Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 5. 30 € - Säästöpohdinnat

Edelliset ruokaostokset, syyskuu -22:

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:


Syyskuu 5, 30 €


2,78 €

Hedelmäasetelma pöydälle, 1, 3 kg. Syötäväksi malliksi akvarellimaalausharjoituksiin.





= 2, 99 €

Lähikaupasta tarjousbanaanit ja -omenat.

  • Omena Gala 1 €/kg, 2 kg 1,99 €
  • Pirkka Banaani 1 €/kg, 1 kg

Omenat olivat saman hintaisia, kuin ne mitä yleensä ostan muutenkin.

Nämä pienet Gala-omenat ovat kuitenkin ilahduttavan pieniä ja makeita. Ihan luksusta kahvin kanssa ja joka välissä. Raikas omena, jonka saa varmasti syötyäkin kerralla. 




= 3,16 €

Ensimmäiset banaanit menivät melkoista kyytiä. Loput niistä oli myös ruskeita jo parissa päivässä, ja sainkin tehtyä banaanikeksejä niistä.

Ei muuta kuin lisää vain mennen, tullen ja palatessa. Lehtikaali oli euron, päärynät euron.

Olipa loistoviikko mitä tulee lähikaupan hevitarjouksiin.



=5 €

Sadonkorjuuämpäri K-Supermarketista. Saaliin 7,8 kg, esittelinkin jo:


= 3,52 €

Yleisperuna, Gala, Prismasta 0,69 €/kg.




= 11,92 €

K-Supermarketissa oli tarjous vielä voimassa, 1,49 €/l Oatly luomu kauramaitoa.

Tätä menee kuitenkin, joten ostin jokaisella oven avauksella purkin poikineen.

Tarjous on tietääkseni nyt ohi, mutta juhlat jatkuvat kotona.

 29,37 €

Tässä kuussa meni siis 180 €. 165 €.

Lähestymistapoja ruokakuluissa säästämiseen:

Yritin alkaa laskemaan, että minkä verran mihinkin eri ruokakategoriaan olisi mennyt. Epäonnistuin toistaiseksi.

Kategorioita voisivat olla esimerkiksi:
  • perunat ja bataatit
  • juurekset
  • vihannekset
  • viljat
  • muu

Laskutapaidea juolahti mieleeni hieman myöhässä. Kaikkien syyskuun ostosten läpikäyminen tältä kannalta veisi aikaa, joten en lähdekään siihen nyt. 

Ajatus vain kävi mielessä että jos saisi selville, minkä verran mihinkin kategoriaan uppoaa, se voisi auttaa suunnittelemaan. Voit ehkä kokeilla itse kotona, jos sattuu kiinnostamaan. 

Voisi budjetoida vaikkapa, että tällä viikolla ostan 10 eurolla juureksia, 5 eurolla omenoita ja niin edelleen. Hyödyttäisiköhän joissain tilanteissa?

Sen verran sain kuitenkin laskettua, että mausteiden, kauramaitojen, rusinoiden  eli ei-pääruokaan, vaan ns. elämänlaadun nostattamiseen liittyviin ruokaostoksiin on mennyt syyskuussa yli 40 euroa.

Varsinaista ruokaa kuten perunoita, riisiä, juureksia ja vihanneksia tuli siis ostettua noin 140 eurolla.

Tässä auttoivat kotivarat, eli koska marjoja, hiutaleita, jauhoja ja kuivattuja papuja on valmiina, ei mene sitten niihin nyt vuorostaan rahaa.

Olen varmasti tehnyt jotain laskuvirheitä, koska jokin ei nyt täsmää. Mutta ne heitot mitä saan tarkistellessani laskuvirheistä, ovat luokkaa 20 euroa suuntaan tai toiseen. Kun yritin niitä eri kategorioita laskea ominaan.

Samapa se sille.

Mietin kuitenkin erilaisia lähestymistapoja ruokamenojen seurantaan ja suunnitteluun.

Huomasin, että tapa ajatella kuukausittain ruokamenoja on liian löysä, jos havittelee extremesäästöjä.

Mietin, että viikkobudjetti olisi tehokkaampi.

Jos käyttää viikossa 30 euroa ruokaan, se tekee vuositasolla 1560 euroa. 30  € X 52 viikkoa.

Jos 1560 € jakaa 365 päivällä, olisi päiväbudjetti tällöin 4,27 €.

Jos puolestaan ajattelee vaikkapa 200 euron kuukausibudjettia, se kertaa 12 kk olisi 2400 €. 6,6 €/pvä.

840 euron ero. 35 euron viikkobudjetilla 2400-1820=580 €.

Olen mennyt näissä niin, että olen pitänyt päätavoitteena että alitan 200 €/kk ruokamenoissa suunnilleen pääosan aikaa. Välillä olen nostanut budjettia, koska haluan lisää jotain ruokaa.

Olen myös pitänyt periaatteena, että tiukan ja tarkan budjetin noudattamisen sijaan seuraan kilohintoja, ja tartun myös tarjouksiin vaikka niiden ansiosta joutuisi ylittämään hetkellisesti 200 euron haamurajan kuukauden ruokamenojen osalta.

Onko nyt juuri todellista tarvetta pyrkiä joka viikko 30 euron alittavaan ruokabudjettiinkaan, ja olisiko se pitemmän päälle raskasta? En tiedä. Voihan se mennä vahingossakin kohta, kun alkaa olla kaapeissa kotivaraakin.

Joskus onnistuu menemään tosi hyvin vain sillä, että laittaa ne kilohinnat merkille, ja rajoittaa niitä. 

En tiedä, mutta tulipahan mieleen. Että jos haluaisi laittaa nupit kaakkoon tässä asiassa, niin viikkobudjettimaisella ajattelulla saattaisi päästä pidemmälle. Kilohinnat olisivat edelleen apuna, jotta saa mahdollisimman paljon ruokaa sillä 30 eurolla.

Ehkä viikkobudjetti onkin monelle teistä lukijoista tutumpi. Itse en ole sitä koskaan kokeillut, paitsi hetkellisenä ajattelun suuntana joskus.

Huono puoli viikkobudjetin laittamisella olisi se, että tarjousten hyödyntäminen ja paljon kerralla ostaminen ei mahdollistuisi niin hyvin. 

Hyvä puoli olisi, että rahaa ei vain mene yhtään sen enempää satoi tai paistoi, mikäli budjettia joka viikko noudattaa.

30 euron viikkobudjetilla voisin itse jopa saada kaiken tarvittavan, en näe sille estettä. Varmaan vähän aikaa joutuisi välillä olemaan ilman kauramaitoa puurossa. Epämukavuutta ajoittain, mutta silti eläisi pääasiassa herroiksi.

35 euron budjetti on helposti uomiinsa loksahtava, ja tekisi vuodessa 1820 €.

40 euron viikkobudjetin ruokamenot olisivat 2080 euroa vuodessa.

Tai sitten voisi miettiä, että joka toinen viikko eri summa. Ihan miten vain parhaaksi näkee. Voisi ajatella vaikka toisinpäinkin: Onko esimerkiksi 500 euron säästö sen arvoinen, että alkaa budjetoimaan? Mikä on itselle se summa, minkä eteen on valmis näkemään vaivaa, ja minkä verran. Ja mikä on vaivaa?

Vielä tarkempi voisi olla ateriakohtainen budjetti, kuten Parempi minä -blogissa oli nyt, ja jota seurasin mielenkiinnolla.

Hyvä miettiä eri kannoilta. Yksi tapa sopii toiselle, toinen toiselle. Persoonakohtaistakin varmasti, mikä ajattelutapa auttaa eniten pääsemään tavoitteeseen, mikä se kenelläkin sitten onkaan.

Kiitos kun luit. Jatketaan tästä, jalostetaan ajatusta, jatketaan pian kokkailuilla.

Muokkaus: Haa! Löysin missä virhe oli, mikä ei täsmää. Olen merkannut jonkin ruokaostoksen otsikon väärin postaukseen jossa on linkit, laskenut sieltä 15 euroa liikaa..Voi siis olla, että on vähemmän. Mutta ei se mitään: 165 € on ok, 180 € olisi ollut myös ihan ok.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Maaliskuu 2

  Maaliskuun toiset ruokaostokset 25 €. Ensi viikkoa varten, ja uutta viikkomenua suunnitellessa. = 2 € Perunat haen vasta, kun jääkaappiin taas mahtuu. Liimaan ne jo tähän niin on 25 euron ostokset. = 4,2 € Tofu ja savutofu 1,35 €/200g, 6,75 €/kg = 2,7 € Mustapavut ja kikherneet 0,75 € 380 g, 200g, nesteineen 1,97 €/kg = 1,5 € = 8,6 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Porkkana1,29 €/kg x 472 € = 0,61 € Palsternakka 2,29 €/kg x 0,386 € = 0,88 € Punajuuri 1 kg 1,29 € Nauris 2,19 €/kg x 0,662 kg = 1,45 € Kaikki muut Lidlistä, paitsi nauriit Prismasta = 2,05 € Omena 0,608 x 1,09 €/kg = 0,66 Banaani0,99 €/kg x 1,406 kg = 1,39 € Lidlistä = 0,79 € Puolukka 3,95 €/kg Prismasta  = 1,79 € Luomu Oatly kaurajuoma Prismasta. = 5,82 € Maustekurkku 3,09 €/kg x 0,304 kg = 0,94 €  Maapähkinävoi 8,50 €/kg =  2,89 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg = 1,99 € Järki hoi. Kävelin kurkkujen ohi ja mietin, että olisipa hyvää mutta kyllä kurkku kallista on, 3 euroa kilo tai ylikin. Sitten hain

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Maaliskuu 1

  Maaliskuun ensimmäiset ruokaostokset 20 euroa. Paljon perunaa ja riittävästi vihanneksia. = 3,98 € 10 kg perunaa, 0,40 €/kg = 4 €  Fontane-perunoita, toisessa pussissa oli Gala-perunoita. = 1,43 € Keräkaali 1,462 kg x 0,98 €/kg  = 5,09 € Kurkku 0,330 kg X 2,79 €/kg = 0,92 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Ruukkupersilja 2 X 1,19 € = 2,38 € = 2,02 € Banaani 1,29 €/kg 1,172 kg = 1,51 € Luomu sitruuna 0,171 kg x 2,99 €/kg = 0,51 € Sitruuna unohtui kuvasta. Tarjousbanaani Lidlistä ja sitruuna Prismasta. Luomusitruunasta tulee sitruunamuffinit , omenasoseen tilalla banaania. = 2,18 € Omenoiden sijaan ostinkin hävikkilaatikon. 0,65 €/kg. Viinirypäleet olivat vielä syötäviä, mutta olivat menossa pilalle ja pakastin loput. Paprikassa pieni kuhmu, kuhmu pois ja loput pakasteeseen. Tilliä piti myös pakastaa, koska sitä olikin niin paljon. = 0,79 € Pakastepuolukka 3,95 €/kg.  Viimeksi oli 4,20/kg. Ruuan hinta on lähtenyt laskemaan monissa tuotteissa. = 4,09 € 3,41 €/kg, 1,2 kg ketsuppia Ketsuppipull

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Nauriskeitto

Nauriskeitto, tofulla tai ilman. Maustekurkkua ja ripaus maustepippuria, juustoisuus ravintohiivasta ja teelusikan kärjellinen sinappijauhetta tuntuvat sopivan nauriin kanssa yhteen.  Kokeilin keiton mausteena myös maustekurkkua ja kurkkusalaattia, ja siksi katsoin lopuksi miten paljon suolaa ne sisältävät, kurkkusalaatit sun muut. Niitähän ei ole pakko käyttää, mutta jos käyttää. Ensin keitto. Nauriskeitto Perunaa Naurista Porkkanaa 0,5 dl kokonaisia kauranjyviä Maustekurkkua ja/tai tuoretta kurkkua Tuoretta yrttiä halutessa, esim persilja tai tilli Tofua ja/tai kikherneitä, pakasteherneitä Mausteet  1/8 - 1/4 tl tl jauhettua maustepippuria 1/4 tl sinappijauhetta 1 rkl sinappia 2 rkl ravintohiiva 1 tl oregano 1 rkl persilja säilykejalopenoja, halutessa, tai esim. pakasteherneitä vettä, ja kauramaitoa halutessa Keiton kanssa sopii kurkkusalaatti. Siinä ja maustekurkussa on lisättyä suolaa usein, mutta tilalle voi vaihtaa myös tuorekurkun tai jättää pois. Pilko porkkanat ja laita kauran

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp