Tämän vuoden 2024 parhaat ruokaideat elokuussa.
Muokkaus klo 9.30, lisätty kyssäkaali.
Monenväristä kattausta, eniten keltaista ja vihreää. Kukkakaali ja kesäkurpitsa ovat olleet nyt paljon tarjouksessa. Kesäkurpitsasta lisää ideoita kokosin kerran
tuonne, ja tänä kesänä olen enimmäkseen paistanut.
Riisin, tai minkä tahansa ateriajyvien ja kauranjyvien kanssa samaan, sekaan mausteita.
Käytin nyt Provencalen sekoitusta. Välillä olen laittanut yhdistelmää rosmariini-cayennepippuri-kurkuma.
Esimerkiksi:
- 0,5 - 1 tl rosmariinia
- 0,5-1 tl cayennepippuria
- 0,5-1 tl kurkumaa
- 2 rkl sinappia
- 2 tai 3 rkl ravintohiivaa
Tässä oli 2,5-3 dl riisiä laitettu kuivana, 1 dl linssejä, ja molemmille tuplamäärä vettä.
Eli aina 1 mitta riisiä/linssiä kohti 2 mittaa vettä jne. Ravintohiivaa tässä on, ja ruutasin vielä sinapit ja ketsupit kostukkeeksi.
Mitä tahansa mausteita voi kokeilla, koska ei se riisi kovin vähällä maustamisella edes inahda mihinkään suuntaan. Kaveriksi tälle ruualle voi tehdäkin kastikkeita tomaatista ja kesäkurpitsasta, tai keittää perunat viereen ja käyttää jotain omaa lemppari maustekastiketta.
Lidlin öljytön jalapenokastike.
Riisi, punaiset linssit ja kukkakaalia. Tosi pehmeä ruoka, jolla lähtee nälkä huolimatta vaaleasta ulkonäöstä.
Kastikkeena yllä on tomaattimurskaa, alla on keltainen kastike. En voi kyllin suositella tätä varsinkin kukkakaalin ja riisin kanssa.
Kaikki, joille olen tämän kastikkeen yrittänyt selittää, ovat olleet hyvin epäilevän näköisiä ja vain kohteliaasti mutta vaivalla nyökkäilleet. Kuin niskassa olisi rasvaamaton sarana, ja samalla silmät tuijottavat kaukaisuudessa olevaa mielenkiintoista näkyä, vaikka ei siellä ole kuin betoniseinä.
Sen sijaan kaikki jotka tätä ovat maistaneet, ovat kysyneet mitä tässä on, saisiko reseptin, ja hei! Tätähän voisi kokeilla pitsankin päällä. Resepti
Kukkakaalia saa hävitettyä isot kimpaleet riisin kanssa, mutta pitää samalla huomioida että voi vahingossa tulla syötyä liian vähän ruokaa. Kukkakaalissa on alle vain alle 24 kilokaloria per 100 g.
Siihenpä asiaan juuri auttaa kastikekin, tai se että riisin seassa on linssejä tai papuja.
Kokokasvisruokavaliolla..meinasin kirjoittaa että kokokaaliruokavaliolla, ei ole kalorirajoituksiakaan.
Raaka kukkakaali, ja raaka porkkanaraaste = maukas salaatti. Nyt on taas sitä aikaa, että kaikki tämä kasvissato on tosi mehukasta ja raikasta. Hyvä salaatinkastike on esimerkiksi balsamiviinietikka + sinappi.
Tai kasvisjogurttikastike, jonka voi valmistaa kuten tillikastikekin tehtiin kermaviilistä ennen vanhaan.
Kyssäkaali on ollut Lidlissä tarjouksessa, ja sitähän kannattaa syödä.
Nyt kesäiset kyssäkaalit ovat niin raikkaita, että voisin julistaa ne melkeinpä hedelmiksi, sen sijaan että ne olisivat vihanneksia.
Vaikutelma on suunnilleen omenan ja hunajamelonin suuntaan, enemmän kuin keräkaalin tai nauriin suuntaan.
Suosittelenkin tekemään hedelmäkippoja, vihannesnaposteltavia. Raastamalla tämä voi varmaan vain olla kuten mikä tahansa kaali, mutta kuutioina ja tikkuina olen tykännyt erityisesti.
Lidlistä kävin hakemassa ison laatikollisen erilaisia säilykepapuja. Sieltä löytyy joskus myös isoja valkoisia papuja, jotka ovat vähän harvinaisempia minusta kuin muut pavut. Kaupoissa siis.
Tässä uunissa tehty riisi-perunaruoka. Salaattina kurkkua.
Tässä vuoassa voi olla samat mausteet, rosmariinia vähän aromiksi ja kurkumalla väriä. Mustapippuri, mitä ikinä haluaa.
Puoli purkkia tomaattimurskaa, tai vaikka paseerattua. Punertavaa väriä saa myös paprikajauheesta, mutta tomaatissa on yleensä suolankin makua.
Veden mittasin ensin niin, että riisille on se oikea määrä, ja lisäsin perunoiden peitoksi vielä.
Vuokaa ei tarvitse voidella, irtoaa paljon paremmin jos ei voitele. Ruskeat tahrat lähtevät helposti, ja loput jäljet etikalla.
Perusohje perunoille meni niin, että ketsupilla valelu, mausteet grillausmauste ja mustapippuri, uuniin ylätasolle 200 C kunnes valmiita.
Samalla tulevat valmiiksi myös kesäkurpitsat.
Pääsääntö perunoiden paistossa on, että jos ajattelee että ovat valmiita eikä ole varma, niin 5 minuuttia vielä. Kyllä sen sopivan hetken tietää, ja osaa ottaa uunista. Perunoita ei päästetä myöskään palamaan, mutta on tosi kiva jos niissä on vähän kuorikin rapea. Ja näin se onnistuu.
Ketsuppia ja sinappia.
Kesäkurpitsat menevät uunissa ihan löllöksi, mutta näin saa kadotettua vaikka kilon tai kaksi kiloa kesäkurpitsaa samana päivänä. Ei tunnu nimittäin yhtikäs missään syödä nuo pois.
Finelin mukaan kesäkurpitsakilosta saa 4 grammaa rasvaa. Ajattelin nimittäin, että kun kurpitsansiemenet ovat niin rasvaisia, jostakin rasvan täytyy niihin tulla.
Kaura-aterioita kannattaa tehdä tuoreista mansikoista. Tämä on elämys. Mustikat ovat myös hyviä.
Pakastemansikat, tuoreet, tai mitkä vain sopivat. Kaura-ateria tehdään aina niistä aineksista, mitä on käsillä. Rusinat, banaania.
Jos satut olemaan tee-se-itse-ihmisiä, niin joku kesä kannattaa kokeilla voikukkahilloa tehdä.
Itse sain sitä lahjaksi, ja totesin että se on lähinnä mitä olen koskaan maistanut hunajaa, ilman että se on hunajaa.N. alle 8 euroa on maksanut prismassa 500g rasia mansikoita, ja ne ovat kuin karamellia.
Sitten tähän kaura-ateriaan laitetaan talkkunaa vähän, saa menemään jos sitäkin sattuu olemaan kaapissa. Banaania, rusinoita, pellavarouhetta.
Kauramaitoa päälle. Tämän nautin itse ainakin heti, en liota. Tuorepuuro on se, mitä pidetään jääkaapissa ensin, ja sekin toki onnistuu tehdä mansikoista.
Tosi virkistävä aamupalaksikin, ja pitkin päivää jos nälkä iskee ja kun tarvitaan jälkiruokaa.
Perunat, tölkki kidneypapuja ja purkki paseerattua tomaattia.
Tähän sopisivat kesäkurpitsat, mutta taisivat unohtua tällä kertaa matkasta.
Raastettua porkkanaa kannattaa keittää, ja siitä tulee kastikkeeseenkin rakennetta. Suurustaa, makeuttaa, maustaa millä haluaa. Helppoa ruokaa hellepäiviin.
Mustikkapiirakka-muffinit kesäkurpitsalla.
n.70g eli n.neljäsosapaketti leivontataatelia
2 banaania, n. 200 g
tilkka vettä taatelin sulatukseen
150 g raastettua kesäkurpitsaa = 2 ja puoli desilitraa
n.0,5 dl rusinoita
1,5 dl mustikoita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl tavallista sokeria, tai sitten muuta makeutusta
loraus,
ja happamuudeksi esim 1 rkl omenasiiderietikkaa
Tarvittaessa lisää kaurahiutaleita, tai kasvimaitoa, kunnes koostumus sopiva.
Liota ja muusaa taateli ja banaani, voit lämmittää banaanit ensin mikrossa niin ne auttavat taatelia sulamaan. Kun olet muusannut taatelin ja banaanit, lisää rusinat turpoamaan taateli-banaaniliuoksen sekaan. Raasta kesäkurpitsa ja sekoita nesteisiin. Sekoita kuivat aineet eli kaurahiutaleet, täysjyvävehnäjauho, suolaripaus ja leivinjauhe. Makeuta vaniljasokerilla ja sokerilla.
Sekoita kuivat aineet ja märät aineet yhteen, ja maista taikinaa. Jos se ei ole tarpeeksi makeaa, lisää makeutusta. Jos taikina on liian löysää, laita enemmän kaurahiutaleita. Jos liian paksua, lisää tilkka kauramaitoa.
Lusikoi muffinipellille ja paista 180 asteessa n. 25 minuuttia.
Ei tullut jokainen muffinssireikä täyteen, mutta arvaa kiinnostiko helteessä. Näistä muffinsseista tuli niin hyviä, kosteita ja täydellisiä, että eivät tarvitse mitään vaniljakastikettakaan. Vaikka yleensä kaipaan mustikkapiirakan kanssa sitäkin.
Laitoin kerrankin kunnolla mustikkaa ja rusinaa. Kesäkurpitsakin kosteutti, ja nämä muffinssit ovat jopa painavia.
Täyspainoinen ateria taas leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes, on paketti valmis.
Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä ei jää suuhun pyörimään vaikkei ole kuorrutteita.
Valkosuklaakuorrute kävi mielessä näihin, mutta en kaupasta löytänyt vegaanista valkosuklaata nyt.
Tämän elokuun paras keittiövälineeni on riisinkeitin, vaikka toki samat ruuat onnistuvat kattilassakin. Uunikin on hyvä.
Seuraavaksi teen sen keltaisen kastikkeen, ostin luomusitruunaa ja punaisia linssejäkin sitä varten. Jokohan jääkaappiin mahtuisi, vai vieläkö siellä on koko ylähylly täynnä kesäkurpitsaa.
Olisin kokannut enemmänkin ja tehnyt vaikka sitä keltaista kastiketta lisää, paistellut pitsoja ja muuta. Mutta tulipa kovat helteet taas! Hyvä että on perunat välillä pystynyt keittämään, ja myöhään illalla perunat uunissa. Yöt sen verran viileitä silti, että on pystynyt jossain kohtaa uunia käyttämään. Tänään ensimmäinen sadeaamu vähään aikaan.
Kiva kun tulit katsomaan, pitää tuo muffinssiresepti parannella ja tehdä omaksi postaukseksi, mutta nyt oli kiire laittaa että jää talteen varmasti, ennen kuin koko kesäkurpitsasesonki on takanapäin.
Nähdään pian.
Kommentit
Lähetä kommentti