Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

52,93 €

Lokakuussa kaikkineen, kun laskin tarkoista summista, meni 134,32 €. 

Viikonloppuna la-su 29.-30.10 en olisi tarvinnut välttämättä mitään.  Lokakuun ruokaostosten summa olisi jäänyt 80 euroon. Päällisin puolin siis.

Tajusin siinä perjantaina sitten, että joudun varsinkin perus heviostokset kuitenkin hakemaan kesken viikkoa, jos en hae saman tien.


Kategoriat, n. viikoksi. :
1. Perunat ja bataatit = tärkkelys n. 20 €
2. Juurekset 5,5 €
3. Vihannekset, kaali, lehtivihreät n. 6 €
4. Hedelmät n. 3 €
5. Maustaminen ja muut n. 10 €
6. Koirien n. 8 €

Kotona oli vielä punajuuria ja porkkanaa, puolikas kaali ja nauris. Lehtivihreitä joutuu täydentämään viikollakin. 

Mutta eri asia käydä hakemassa pussi lehtikaalta ja pari irtohedelmää ohimennen, kuin näitä kassin raahaamisia portaita ylös. Käy liikunnasta, joten ei sinänsä paha sekään.

1. Perunat ja bataatit


 = 11,76 €

15,824 kg perunaa. 


= 7,98 €

3,791 kg. Yksi bataatti viikon jokaista päivää kohti. 

2,09 €/kg Prismassa.

2. Juurekset


= 4,19 €

4,19 € / kg.

Puolet kalliimpia kuin ei - luomu. Mutta olin sillä tuulella kaupassa, että kaikki luomu houkutti. 

Perjantai-päivä, päivä pulkassa. 



=1,34 €

Luomu lanttu, 480 g Prismasta. 2,79 €/kg,

Haen ehkä vielä kurpitsaa tai tavallista lanttua.

Porkkanoitahan on vielä jäljellä satokausiämpäreistä.

3. Vihannekset, kaali, lehtivihreät


= 1,33 €

1,222 kg Kuuselan keräkaali, kilohinta 1,09 €


= 2,39 €

Luomu lehtikaali, 150 g. 15,93 €/kg


=2,03 €

Kiinankaali 550 g, Minimanista. 3,69 €/kg

Tällä on niin hyvä säilyvyys, että jos ei halua esimerkiksi viikkoon käydä pakollisesti kaupassa, kannattaa syödä muut lehtivihreät alkuviikosta, ja tämä on sitten loppuviikolla. 

Olisin voinutkin ottaa näitä pari kolme, nyt kun tulin ajatelleeksi. Täydentäisi muuta, kun kerkeää.

Säilyy mielestäni parhaiten pussissaan, jääkaapissa. Jos se valmiiksi laitettu pussi hajoaa tai rapisee liikaa, vaihdan eri pussiin, kuten pakaste- tai irtohedelmäpussiin. 

Ei lehtikaalikaan toki mitenkään huonosti säily, jos sen tuoreena ostaa ja säilyttää koko ajan jääkaapissa. 

4. Hedelmät


= 2,93 €

Omenoita. 

Royal Gala, 2,09  €/kg, 990 g. 

Jonagold, 1,09 €/kg, 694 g.

= 0,52 €

Sitruuna, 2,79 €/kg, 186 g

5. Maustaminen ja muut

= 0,24 €

Maustekurkku. Kannattaisi pikkelöidä itse, niin saa mitä mausteita haluaa.

Nyt ei oikein mahdu säilyttämään.


= 4,69 €

Poppamies Sriracha-kastike. 

Suolaa 3,6 g/100 g.


= 4,5 €

10 kpl 2 dl purkkeja ananastäysmehua evästarpeisiin.

2,25 €/l


Siinä oli 45 €.

6. Koirien


= 8,76

Näkkileipä 500 g 2,35 €
Neljän viljan hiutaleet 3,96 €
Perunat tarjouksesta 0,49 €/kg, 5 kg = 2,45 €

Nämä ostin koirien takia mutta joudun laittamaan tähän. Otan itsellekin samalla aina.

Mitä sen jälkeen?

Marraskuun ensimmäisellä viikolla on sitten kädet vapaana ostoksista. Ei pakkoa käydä kaupassa ollenkaan. Mikäli on tilaisuus, voin ostaa vaikka hiutaleita ja riisejä. Tai kuten viime ruokaostosten säästöpohdinnoissa oli puhe, jättää hankinnat loppukuuhun.

Toisaalta: viime aikoina on ollut olo, että jos en nyt osta jotain tuotetta, se voi ensi viikolla olla euron kalliimpi. 

Mutta hintojen nousu ei ole ensimmäinen tapa millä ihmisen saa juoksentelemaan. On ilta-alet, hävikkilaatikot, tarjoukset, kupongit ja arvonnat. Jos olet liikkeellä tiettyyn aikaan ja keskityt koko päivän, niin saatat saada herkun puoleen hintaan. 

Hyvät puolensa on sillä, jos pystyy rakentamaan säästöt perustuen kokonaisuuteen, ja pääsee vähentämään tarjousten tiivistä seurantaa ja ulkopuolelta tulevia yllykkeitä. Niiltä osin, kuin se on järkevää ja valittavissa. 

Viime vuoden lokakuussa meni 190 €. Nyt siis 134 €.

Laskin mitä on mennyt lokakuusta lokakuuhun, sain tulokseksi että n. 2190 €. Sen kun jakaa kahdellatoista kuukaudella saa n. 182 €. 

Keskimäärin alle 200 euroa siis kuussa ruokaan, kuten olen tavoitellutkin. Huolimatta siitä, että välillä tulee jotain kaapintäydennyskeikkoja tehtyä. Silloin yksittäisen kuukauden ruokamenot näyttävät isoilta.

Talvella on hyvä nipistää, kesällä herkutella. Kesän kuukausina menikin yli 200 aina.

Tästä on hyvä jatkaa. Saattaa asia toki muuttua, jos hinnat edelleen jatkavat nousuaan. Samat säästökikat varmaan käytössä silti: kilohinnat, kategoriat, säilyvyyshuomiot. Pitäisikin ehkä pysyä linjassa eikä lähteä sivupoluille ja luomulanttuja ostamaan heti, kun säästötoimet tuottavat tulosta. 

Olisin toki varmaan saanut nyt satasen menemään, jos olisin ostanut kaikki maustekastikkeet, herkkutaatelit ja ruukkuyrtit, mitä mielessä kävi. 

Mutta viikko on aina tosi lyhyt, enkä ehtisi kuitenkaan nauttimaan mistään. 

Nauris on mahtava vastine rahalle. 

Kiitos kun luit. Uusi lokakuu sitten ensi vuonna. Jos tuli laskuvirheitä, niiden ei pitäisi olla kovin suuria. Korjaan jos huomaan.

Lokakuu 1. 30 €

Lokakuu 2. 10 € - e-kirja, tärkkelysartikkelilinkit, finelin käytöstä video

Lokakuu 3, 40 € - Viikon säästöpohdinnat

Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj