Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

52,93 €

Lokakuussa kaikkineen, kun laskin tarkoista summista, meni 134,32 €. 

Viikonloppuna la-su 29.-30.10 en olisi tarvinnut välttämättä mitään.  Lokakuun ruokaostosten summa olisi jäänyt 80 euroon. Päällisin puolin siis.

Tajusin siinä perjantaina sitten, että joudun varsinkin perus heviostokset kuitenkin hakemaan kesken viikkoa, jos en hae saman tien.


Kategoriat, n. viikoksi. :
1. Perunat ja bataatit = tärkkelys n. 20 €
2. Juurekset 5,5 €
3. Vihannekset, kaali, lehtivihreät n. 6 €
4. Hedelmät n. 3 €
5. Maustaminen ja muut n. 10 €
6. Koirien n. 8 €

Kotona oli vielä punajuuria ja porkkanaa, puolikas kaali ja nauris. Lehtivihreitä joutuu täydentämään viikollakin. 

Mutta eri asia käydä hakemassa pussi lehtikaalta ja pari irtohedelmää ohimennen, kuin näitä kassin raahaamisia portaita ylös. Käy liikunnasta, joten ei sinänsä paha sekään.

1. Perunat ja bataatit


 = 11,76 €

15,824 kg perunaa. 


= 7,98 €

3,791 kg. Yksi bataatti viikon jokaista päivää kohti. 

2,09 €/kg Prismassa.

2. Juurekset


= 4,19 €

4,19 € / kg.

Puolet kalliimpia kuin ei - luomu. Mutta olin sillä tuulella kaupassa, että kaikki luomu houkutti. 

Perjantai-päivä, päivä pulkassa. =1,34 €

Luomu lanttu, 480 g Prismasta. 2,79 €/kg,

Haen ehkä vielä kurpitsaa tai tavallista lanttua.

Porkkanoitahan on vielä jäljellä satokausiämpäreistä.

3. Vihannekset, kaali, lehtivihreät


= 1,33 €

1,222 kg Kuuselan keräkaali, kilohinta 1,09 €


= 2,39 €

Luomu lehtikaali, 150 g. 15,93 €/kg


=2,03 €

Kiinankaali 550 g, Minimanista. 3,69 €/kg

Tällä on niin hyvä säilyvyys, että jos ei halua esimerkiksi viikkoon käydä pakollisesti kaupassa, kannattaa syödä muut lehtivihreät alkuviikosta, ja tämä on sitten loppuviikolla. 

Olisin voinutkin ottaa näitä pari kolme, nyt kun tulin ajatelleeksi. Täydentäisi muuta, kun kerkeää.

Säilyy mielestäni parhaiten pussissaan, jääkaapissa. Jos se valmiiksi laitettu pussi hajoaa tai rapisee liikaa, vaihdan eri pussiin, kuten pakaste- tai irtohedelmäpussiin. 

Ei lehtikaalikaan toki mitenkään huonosti säily, jos sen tuoreena ostaa ja säilyttää koko ajan jääkaapissa. 

4. Hedelmät


= 2,93 €

Omenoita. 

Royal Gala, 2,09  €/kg, 990 g. 

Jonagold, 1,09 €/kg, 694 g.

= 0,52 €

Sitruuna, 2,79 €/kg, 186 g

5. Maustaminen ja muut

= 0,24 €

Maustekurkku. Kannattaisi pikkelöidä itse, niin saa mitä mausteita haluaa.

Nyt ei oikein mahdu säilyttämään.


= 4,69 €

Poppamies Sriracha-kastike. 

Suolaa 3,6 g/100 g.


= 4,5 €

10 kpl 2 dl purkkeja ananastäysmehua evästarpeisiin.

2,25 €/l


Siinä oli 45 €.

6. Koirien


= 8,76

Näkkileipä 500 g 2,35 €
Neljän viljan hiutaleet 3,96 €
Perunat tarjouksesta 0,49 €/kg, 5 kg = 2,45 €

Nämä ostin koirien takia mutta joudun laittamaan tähän. Otan itsellekin samalla aina.

Mitä sen jälkeen?

Marraskuun ensimmäisellä viikolla on sitten kädet vapaana ostoksista. Ei pakkoa käydä kaupassa ollenkaan. Mikäli on tilaisuus, voin ostaa vaikka hiutaleita ja riisejä. Tai kuten viime ruokaostosten säästöpohdinnoissa oli puhe, jättää hankinnat loppukuuhun.

Toisaalta: viime aikoina on ollut olo, että jos en nyt osta jotain tuotetta, se voi ensi viikolla olla euron kalliimpi. 

Mutta hintojen nousu ei ole ensimmäinen tapa millä ihmisen saa juoksentelemaan. On ilta-alet, hävikkilaatikot, tarjoukset, kupongit ja arvonnat. Jos olet liikkeellä tiettyyn aikaan ja keskityt koko päivän, niin saatat saada herkun puoleen hintaan. 

Hyvät puolensa on sillä, jos pystyy rakentamaan säästöt perustuen kokonaisuuteen, ja pääsee vähentämään tarjousten tiivistä seurantaa ja ulkopuolelta tulevia yllykkeitä. Niiltä osin, kuin se on järkevää ja valittavissa. 

Viime vuoden lokakuussa meni 190 €. Nyt siis 134 €.

Laskin mitä on mennyt lokakuusta lokakuuhun, sain tulokseksi että n. 2190 €. Sen kun jakaa kahdellatoista kuukaudella saa n. 182 €. 

Keskimäärin alle 200 euroa siis kuussa ruokaan, kuten olen tavoitellutkin. Huolimatta siitä, että välillä tulee jotain kaapintäydennyskeikkoja tehtyä. Silloin yksittäisen kuukauden ruokamenot näyttävät isoilta.

Talvella on hyvä nipistää, kesällä herkutella. Kesän kuukausina menikin yli 200 aina.

Tästä on hyvä jatkaa. Saattaa asia toki muuttua, jos hinnat edelleen jatkavat nousuaan. Samat säästökikat varmaan käytössä silti: kilohinnat, kategoriat, säilyvyyshuomiot. Pitäisikin ehkä pysyä linjassa eikä lähteä sivupoluille ja luomulanttuja ostamaan heti, kun säästötoimet tuottavat tulosta. 

Olisin toki varmaan saanut nyt satasen menemään, jos olisin ostanut kaikki maustekastikkeet, herkkutaatelit ja ruukkuyrtit, mitä mielessä kävi. 

Mutta viikko on aina tosi lyhyt, enkä ehtisi kuitenkaan nauttimaan mistään. 

Nauris on mahtava vastine rahalle. 

Kiitos kun luit. Uusi lokakuu sitten ensi vuonna. Jos tuli laskuvirheitä, niiden ei pitäisi olla kovin suuria. Korjaan jos huomaan.

Lokakuu 1. 30 €

Lokakuu 2. 10 € - e-kirja, tärkkelysartikkelilinkit, finelin käytöstä video

Lokakuu 3, 40 € - Viikon säästöpohdinnat

Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Uusi vuosi - Helpot ja nopeat ideat

Nostelen esille tähän ideat, joista uusi vuosi tulee mieleen. Blogista on näitä jonkin verran tänäänkin haettu, joten kiinnostusta voisi siis olla vielä näin loppumetreillä.  Ruuat voi ehtiä tehdä vielä illaksi pöytään. Jos ei, niin päivä se on huomennakin. Olen itse helppouden ystävä niin arjessa kuin juhlassa, ja laitan vahingon kiertämään. Toivottavasti inspiroidut, ja jopa ehkä kokeilet tehdä näistä jotain.  1. Tortilla-ateria salsakastikkeineen ja perunasalaatti Jos perunasalaattiin haluaa majoneesin tapaisen, sitä mukailemaan käy hyvin soijajogurtti. Aivan hyvän makuista, kun laittaa etikkaa ja sinappia hieman. Tein viimeksi perunasalaatin ilman majoneesia, ja oli tosi hyvää silti. Ateriaanhan tulee kuitenkin se tortilla ja salsakastikekin lisäksi, joten makuja on yllin kyllin.  Tästä pääsee ohjeeseen, jossa kaikki tapahtuu:  Tortilla-ateria ja perunasalaatti  + salsa Tortillat ostin kaupasta valmiina, vaikka ne eivät ihan täyttä kokokasvisruokaa olekaan. Sentään täysjyvää. Viime

WFPB - Linssit ja riisi - Mahtava, helppo ruoka

  Ruokaa linsseistä ja riisistä Tein tällaisen perus ruuan, ettei tarvitse miettiä. Valmis maustesekoitus kaupasta: Garam masala.  Tuolta löytyy miten tein itsekin sekoitusta kerran, ja sain samalla maustekaappia tyhjennettyä. Tähän ruokaan voi laittaa lisäksi paprikajauhetta, chilijauhetta ja persiljaa. Mutta varsinkin jos ei halua miettiä mitään, niin ostoslista on kohtuullisen lyhyt:  riisi   kuivatut linssit porkkanaa 1-2 prk paseerattu tomaatti Garam masala -mauste + muita mausteita halutessa: pippuri, persilja, paprikajauho, chili, ketsuppi tai sriracha Salaatiksi käy mikä tahansa tuore, vaikkapa porkkanakin raastettuna. Kuvassa punakaali, joka on joskus vähän kuivaa. Voi olla hyvä raastaa pienemmäksi. Hedelmiä, siemeniä ja marjoja voi laittaa raasteen sekaan. Linssi- riisipata ainekset: Vihreitä linssejä Riisiä Paseerattua tomaattia  Porkkanaa Vettä Mausteet: 1-2 tl Garam Masalaa 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1-2 rkl ketsuppia 1-2 tl paprikajauhoa chilijauhoa, mustapippuria halut

WFPB - Makaronilaatikko - 0,99 €

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita. Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen , kun en ollut ostanut papuja.  Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste. Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota. Makaronilaatikon ohje: Ainekset:  400g makaroni, tumma. n. 1 l vettä,  1 porkkana raasteena. Mausteet:  1/2 tl mustapippuri, rouhittu 1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/8 tl  tai alle, valkopippuri, jauhettu 1-2 tl soijakastike,  1 rkl ketsuppi. Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan. Laitoin 1 tl soijakastiketta.  Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.  Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.  Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.  Muut vinkit ja huomiot: Tuli niin hyvää, että

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan. Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.  Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin? Itse teen vähän sekä että.  Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita. Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.  Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.  Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin. Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike. Perjantai

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Tammikuu 1 ja 2

Tammikuun ensimmäisen ja toisen viikon ruokaostokset. Ensimmäisellä viikolla enimmät, mutta toisella viikolla en paljoa ehtinytkään kauppaan kunnolla. Tarkoitus olikin viettää kaapintyhjennysviikkoja ja olla käymättä usein kaupassa. Hyvä silti, että on kotona kaikkea mitä kaapeista tyhjentää, niin ei tarvitse aina hakea jotain. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat ne pääasia, jos muuta on.  = 7,53 € 2. viikon hedelmäostokset.  Ananas 2,66€ banaanit 2,38 € veriappelsiinit 1 kg 2,49 € Tosi kiva olla nyt paljon hedelmiä käsillä aina. Mitä pimeämpää ulkona, sitä enemmän haluaa nähdä kaikkea värikästä ja kaunista kotona.  Veriappelsiinit ovat nyt makeita ja hyviä. Niitä kun paloittelee ananaksen ja omenoiden joukkoon eväsrasiassa, hedelmät eivät tummu niin helposti. = 7,35 € Eka viikolla meni saman verran hedelmiin. En laskenut enkä punninnut tarkoituksella, yritin vain ottaa jokaiselle viikon päivälle. Persimoneja haeskelin, mutta ei ollut.  Omenat, 0,45 0,49€/kg Red Delicious 1,92 €, 1,79

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla pesin hirssin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu vko 3

 Tammikuun kolmannen viikon ruokaostokset. = 8,66 € Veriappelsiini 1 kg 2,49 € Ananas  1,89 €/kg,1,482kg 2,80 € Omena Jonagold 1,05 €/kg 1,00 € Banaani 1,55 €/kg, 1,528kg  2,37 € = 1,31 € Omena Red Delicious 0,99 €/kg, 1323 kg, 1,31 € = 4,19 € Lapin luomunauris, kilon pussi = 4,41 Lehtikaali, espanjalainen 300 g 2,29 € 7,63 €/kg Kiinankaali 3,59 €/kg, 0,516 kg,  1,85 € Prismaan oli ilmestynyt muhkeita pusseja espanjalaista luomulehtikaalia.  Aika tuoreita, mutta iso pussillinen piti vauhdilla syödä. Jokaisen aterian kanssa nyrkillinen ja aina kun muistin, mutta silti osa meinasi mennä vanhaksi. Eipä hätää, kun vain huomaa ajoissa. = 5,90 € Ananasmehutetrat olivat kallistuneet Prismassa. Viime ostoskerralla ne olivat 0,45€/purkki, nyt 0,59 €. 2,95 €/l. = 1,64 € Kaapintyhjennysviikon merkeissä suunnittelin tekeväni itse mansikoista lisukkeet letuille. Kaupassa tulin ajatelleeksi, etten kuitenkaan kehtaa sitten laittaa kunnolla sokeria omaan keitokseen. Kirpeitä marjoja sitten nielisin

WFPB - Ruskea risotto

Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.  Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä,  kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin. Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua. Kuvassa ruskeaa risottoa, puolukkahilloa ja babypinaatin lehtiä. Välistä näkyy vähän perunamuusiakin. Ruskea risotto 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita n. 80-120 g porkkanaa 1,5 dl vihreitä linssejä 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä vettä Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan. Mauste-ehdotukset: 2 rkl ketsuppia  vähän siirappia 2tl-1 rkl soijakastiketta 1/4 tl Garam masalaa ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista 0,5 dl tomaattisosetta 1/4 maustepippuria 1/4-1/2 tl mustapippuria 1/2 tl jauhet

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä. Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa. Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin! Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset: Vihreät vihannekset = n. 18 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 € Lehtikaali tuore 2,19 € x 2   Lehtikaali pakaste 3,15 € Jääsalaatti 0,89 € Kiinankaali 1,77 € Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 € Perunat ja bataatit = 22 € Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta Irtoperunoita 2,22 €  Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin. Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua. Juureksia = 15 € 6 kg lanttua 6 kg porkkanaa 2,5 kg nauriita 1 kg punajuuria n. 15 ki

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 € - Miksi Suomi lihoo?

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin