Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 5. 30 € - Säästöpohdinnat

Edelliset ruokaostokset, syyskuu -22:

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:


Syyskuu 5, 30 €


2,78 €

Hedelmäasetelma pöydälle, 1, 3 kg. Syötäväksi malliksi akvarellimaalausharjoituksiin.

= 2, 99 €

Lähikaupasta tarjousbanaanit ja -omenat.

  • Omena Gala 1 €/kg, 2 kg 1,99 €
  • Pirkka Banaani 1 €/kg, 1 kg

Omenat olivat saman hintaisia, kuin ne mitä yleensä ostan muutenkin.

Nämä pienet Gala-omenat ovat kuitenkin ilahduttavan pieniä ja makeita. Ihan luksusta kahvin kanssa ja joka välissä. Raikas omena, jonka saa varmasti syötyäkin kerralla. 
= 3,16 €

Ensimmäiset banaanit menivät melkoista kyytiä. Loput niistä oli myös ruskeita jo parissa päivässä, ja sainkin tehtyä banaanikeksejä niistä.

Ei muuta kuin lisää vain mennen, tullen ja palatessa. Lehtikaali oli euron, päärynät euron.

Olipa loistoviikko mitä tulee lähikaupan hevitarjouksiin.=5 €

Sadonkorjuuämpäri K-Supermarketista. Saaliin 7,8 kg, esittelinkin jo:


= 3,52 €

Yleisperuna, Gala, Prismasta 0,69 €/kg.
= 11,92 €

K-Supermarketissa oli tarjous vielä voimassa, 1,49 €/l Oatly luomu kauramaitoa.

Tätä menee kuitenkin, joten ostin jokaisella oven avauksella purkin poikineen.

Tarjous on tietääkseni nyt ohi, mutta juhlat jatkuvat kotona.

 29,37 €

Tässä kuussa meni siis 180 €. 165 €.

Lähestymistapoja ruokakuluissa säästämiseen:

Yritin alkaa laskemaan, että minkä verran mihinkin eri ruokakategoriaan olisi mennyt. Epäonnistuin toistaiseksi.

Kategorioita voisivat olla esimerkiksi:
  • perunat ja bataatit
  • juurekset
  • vihannekset
  • viljat
  • muu

Laskutapaidea juolahti mieleeni hieman myöhässä. Kaikkien syyskuun ostosten läpikäyminen tältä kannalta veisi aikaa, joten en lähdekään siihen nyt. 

Ajatus vain kävi mielessä että jos saisi selville, minkä verran mihinkin kategoriaan uppoaa, se voisi auttaa suunnittelemaan. Voit ehkä kokeilla itse kotona, jos sattuu kiinnostamaan. 

Voisi budjetoida vaikkapa, että tällä viikolla ostan 10 eurolla juureksia, 5 eurolla omenoita ja niin edelleen. Hyödyttäisiköhän joissain tilanteissa?

Sen verran sain kuitenkin laskettua, että mausteiden, kauramaitojen, rusinoiden  eli ei-pääruokaan, vaan ns. elämänlaadun nostattamiseen liittyviin ruokaostoksiin on mennyt syyskuussa yli 40 euroa.

Varsinaista ruokaa kuten perunoita, riisiä, juureksia ja vihanneksia tuli siis ostettua noin 140 eurolla.

Tässä auttoivat kotivarat, eli koska marjoja, hiutaleita, jauhoja ja kuivattuja papuja on valmiina, ei mene sitten niihin nyt vuorostaan rahaa.

Olen varmasti tehnyt jotain laskuvirheitä, koska jokin ei nyt täsmää. Mutta ne heitot mitä saan tarkistellessani laskuvirheistä, ovat luokkaa 20 euroa suuntaan tai toiseen. Kun yritin niitä eri kategorioita laskea ominaan.

Samapa se sille.

Mietin kuitenkin erilaisia lähestymistapoja ruokamenojen seurantaan ja suunnitteluun.

Huomasin, että tapa ajatella kuukausittain ruokamenoja on liian löysä, jos havittelee extremesäästöjä.

Mietin, että viikkobudjetti olisi tehokkaampi.

Jos käyttää viikossa 30 euroa ruokaan, se tekee vuositasolla 1560 euroa. 30  € X 52 viikkoa.

Jos 1560 € jakaa 365 päivällä, olisi päiväbudjetti tällöin 4,27 €.

Jos puolestaan ajattelee vaikkapa 200 euron kuukausibudjettia, se kertaa 12 kk olisi 2400 €. 6,6 €/pvä.

840 euron ero. 35 euron viikkobudjetilla 2400-1820=580 €.

Olen mennyt näissä niin, että olen pitänyt päätavoitteena että alitan 200 €/kk ruokamenoissa suunnilleen pääosan aikaa. Välillä olen nostanut budjettia, koska haluan lisää jotain ruokaa.

Olen myös pitänyt periaatteena, että tiukan ja tarkan budjetin noudattamisen sijaan seuraan kilohintoja, ja tartun myös tarjouksiin vaikka niiden ansiosta joutuisi ylittämään hetkellisesti 200 euron haamurajan kuukauden ruokamenojen osalta.

Onko nyt juuri todellista tarvetta pyrkiä joka viikko 30 euron alittavaan ruokabudjettiinkaan, ja olisiko se pitemmän päälle raskasta? En tiedä. Voihan se mennä vahingossakin kohta, kun alkaa olla kaapeissa kotivaraakin.

Joskus onnistuu menemään tosi hyvin vain sillä, että laittaa ne kilohinnat merkille, ja rajoittaa niitä. 

En tiedä, mutta tulipahan mieleen. Että jos haluaisi laittaa nupit kaakkoon tässä asiassa, niin viikkobudjettimaisella ajattelulla saattaisi päästä pidemmälle. Kilohinnat olisivat edelleen apuna, jotta saa mahdollisimman paljon ruokaa sillä 30 eurolla.

Ehkä viikkobudjetti onkin monelle teistä lukijoista tutumpi. Itse en ole sitä koskaan kokeillut, paitsi hetkellisenä ajattelun suuntana joskus.

Huono puoli viikkobudjetin laittamisella olisi se, että tarjousten hyödyntäminen ja paljon kerralla ostaminen ei mahdollistuisi niin hyvin. 

Hyvä puoli olisi, että rahaa ei vain mene yhtään sen enempää satoi tai paistoi, mikäli budjettia joka viikko noudattaa.

30 euron viikkobudjetilla voisin itse jopa saada kaiken tarvittavan, en näe sille estettä. Varmaan vähän aikaa joutuisi välillä olemaan ilman kauramaitoa puurossa. Epämukavuutta ajoittain, mutta silti eläisi pääasiassa herroiksi.

35 euron budjetti on helposti uomiinsa loksahtava, ja tekisi vuodessa 1820 €.

40 euron viikkobudjetin ruokamenot olisivat 2080 euroa vuodessa.

Tai sitten voisi miettiä, että joka toinen viikko eri summa. Ihan miten vain parhaaksi näkee. Voisi ajatella vaikka toisinpäinkin: Onko esimerkiksi 500 euron säästö sen arvoinen, että alkaa budjetoimaan? Mikä on itselle se summa, minkä eteen on valmis näkemään vaivaa, ja minkä verran. Ja mikä on vaivaa?

Vielä tarkempi voisi olla ateriakohtainen budjetti, kuten Parempi minä -blogissa oli nyt, ja jota seurasin mielenkiinnolla.

Hyvä miettiä eri kannoilta. Yksi tapa sopii toiselle, toinen toiselle. Persoonakohtaistakin varmasti, mikä ajattelutapa auttaa eniten pääsemään tavoitteeseen, mikä se kenelläkin sitten onkaan.

Kiitos kun luit. Jatketaan tästä, jalostetaan ajatusta, jatketaan pian kokkailuilla.

Muokkaus: Haa! Löysin missä virhe oli, mikä ei täsmää. Olen merkannut jonkin ruokaostoksen otsikon väärin postaukseen jossa on linkit, laskenut sieltä 15 euroa liikaa..Voi siis olla, että on vähemmän. Mutta ei se mitään: 165 € on ok, 180 € olisi ollut myös ihan ok.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Uusi vuosi - Helpot ja nopeat ideat

Nostelen esille tähän ideat, joista uusi vuosi tulee mieleen. Blogista on näitä jonkin verran tänäänkin haettu, joten kiinnostusta voisi siis olla vielä näin loppumetreillä.  Ruuat voi ehtiä tehdä vielä illaksi pöytään. Jos ei, niin päivä se on huomennakin. Olen itse helppouden ystävä niin arjessa kuin juhlassa, ja laitan vahingon kiertämään. Toivottavasti inspiroidut, ja jopa ehkä kokeilet tehdä näistä jotain.  1. Tortilla-ateria salsakastikkeineen ja perunasalaatti Jos perunasalaattiin haluaa majoneesin tapaisen, sitä mukailemaan käy hyvin soijajogurtti. Aivan hyvän makuista, kun laittaa etikkaa ja sinappia hieman. Tein viimeksi perunasalaatin ilman majoneesia, ja oli tosi hyvää silti. Ateriaanhan tulee kuitenkin se tortilla ja salsakastikekin lisäksi, joten makuja on yllin kyllin.  Tästä pääsee ohjeeseen, jossa kaikki tapahtuu:  Tortilla-ateria ja perunasalaatti  + salsa Tortillat ostin kaupasta valmiina, vaikka ne eivät ihan täyttä kokokasvisruokaa olekaan. Sentään täysjyvää. Viime

WFPB - Linssit ja riisi - Mahtava, helppo ruoka

  Ruokaa linsseistä ja riisistä Tein tällaisen perus ruuan, ettei tarvitse miettiä. Valmis maustesekoitus kaupasta: Garam masala.  Tuolta löytyy miten tein itsekin sekoitusta kerran, ja sain samalla maustekaappia tyhjennettyä. Tähän ruokaan voi laittaa lisäksi paprikajauhetta, chilijauhetta ja persiljaa. Mutta varsinkin jos ei halua miettiä mitään, niin ostoslista on kohtuullisen lyhyt:  riisi   kuivatut linssit porkkanaa 1-2 prk paseerattu tomaatti Garam masala -mauste + muita mausteita halutessa: pippuri, persilja, paprikajauho, chili, ketsuppi tai sriracha Salaatiksi käy mikä tahansa tuore, vaikkapa porkkanakin raastettuna. Kuvassa punakaali, joka on joskus vähän kuivaa. Voi olla hyvä raastaa pienemmäksi. Hedelmiä, siemeniä ja marjoja voi laittaa raasteen sekaan. Linssi- riisipata ainekset: Vihreitä linssejä Riisiä Paseerattua tomaattia  Porkkanaa Vettä Mausteet: 1-2 tl Garam Masalaa 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1-2 rkl ketsuppia 1-2 tl paprikajauhoa chilijauhoa, mustapippuria halut

WFPB - Makaronilaatikko - 0,99 €

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita. Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen , kun en ollut ostanut papuja.  Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste. Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota. Makaronilaatikon ohje: Ainekset:  400g makaroni, tumma. n. 1 l vettä,  1 porkkana raasteena. Mausteet:  1/2 tl mustapippuri, rouhittu 1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/8 tl  tai alle, valkopippuri, jauhettu 1-2 tl soijakastike,  1 rkl ketsuppi. Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan. Laitoin 1 tl soijakastiketta.  Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.  Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.  Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.  Muut vinkit ja huomiot: Tuli niin hyvää, että

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan. Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.  Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin? Itse teen vähän sekä että.  Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita. Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.  Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.  Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin. Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike. Perjantai

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Tammikuu 1 ja 2

Tammikuun ensimmäisen ja toisen viikon ruokaostokset. Ensimmäisellä viikolla enimmät, mutta toisella viikolla en paljoa ehtinytkään kauppaan kunnolla. Tarkoitus olikin viettää kaapintyhjennysviikkoja ja olla käymättä usein kaupassa. Hyvä silti, että on kotona kaikkea mitä kaapeista tyhjentää, niin ei tarvitse aina hakea jotain. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat ne pääasia, jos muuta on.  = 7,53 € 2. viikon hedelmäostokset.  Ananas 2,66€ banaanit 2,38 € veriappelsiinit 1 kg 2,49 € Tosi kiva olla nyt paljon hedelmiä käsillä aina. Mitä pimeämpää ulkona, sitä enemmän haluaa nähdä kaikkea värikästä ja kaunista kotona.  Veriappelsiinit ovat nyt makeita ja hyviä. Niitä kun paloittelee ananaksen ja omenoiden joukkoon eväsrasiassa, hedelmät eivät tummu niin helposti. = 7,35 € Eka viikolla meni saman verran hedelmiin. En laskenut enkä punninnut tarkoituksella, yritin vain ottaa jokaiselle viikon päivälle. Persimoneja haeskelin, mutta ei ollut.  Omenat, 0,45 0,49€/kg Red Delicious 1,92 €, 1,79

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla pesin hirssin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu vko 3

 Tammikuun kolmannen viikon ruokaostokset. = 8,66 € Veriappelsiini 1 kg 2,49 € Ananas  1,89 €/kg,1,482kg 2,80 € Omena Jonagold 1,05 €/kg 1,00 € Banaani 1,55 €/kg, 1,528kg  2,37 € = 1,31 € Omena Red Delicious 0,99 €/kg, 1323 kg, 1,31 € = 4,19 € Lapin luomunauris, kilon pussi = 4,41 Lehtikaali, espanjalainen 300 g 2,29 € 7,63 €/kg Kiinankaali 3,59 €/kg, 0,516 kg,  1,85 € Prismaan oli ilmestynyt muhkeita pusseja espanjalaista luomulehtikaalia.  Aika tuoreita, mutta iso pussillinen piti vauhdilla syödä. Jokaisen aterian kanssa nyrkillinen ja aina kun muistin, mutta silti osa meinasi mennä vanhaksi. Eipä hätää, kun vain huomaa ajoissa. = 5,90 € Ananasmehutetrat olivat kallistuneet Prismassa. Viime ostoskerralla ne olivat 0,45€/purkki, nyt 0,59 €. 2,95 €/l. = 1,64 € Kaapintyhjennysviikon merkeissä suunnittelin tekeväni itse mansikoista lisukkeet letuille. Kaupassa tulin ajatelleeksi, etten kuitenkaan kehtaa sitten laittaa kunnolla sokeria omaan keitokseen. Kirpeitä marjoja sitten nielisin

WFPB - Ruskea risotto

Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.  Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä,  kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin. Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua. Kuvassa ruskeaa risottoa, puolukkahilloa ja babypinaatin lehtiä. Välistä näkyy vähän perunamuusiakin. Ruskea risotto 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita n. 80-120 g porkkanaa 1,5 dl vihreitä linssejä 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä vettä Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan. Mauste-ehdotukset: 2 rkl ketsuppia  vähän siirappia 2tl-1 rkl soijakastiketta 1/4 tl Garam masalaa ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista 0,5 dl tomaattisosetta 1/4 maustepippuria 1/4-1/2 tl mustapippuria 1/2 tl jauhet

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä. Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa. Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin! Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset: Vihreät vihannekset = n. 18 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 € Lehtikaali tuore 2,19 € x 2   Lehtikaali pakaste 3,15 € Jääsalaatti 0,89 € Kiinankaali 1,77 € Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 € Perunat ja bataatit = 22 € Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta Irtoperunoita 2,22 €  Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin. Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua. Juureksia = 15 € 6 kg lanttua 6 kg porkkanaa 2,5 kg nauriita 1 kg punajuuria n. 15 ki

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 € - Miksi Suomi lihoo?

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin