Siirry pääsisältöön

WFPB - Lokakuun ruokia - Viisi ruokaideaa + Vieraille ruokaa

Lokakuun viikkokokkailut. Viisi ruokaideaa, joissa seikkailevat kurpitsat, lantut, ja perunat.

Vinkkejä lisäksi, mitä ruokaa voisi laittaa vieraille.

1. Kurpitsapata

2. Ruskea kastike

3. Nauris ja riisi

4. Tuoretta

5. Leipomukset ja puurojutut

6. Vieraille ja kiireeseen


1. Kurpitsapata

Käytin kurpitsan tilalla lanttua, ja tein haudutuspadassa. Vihreät linssit. Tähän sopisi pinaatti.

Vielä en ehtinyt kurpitsaostoksille, vaikka nyt olisi parhain sesonki varmasti. Onneksi toimi lantunkin kanssa. Pinaatin sijasta pakastettua lehtikaalia.

Maustesekoitus:

  • kardemumma 1 tl
  • chili 1 tl
  • korianteri 1 tl
  • kaneli 1/4 tl
  • neilikka 1/8 tl
  • kumina 1/2 tl
  • paprikajauhe 1 tl
  • inkivääri 1/4 tl
Maustesekoitusta voi tehdä useampaankin ruokasatsiin. Sitä voi aina laittaa teelusikalla maun mukaan.


Lisää kurpitsaohjeita:






Maissia ja pinaattia, lanttua, kurpitsaa. Paseerattua tomaattia.

Linssit ja lehtivihreät tummentavat ja paksuntavat. 




Syksyinen lämminarominen ja tukeva pata, jota voi käyttää kastikkeena tai sellaisenaan.


Tässä sama myskikurpitsa (=lanttu)pata makaronin ja perunan kanssa. Salaattina lehtikaalta ja puolukkaa.

2. Ruskea kastike

Toinen kotoisa ruoka on paahdetuista jauhoista suurustettu kastike. Vegaaninen ruskea kastike, jauhojen paahtaminen


Käytin suurustamiseen paahdettua ohrajauhoa, mutta voi paahtaa myös grahamvehnää tai vehnäjauhoa.

Sipulin sijasta paistoin paistinpannulla kaalta. 

Tähän voi laittaa soijarouheita, soijasuikaleita ja varmasti muitakin vegaanisia lihankorviketuotteita. 

Nyt en laittanut mitään niistä. Ruskea kastike on ruskeaa kastiketta, ei se tarvitse mitään erikoista. Kannattaa raastaa porkkanaakin sekaan, saa makeutta ja runsautta lisää.



Hyvä maustaa tuhdisti pippurilla, suolattomalla jauhelihamaustesekoituksella, maustepippurilla ja kaikella muullakin "lihaisalla" mausteella, mitä vain keksii. Reilusti tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.


Suolaista jauhelihamausteseosta voi ripotella päälle. Ketsuppiakin voi käyttää.

Perunat keitettynä, kokonaisena ja kuorineen. 

Paprikaa voisi paistaa myös kaalin ohella, voisi tulla aika hyvää.

3. Nauris ja riisi


Tätä ruokaa ei ainakaan voi sanoa monimutkaiseksi.

Keitettyä naurista ja riisiä. Makeaa chilikastiketta, Hot Curry maustesekoitusta ja viiden pippurin sekoitusta myllystä.

Loraus balsamiviinietikkaa lehtikaalin kastikkeeksi. Reunalla mustaherukoita.

Jos ei pidä väkevistä marjoista ruuassa, kannattaa tehdä sauvasekoittimella tai blenderillä pieni tuoremehu niistä. Raikas juoma jossa on kuitukin tallella, ellei suodata.


Nauriit on helpointa keittää ensin, ja alkaa miettiä ruokaa niistä vasta sen jälkeen.

Usein osoittautuu, että ne pystyy syömään tuosta noin vain, ilman reseptiä.


Yleensä myös osoittautuu, että suurimman osan nauriista voi syödä kuorineen päivineen.

Kantoja ja joitain osia poistelen yleensä sen takia, että niissä on multaa tai jotain rihmaa, mitä ei pysty puremaan.

Kannattaakin joskus ostaa oikein ison kokoisia nauriita, niistä saa siistin mallisia pihvejä lautaselle.

4. Tuoretta


Kaali jos on hyvää, sitäkin syö aikansa raakana. Nysästä teinkin sitten ruskeankastikkeen.

Lanttu- ja nauristikut ovat hyviä dippailuun ja ajankuluksi ruokaa odotellessa.

Nyt on ollut niin hyviä kaikki juurekset, että otan mieluummin kahvinkin kanssa lanttutikkuja, kuin pullaa. Tai sitten otan molempia.


5. Leipomukset ja puurojutut


  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa (TAI 5 dl vettä ja 1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa tai 1 pss)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
  • Loraus siirappia tai sokeria, ja suolaa maun mukaan. 

Nämä eivät päällisiä kaipaa, mutta paprika oli hyvä. Ja ainahan paljon vihannesta leivän päällä olisi hyvä juttu.

Uusi vinkki banaanikeksin tekoon: jos banaani on jäykkää muusata, käytä mikrossa sitä.

Pakkasesta sulatetut banaanithan hajoavat lähes itsestään.




Jos haluaa pullavampaa pullaa, syksyyn sopisivat pullaksi vaikkapa kahvisarvet





Kauramaito olisi hyvä puurossa, mutta sen loppuessa alan säveltää näitä omenajuttuja. 

Saan tuota pellavansiemenrouhetta ujutettua niin, ettei ole liian kuivaa.

Omenat teen uunissa makeutukseen, mutta ne voisi keittää kattilassakin, tai haudutuspadassa. 

Yksi pikaratkaisu on sekoittaa veteen jotain hilloa ja kaataa puurolautaselle. Saa puuron jäähdytettyä, ja vähän makeutta. Jos ei haittaa se määrä lisättyä sokeria.




6. Vieraille ja kiireeseen



Riisinkeittimessä höyrytettyjä vihanneksia riisin kylkeen.

Pelkkä kaali oli vähän pliisun makuista, siksi laittelin kaikenlaista muutakin. Balsamiviinietikkaa myös, lautasella.

Mausteilla ja maustekastikkeilla tämä sitten valmistuu aterian näköiseksi.

Tämä ratkaisu on muutamankin kiireisen päivän pelastanut. Eritoten Hot Curry mausteseos ja viisipippurimylly. Soijakastike, chilikastike.

Vieras kävi myös, jolla oli nälkä, enkä kehdannut lyödä ruskeaa kastiketta tai neljän viljan puuroa heti ensimmäiseksi pöytään. Tällaista laittelin sitten bataattiranskisten kanssa.

Toimivinta tuntuisi yleensäkin olevan, kun laittaa siinä kaikkien nähden pöhisemään. On mahdollisuus nähdä mistä pussista mikäkin tulee. Tuloksena on selkeä, puhdas, täydellinen ruoka. 

Sen voi jokainen makunsa mukaan maustaa suolalla, soijakastikkeella, mausteilla ja kaikella mitä pöytään kannan. Kaikilla on hyvä mieli. Hedelmiä iso vati pilkottuna, ja kunnon kahvit. 

Juhlia en ole yrittänyt järjestää, mutta niihin kävisivät yleisesti vegaaniohjeet. Vegaanisuushan on nykyään ihan ok sinänsä, eikä öljyttömyydestä ole pakko tehdä numeroa. 



Bataattiranskalaiset ovat yksi takuuvarma, toimivat (jasmiini)riisinkin kanssa. 

Lisään riisiin vähän suolaa, jos teen muille kuin itselleni. Ei se minuakaan niin paljoa haittaa. 

Pavut olisivat maukkaita, mutta hieman riski. Moni varoo ilmavaivojen pelossa, ellei ole tottunut. Pavut kannattaa jotenkin erikseen laittaa. 

Yksi neutraali perusruoka ovat paistetut perunat. Uunissa tai paistinpannulla. 

Kaikki ei tietystikään käy kaikille, mutta jotain ideaa kuitenkin.

Kiitos kun luit!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait