Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokia - Ruokapäiväkirja - Syyskuu II, Lokakuussa

Nyt on jaettavana taas hyvä linkki. Katsotaan se ensin, ja siirrytään sitten viikkokokkailuiden pariin. Kiva, kun tulit katsomaan!

Linkki:

Mitä lääkäri Soili Kasanen syö päivässä kokokasvisruokavaliota löysästi noudattaen? Se selviää hänen tekemästään PDF-stä, ja tarjolla on paljon tietoa ravinnosta. 

Finelin ruokapäiväkirjasta tietämisen arvoista ja kätevää juttua. Opit varmasti käyttämään sitä omaksi hyödyksesi parhaiten.

Minulle ainakin oli ravinnosta fosforijuttu aivan uutta. Ei ole ikinä käynyt mielessäkään fosfori. Onneksi! Koska olisin aiemmin saattanut olla hyvin ihmeissäni omia taulukoita tutkiessani.

Sekasyöjänkin esimerkkipäivä oli kiinnostava, ja miten vaikea oli saada kuitua huolimatta sydänmerkeistä ja kaikesta muusta ah, niin kauniista.

Ei muuta, kuin sinne vain tutustumaan. Tule ehkä sitten joskus takaisin katsomaan, miten porkkanoilleni ja lantuilleni kävi. Laitoin linkin toki myös loppuun, jos haluat ensin nähdä lantut. 

Löysin muitakin "Mitä söin päivässä" - juttuja, lähinnä Amerikan lääkäreiltä. Linkit postauksen lopussa.

Mielenkiintoista päästä näkemään, mitä toiset syö, mutta varsinkin mitä lääkärit syö. Eikö?


Mitä kuvataiteilija söi syyskuun parina viimeisenä viikkona, paitsi ilman ravintotietoja? 

Alla olevat ruuat on syyskuun satoa, mutta käyvät varmasti lokakuuhun yhtä hyvin. 

  • 1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset
  • 2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa
  • 3. Vielä juureksista
  • 4. Kokonaisista jyvistä puuro
  • 5. Keitot haudutuspadassa
  • 6. Riisi
  • 7. Salaatti
  • 8. Uuniomenat

Kuvittelin kuvien paljoudesta koneella että nyt on jotain ideaa, mutta ei tullut mitään uutta sittenkään.

Uusilla keittiökoneilla testailua kuitenkin, ja havaintoja juureksista. Hintapohdintaa ja pieniä vihannesvinkkejä.

Tältä se kokkailu nykyään näyttää. Hellalla kiehuvat tavalliset perunat. Keitän ne kokonaisena ja kuorineen mieluiten.

Loppujen lopuksi vaikka nuo koneet suurimman osan aikaa ovatkin pöydällä, sillä ei ole paljoa merkitystä.

Keittiön tasot ovat aina olleet omiaan kerryttämään tavaraa joka tapauksessa, ja tilaongelma on vallinnut niin kauan kuin muistan. Ilman koneita tai koneiden kanssa.

Nyt kun noihin patoihin voi pudotella ainekset ja vääntää napista, ei sillä hirveästi ole merkitystä montako senttiä tilaa jää. Ei tuossa ole pakko tehdä koko ajan jotakin.

Tavallisella uunilla teen edelleen uunijuurekset, öljyttömät ranskalaiset ja banaanikeksit. Sekä uuniomenat.

Eikö ole hieno bataatti? Se oli helpointa leikata kiekoiksi, ja kuoria kiekot hedelmäveitsellä.

Osa uunijuuresten päälle, loput haudutuspatakastikkeeseen.

1. Lähituottajalta ostetut ja luomut juurekset


Ostosviikolla 3. esittelin kotiseutupäiviltä ostamiani lähituottajan juureksia. Kaupastakin kävin sitten ostamassa luomulantun.

Mehukkaampi ja pehmeämpi verrattuna tavalliseen lanttuun.

Sopi raakana syötäväksi paremmin. Voi riippua toki lajikkeestakin, harvoin olen näitä ostanut. Jokin yllätyskohta oli sisällä, mutta tosi vähäinen. 

Hinta oli kuitenkin alle 3 €/kg, joten ellei satu olemaan lantun suurkuluttaja niin mahtunee säästöbudjettiin tarvittaessa. 

Yksi tapa säästää ruokamenoissa on valita kaikesta aina halvin vaihtoehto. Joskus silti oikein makoisa lanttu joka tulee syömäkäyttöön, voi olla kokonaisuuden kannalta kannattava ostos.


Lähituottajalta ostetut nauriit olivat myös pehmoisemmat laadultaan. Vaaleamaltoisia.



Muistuttivat melkein omenaa mehukkuudeltaan. Näitäkin toki on varmasti eri lajikkeita olemassa.


2. Luomun hinnat vs. tavallisten hinnat kaupassa

Kilohinta lähituottajalla kojussa oli 3 €. Normaalisti juurekset maksavat kaupassa nyt alle 2 €/kg. Luomut varmaan pääsääntöisesti yli 2 euroa. Luomulanttu oli nyt 2,79 €/kg.

Kymmenellä eurolla kolmen euron juureksia saa silti päälle kolme kiloa.

Kilo päivässä-tyylillä tosin vain kolmeksi päiväksi juureksia.

Alle 2 €/kg juureksia saa kympillä viisi kiloa. 


Lapin Luomu Kaskinauriit olivat myös hyviä. Ne olivat tavallisen näköisiä, keltaisia. 3 €/kg kotiseutumyyjältä. Prismassa 4,19 €(kg.

3 €/kg maksavia juureksia saisi 300 €:lla sata kiloa. Hurja määrä. 2 €/kg juureksia saisi satasella ainakin 50 kiloa.

50 eurolla saa3 €/kg juureksia 16,666 kg.

Tulee rajat vastaan jossain kohtaa, missä voi säilyttää ja mitä jaksaa syödä, vaikka juurekset olisivat halpoja. 

1 €/kg maksavaa ruokaa saa satasella sata kiloa. Ruokabudjetiksi satanen on pieni, joten antaa ajattelemisen aihetta. Sata kiloa  kuukaudessa olisi ehkä 25 kiloa viikossa, tai kolmisen kiloa päivässä. Perunamääränä ihan syötävissä, mutta juureksissa voisi riittää kilo päivässä. Tärkkelyspitoiset kuten peruna ovat energiansaannin kannalta tärkeät.

3. Vielä juureksista



Punajuuret olivat komeita, ja niistäkin tuli uunijuureksia. 

Ei tarvinnut kuoria, mutta kantakohdat poistin.

Raakana maistoin niin, että heti kun olin pessyt ja leikannut, leikkasin puhtaalla veitsellä keskeltä siivun.


Ruokavirastohan varoittaa raa-asta punajuuresta, mutta halusin maistaa. Keskelle juuresta ne bakteerit tuskin ehtivät sekunnissa, joten rohkenin testata. Hyvää oli.

Kannellisessa uunivuoassa ilman öljyä. Kuulemma kypsyvät hitaammanlaisesti avoimessa pannussa. Mitä mieltä olet?


Bataatti uunijuuresten seassa antaa makua ja makeutta. Toisinaan liikaakin. Välillä jätän ne pois.

Samalla lämmityksellä ranskikset / uuniperunat.



Sadonkorjuuämpärissä oli tosi hyviä porkkanoita.

Ne toimivat mielestäni paremmin keitettyinä ja raakoina. Kilo aamulla heti kiehumaan, niin on päiväksi porkkanoita heti, riisinkeittimessä riisit.

Uunijuureksissa porkkanoiden maku meni hieman hukkaan.


4. Kokonaisista jyvistä puuro


Haudutuspadassa ehdin jo testaamaan kauranjyvistä.

Kaikki muu meni samoin kuin uunissa tehdessä, eli liotus ja määrät. Haudutuspadassa tietysti kansi päällä. Uunissa tein ilman kantta.

Haudutuspadan ansiosta viitsii nyt varmasti useammin alkaa kokonaisista tekemään.

Puuroon laitan joka päivä yleensä 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta, mutta tätä ei tehnyt mieli alkaa sillä sotkemaan. Söin kyllä kaura-aterioita, ja niihin laitoin rouheen. En sekoita, vaan lautasen reunalle.

5. Keitot haudutuspadassa


Tämä oli kuin "Päiväni murmelina" - elokuvassa, jossa tyyppi herää joka päivä samaan päivään.

Suunnittelin vaikka mitä, mutta helpointa oli päätyä kiireisinä päivinä vain laittamaan linssit, porkkanat ja perunat. Lehtikaalta sulatin pakkasesta lopuksi.

Kerran unohdin laittaa haudutuspadan päälle, ja piti keittää kattilassa lopulta.

Aina sama keitto, vaikka siihen päätyminen oli joka kerta yllätys.

Välillä muitakin juureksia sekaan. Huomasin vain, että heti jos siinä on kaikkea sitä tätä ja tuota, kyllästyin helpommin.

Keiton saa erilaiseksi, kun laittaa välillä enemmän linssejä, ja purkin paseerattua tomaattia. Suosittelen myös jauhoisia perunoita, saa suurusta keittoon.

6. Riisi

Haudutuspadalla syntyi helppo kokokasvisruokailijan aloituspakkaus:
Testasin kastikkeen myös sellerillä, tölkkiherkkusienillä ja paprikalla. Oli tosi hyvää. 

Riisinkeittimellä riisi, ja kattilassa perunat.

Minun  piti keksiä jotain valkoisen riisin tilalle, mutta ei ole tapahtunut.

Jos riisinkeittimessä alkaa tehdä muuta kuin riisiä, sitä pitää myös vahtia enemmän. Vesimäärä, voiko kannen sulkea? Kaikenlaista pientä miettimistä ilmenee, niin ettei voi vain painaa napista ja lähteä tekemään muuta. 

7. Salaatti


Mikäpä muukaan, kuin pula-ajan salaatti ja jälkiruoka.

Nämä ne vain jaksavat maistua, varsinkin jos on lehtikaalta tai kiinankaalta tuoreena.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä:

8. Uuniomenat

Nämä on jo nähtykin täällä mutta nyt uudestaan, kun ilmeni nyansseja. Mahtava puuron makeutukseen. Ei tarvita rusinoita, banaaneita eikä hillosilmää välttämättä enää ollenkaan.

Jonagoldeista ja Gala-omenoista onnistui tosi hyvät ja pysyivät koossa. Väri oli kuin karamelli. Kuvassa ei niin näy, mutta kuoren punainen säteili ja loi estetiikkaa puuroon.

Uunissa 20-40 minuuttia, parisataa astetta, vähemmänkin voi riittää.

Paula Red- nimiset omenat levisivät kuin jokisen eväät. Näissä oli valkoinen sisus ja olivat tosi mehukkaita. En kyllä osannut arvata, että ne näin menisivät.

Vinkkinä siis, että jopa uuniomenat pystyvät menemään pieleen, jos lajike ei siihen toimi. Sai nämä toki lastalla tästä kaavittua.

Kiitos kun luit tähän asti, nyt sitten näkemiin ja ne linkit:


Youtube, WFPB-lääkärit englanniksi:

Instagram: 

Jos kuulut Instagramiin, käy vilkaisemassa @themcdougallprogram tili. Muutama päivä sitten julkaisivat kuvat, mitä Dr. McDougall ja Mary syövät. Se marjakulhon kuva, jossa näkyy jotain keltaistakin hedelmää. Ihanat puuronkuvat sielläkin.

Dr. Barnardin vinkit ruokavaliosiirtymään:

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:

Syyskuu 1. 30 € Miksi Suomi lihoo - linkit

Syyskuu 2. 45 € keittiökoneet

Syyskuu 3. 30 € kotiseutupäiviltä haetut ja luomut

Syyskuu 4. 45 € 30 € - kylmälaukku vihanneksille

Syyskuu 5, 30 € - säästöpohdinnat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...