Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

52,93 €

Lokakuussa kaikkineen, kun laskin tarkoista summista, meni 134,32 €. 

Viikonloppuna la-su 29.-30.10 en olisi tarvinnut välttämättä mitään.  Lokakuun ruokaostosten summa olisi jäänyt 80 euroon. Päällisin puolin siis.

Tajusin siinä perjantaina sitten, että joudun varsinkin perus heviostokset kuitenkin hakemaan kesken viikkoa, jos en hae saman tien.


Kategoriat, n. viikoksi. :
1. Perunat ja bataatit = tärkkelys n. 20 €
2. Juurekset 5,5 €
3. Vihannekset, kaali, lehtivihreät n. 6 €
4. Hedelmät n. 3 €
5. Maustaminen ja muut n. 10 €
6. Koirien n. 8 €

Kotona oli vielä punajuuria ja porkkanaa, puolikas kaali ja nauris. Lehtivihreitä joutuu täydentämään viikollakin. 

Mutta eri asia käydä hakemassa pussi lehtikaalta ja pari irtohedelmää ohimennen, kuin näitä kassin raahaamisia portaita ylös. Käy liikunnasta, joten ei sinänsä paha sekään.

1. Perunat ja bataatit


 = 11,76 €

15,824 kg perunaa. 


= 7,98 €

3,791 kg. Yksi bataatti viikon jokaista päivää kohti. 

2,09 €/kg Prismassa.

2. Juurekset


= 4,19 €

4,19 € / kg.

Puolet kalliimpia kuin ei - luomu. Mutta olin sillä tuulella kaupassa, että kaikki luomu houkutti. 

Perjantai-päivä, päivä pulkassa. =1,34 €

Luomu lanttu, 480 g Prismasta. 2,79 €/kg,

Haen ehkä vielä kurpitsaa tai tavallista lanttua.

Porkkanoitahan on vielä jäljellä satokausiämpäreistä.

3. Vihannekset, kaali, lehtivihreät


= 1,33 €

1,222 kg Kuuselan keräkaali, kilohinta 1,09 €


= 2,39 €

Luomu lehtikaali, 150 g. 15,93 €/kg


=2,03 €

Kiinankaali 550 g, Minimanista. 3,69 €/kg

Tällä on niin hyvä säilyvyys, että jos ei halua esimerkiksi viikkoon käydä pakollisesti kaupassa, kannattaa syödä muut lehtivihreät alkuviikosta, ja tämä on sitten loppuviikolla. 

Olisin voinutkin ottaa näitä pari kolme, nyt kun tulin ajatelleeksi. Täydentäisi muuta, kun kerkeää.

Säilyy mielestäni parhaiten pussissaan, jääkaapissa. Jos se valmiiksi laitettu pussi hajoaa tai rapisee liikaa, vaihdan eri pussiin, kuten pakaste- tai irtohedelmäpussiin. 

Ei lehtikaalikaan toki mitenkään huonosti säily, jos sen tuoreena ostaa ja säilyttää koko ajan jääkaapissa. 

4. Hedelmät


= 2,93 €

Omenoita. 

Royal Gala, 2,09  €/kg, 990 g. 

Jonagold, 1,09 €/kg, 694 g.

= 0,52 €

Sitruuna, 2,79 €/kg, 186 g

5. Maustaminen ja muut

= 0,24 €

Maustekurkku. Kannattaisi pikkelöidä itse, niin saa mitä mausteita haluaa.

Nyt ei oikein mahdu säilyttämään.


= 4,69 €

Poppamies Sriracha-kastike. 

Suolaa 3,6 g/100 g.


= 4,5 €

10 kpl 2 dl purkkeja ananastäysmehua evästarpeisiin.

2,25 €/l


Siinä oli 45 €.

6. Koirien


= 8,76

Näkkileipä 500 g 2,35 €
Neljän viljan hiutaleet 3,96 €
Perunat tarjouksesta 0,49 €/kg, 5 kg = 2,45 €

Nämä ostin koirien takia mutta joudun laittamaan tähän. Otan itsellekin samalla aina.

Mitä sen jälkeen?

Marraskuun ensimmäisellä viikolla on sitten kädet vapaana ostoksista. Ei pakkoa käydä kaupassa ollenkaan. Mikäli on tilaisuus, voin ostaa vaikka hiutaleita ja riisejä. Tai kuten viime ruokaostosten säästöpohdinnoissa oli puhe, jättää hankinnat loppukuuhun.

Toisaalta: viime aikoina on ollut olo, että jos en nyt osta jotain tuotetta, se voi ensi viikolla olla euron kalliimpi. 

Mutta hintojen nousu ei ole ensimmäinen tapa millä ihmisen saa juoksentelemaan. On ilta-alet, hävikkilaatikot, tarjoukset, kupongit ja arvonnat. Jos olet liikkeellä tiettyyn aikaan ja keskityt koko päivän, niin saatat saada herkun puoleen hintaan. 

Hyvät puolensa on sillä, jos pystyy rakentamaan säästöt perustuen kokonaisuuteen, ja pääsee vähentämään tarjousten tiivistä seurantaa ja ulkopuolelta tulevia yllykkeitä. Niiltä osin, kuin se on järkevää ja valittavissa. 

Viime vuoden lokakuussa meni 190 €. Nyt siis 134 €.

Laskin mitä on mennyt lokakuusta lokakuuhun, sain tulokseksi että n. 2190 €. Sen kun jakaa kahdellatoista kuukaudella saa n. 182 €. 

Keskimäärin alle 200 euroa siis kuussa ruokaan, kuten olen tavoitellutkin. Huolimatta siitä, että välillä tulee jotain kaapintäydennyskeikkoja tehtyä. Silloin yksittäisen kuukauden ruokamenot näyttävät isoilta.

Talvella on hyvä nipistää, kesällä herkutella. Kesän kuukausina menikin yli 200 aina.

Tästä on hyvä jatkaa. Saattaa asia toki muuttua, jos hinnat edelleen jatkavat nousuaan. Samat säästökikat varmaan käytössä silti: kilohinnat, kategoriat, säilyvyyshuomiot. Pitäisikin ehkä pysyä linjassa eikä lähteä sivupoluille ja luomulanttuja ostamaan heti, kun säästötoimet tuottavat tulosta. 

Olisin toki varmaan saanut nyt satasen menemään, jos olisin ostanut kaikki maustekastikkeet, herkkutaatelit ja ruukkuyrtit, mitä mielessä kävi. 

Mutta viikko on aina tosi lyhyt, enkä ehtisi kuitenkaan nauttimaan mistään. 

Nauris on mahtava vastine rahalle. 

Kiitos kun luit. Uusi lokakuu sitten ensi vuonna. Jos tuli laskuvirheitä, niiden ei pitäisi olla kovin suuria. Korjaan jos huomaan.

Lokakuu 1. 30 €

Lokakuu 2. 10 € - e-kirja, tärkkelysartikkelilinkit, finelin käytöstä video

Lokakuu 3, 40 € - Viikon säästöpohdinnat

Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait