Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Lokakuu 2. 10 € - e-kirja, tärkkelys, finelivideo

Jaettavana tänään ilmaiseksi:

  • e-kirja,
  • hyödyllinen videolinkki, 
  • linkki hyvään blogikirjoitukseen
Olen haljeta. Olisi paljon sanottavaa, mutta parempi nyt käydä ensin ostosten kimppuun.

Lokakuun toisen viikon ruokaostokset:

Satokausiämpärit jotka ostin syyskuun taitteessa näkyvät nyt tällaisena, ettei kaupasta tarvitse paljoakaan.

Kymppi meni, ei sen enempää. Muovikassillinen tavaraa, ja oli helppo tulla niiden kanssa kotiin. 




= 2,39 €

Syödäänpä sitten lehtikaalta. Jos Dr. Esselstyn sanoo että kuusi kertaa päivässä oma nyrkillinen, niin tämä on kyllä siihen helppo. Menee vain jääkaapille ja repäisee, huuhtaisee vesihanan alla ja syö sillä aikaa, kun ruoka on mikrossa, hellalla tulossa tai kahvi kiehumassa.

Olisihan kaupassa vaikka mitä muutakin tähän soveltuvaa. Rucolaa, kiinankaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. 

Isossa kaupassa alkaa herkästi melkein runsauden pula kaatua päälle. Helpointa napata se, mikä ennenkin on hyväksi osoittautunut.



= 3,58 €

 0,90 €/kg, 1,79 € pussi.

Prismassa jos on käyntiä, on pakko aina pari pussia pottua ostaa, vaikka eivät mihinkään kotona mahtuisikaan. Missään muualla ei ole niin luotettavat ja hyvin hoidetut perunahyllyt. En tiedä miten muissa Prismoissa.

Joskus tosin siellä myyjä käy karistamassa irtoperunoita esille, jos ne ovat jääneet piiloon. 

Se kirvelee hieman silmiä kun tietää, miten äkkiä peruna vihertyy altistuessaan valolle. Toisaalta koska väkeä on paljon ostamassa, ne eivät välttämättä ehdi mennä. Ehkäpä he tietävät, mitä tekevät.


= 3,06 €

Banaani 1, 89 €, n. 1,5 kg, 1,29 €/kg tarjouksessa.

Satsuma 1,17 €, 1,89 €/kg


= 0,84 €

Sitruunat.

Siinäpä ne, 9,87 €.

Edelliset lokakuun ruokaostokset tekivät 30 euroa: Lokakuu vko 1. 30 €

Jaettavat:

  • Ekirja: 

Jos tykkäät lukea ja osaat englantia, niin nyt Dr. McDougall on laittanut ilmaistarjouksen ekirjaan The McDougall Program for Women. Toinenkin ilmainen oli, nimeltään Making The Change. Ainakin toinen noista taisi olla vain tämän kuun*, joten tilaa omasi pian. 

*Huom: 1.11. 2022 olikin ilmaiseksi eri kirja: McDougall’s Medicine: A Challenging Second Opinion , Kannattaa tilata siis nyt. Toisen kirjan tarjous meni ohi. Making The Change oli vieläkin 0,00 $

Painoin "Add To Cart". Täytin ne kohdat, joissa oli punainen tähti. Osoitteeksi laitoin jotain että Muumilaakso 9. Eivät he minun osoitteellani tee mitään, koska se on ekirja.

Laitoin tavallisen suomalaisen postinumeron ja kaupungin. Nimi, sähköpostiosoite, maavalikosta Finland. Laitoin oikean emailin ja annoin olla uutiskirjeruksin. Eipä haittaa. Postcode Zip Mumindal.

Sitten kun kaikki kohdat oli täytetty, pääsin painamaan "proceed to checkout", sieltä painoin download ja nyt minulla on kirja auki PDF-tiedostona selaimessa. Pääsen lukemaan.

  • Videolinkki:

Lääkäri Soili Kasanen teki Youtubeenkin luennon Finelin ruokapäiväkirjan käyttämisestä:


Sitten kolmas jaettava:

  • Blogikirjoitus:

Mielekäs miellekartta- nimisessä blogissa kirjoituksia:

Tärkkelyksellä terveeksi osa 1. Miksi tärkkelys?

Tärkkelyksellä terveeksi ja timmiksi, osa 2: Laihdu tärkkelyksellä!

Tärkkelyksellä terveeksi ja timmiksi, osa 3: Ateriasuunnittelua

25 kiloa laihemmaksi tärkkelyksellä

Löysin blogit.fi- sivuston kautta ensin. Blogikirjoituksia joissa oli kattavasti käsitelty tärkkelyspitoista ruokavaliota. Kuvattu ruokavalio on periaatteessa se, mitä itse yritän noudattaa. Olen kuunnellut  tuntikausia muiden muassa Dr. McDougallin luentoja netissä, samalla kun siivoan, tiskaan tai laitan ruokaa. Välillä ihan penkissä istuen, ja samalla googlettaen luennoilla mainittuja asioita. 

Sama kasvipohjainen ruokavalio, tai WFPB - ruokavalio se silti on, mistä koko ajan on kyse. Eri lääkäreillä on erilaisia painotuksia, ja Mielekäs miellekartan blogiartikkeleissa esitellään Dr. McDougallin kirja, The Starch Solution.

Itse en ole lukenut McDougallin kirjoja. Olen lukenut Dr. Esselstynin kirjan Prevent and Reverse Heart Disease. En ole ehtinyt noita kaikkia artikkeleitakaan lukemaan sanasta sanaan. 

Parhaillaan on yöpöydällä työn alla Colin T. Campbell The China study. Löysin kirpputorilta.

Tiedon hakemisesta:

Kirjat ovat hyviä, jos on ihminen joka oppii parhaiten lukemalla. Toiset oppivat paremmin videoista, tai vaikka molemmista. Jokaisella on omat tapansa. Itse aloitin ruokavalion opiskelun katsomalla Youtubesta lääkäreiden luentoja, Dr. Klaper, Dr. Esselstyn, Dr. Greger, ja sain sitä kautta selville mitä alan syömään. Onneksi ko. lääkärit luennoivat hyvin anteliaasti, eivätkä panttaa tietoa siinä toivossa, että joku sitten tilaisi ja ostaisi jotain. 

Se joka haluaa, saa varmasti ostaakin jotain, ja pääsee joissain tapauksissa vaikka täyshoitoon, muttei ole siis pakko. Eikä minulla ostamista vastaan ole mitään, kunhan tietää mikä on varmasti sitten hyvä. Ei sitä luottokortin numeroa kannata näppäillä jokaiseen luukkuun, mikä netistä aukeaa.

Silti, jos en olisi osannut englantia ja ei olisi nettiä, koen että ruokavaliolle pääsy olisi aluksi ollut mahdoton tehtävä. Vähän väliä jouduin etsimään vastauksia johonkin, mitä syödä, miten välttää se ja tämä puutos. Alkutaipaleella piti ihmetellä ihan jokaista asiaa erikseen. Olin myös huolissani ja etsin puutoksien merkkejä. 

Tämä nyt on karrikoitu esimerkki, mutta tyyliin jos kynsi halkesi, aloin heti miettiä saanko tarpeeksi kalsiumia. Jopa siis huolestua. Se on niin tuttua. Ihan kuin ei entisellä ruokavaliollani olisi ollut vielä enemmän aihetta huoleen, nyt kun miettii mitä söin silloin. 

Nyt kuitenkin kun olen löytänyt Soili Kasasen jutut, uskaltaisin luvata että englantia osaamattomallakin (tai englantia jaksamattomalla) on mahdollisuus hankkia tietoa tästä kokokasvisruokavaliosta.

Jos joku tulee sinulle myymään tällaista ihmedieettiä kuin WFPB, ei tarvitse ostaa ellei halua. Kaikki on löydettävissä jotakin kautta. Enkä voi kyllin siitä kiittää jokaista, joka jakaa asiantuntemusta ja kokemusta. Itse en ole ravitsemusneuvoja enkä ala toisten terveydestä ottamaan vastuuta, mutta siksi laitan mielelläni linkkejä mistä voi hakea (tutkittua) tietoa.

Kiitos kun luit, ja hyvää päivää! Jatkamme pian.

Lokakuu 1. 30 €

Lokakuu 2. 10 €

Lokakuu 3, 40 €

Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö