Siirry pääsisältöön

WFPB - Lokakuun ruokia - Viisi ruokaideaa + Vieraille ruokaa

Lokakuun viikkokokkailut. Viisi ruokaideaa, joissa seikkailevat kurpitsat, lantut, ja perunat.

Vinkkejä lisäksi, mitä ruokaa voisi laittaa vieraille.

1. Kurpitsapata

2. Ruskea kastike

3. Nauris ja riisi

4. Tuoretta

5. Leipomukset ja puurojutut

6. Vieraille ja kiireeseen


1. Kurpitsapata

Käytin kurpitsan tilalla lanttua, ja tein haudutuspadassa. Vihreät linssit. Tähän sopisi pinaatti.

Vielä en ehtinyt kurpitsaostoksille, vaikka nyt olisi parhain sesonki varmasti. Onneksi toimi lantunkin kanssa. Pinaatin sijasta pakastettua lehtikaalia.

Maustesekoitus:

  • kardemumma 1 tl
  • chili 1 tl
  • korianteri 1 tl
  • kaneli 1/4 tl
  • neilikka 1/8 tl
  • kumina 1/2 tl
  • paprikajauhe 1 tl
  • inkivääri 1/4 tl
Maustesekoitusta voi tehdä useampaankin ruokasatsiin. Sitä voi aina laittaa teelusikalla maun mukaan.


Lisää kurpitsaohjeita:






Maissia ja pinaattia, lanttua, kurpitsaa. Paseerattua tomaattia.

Linssit ja lehtivihreät tummentavat ja paksuntavat. 




Syksyinen lämminarominen ja tukeva pata, jota voi käyttää kastikkeena tai sellaisenaan.


Tässä sama myskikurpitsa (=lanttu)pata makaronin ja perunan kanssa. Salaattina lehtikaalta ja puolukkaa.

2. Ruskea kastike

Toinen kotoisa ruoka on paahdetuista jauhoista suurustettu kastike. Vegaaninen ruskea kastike, jauhojen paahtaminen


Käytin suurustamiseen paahdettua ohrajauhoa, mutta voi paahtaa myös grahamvehnää tai vehnäjauhoa.

Sipulin sijasta paistoin paistinpannulla kaalta. 

Tähän voi laittaa soijarouheita, soijasuikaleita ja varmasti muitakin vegaanisia lihankorviketuotteita. 

Nyt en laittanut mitään niistä. Ruskea kastike on ruskeaa kastiketta, ei se tarvitse mitään erikoista. Kannattaa raastaa porkkanaakin sekaan, saa makeutta ja runsautta lisää.



Hyvä maustaa tuhdisti pippurilla, suolattomalla jauhelihamaustesekoituksella, maustepippurilla ja kaikella muullakin "lihaisalla" mausteella, mitä vain keksii. Reilusti tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.


Suolaista jauhelihamausteseosta voi ripotella päälle. Ketsuppiakin voi käyttää.

Perunat keitettynä, kokonaisena ja kuorineen. 

Paprikaa voisi paistaa myös kaalin ohella, voisi tulla aika hyvää.

3. Nauris ja riisi


Tätä ruokaa ei ainakaan voi sanoa monimutkaiseksi.

Keitettyä naurista ja riisiä. Makeaa chilikastiketta, Hot Curry maustesekoitusta ja viiden pippurin sekoitusta myllystä.

Loraus balsamiviinietikkaa lehtikaalin kastikkeeksi. Reunalla mustaherukoita.

Jos ei pidä väkevistä marjoista ruuassa, kannattaa tehdä sauvasekoittimella tai blenderillä pieni tuoremehu niistä. Raikas juoma jossa on kuitukin tallella, ellei suodata.


Nauriit on helpointa keittää ensin, ja alkaa miettiä ruokaa niistä vasta sen jälkeen.

Usein osoittautuu, että ne pystyy syömään tuosta noin vain, ilman reseptiä.


Yleensä myös osoittautuu, että suurimman osan nauriista voi syödä kuorineen päivineen.

Kantoja ja joitain osia poistelen yleensä sen takia, että niissä on multaa tai jotain rihmaa, mitä ei pysty puremaan.

Kannattaakin joskus ostaa oikein ison kokoisia nauriita, niistä saa siistin mallisia pihvejä lautaselle.

4. Tuoretta


Kaali jos on hyvää, sitäkin syö aikansa raakana. Nysästä teinkin sitten ruskeankastikkeen.

Lanttu- ja nauristikut ovat hyviä dippailuun ja ajankuluksi ruokaa odotellessa.

Nyt on ollut niin hyviä kaikki juurekset, että otan mieluummin kahvinkin kanssa lanttutikkuja, kuin pullaa. Tai sitten otan molempia.


5. Leipomukset ja puurojutut


  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa (TAI 5 dl vettä ja 1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa tai 1 pss)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
  • Loraus siirappia tai sokeria, ja suolaa maun mukaan. 

Nämä eivät päällisiä kaipaa, mutta paprika oli hyvä. Ja ainahan paljon vihannesta leivän päällä olisi hyvä juttu.

Uusi vinkki banaanikeksin tekoon: jos banaani on jäykkää muusata, käytä mikrossa sitä.

Pakkasesta sulatetut banaanithan hajoavat lähes itsestään.




Jos haluaa pullavampaa pullaa, syksyyn sopisivat pullaksi vaikkapa kahvisarvet





Kauramaito olisi hyvä puurossa, mutta sen loppuessa alan säveltää näitä omenajuttuja. 

Saan tuota pellavansiemenrouhetta ujutettua niin, ettei ole liian kuivaa.

Omenat teen uunissa makeutukseen, mutta ne voisi keittää kattilassakin, tai haudutuspadassa. 

Yksi pikaratkaisu on sekoittaa veteen jotain hilloa ja kaataa puurolautaselle. Saa puuron jäähdytettyä, ja vähän makeutta. Jos ei haittaa se määrä lisättyä sokeria.




6. Vieraille ja kiireeseen



Riisinkeittimessä höyrytettyjä vihanneksia riisin kylkeen.

Pelkkä kaali oli vähän pliisun makuista, siksi laittelin kaikenlaista muutakin. Balsamiviinietikkaa myös, lautasella.

Mausteilla ja maustekastikkeilla tämä sitten valmistuu aterian näköiseksi.

Tämä ratkaisu on muutamankin kiireisen päivän pelastanut. Eritoten Hot Curry mausteseos ja viisipippurimylly. Soijakastike, chilikastike.

Vieras kävi myös, jolla oli nälkä, enkä kehdannut lyödä ruskeaa kastiketta tai neljän viljan puuroa heti ensimmäiseksi pöytään. Tällaista laittelin sitten bataattiranskisten kanssa.

Toimivinta tuntuisi yleensäkin olevan, kun laittaa siinä kaikkien nähden pöhisemään. On mahdollisuus nähdä mistä pussista mikäkin tulee. Tuloksena on selkeä, puhdas, täydellinen ruoka. 

Sen voi jokainen makunsa mukaan maustaa suolalla, soijakastikkeella, mausteilla ja kaikella mitä pöytään kannan. Kaikilla on hyvä mieli. Hedelmiä iso vati pilkottuna, ja kunnon kahvit. 

Juhlia en ole yrittänyt järjestää, mutta niihin kävisivät yleisesti vegaaniohjeet. Vegaanisuushan on nykyään ihan ok sinänsä, eikä öljyttömyydestä ole pakko tehdä numeroa. 



Bataattiranskalaiset ovat yksi takuuvarma, toimivat (jasmiini)riisinkin kanssa. 

Lisään riisiin vähän suolaa, jos teen muille kuin itselleni. Ei se minuakaan niin paljoa haittaa. 

Pavut olisivat maukkaita, mutta hieman riski. Moni varoo ilmavaivojen pelossa, ellei ole tottunut. Pavut kannattaa jotenkin erikseen laittaa. 

Yksi neutraali perusruoka ovat paistetut perunat. Uunissa tai paistinpannulla. 

Kaikki ei tietystikään käy kaikille, mutta jotain ideaa kuitenkin.

Kiitos kun luit!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt