Nyt on jaettavana taas hyvä linkki. Katsotaan se ensin, ja siirrytään sitten viikkokokkailuiden pariin. Kiva, kun tulit katsomaan!
Linkki:
Mitä lääkäri Soili Kasanen syö päivässä kokokasvisruokavaliota löysästi noudattaen? Se selviää hänen tekemästään PDF-stä, ja tarjolla on paljon tietoa ravinnosta.
Finelin ruokapäiväkirjasta tietämisen arvoista ja kätevää juttua. Opit varmasti käyttämään sitä omaksi hyödyksesi parhaiten.
Ei muuta, kuin sinne vain tutustumaan. Tule ehkä sitten joskus takaisin katsomaan, miten porkkanoilleni ja lantuilleni kävi. Laitoin linkin toki myös loppuun, jos haluat ensin nähdä lantut.
Löysin muitakin "Mitä söin päivässä" - juttuja, lähinnä Amerikan lääkäreiltä. Linkit postauksen lopussa.
Mielenkiintoista päästä näkemään, mitä toiset syö, mutta varsinkin mitä lääkärit syö. Eikö?
Mitä kuvataiteilija söi syyskuun parina viimeisenä viikkona, paitsi ilman ravintotietoja?
Alla olevat ruuat on syyskuun satoa, mutta käyvät varmasti lokakuuhun yhtä hyvin.
- 1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset
- 2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa
- 3. Vielä juureksista
- 4. Kokonaisista jyvistä puuro
- 5. Keitot haudutuspadassa
- 6. Riisi
- 7. Salaatti
- 8. Uuniomenat
Kuvittelin kuvien paljoudesta koneella että nyt on jotain ideaa, mutta ei tullut mitään uutta sittenkään.
Uusilla keittiökoneilla testailua kuitenkin, ja havaintoja juureksista. Hintapohdintaa ja pieniä vihannesvinkkejä.
Loppujen lopuksi vaikka nuo koneet suurimman osan aikaa ovatkin pöydällä, sillä ei ole paljoa merkitystä.
Keittiön tasot ovat aina olleet omiaan kerryttämään tavaraa joka tapauksessa, ja tilaongelma on vallinnut niin kauan kuin muistan. Ilman koneita tai koneiden kanssa.
Tavallisella uunilla teen edelleen uunijuurekset, öljyttömät ranskalaiset ja banaanikeksit. Sekä uuniomenat.
Eikö ole hieno bataatti? Se oli helpointa leikata kiekoiksi, ja kuoria kiekot hedelmäveitsellä.
Osa uunijuuresten päälle, loput haudutuspatakastikkeeseen.
Ostosviikolla 3. esittelin kotiseutupäiviltä ostamiani lähituottajan juureksia. Kaupastakin kävin sitten ostamassa luomulantun.
Mehukkaampi ja pehmeämpi verrattuna tavalliseen lanttuun.
Sopi raakana syötäväksi paremmin. Voi riippua toki lajikkeestakin, harvoin olen näitä ostanut. Jokin yllätyskohta oli sisällä, mutta tosi vähäinen.
Hinta oli kuitenkin alle 3 €/kg, joten ellei satu olemaan lantun suurkuluttaja niin mahtunee säästöbudjettiin tarvittaessa.
Yksi tapa säästää ruokamenoissa on valita kaikesta aina halvin vaihtoehto. Joskus silti oikein makoisa lanttu joka tulee syömäkäyttöön, voi olla kokonaisuuden kannalta kannattava ostos.
Lähituottajalta ostetut nauriit olivat myös pehmoisemmat laadultaan. Vaaleamaltoisia.
Muistuttivat melkein omenaa mehukkuudeltaan. Näitäkin toki on varmasti eri lajikkeita olemassa.
2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa
Kilohinta lähituottajalla kojussa oli 3 €. Normaalisti juurekset maksavat kaupassa nyt alle 2 €/kg. Luomut varmaan pääsääntöisesti yli 2 euroa. Luomulanttu oli nyt 2,79 €/kg.
Kymmenellä eurolla kolmen euron juureksia saa silti päälle kolme kiloa.
Kilo päivässä-tyylillä tosin vain kolmeksi päiväksi juureksia.
Alle 2 €/kg juureksia saa kympillä viisi kiloa.
3 €/kg maksavia juureksia saisi 300 €:lla sata kiloa. Hurja määrä. 2 €/kg juureksia saisi satasella ainakin 50 kiloa.
50 eurolla saa3 €/kg juureksia 16,666 kg.
Tulee rajat vastaan jossain kohtaa, missä voi säilyttää ja mitä jaksaa syödä, vaikka juurekset olisivat halpoja.
1 €/kg maksavaa ruokaa saa satasella sata kiloa. Ruokabudjetiksi satanen on pieni, joten antaa ajattelemisen aihetta. Sata kiloa kuukaudessa olisi ehkä 25 kiloa viikossa, tai kolmisen kiloa päivässä. Perunamääränä ihan syötävissä, mutta juureksissa voisi riittää kilo päivässä. Tärkkelyspitoiset kuten peruna ovat energiansaannin kannalta tärkeät.
3. Vielä juureksista
Punajuuret olivat komeita, ja niistäkin tuli uunijuureksia.
Ei tarvinnut kuoria, mutta kantakohdat poistin.
Raakana maistoin niin, että heti kun olin pessyt ja leikannut, leikkasin puhtaalla veitsellä keskeltä siivun.
Ruokavirastohan varoittaa raa-asta punajuuresta, mutta halusin maistaa. Keskelle juuresta ne bakteerit tuskin ehtivät sekunnissa, joten rohkenin testata. Hyvää oli.
Kannellisessa uunivuoassa ilman öljyä. Kuulemma kypsyvät hitaammanlaisesti avoimessa pannussa. Mitä mieltä olet?
Bataatti uunijuuresten seassa antaa makua ja makeutta. Toisinaan liikaakin. Välillä jätän ne pois.
Samalla lämmityksellä ranskikset / uuniperunat.
Sadonkorjuuämpärissä oli tosi hyviä porkkanoita.
Ne toimivat mielestäni paremmin keitettyinä ja raakoina. Kilo aamulla heti kiehumaan, niin on päiväksi porkkanoita heti, riisinkeittimessä riisit.
Uunijuureksissa porkkanoiden maku meni hieman hukkaan.
4. Kokonaisista jyvistä puuro
Haudutuspadassa ehdin jo testaamaan kauranjyvistä.
Kaikki muu meni samoin kuin uunissa tehdessä, eli liotus ja määrät. Haudutuspadassa tietysti kansi päällä. Uunissa tein ilman kantta.
Haudutuspadan ansiosta viitsii nyt varmasti useammin alkaa kokonaisista tekemään.
Puuroon laitan joka päivä yleensä 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta, mutta tätä ei tehnyt mieli alkaa sillä sotkemaan. Söin kyllä kaura-aterioita, ja niihin laitoin rouheen. En sekoita, vaan lautasen reunalle.
5. Keitot haudutuspadassa
Tämä oli kuin "Päiväni murmelina" - elokuvassa, jossa tyyppi herää joka päivä samaan päivään.
Suunnittelin vaikka mitä, mutta helpointa oli päätyä kiireisinä päivinä vain laittamaan linssit, porkkanat ja perunat. Lehtikaalta sulatin pakkasesta lopuksi.
Kerran unohdin laittaa haudutuspadan päälle, ja piti keittää kattilassa lopulta.
- Peruna-porkkanakeitto, mutta linsseillä.
Välillä muitakin juureksia sekaan. Huomasin vain, että heti jos siinä on kaikkea sitä tätä ja tuota, kyllästyin helpommin.
Keiton saa erilaiseksi, kun laittaa välillä enemmän linssejä, ja purkin paseerattua tomaattia. Suosittelen myös jauhoisia perunoita, saa suurusta keittoon.
6. Riisi
Jos riisinkeittimessä alkaa tehdä muuta kuin riisiä, sitä pitää myös vahtia enemmän. Vesimäärä, voiko kannen sulkea? Kaikenlaista pientä miettimistä ilmenee, niin ettei voi vain painaa napista ja lähteä tekemään muuta.
7. Salaatti
Mikäpä muukaan, kuin pula-ajan salaatti ja jälkiruoka.
Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä:
8. Uuniomenat
Nämä on jo nähtykin täällä mutta nyt uudestaan, kun ilmeni nyansseja. Mahtava puuron makeutukseen. Ei tarvita rusinoita, banaaneita eikä hillosilmää välttämättä enää ollenkaan.
Jonagoldeista ja Gala-omenoista onnistui tosi hyvät ja pysyivät koossa. Väri oli kuin karamelli. Kuvassa ei niin näy, mutta kuoren punainen säteili ja loi estetiikkaa puuroon.
Uunissa 20-40 minuuttia, parisataa astetta, vähemmänkin voi riittää.
Paula Red- nimiset omenat levisivät kuin jokisen eväät. Näissä oli valkoinen sisus ja olivat tosi mehukkaita. En kyllä osannut arvata, että ne näin menisivät.
Vinkkinä siis, että jopa uuniomenat pystyvät menemään pieleen, jos lajike ei siihen toimi. Sai nämä toki lastalla tästä kaavittua.
Kiitos kun luit tähän asti, nyt sitten näkemiin ja ne linkit:
- Fineli. fi käyttö ja ruokapäiväkirjan täyttö
- Kasasen kootut - Facebooksivu. Näkyi kirjautumatta minullekin.
Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:
Syyskuu 1. 30 € Miksi Suomi lihoo - linkit
Syyskuu 2. 45 € keittiökoneet
Syyskuu 3. 30 € kotiseutupäiviltä haetut ja luomut
Syyskuu 4. 45 € 30 € - kylmälaukku vihanneksille
Syyskuu 5, 30 € - säästöpohdinnat
Kommentit
Lähetä kommentti