Lokakuun viikkokokkailut. Viisi ruokaideaa, joissa seikkailevat kurpitsat, lantut, ja perunat.
Vinkkejä lisäksi, mitä ruokaa voisi laittaa vieraille.
1. Kurpitsapata
2. Ruskea kastike
3. Nauris ja riisi
4. Tuoretta
5. Leipomukset ja puurojutut
6. Vieraille ja kiireeseen
1. Kurpitsapata
Käytin kurpitsan tilalla lanttua, ja tein haudutuspadassa. Vihreät linssit. Tähän sopisi pinaatti.
Vielä en ehtinyt kurpitsaostoksille, vaikka nyt olisi parhain sesonki varmasti. Onneksi toimi lantunkin kanssa. Pinaatin sijasta pakastettua lehtikaalia.
Maustesekoitus:
- kardemumma 1 tl
- chili 1 tl
- korianteri 1 tl
- kaneli 1/4 tl
- neilikka 1/8 tl
- kumina 1/2 tl
- paprikajauhe 1 tl
- inkivääri 1/4 tl
Maustesekoitusta voi tehdä useampaankin ruokasatsiin. Sitä voi aina laittaa teelusikalla maun mukaan.
- Kurpitsa uunissa, kokonaisena
Maissia ja pinaattia, lanttua, kurpitsaa. Paseerattua tomaattia.
Linssit ja lehtivihreät tummentavat ja paksuntavat.
Syksyinen lämminarominen ja tukeva pata, jota voi käyttää kastikkeena tai sellaisenaan.
Tässä sama myskikurpitsa (=lanttu)pata makaronin ja perunan kanssa. Salaattina lehtikaalta ja puolukkaa.
2. Ruskea kastike
Toinen kotoisa ruoka on paahdetuista jauhoista suurustettu kastike. Vegaaninen ruskea kastike, jauhojen paahtaminen
Käytin suurustamiseen paahdettua ohrajauhoa, mutta voi paahtaa myös grahamvehnää tai vehnäjauhoa.
Sipulin sijasta paistoin paistinpannulla kaalta.
Tähän voi laittaa soijarouheita, soijasuikaleita ja varmasti muitakin vegaanisia lihankorviketuotteita.
Nyt en laittanut mitään niistä. Ruskea kastike on ruskeaa kastiketta, ei se tarvitse mitään erikoista. Kannattaa raastaa porkkanaakin sekaan, saa makeutta ja runsautta lisää.
Nyt en laittanut mitään niistä. Ruskea kastike on ruskeaa kastiketta, ei se tarvitse mitään erikoista. Kannattaa raastaa porkkanaakin sekaan, saa makeutta ja runsautta lisää.
Hyvä maustaa tuhdisti pippurilla, suolattomalla jauhelihamaustesekoituksella, maustepippurilla ja kaikella muullakin "lihaisalla" mausteella, mitä vain keksii. Reilusti tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.
Suolaista jauhelihamausteseosta voi ripotella päälle. Ketsuppiakin voi käyttää.
Perunat keitettynä, kokonaisena ja kuorineen.
Paprikaa voisi paistaa myös kaalin ohella, voisi tulla aika hyvää.
3. Nauris ja riisi
Tätä ruokaa ei ainakaan voi sanoa monimutkaiseksi.
Keitettyä naurista ja riisiä. Makeaa chilikastiketta, Hot Curry maustesekoitusta ja viiden pippurin sekoitusta myllystä.
Loraus balsamiviinietikkaa lehtikaalin kastikkeeksi. Reunalla mustaherukoita.
Jos ei pidä väkevistä marjoista ruuassa, kannattaa tehdä sauvasekoittimella tai blenderillä pieni tuoremehu niistä. Raikas juoma jossa on kuitukin tallella, ellei suodata.
Nauriit on helpointa keittää ensin, ja alkaa miettiä ruokaa niistä vasta sen jälkeen.
Usein osoittautuu, että ne pystyy syömään tuosta noin vain, ilman reseptiä.
Kantoja ja joitain osia poistelen yleensä sen takia, että niissä on multaa tai jotain rihmaa, mitä ei pysty puremaan.
Kannattaakin joskus ostaa oikein ison kokoisia nauriita, niistä saa siistin mallisia pihvejä lautaselle.
4. Tuoretta
Kaali jos on hyvää, sitäkin syö aikansa raakana. Nysästä teinkin sitten ruskeankastikkeen.
Lanttu- ja nauristikut ovat hyviä dippailuun ja ajankuluksi ruokaa odotellessa.
Nyt on ollut niin hyviä kaikki juurekset, että otan mieluummin kahvinkin kanssa lanttutikkuja, kuin pullaa. Tai sitten otan molempia.
5. Leipomukset ja puurojutut
Tein litteitä sämpylöitä taas.
- 3dl vettä
- 2 tl kuivahiivaa (TAI 5 dl vettä ja 1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa tai 1 pss)
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1-2 dl ruisjauhoja
- loput täysjyvävehnää
- Loraus siirappia tai sokeria, ja suolaa maun mukaan.
Nämä eivät päällisiä kaipaa, mutta paprika oli hyvä. Ja ainahan paljon vihannesta leivän päällä olisi hyvä juttu.
Uusi vinkki banaanikeksin tekoon: jos banaani on jäykkää muusata, käytä mikrossa sitä.
Pakkasesta sulatetut banaanithan hajoavat lähes itsestään.
Jos haluaa pullavampaa pullaa, syksyyn sopisivat pullaksi vaikkapa kahvisarvet.
Kauramaito olisi hyvä puurossa, mutta sen loppuessa alan säveltää näitä omenajuttuja.
Saan tuota pellavansiemenrouhetta ujutettua niin, ettei ole liian kuivaa.
Omenat teen uunissa makeutukseen, mutta ne voisi keittää kattilassakin, tai haudutuspadassa.
Yksi pikaratkaisu on sekoittaa veteen jotain hilloa ja kaataa puurolautaselle. Saa puuron jäähdytettyä, ja vähän makeutta. Jos ei haittaa se määrä lisättyä sokeria.
6. Vieraille ja kiireeseen
Pelkkä kaali oli vähän pliisun makuista, siksi laittelin kaikenlaista muutakin. Balsamiviinietikkaa myös, lautasella.
Mausteilla ja maustekastikkeilla tämä sitten valmistuu aterian näköiseksi.
Mausteilla ja maustekastikkeilla tämä sitten valmistuu aterian näköiseksi.
Tämä ratkaisu on muutamankin kiireisen päivän pelastanut. Eritoten Hot Curry mausteseos ja viisipippurimylly. Soijakastike, chilikastike.
Vieras kävi myös, jolla oli nälkä, enkä kehdannut lyödä ruskeaa kastiketta tai neljän viljan puuroa heti ensimmäiseksi pöytään. Tällaista laittelin sitten bataattiranskisten kanssa.
Toimivinta tuntuisi yleensäkin olevan, kun laittaa siinä kaikkien nähden pöhisemään. On mahdollisuus nähdä mistä pussista mikäkin tulee. Tuloksena on selkeä, puhdas, täydellinen ruoka.
Sen voi jokainen makunsa mukaan maustaa suolalla, soijakastikkeella, mausteilla ja kaikella mitä pöytään kannan. Kaikilla on hyvä mieli. Hedelmiä iso vati pilkottuna, ja kunnon kahvit.
Juhlia en ole yrittänyt järjestää, mutta niihin kävisivät yleisesti vegaaniohjeet. Vegaanisuushan on nykyään ihan ok sinänsä, eikä öljyttömyydestä ole pakko tehdä numeroa.
Bataattiranskalaiset ovat yksi takuuvarma, toimivat (jasmiini)riisinkin kanssa.
Lisään riisiin vähän suolaa, jos teen muille kuin itselleni. Ei se minuakaan niin paljoa haittaa.
Pavut olisivat maukkaita, mutta hieman riski. Moni varoo ilmavaivojen pelossa, ellei ole tottunut. Pavut kannattaa jotenkin erikseen laittaa.
Yksi neutraali perusruoka ovat paistetut perunat. Uunissa tai paistinpannulla.
Kaikki ei tietystikään käy kaikille, mutta jotain ideaa kuitenkin.
Kiitos kun luit!
Kommentit
Lähetä kommentti