivä oli kiinnostava, ja miten vaikea oli saada kuitua huolimatta sydänmerkeistä ja kaikesta muusta ah, niin kauniista.

Ei muuta, kuin sinne vain tutustumaan. Tule ehkä sitten joskus takaisin katsomaan, miten porkkanoilleni ja lantuilleni kävi. Laitoin linkin toki myös loppuun, jos haluat ensin nähdä lantut. 

Löysin muitakin "Mitä söin päivässä" - juttuja, lähinnä Amerikan lääkäreiltä. Linkit postauksen lopussa.

Mielenkiintoista päästä näkemään, mitä toiset syö, mutta varsinkin mitä lääkärit syö. Eikö?


Mitä kuvataiteilija söi syyskuun parina viimeisenä viikkona, paitsi ilman ravintotietoja? 

Alla olevat ruuat on syyskuun satoa, mutta käyvät varmasti lokakuuhun yhtä hyvin. 

  • 1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset
  • 2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa
  • 3. Vielä juureksista
  • 4. Kokonaisista jyvistä puuro
  • 5. Keitot haudutuspadassa
  • 6. Riisi
  • 7. Salaatti
  • 8. Uuniomenat

Kuvittelin kuvien paljoudesta koneella että nyt on jotain ideaa, mutta ei tullut mitään uutta sittenkään.

Uusilla keittiökoneilla testailua kuitenkin, ja havaintoja juureksista. Hintapohdintaa ja pieniä vihannesvinkkejä.

Tältä se kokkailu nykyään näyttää. Hellalla kiehuvat tavalliset perunat. Keitän ne kokonaisena ja kuorineen mieluiten.

Loppujen lopuksi vaikka nuo koneet suurimman osan aikaa ovatkin pöydällä, sillä ei ole paljoa merkitystä.

Keittiön tasot ovat aina olleet omiaan kerryttämään tavaraa joka tapauksessa, ja tilaongelma on vallinnut niin kauan kuin muistan. Ilman koneita tai koneiden kanssa.

Nyt kun noihin patoihin voi pudotella ainekset ja vääntää napista, ei sillä hirveästi ole merkitystä montako senttiä tilaa jää. Ei tuossa ole pakko tehdä koko ajan jotakin.

Tavallisella uunilla teen edelleen uunijuurekset, öljyttömät ranskalaiset ja banaanikeksit. Sekä uuniomenat.

Eikö ole hieno bataatti? Se oli helpointa leikata kiekoiksi, ja kuoria kiekot hedelmäveitsellä.

Osa uunijuuresten päälle, loput haudutuspatakastikkeeseen.

1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset


Ostosviikolla 3. esittelin kotiseutupäiviltä ostamiani lähituottajan juureksia. Kaupastakin kävin sitten ostamassa luomulantun.

Mehukkaampi ja pehmeämpi verrattuna tavalliseen lanttuun.

Sopi raakana syötäväksi paremmin. Voi riippua toki lajikkeestakin, harvoin olen näitä ostanut. Jokin yllätyskohta oli sisällä, mutta tosi vähäinen. 

Hinta oli kuitenkin alle 3 €/kg, joten ellei satu olemaan lantun suurkuluttaja niin mahtunee säästöbudjettiin tarvittaessa. 

Yksi tapa säästää ruokamenoissa on valita kaikesta aina halvin vaihtoehto. Joskus silti oikein makoisa lanttu joka tulee syömäkäyttöön, voi olla kokonaisuuden kannalta kannattava ostos.


Lähituottajalta ostetut nauriit olivat myös pehmoisemmat laadultaan. Vaaleamaltoisia.



Muistuttivat melkein omenaa mehukkuudeltaan. Näitäkin toki on varmasti eri lajikkeita olemassa.


2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa

Kilohinta lähituottajalla kojussa oli 3 €. Normaalisti juurekset maksavat kaupassa nyt alle 2 €/kg. Luomut varmaan pääsääntöisesti yli 2 euroa. Luomulanttu oli nyt 2,79 €/kg.

Kymmenellä eurolla kolmen euron juureksia saa silti päälle kolme kiloa.

Kilo päivässä-tyylillä tosin vain kolmeksi päiväksi juureksia.

Alle 2 €/kg juureksia saa kympillä viisi kiloa. 


Lapin Luomu Kaskinauriit olivat myös hyviä. Ne olivat tavallisen näköisiä, keltaisia. 3 €/kg kotiseutumyyjältä. Prismassa 4,19 €(kg.

3 €/kg maksavia juureksia saisi 300 €:lla sata kiloa. Hurja määrä. 2 €/kg juureksia saisi satasella ainakin 50 kiloa.

50 eurolla saa3 €/kg juureksia 16,666 kg.

Tulee rajat vastaan jossain kohtaa, missä voi säilyttää ja mitä jaksaa syödä, vaikka juurekset olisivat halpoja. 

1 €/kg maksavaa ruokaa saa satasella sata kiloa. Ruokabudjetiksi satanen on pieni, joten antaa ajattelemisen aihetta. Sata kiloa  kuukaudessa olisi ehkä 25 kiloa viikossa, tai kolmisen kiloa päivässä. Perunamääränä ihan syötävissä, mutta juureksissa voisi riittää kilo päivässä. Tärkkelyspitoiset kuten peruna ovat energiansaannin kannalta tärkeät.

3. Vielä juureksista



Punajuuret olivat komeita, ja niistäkin tuli uunijuureksia. 

Ei tarvinnut kuoria, mutta kantakohdat poistin.

Raakana maistoin niin, että heti kun olin pessyt ja leikannut, leikkasin puhtaalla veitsellä keskeltä siivun.


Ruokavirastohan varoittaa raa-asta punajuuresta, mutta halusin maistaa. Keskelle juuresta ne bakteerit tuskin ehtivät sekunnissa, joten rohkenin testata. Hyvää oli.

Kannellisessa uunivuoassa ilman öljyä. Kuulemma kypsyvät hitaammanlaisesti avoimessa pannussa. Mitä mieltä olet?


Bataatti uunijuuresten seassa antaa makua ja makeutta. Toisinaan liikaakin. Välillä jätän ne pois.

Samalla lämmityksellä ranskikset / uuniperunat.



Sadonkorjuuämpärissä oli tosi hyviä porkkanoita.

Ne toimivat mielestäni paremmin keitettyinä ja raakoina. Kilo aamulla heti kiehumaan, niin on päiväksi porkkanoita heti, riisinkeittimessä riisit.

Uunijuureksissa porkkanoiden maku meni hieman hukkaan.


4. Kokonaisista jyvistä puuro


Haudutuspadassa ehdin jo testaamaan kauranjyvistä.

Kaikki muu meni samoin kuin uunissa tehdessä, eli liotus ja määrät. Haudutuspadassa tietysti kansi päällä. Uunissa tein ilman kantta.

Haudutuspadan ansiosta viitsii nyt varmasti useammin alkaa kokonaisista tekemään.

Puuroon laitan joka päivä yleensä 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta, mutta tätä ei tehnyt mieli alkaa sillä sotkemaan. Söin kyllä kaura-aterioita, ja niihin laitoin rouheen. En sekoita, vaan lautasen reunalle.

5. Keitot haudutuspadassa


Tämä oli kuin "Päiväni murmelina" - elokuvassa, jossa tyyppi herää joka päivä samaan päivään.

Suunnittelin vaikka mitä, mutta helpointa oli päätyä kiireisinä päivinä vain laittamaan linssit, porkkanat ja perunat. Lehtikaalta sulatin pakkasesta lopuksi.

Kerran unohdin laittaa haudutuspadan päälle, ja piti keittää kattilassa lopulta.

Aina sama keitto, vaikka siihen päätyminen oli joka kerta yllätys.

Välillä muitakin juureksia sekaan. Huomasin vain, että heti jos siinä on kaikkea sitä tätä ja tuota, kyllästyin helpommin.

Keiton saa erilaiseksi, kun laittaa välillä enemmän linssejä, ja purkin paseerattua tomaattia. Suosittelen myös jauhoisia perunoita, saa suurusta keittoon.

6. Riisi

Haudutuspadalla syntyi helppo kokokasvisruokailijan aloituspakkaus:
Testasin kastikkeen myös sellerillä, tölkkiherkkusienillä ja paprikalla. Oli tosi hyvää. 

Riisinkeittimellä riisi, ja kattilassa perunat.

Minun  piti keksiä jotain valkoisen riisin tilalle, mutta ei ole tapahtunut.

Jos riisinkeittimessä alkaa tehdä muuta kuin riisiä, sitä pitää myös vahtia enemmän. Vesimäärä, voiko kannen sulkea? Kaikenlaista pientä miettimistä ilmenee, niin ettei voi vain painaa napista ja lähteä tekemään muuta. 

7. Salaatti


Mikäpä muukaan, kuin pula-ajan salaatti ja jälkiruoka.

Nämä ne vain jaksavat maistua, varsinkin jos on lehtikaalta tai kiinankaalta tuoreena.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä:

8. Uuniomenat

Nämä on jo nähtykin täällä mutta nyt uudestaan, kun ilmeni nyansseja. Mahtava puuron makeutukseen. Ei tarvita rusinoita, banaaneita eikä hillosilmää välttämättä enää ollenkaan.

Jonagoldeista ja Gala-omenoista onnistui tosi hyvät ja pysyivät koossa. Väri oli kuin karamelli. Kuvassa ei niin näy, mutta kuoren punainen säteili ja loi estetiikkaa puuroon.

Uunissa 20-40 minuuttia, parisataa astetta, vähemmänkin voi riittää.

Paula Red- nimiset omenat levisivät kuin jokisen eväät. Näissä oli valkoinen sisus ja olivat tosi mehukkaita. En kyllä osannut arvata, että ne näin menisivät.

Vinkkinä siis, että jopa uuniomenat pystyvät menemään pieleen, jos lajike ei siihen toimi. Sai nämä toki lastalla tästä kaavittua.

Kiitos kun luit tähän asti, nyt sitten näkemiin ja ne linkit:


Youtube, WFPB-lääkärit englanniksi:

Instagram: 

Jos kuulut Instagramiin, käy vilkaisemassa @themcdougallprogram tili. Muutama päivä sitten julkaisivat kuvat, mitä Dr. McDougall ja Mary syövät. Se marjakulhon kuva, jossa näkyy jotain keltaistakin hedelmää. Ihanat puuronkuvat sielläkin.

Dr. Barnardin vinkit ruokavaliosiirtymään:

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:

Syyskuu 1. 30 € Miksi Suomi lihoo - linkit

Syyskuu 2. 45 € keittiökoneet

Syyskuu 3. 30 € kotiseutupäiviltä haetut ja luomut

Syyskuu 4. 45 € 30 € - kylmälaukku vihanneksille

Syyskuu 5, 30 € - säästöpohdinnat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt