Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Lokakuu 3. 40 € - Viikon säästöpohdinnat

Lokakuun kolmannella viikolla meni 40 € ruokaostoksiin.

Tässä postauksessa:

Ensin parilla kympillä ostoksia ja niiden selostuksia, eniten vierastarjoilun näkökulmasta. 

Sitten kun ne on käyty läpi, katsotaan loput. Kuvittelin, etten ole paljoa kaupassa kerinnyt edes käymään. Taas on ollut kiireinen viikko muutenkin, joten hyödynnän sitä ideointiin. 

Olen kuitenkin mitä lie lamppua ja pesuaineputelia joutunut välillä hakemaan, ja aina on mukaan tarttunut jotain. Siksi tuntuikin, että eikö näistä ostoksista tule ikinä loppua?

Loppuun kirjoittelin säästömietteitä, säästöpohdintoja.

Toivottavasti löydät parhaat ideat omaan arkeesi näiden joukosta.

Kaikki maailman kasvikset eivät juolahda itsestään selvyytenä päähän joka kerta. Varmasti maailma on täynnä vielä helpompia, nopeampia ja parempia ideoita, mutta eivät ne ole vielä tavoittaneet tätä kansalaista. Tai teen ratkaisuja erinäisistä muista syistä.


S-Marketista = 9,18 €:


= 2,07 

Ananas, 2,07 €. 

Päältä surkean näköisiä. Saatoin pelastaa hävikiltä. Otin riskin, ja onneksi otin. Sisältä ananas oli tosi hyvä. Ei lukenut kuitissa kilohintaa. Edullista varmasti.

Kuvan ananas ei liity tapaukseen. En ehtinyt kuvailemaan, otin kuvakansiosta.

 = 0,94 €

  • Pari päärynää, 0,94 €. 
Kotona oli banaania ja omenaa valmiina.  Sain tehtyä ananaksesta ja näistä kunnon trooppisen hedelmätarjoilun. 


= 2,59 €
  • Luomu aprikoosit 2,59 €/pss, 12,95 /kg. 
Mikään herkku ei mielestäni maistu näiden jälkeen miltään.

Makea panos pöytään, räjäyttää sylkirauhaset kahvin kyytipoikana. Vastaa jotain, mitä ennen ajattelin konvehteista.

Parempi kuin vaikkapa tumma suklaa sikäli, että suklaasta hampaat sotkeentuvat enemmän.

Huomioitavaa, että luomu on makea, ei-luomu on se kirpeämpi. En ostaisi ei-luomua tähän tarkoitukseen.

Vinkki: Toinen konvehti-idea voisi olla makea taateli. Huomasitteko hyvän taatelijutun blogit.fi-sivun kautta, Mielekäs miellekartta-blogi.  Auttaa kyllä herkkutaateliostoksissa! Laatueroja niissäkin, ihan mielettömästi. Testasin joskus laadukkaan rasian, ja kannatti.


= 1,39 €

  • Rusinat 1,98 €-0,59 € = 1,39 €. 

Hamsterinvaistoni eivät heränneet, ja ostin vain yhden paketin -30 %. 

Ilta-alesta olisi saanut -60%. Mutta ei sitä tarjousten perässä voi aina juosta.


= 2,19 €

  • Helmitomaatit 10,95 €/kg

Samantasoinen kilohinta, kuin yleensä mustikoilla tai mansikoilla.

Maailman kätevimmät vihannekset silti, jos on kiire, menossa, vieraita tai ei voi pilkkoa tai odotella mitään. 

Piristävät kaikkea tarjoilua ja salaatteja, naposteluja, mutta ilman yhtään negatiivista ominaisuutta kuten lisätty sokeri, rasva tai suola. Ja ilman käytännöllisiä haittatekijöitä kuten tahmeus, kirpeys ja sotkuisuus.


Sitten K-Supermarketista 10,25 €:



= 3.25 € 

  • Bataatit olivat vain 1,99 €/kg.  1,633 kg = 3,25 €. 

Helpot bataattiranskalaiset jos ei ehdi miettiä mitään.

Jos söisi näitä joka päivä, ikinä enää ei tarvitsisi miettiä mitään. 

Suurimman osan ajasta teen asiat paljon hankalammin, kuin olisi tarpeen. 





= 2,26 €

  • Paprika oli 1,49 €. 

Näin halvalla paprikaa ei tule aikoihin olemaan. Hamsterivaistot astuivat remmiin ja lapoin pussin täyteen. 1,517 kg=2,26 €.

Käytin ruuissa ja leivän päällä muutaman, ja pakastin loput. Tiesitkö, että paprikaa voi pakastaa ilman esikeittämistä? (Marttojen sivu) Kyllä vain.


= 2,55 €
  • Alpro jogurtin nappasin, koska hyllyn laidassa luki tarjous 1,49 €. 

Silti kuitin mukaan oli peritty 2,55 €.

Tästä taas opimme. Kuitti kannattaa tarkastaa. Ei se aina euron päälle ole, mutta ostin pohjautuen siihen luuloon, että halpaa jogurtiksi. Siksi tunsin oloni ryöstetyksi.

Sattui muuten olemaan hyvää jogurttia.


= 2,19 €

  • Mansikkahillo 2,19 €. 5,48 €/kg
Noniin, eli 20 euroa suunnilleen on tässä kohtaa mennyt. Alkuviikko oli siinä, nyt alkaa loppuviikon ostoshulinat.

Vihdoinkin löysin:

=4,15 €

  • Filos Deluxe balsamietikka
K-Supermarketista.

Luomua. Vaikka tässä nyt näyttäisikin olevan sokeria, tästä puuttuvat kaikki sokerikulöörit, sulfiitit ja muut itseäni epäilyttävät, mitä usein balsamietikoiden valmistusaineluetteloissa lukee. 

Tätä ei paljoa mene joka päivä, niin olisi aivan sama hinnan puolesta laittaa kalliimpaakin.

Paitsi kerran meni koko pullo päivässä, kun huitaisin vahingossa pöydältä säpäleiksi pitkin seiniä.

= 0,46 €

Tarjouksessa, mutta hieman nahistuneita.

Lantusta tulee kurpitsamausteseoksella maustettu pata. 0,89 €/kg, 0,46 €/522 g


=2,68 €

2,09 €/kg, 1280 €/2,68 €

Ei-luomuja, tavallisia irtonauriita. Mutta ei pahoja.




= 4,02 €

  • Perunat n.5,5 kg
Prismasta. Alle 1 €/kg.


= 2,70 €

0,45 € /kpl, 2,25 €/l

Eväsmehuja menemisiin. Hiutaleiden kanssa sekaisin ja saa hotkaistua apetta vaikka kesken minkä tahansa. 

Jos muistaa ottaa lusikan mukaan.


= 2,39 €

Lehtikaali, luomu 150 g. 


= 0,69 €

Jääsalaatti tarjouksessa. Namia leivän päällä.


= 0,69 €

Omenat, Jonagold, n. 1 €/kg


= 2,00 €

Lähin K-kauppani oli kunnostautunut. Euron kilohintaan hävikkihedelmää.

Olisi siellä ollut myrkynvihreitä perunoitakin pussillinen, en tiedä miksi. Syökö niitä joku? 

Jes, siinä oli kaikki.


39,21 €, eli 40 €.


Kuvittelin, etten paljoa ole kaupassa käynyt. Pääasialliset kauppareissut olivatkin ne vierasvaraostokset 20 €. Loput ovat vähän samalla haettu kuin muuta.

Viikon säästöpohdinnat:

Jos ostaa mahdollisimman vähän alkukuussa, ja syö enemmänkin jämiä ja mitä on jo, voi loppukuussa nähdä kokonaistilanteen paremmin. Voi nähdä selkeästi, miten on kannattava toimia seuraavaksi.

Ruokakuluissa saattaa säästää jopa enemmän, kun istuu rahojen päällä mahdollisimman pitkään. Selviää, ettei tarvinnutkaan oikeastaan niin paljoa, kuin mitä olisi ensin mennyt ostamaan.

Kun näkee loppukuussa miten on taas säästänyt, voi herätä erityisen suuri motivaatio kyseenalaistaa lisää kaikkea, mitä muka ensin ajatteli tarvitsevansa.

Esimerkiksi, nyt olen laittanut ensin 30 €, sitten toisella viikolla 10 €, ja nyt 40 €. Yhteensä tässä kuussa on mennyt vasta 80 €.

Jos tavoitteena on alle 200 euron ruokakulut, niin voisin ostaa yli satasella vielä ruokaa tällä tai ensi viikolla,
ja kuukauden tavoite ei ylity.

Jos näin pitkä rimpsu ostoksia oli 40 €, niin mitä saakaan satasella? Ei ihminen voi syödä niin paljon.

Toki rahan voi käyttää kalliisiin tuotteisiin, erikoisiin superruokiin ja muihin. Nythän olisi siihenkin hyvä tilaisuus, jos miettii kuukauden ruokabudjettia.

Toisaalta säästön voisi käyttää siihen, että ostaa oikein viisaita ns. oikeita ruokia, ja porskuttaa ensi kuuta pitkään käymättä kaupassa.

Samalla tyhjentelee kaappeja niiltä osin, kuin siellä on jotain valmiina. Toisaalta niitä voisi täyttääkin, ajatellen että tulee marraskuu, ja joulukuu. Joulukuussa voi olla pakkasta, ja ei halua käydä kaupassa. Silloin olisi hyvä elää hamsterivaraston turvin.

Joka tapauksessa, mielestäni jos rahantulosykli on sellainen että raha tulee alkukuusta,  niin silloin kannattaa heti perään ostaa mahdollisimman vähän, mikäli tavoittelee totisia säästöjä. Kaikki hankinnat vasta loppukuussa.

Ihan pienistäkin asioista alkaen. Esimerkiksi muutama maustesekoitus, mitä olisin voinut mielelläni hakea. Mutta kun en vain sinnikkäästi lähde ostamaan, niin alkaa löytyä tuolta kaapista kaikkea. 

Grillimausteseoksen sijaan sekoitin paprikaa ja pippuria. Currymausteen sijaan laitoin kurkumaa ja kanelia. Punaisen kastikkeen sijasta cayennepippuria ja yrttejä.

Vanhaa rosmariinia perunoihin.

Joskus kaupassa on silti käytävä, koska muuten ei ole mitään pois syötävääkään. 

Voi myös olla joissain tilanteissa kuormittavaa miettiä, mitä kaikkea ei osta. Ja mitä kaikkea ei tee, ja ei syö, ja ei mieti.

Joskus pääsee vähemmällä, kun vain menee ja ostaa, ja tekee mitä mieleen juolahtaa. Asiat etenevät teit niin tai näin. Kyllä se hieman aina vaihtelee, miten kannattaa tehdä. Ja mikä on mahdollista.

Lokakuu 1. 30 €

Lokakuu 2. 10 € linkit: e-kirja, tärkkelys, fineli-video

Lokakuu 3, 40 € + viikon säästöpohdinnat

Lokakuu 4. 50 €, 134 €/kk

Mitä kotivaraan hankittuna aiemmin: Kotivaraostokset 75 €, elokuu

Kotivaraostokset 65 €, elokuu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö