Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 4. 30 € - Vinkki säilytykseen: Kylmälaukku vihanneksille - Ananas

Ostokset tekivät 30,14 €. 

Ananaspohdinta ostoskuvien lomassa. Kuoret ovat isot, joten käykö ananas säästöbudjettiin?

Lopussa myös vinkit vihannesten säilytykseen. Pusseissa vai ilman? Sekä viileäsäilytys parvekkeella.

Mitä tehdä jos on hyvä vihannestarjous kaupassa, mutta jääkaappiin ei sillä hetkellä mahtuisi?


Ruokaostokset:

Syyskuuta on vielä melkein viikko jäljellä, ja tästä meinaa nyt siis tulla viiden viikon ruokaostosjakso.

Katsotaan mikä on lopullinen kuukauden ruokamenosaldo sitten, kun kuu on vaihtunut.

Tähän mennessä:

Syyskuu 1. 30 € + linkit, pdf

Syyskuu 2. 45 €, keittiökoneostot ja kotiseutupäivät

Syyskuu 3, 30 € - ruokahävikki

Syyskuu 4, 30 €, allaolevat ostokset

30+45+30+30 = 135 € syyskuussa ruokaostoksiin.

Viime viikon ostokset:


= 14,15 €

Nauriit olivat lähituottajan myyjäisistä 3 €/kg, Lapin kaskinauriita. 2 kg = 6 €

Näistä on paljon iloa. Ovat mielestäni niin makeita ja pehmeitä, että voi syödä kuten hedelmiä.

Lehtikaali 2,19 €, 200 g
Paprika 1,49 €/kg, 1,523 kg 2,27 €, tarjous K-Supermarketissa
Kuuselan keräkaali 1,59 €/kg 1,044kg, 1,66 €
Selleri Lidlissä tarjous 1,19 €, 250 g
Kiinankaali 0,84 €.

Prisman kuiteissa eivät enää näkyneetkään kilohinnat ja ostettu määrä. 
= 6,36 €

9,12 kg perunoita Prismasta, 0,69 €/kg. Sunita-lajike.


=5, 08 €

Ananas 2,18 €, noin 1,5 €/kg
Omena Jonagold n. 1 €/kg, 0,84 €
Banaanitarjous Lidlissä 0,99€/kg, 2,080 kg =2,06 €

Ananas: Viime vuonna pohdin ja kävin läpi, kannattaako säästöbudjetilla ostaa ananasta. Erottelin nyt sitten ananaksesta oman juttunsa ruokaostospostausten seasta. Ananas on ollut nyt usein alle 2 €/kg joten se on edullinen hedelmäksi.  Siitä menee kuitenkin kuoria paljon roskiin.
Jos olet pohtinut samaa, niin nyt se on myös testattu. Voi asiasta edelleen olla montaakin mieltä, ja ainahan se on myös tapauskohtaista.
Parempi minä- blogin Euron ateriat- teeman ansiosta tämän muistin, kun sielläkin oli tarkkoja pohdintoja, ja esille tuli myös hedelmien kuoret.
= 1,30 €

Kolme sitruunaa.


= 2,52 €

Ananastäysmehuja evääksi, 0,42 €/ 2dl , n. 2  €/l.


= 1,41 €

Mansikkahillo, 3,83 €/kg

Siinä ostokset.

Koirien kanssa menee nyt paljon hiutaleita, ja hain niitäkin eilen kolme pakettia. 

Paljonko lie olen syönyt hiutaleita itse. Yhden hengen ruokakuluista jätän ne nyt vain laskematta.

K-Supermarketissa olisivat olleet jauhoiset perunat alle 0,50 €/kg, mutta en ehtinyt kaupoille.

Jauhoiset perunat olisivat parempia keitoissa, mutta menevät nuokin.

Kylmälaukku:

Hovimäessä maksoi iso styroksinen kylmälaukku noin 10 euroa.

Hyvä vinkki jos sinulla on parveke tai terassi:Voi ostaa enemmän vihanneksia kerralla, kun laittaa ne syyskylmällä parvekkeelle kylmälaukussa. Vaikkei olisi parvekettakaan, niin tämä voi olla hyvä hätäsäilytysapu päiväksi tai pariksi, ehkä laittamalla jotain viilentävää sekaan.

Kankaaseen kääritty kylmäkalle mahdollisesti hetkittäin, kunhan sillä ei uhkaa paleltua kasvikset.

Pystyin hyödyntämään nytkin paprikatarjousta ja kotiseutuyhdistyksen nauristarjousta tämän avulla. 

Kansi tietenkin kiinni.

Kylmälaukku suojaa jäätymiseltä, johonkin pisteeseen asti. Se suojaa myös lämpenemiseltä, niin ikään johonkin pisteeseen.

Ei mikään ympärivuotinen ratkaisu, eikä kovin pitkäaikainenkaan, mutta auttaa monissa tilanteissa. Kylmälaukusta on hyötyä muutenkin, jos pitää vaikka pakastinta sulattaa tai muuta.

Jääkaappini on nyt pieni, ja on tosi hankala koko viikoksi saada mahtumaan sinne tarpeeksi kaikkea.

Kaupan käyttäminen varastona olisi ihan mukiinmenevä ratkaisu myös, ja varmaankin energiataloudellinen jalkaisin kulkiessa. Vaatisi omalla kohdallani, että käyn kaksi tai kolme kertaa viikossa kaupassa. Riippuu mitä syö. Nyt käyn kerran, ja pikkureissuja vain muutenkin liikkeellä ollessa.

Vihannekset pusseissa vai ei?

Useat vihannekset säilyvät paremmin myyntipusseissaan. 

Laitoinkin ostoskuvan ottamisen jälkeen kaikki takaisin pusseihin. Useinhan en edes ota niitä kuvia varten pois, ja joku voi ihmetelläkin miksi en halua ottaa aina pussittomia kuvia blogiinkaan. Säilyvyys on kuitenkin tärkeintä. Kuvaan nopeasti ja varastoin heti.

Perunatkin tuon kaupasta niin, että ne näkisivät valoa mahdollisimman vähän. Otan nopsasti kuvan, ja kaadan jääkaapin lokeroon. Perunoista on tärkeää ottaa pussi pois. Kosteus ei tee niille hyvää.

Lanttu on yksi kasvi mikä nahistuu jääkaapissa irrallaan nopeasti, joten se pussiin. Nauriitkin laitoin pussiin.

Porkkanat pidän usein pussissa, koska ne alkavat pian kuivua.  Ne toisaalta ovat herkkiä alkamaan mädäntyä, joten pussia pitää avata, tarkistella, ja tarvittaessa on otettava porkkanat sieltä pois.

Vihannesten säilytysvinkki numero yksi on silti syödä ne. Näillä muilla saa vain sitä aikaa hieman lisää. 

Pussin pitää olla ilmava, ehkä hieman reikäinen, ettei ala kosteus kertymään ja mädättämään vihannesta. En ole kokeillut muita, kuin muovipusseja. 

Olisiko jokin kangaspussi toimivampi? En ole kokeillut. Irtotavaran osalta otan kaupasta sen ilmaisen pussin, ja käytän samaa biojätepussina. Tässä talossa ainakin saa biojätteet laittaa muovipussissa.

Kiitos kun luit! 

Syyskuun ruokaostokset, yhteensä 165 €:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Uusi vuosi - Helpot ja nopeat ideat

Nostelen esille tähän ideat, joista uusi vuosi tulee mieleen. Blogista on näitä jonkin verran tänäänkin haettu, joten kiinnostusta voisi siis olla vielä näin loppumetreillä.  Ruuat voi ehtiä tehdä vielä illaksi pöytään. Jos ei, niin päivä se on huomennakin. Olen itse helppouden ystävä niin arjessa kuin juhlassa, ja laitan vahingon kiertämään. Toivottavasti inspiroidut, ja jopa ehkä kokeilet tehdä näistä jotain.  1. Tortilla-ateria salsakastikkeineen ja perunasalaatti Jos perunasalaattiin haluaa majoneesin tapaisen, sitä mukailemaan käy hyvin soijajogurtti. Aivan hyvän makuista, kun laittaa etikkaa ja sinappia hieman. Tein viimeksi perunasalaatin ilman majoneesia, ja oli tosi hyvää silti. Ateriaanhan tulee kuitenkin se tortilla ja salsakastikekin lisäksi, joten makuja on yllin kyllin.  Tästä pääsee ohjeeseen, jossa kaikki tapahtuu:  Tortilla-ateria ja perunasalaatti  + salsa Tortillat ostin kaupasta valmiina, vaikka ne eivät ihan täyttä kokokasvisruokaa olekaan. Sentään täysjyvää. Viime

WFPB - Linssit ja riisi - Mahtava, helppo ruoka

  Ruokaa linsseistä ja riisistä Tein tällaisen perus ruuan, ettei tarvitse miettiä. Valmis maustesekoitus kaupasta: Garam masala.  Tuolta löytyy miten tein itsekin sekoitusta kerran, ja sain samalla maustekaappia tyhjennettyä. Tähän ruokaan voi laittaa lisäksi paprikajauhetta, chilijauhetta ja persiljaa. Mutta varsinkin jos ei halua miettiä mitään, niin ostoslista on kohtuullisen lyhyt:  riisi   kuivatut linssit porkkanaa 1-2 prk paseerattu tomaatti Garam masala -mauste + muita mausteita halutessa: pippuri, persilja, paprikajauho, chili, ketsuppi tai sriracha Salaatiksi käy mikä tahansa tuore, vaikkapa porkkanakin raastettuna. Kuvassa punakaali, joka on joskus vähän kuivaa. Voi olla hyvä raastaa pienemmäksi. Hedelmiä, siemeniä ja marjoja voi laittaa raasteen sekaan. Linssi- riisipata ainekset: Vihreitä linssejä Riisiä Paseerattua tomaattia  Porkkanaa Vettä Mausteet: 1-2 tl Garam Masalaa 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1-2 rkl ketsuppia 1-2 tl paprikajauhoa chilijauhoa, mustapippuria halut

WFPB - Makaronilaatikko - 0,99 €

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita. Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen , kun en ollut ostanut papuja.  Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste. Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota. Makaronilaatikon ohje: Ainekset:  400g makaroni, tumma. n. 1 l vettä,  1 porkkana raasteena. Mausteet:  1/2 tl mustapippuri, rouhittu 1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/8 tl  tai alle, valkopippuri, jauhettu 1-2 tl soijakastike,  1 rkl ketsuppi. Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan. Laitoin 1 tl soijakastiketta.  Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.  Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.  Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.  Muut vinkit ja huomiot: Tuli niin hyvää, että

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan. Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.  Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin? Itse teen vähän sekä että.  Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita. Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.  Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.  Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin. Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike. Perjantai

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Tammikuu 1 ja 2

Tammikuun ensimmäisen ja toisen viikon ruokaostokset. Ensimmäisellä viikolla enimmät, mutta toisella viikolla en paljoa ehtinytkään kauppaan kunnolla. Tarkoitus olikin viettää kaapintyhjennysviikkoja ja olla käymättä usein kaupassa. Hyvä silti, että on kotona kaikkea mitä kaapeista tyhjentää, niin ei tarvitse aina hakea jotain. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat ne pääasia, jos muuta on.  = 7,53 € 2. viikon hedelmäostokset.  Ananas 2,66€ banaanit 2,38 € veriappelsiinit 1 kg 2,49 € Tosi kiva olla nyt paljon hedelmiä käsillä aina. Mitä pimeämpää ulkona, sitä enemmän haluaa nähdä kaikkea värikästä ja kaunista kotona.  Veriappelsiinit ovat nyt makeita ja hyviä. Niitä kun paloittelee ananaksen ja omenoiden joukkoon eväsrasiassa, hedelmät eivät tummu niin helposti. = 7,35 € Eka viikolla meni saman verran hedelmiin. En laskenut enkä punninnut tarkoituksella, yritin vain ottaa jokaiselle viikon päivälle. Persimoneja haeskelin, mutta ei ollut.  Omenat, 0,45 0,49€/kg Red Delicious 1,92 €, 1,79

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla pesin hirssin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu vko 3

 Tammikuun kolmannen viikon ruokaostokset. = 8,66 € Veriappelsiini 1 kg 2,49 € Ananas  1,89 €/kg,1,482kg 2,80 € Omena Jonagold 1,05 €/kg 1,00 € Banaani 1,55 €/kg, 1,528kg  2,37 € = 1,31 € Omena Red Delicious 0,99 €/kg, 1323 kg, 1,31 € = 4,19 € Lapin luomunauris, kilon pussi = 4,41 Lehtikaali, espanjalainen 300 g 2,29 € 7,63 €/kg Kiinankaali 3,59 €/kg, 0,516 kg,  1,85 € Prismaan oli ilmestynyt muhkeita pusseja espanjalaista luomulehtikaalia.  Aika tuoreita, mutta iso pussillinen piti vauhdilla syödä. Jokaisen aterian kanssa nyrkillinen ja aina kun muistin, mutta silti osa meinasi mennä vanhaksi. Eipä hätää, kun vain huomaa ajoissa. = 5,90 € Ananasmehutetrat olivat kallistuneet Prismassa. Viime ostoskerralla ne olivat 0,45€/purkki, nyt 0,59 €. 2,95 €/l. = 1,64 € Kaapintyhjennysviikon merkeissä suunnittelin tekeväni itse mansikoista lisukkeet letuille. Kaupassa tulin ajatelleeksi, etten kuitenkaan kehtaa sitten laittaa kunnolla sokeria omaan keitokseen. Kirpeitä marjoja sitten nielisin

WFPB - Ruskea risotto

Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.  Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä,  kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin. Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua. Kuvassa ruskeaa risottoa, puolukkahilloa ja babypinaatin lehtiä. Välistä näkyy vähän perunamuusiakin. Ruskea risotto 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita n. 80-120 g porkkanaa 1,5 dl vihreitä linssejä 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä vettä Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan. Mauste-ehdotukset: 2 rkl ketsuppia  vähän siirappia 2tl-1 rkl soijakastiketta 1/4 tl Garam masalaa ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista 0,5 dl tomaattisosetta 1/4 maustepippuria 1/4-1/2 tl mustapippuria 1/2 tl jauhet

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä. Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa. Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin! Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset: Vihreät vihannekset = n. 18 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 € Lehtikaali tuore 2,19 € x 2   Lehtikaali pakaste 3,15 € Jääsalaatti 0,89 € Kiinankaali 1,77 € Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 € Perunat ja bataatit = 22 € Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta Irtoperunoita 2,22 €  Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin. Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua. Juureksia = 15 € 6 kg lanttua 6 kg porkkanaa 2,5 kg nauriita 1 kg punajuuria n. 15 ki

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 € - Miksi Suomi lihoo?

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin