Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 5. 30 € - Säästöpohdinnat

Edelliset ruokaostokset, syyskuu -22:

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:


Syyskuu 5, 30 €


2,78 €

Hedelmäasetelma pöydälle, 1, 3 kg. Syötäväksi malliksi akvarellimaalausharjoituksiin.





= 2, 99 €

Lähikaupasta tarjousbanaanit ja -omenat.

  • Omena Gala 1 €/kg, 2 kg 1,99 €
  • Pirkka Banaani 1 €/kg, 1 kg

Omenat olivat saman hintaisia, kuin ne mitä yleensä ostan muutenkin.

Nämä pienet Gala-omenat ovat kuitenkin ilahduttavan pieniä ja makeita. Ihan luksusta kahvin kanssa ja joka välissä. Raikas omena, jonka saa varmasti syötyäkin kerralla. 




= 3,16 €

Ensimmäiset banaanit menivät melkoista kyytiä. Loput niistä oli myös ruskeita jo parissa päivässä, ja sainkin tehtyä banaanikeksejä niistä.

Ei muuta kuin lisää vain mennen, tullen ja palatessa. Lehtikaali oli euron, päärynät euron.

Olipa loistoviikko mitä tulee lähikaupan hevitarjouksiin.



=5 €

Sadonkorjuuämpäri K-Supermarketista. Saaliin 7,8 kg, esittelinkin jo:


= 3,52 €

Yleisperuna, Gala, Prismasta 0,69 €/kg.




= 11,92 €

K-Supermarketissa oli tarjous vielä voimassa, 1,49 €/l Oatly luomu kauramaitoa.

Tätä menee kuitenkin, joten ostin jokaisella oven avauksella purkin poikineen.

Tarjous on tietääkseni nyt ohi, mutta juhlat jatkuvat kotona.

 29,37 €

Tässä kuussa meni siis 180 €. 165 €.

Lähestymistapoja ruokakuluissa säästämiseen:

Yritin alkaa laskemaan, että minkä verran mihinkin eri ruokakategoriaan olisi mennyt. Epäonnistuin toistaiseksi.

Kategorioita voisivat olla esimerkiksi:
  • perunat ja bataatit
  • juurekset
  • vihannekset
  • viljat
  • muu

Laskutapaidea juolahti mieleeni hieman myöhässä. Kaikkien syyskuun ostosten läpikäyminen tältä kannalta veisi aikaa, joten en lähdekään siihen nyt. 

Ajatus vain kävi mielessä että jos saisi selville, minkä verran mihinkin kategoriaan uppoaa, se voisi auttaa suunnittelemaan. Voit ehkä kokeilla itse kotona, jos sattuu kiinnostamaan. 

Voisi budjetoida vaikkapa, että tällä viikolla ostan 10 eurolla juureksia, 5 eurolla omenoita ja niin edelleen. Hyödyttäisiköhän joissain tilanteissa?

Sen verran sain kuitenkin laskettua, että mausteiden, kauramaitojen, rusinoiden  eli ei-pääruokaan, vaan ns. elämänlaadun nostattamiseen liittyviin ruokaostoksiin on mennyt syyskuussa yli 40 euroa.

Varsinaista ruokaa kuten perunoita, riisiä, juureksia ja vihanneksia tuli siis ostettua noin 140 eurolla.

Tässä auttoivat kotivarat, eli koska marjoja, hiutaleita, jauhoja ja kuivattuja papuja on valmiina, ei mene sitten niihin nyt vuorostaan rahaa.

Olen varmasti tehnyt jotain laskuvirheitä, koska jokin ei nyt täsmää. Mutta ne heitot mitä saan tarkistellessani laskuvirheistä, ovat luokkaa 20 euroa suuntaan tai toiseen. Kun yritin niitä eri kategorioita laskea ominaan.

Samapa se sille.

Mietin kuitenkin erilaisia lähestymistapoja ruokamenojen seurantaan ja suunnitteluun.

Huomasin, että tapa ajatella kuukausittain ruokamenoja on liian löysä, jos havittelee extremesäästöjä.

Mietin, että viikkobudjetti olisi tehokkaampi.

Jos käyttää viikossa 30 euroa ruokaan, se tekee vuositasolla 1560 euroa. 30  € X 52 viikkoa.

Jos 1560 € jakaa 365 päivällä, olisi päiväbudjetti tällöin 4,27 €.

Jos puolestaan ajattelee vaikkapa 200 euron kuukausibudjettia, se kertaa 12 kk olisi 2400 €. 6,6 €/pvä.

840 euron ero. 35 euron viikkobudjetilla 2400-1820=580 €.

Olen mennyt näissä niin, että olen pitänyt päätavoitteena että alitan 200 €/kk ruokamenoissa suunnilleen pääosan aikaa. Välillä olen nostanut budjettia, koska haluan lisää jotain ruokaa.

Olen myös pitänyt periaatteena, että tiukan ja tarkan budjetin noudattamisen sijaan seuraan kilohintoja, ja tartun myös tarjouksiin vaikka niiden ansiosta joutuisi ylittämään hetkellisesti 200 euron haamurajan kuukauden ruokamenojen osalta.

Onko nyt juuri todellista tarvetta pyrkiä joka viikko 30 euron alittavaan ruokabudjettiinkaan, ja olisiko se pitemmän päälle raskasta? En tiedä. Voihan se mennä vahingossakin kohta, kun alkaa olla kaapeissa kotivaraakin.

Joskus onnistuu menemään tosi hyvin vain sillä, että laittaa ne kilohinnat merkille, ja rajoittaa niitä. 

En tiedä, mutta tulipahan mieleen. Että jos haluaisi laittaa nupit kaakkoon tässä asiassa, niin viikkobudjettimaisella ajattelulla saattaisi päästä pidemmälle. Kilohinnat olisivat edelleen apuna, jotta saa mahdollisimman paljon ruokaa sillä 30 eurolla.

Ehkä viikkobudjetti onkin monelle teistä lukijoista tutumpi. Itse en ole sitä koskaan kokeillut, paitsi hetkellisenä ajattelun suuntana joskus.

Huono puoli viikkobudjetin laittamisella olisi se, että tarjousten hyödyntäminen ja paljon kerralla ostaminen ei mahdollistuisi niin hyvin. 

Hyvä puoli olisi, että rahaa ei vain mene yhtään sen enempää satoi tai paistoi, mikäli budjettia joka viikko noudattaa.

30 euron viikkobudjetilla voisin itse jopa saada kaiken tarvittavan, en näe sille estettä. Varmaan vähän aikaa joutuisi välillä olemaan ilman kauramaitoa puurossa. Epämukavuutta ajoittain, mutta silti eläisi pääasiassa herroiksi.

35 euron budjetti on helposti uomiinsa loksahtava, ja tekisi vuodessa 1820 €.

40 euron viikkobudjetin ruokamenot olisivat 2080 euroa vuodessa.

Tai sitten voisi miettiä, että joka toinen viikko eri summa. Ihan miten vain parhaaksi näkee. Voisi ajatella vaikka toisinpäinkin: Onko esimerkiksi 500 euron säästö sen arvoinen, että alkaa budjetoimaan? Mikä on itselle se summa, minkä eteen on valmis näkemään vaivaa, ja minkä verran. Ja mikä on vaivaa?

Vielä tarkempi voisi olla ateriakohtainen budjetti, kuten Parempi minä -blogissa oli nyt, ja jota seurasin mielenkiinnolla.

Hyvä miettiä eri kannoilta. Yksi tapa sopii toiselle, toinen toiselle. Persoonakohtaistakin varmasti, mikä ajattelutapa auttaa eniten pääsemään tavoitteeseen, mikä se kenelläkin sitten onkaan.

Kiitos kun luit. Jatketaan tästä, jalostetaan ajatusta, jatketaan pian kokkailuilla.

Muokkaus: Haa! Löysin missä virhe oli, mikä ei täsmää. Olen merkannut jonkin ruokaostoksen otsikon väärin postaukseen jossa on linkit, laskenut sieltä 15 euroa liikaa..Voi siis olla, että on vähemmän. Mutta ei se mitään: 165 € on ok, 180 € olisi ollut myös ihan ok.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait