Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokia - Ruokapäiväkirja - Syyskuu II, Lokakuussa

Nyt on jaettavana taas hyvä linkki. Katsotaan se ensin, ja siirrytään sitten viikkokokkailuiden pariin. Kiva, kun tulit katsomaan!

Linkki:

Mitä lääkäri Soili Kasanen syö päivässä kokokasvisruokavaliota löysästi noudattaen? Se selviää hänen tekemästään PDF-stä, ja tarjolla on paljon tietoa ravinnosta. 

Finelin ruokapäiväkirjasta tietämisen arvoista ja kätevää juttua. Opit varmasti käyttämään sitä omaksi hyödyksesi parhaiten.

Minulle ainakin oli ravinnosta fosforijuttu aivan uutta. Ei ole ikinä käynyt mielessäkään fosfori. Onneksi! Koska olisin aiemmin saattanut olla hyvin ihmeissäni omia taulukoita tutkiessani.

Sekasyöjänkin esimerkkipäivä oli kiinnostava, ja miten vaikea oli saada kuitua huolimatta sydänmerkeistä ja kaikesta muusta ah, niin kauniista.

Ei muuta, kuin sinne vain tutustumaan. Tule ehkä sitten joskus takaisin katsomaan, miten porkkanoilleni ja lantuilleni kävi. Laitoin linkin toki myös loppuun, jos haluat ensin nähdä lantut. 

Löysin muitakin "Mitä söin päivässä" - juttuja, lähinnä Amerikan lääkäreiltä. Linkit postauksen lopussa.

Mielenkiintoista päästä näkemään, mitä toiset syö, mutta varsinkin mitä lääkärit syö. Eikö?


Mitä kuvataiteilija söi syyskuun parina viimeisenä viikkona, paitsi ilman ravintotietoja? 

Alla olevat ruuat on syyskuun satoa, mutta käyvät varmasti lokakuuhun yhtä hyvin. 

  • 1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset
  • 2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa
  • 3. Vielä juureksista
  • 4. Kokonaisista jyvistä puuro
  • 5. Keitot haudutuspadassa
  • 6. Riisi
  • 7. Salaatti
  • 8. Uuniomenat

Kuvittelin kuvien paljoudesta koneella että nyt on jotain ideaa, mutta ei tullut mitään uutta sittenkään.

Uusilla keittiökoneilla testailua kuitenkin, ja havaintoja juureksista. Hintapohdintaa ja pieniä vihannesvinkkejä.

Tältä se kokkailu nykyään näyttää. Hellalla kiehuvat tavalliset perunat. Keitän ne kokonaisena ja kuorineen mieluiten.

Loppujen lopuksi vaikka nuo koneet suurimman osan aikaa ovatkin pöydällä, sillä ei ole paljoa merkitystä.

Keittiön tasot ovat aina olleet omiaan kerryttämään tavaraa joka tapauksessa, ja tilaongelma on vallinnut niin kauan kuin muistan. Ilman koneita tai koneiden kanssa.

Nyt kun noihin patoihin voi pudotella ainekset ja vääntää napista, ei sillä hirveästi ole merkitystä montako senttiä tilaa jää. Ei tuossa ole pakko tehdä koko ajan jotakin.

Tavallisella uunilla teen edelleen uunijuurekset, öljyttömät ranskalaiset ja banaanikeksit. Sekä uuniomenat.

Eikö ole hieno bataatti? Se oli helpointa leikata kiekoiksi, ja kuoria kiekot hedelmäveitsellä.

Osa uunijuuresten päälle, loput haudutuspatakastikkeeseen.

1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset


Ostosviikolla 3. esittelin kotiseutupäiviltä ostamiani lähituottajan juureksia. Kaupastakin kävin sitten ostamassa luomulantun.

Mehukkaampi ja pehmeämpi verrattuna tavalliseen lanttuun.

Sopi raakana syötäväksi paremmin. Voi riippua toki lajikkeestakin, harvoin olen näitä ostanut. Jokin yllätyskohta oli sisällä, mutta tosi vähäinen. 

Hinta oli kuitenkin alle 3 €/kg, joten ellei satu olemaan lantun suurkuluttaja niin mahtunee säästöbudjettiin tarvittaessa. 

Yksi tapa säästää ruokamenoissa on valita kaikesta aina halvin vaihtoehto. Joskus silti oikein makoisa lanttu joka tulee syömäkäyttöön, voi olla kokonaisuuden kannalta kannattava ostos.


Lähituottajalta ostetut nauriit olivat myös pehmoisemmat laadultaan. Vaaleamaltoisia.



Muistuttivat melkein omenaa mehukkuudeltaan. Näitäkin toki on varmasti eri lajikkeita olemassa.


2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa

Kilohinta lähituottajalla kojussa oli 3 €. Normaalisti juurekset maksavat kaupassa nyt alle 2 €/kg. Luomut varmaan pääsääntöisesti yli 2 euroa. Luomulanttu oli nyt 2,79 €/kg.

Kymmenellä eurolla kolmen euron juureksia saa silti päälle kolme kiloa.

Kilo päivässä-tyylillä tosin vain kolmeksi päiväksi juureksia.

Alle 2 €/kg juureksia saa kympillä viisi kiloa. 


Lapin Luomu Kaskinauriit olivat myös hyviä. Ne olivat tavallisen näköisiä, keltaisia. 3 €/kg kotiseutumyyjältä. Prismassa 4,19 €(kg.

3 €/kg maksavia juureksia saisi 300 €:lla sata kiloa. Hurja määrä. 2 €/kg juureksia saisi satasella ainakin 50 kiloa.

50 eurolla saa3 €/kg juureksia 16,666 kg.

Tulee rajat vastaan jossain kohtaa, missä voi säilyttää ja mitä jaksaa syödä, vaikka juurekset olisivat halpoja. 

1 €/kg maksavaa ruokaa saa satasella sata kiloa. Ruokabudjetiksi satanen on pieni, joten antaa ajattelemisen aihetta. Sata kiloa  kuukaudessa olisi ehkä 25 kiloa viikossa, tai kolmisen kiloa päivässä. Perunamääränä ihan syötävissä, mutta juureksissa voisi riittää kilo päivässä. Tärkkelyspitoiset kuten peruna ovat energiansaannin kannalta tärkeät.

3. Vielä juureksista



Punajuuret olivat komeita, ja niistäkin tuli uunijuureksia. 

Ei tarvinnut kuoria, mutta kantakohdat poistin.

Raakana maistoin niin, että heti kun olin pessyt ja leikannut, leikkasin puhtaalla veitsellä keskeltä siivun.


Ruokavirastohan varoittaa raa-asta punajuuresta, mutta halusin maistaa. Keskelle juuresta ne bakteerit tuskin ehtivät sekunnissa, joten rohkenin testata. Hyvää oli.

Kannellisessa uunivuoassa ilman öljyä. Kuulemma kypsyvät hitaammanlaisesti avoimessa pannussa. Mitä mieltä olet?


Bataatti uunijuuresten seassa antaa makua ja makeutta. Toisinaan liikaakin. Välillä jätän ne pois.

Samalla lämmityksellä ranskikset / uuniperunat.



Sadonkorjuuämpärissä oli tosi hyviä porkkanoita.

Ne toimivat mielestäni paremmin keitettyinä ja raakoina. Kilo aamulla heti kiehumaan, niin on päiväksi porkkanoita heti, riisinkeittimessä riisit.

Uunijuureksissa porkkanoiden maku meni hieman hukkaan.


4. Kokonaisista jyvistä puuro


Haudutuspadassa ehdin jo testaamaan kauranjyvistä.

Kaikki muu meni samoin kuin uunissa tehdessä, eli liotus ja määrät. Haudutuspadassa tietysti kansi päällä. Uunissa tein ilman kantta.

Haudutuspadan ansiosta viitsii nyt varmasti useammin alkaa kokonaisista tekemään.

Puuroon laitan joka päivä yleensä 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta, mutta tätä ei tehnyt mieli alkaa sillä sotkemaan. Söin kyllä kaura-aterioita, ja niihin laitoin rouheen. En sekoita, vaan lautasen reunalle.

5. Keitot haudutuspadassa


Tämä oli kuin "Päiväni murmelina" - elokuvassa, jossa tyyppi herää joka päivä samaan päivään.

Suunnittelin vaikka mitä, mutta helpointa oli päätyä kiireisinä päivinä vain laittamaan linssit, porkkanat ja perunat. Lehtikaalta sulatin pakkasesta lopuksi.

Kerran unohdin laittaa haudutuspadan päälle, ja piti keittää kattilassa lopulta.

Aina sama keitto, vaikka siihen päätyminen oli joka kerta yllätys.

Välillä muitakin juureksia sekaan. Huomasin vain, että heti jos siinä on kaikkea sitä tätä ja tuota, kyllästyin helpommin.

Keiton saa erilaiseksi, kun laittaa välillä enemmän linssejä, ja purkin paseerattua tomaattia. Suosittelen myös jauhoisia perunoita, saa suurusta keittoon.

6. Riisi

Haudutuspadalla syntyi helppo kokokasvisruokailijan aloituspakkaus:
Testasin kastikkeen myös sellerillä, tölkkiherkkusienillä ja paprikalla. Oli tosi hyvää. 

Riisinkeittimellä riisi, ja kattilassa perunat.

Minun  piti keksiä jotain valkoisen riisin tilalle, mutta ei ole tapahtunut.

Jos riisinkeittimessä alkaa tehdä muuta kuin riisiä, sitä pitää myös vahtia enemmän. Vesimäärä, voiko kannen sulkea? Kaikenlaista pientä miettimistä ilmenee, niin ettei voi vain painaa napista ja lähteä tekemään muuta. 

7. Salaatti


Mikäpä muukaan, kuin pula-ajan salaatti ja jälkiruoka.

Nämä ne vain jaksavat maistua, varsinkin jos on lehtikaalta tai kiinankaalta tuoreena.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä:

8. Uuniomenat

Nämä on jo nähtykin täällä mutta nyt uudestaan, kun ilmeni nyansseja. Mahtava puuron makeutukseen. Ei tarvita rusinoita, banaaneita eikä hillosilmää välttämättä enää ollenkaan.

Jonagoldeista ja Gala-omenoista onnistui tosi hyvät ja pysyivät koossa. Väri oli kuin karamelli. Kuvassa ei niin näy, mutta kuoren punainen säteili ja loi estetiikkaa puuroon.

Uunissa 20-40 minuuttia, parisataa astetta, vähemmänkin voi riittää.

Paula Red- nimiset omenat levisivät kuin jokisen eväät. Näissä oli valkoinen sisus ja olivat tosi mehukkaita. En kyllä osannut arvata, että ne näin menisivät.

Vinkkinä siis, että jopa uuniomenat pystyvät menemään pieleen, jos lajike ei siihen toimi. Sai nämä toki lastalla tästä kaavittua.

Kiitos kun luit tähän asti, nyt sitten näkemiin ja ne linkit:


Youtube, WFPB-lääkärit englanniksi:

Instagram: 

Jos kuulut Instagramiin, käy vilkaisemassa @themcdougallprogram tili. Muutama päivä sitten julkaisivat kuvat, mitä Dr. McDougall ja Mary syövät. Se marjakulhon kuva, jossa näkyy jotain keltaistakin hedelmää. Ihanat puuronkuvat sielläkin.

Dr. Barnardin vinkit ruokavaliosiirtymään:

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:

Syyskuu 1. 30 € Miksi Suomi lihoo - linkit

Syyskuu 2. 45 € keittiökoneet

Syyskuu 3. 30 € kotiseutupäiviltä haetut ja luomut

Syyskuu 4. 45 € 30 € - kylmälaukku vihanneksille

Syyskuu 5, 30 € - säästöpohdinnat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää