Jos olet tehnyt kuten minä, ja mennyt ostamaan fenkolin tietämättä mitä siitä on tulossa, niin tästä on hyvä ainakin aloittaa.
Tämän fenkolireseptin ainekset ovat todennäköisesti jo kaapissasi, tai ainakin ne saa lähikaupastakin helposti.
Fenkoli tomaattikastikkeessa:
- fenkoli
- 1-2 porkkanaa, suikaleina tai pilkottuna
- 1 prk paseerattua tomaattia
- 1 rkl tomaattisosetta
- 1/4 tl sokeria
- 1/4-1/2 tl omenasiideriviinietikkaa (TAI luraus ketsuppia, tippa muuta etikkaa tai jättää pois)
- mustapippuria myllystä tai rouheena
- ripaus muskottipähkinäjauhetta (voi jättää poiskin)
- vettä paistamiseen ja kiehuttamiseen
Työvaiheet:
- Paista porkkanasuikaileet ja fenkoli.
- Mausta
- Lisää tomaattisose ja paseerattu tomaatti. Kuumenna. Ruoka valmis.
Tämä sopi hyvin riisi-peruna-linssiyhdistelmän kanssa. Resepti löytyy täältä.
Voit myös keittää fenkolikastikkeelle tavalliset perunat, riisit tai miksei vaikka pastat.
Tähän sopi paseerattu tomaatti, paremmin kuin ehkä tomaattimurska olisi sopinut. Paseerattu on melko kastikemaista jo valmiiksi, ja antaa makeutta.
Kuvia työvaiheista:
Paloittelin fenkolin. Vihreämmät, pitkät varsiosat pätkin vain pienemmiksi, kiekoiksi. Koko fenkolin käytin, lukuun ottamatta ihan kovinta kantaosaa.
Ohuita vihreitä lehtiä voi säästää tarjoilun koristeeksi.
Porkkanan voi pilkkoa, tai tehdä vaikka tikkuja tai lastuja.
Tein nyt pitkiä lastuja, ja osan paloittelin.
Vihreän vekottimen terä tuli kuvaan sahalaitapuoli näkyvillä, mutta tein lastut toisella, sileällä puolella.
Paistetaan fenkolit ja porkkanat.
Paistamisen voi suorittaa pinnoitetulla paistinpannulla tai varsinkin vokkipannulla. Tässä nyt teräskattilassa. Paistinpannuni oli liian pieni, ja yllättävän paljon näistä tuli paistettavaa.
Paistaminen ilman öljyä:
- tilkka vettä pannun pohjalle ja levy kuumenemaan
- antaa veden haihtua, tai kaataa pois kun pannu on kuuma
- kasvikset kerralla pannuun, ja anna sihistä hetki. Luovat kiinteämpää paistopintaa, vaikka nyt ei ruskisteta. Hämmennä.
- jos alkavat liikaa käristyä, nosta levyltä hetkeksi pois, lisää tilkka vettä(!), kansi päälle, hämmentele
- laita levy pienemmälle, miedolle lämmölle
- peitä kannella, niin vesihöyry kastelee vihanneksia, eivätkä ne pala pohjaan.
- Valmista, ota pois leyltä.
Jos palaa mustaksi asti, on kattilan liotusta ja muuta edessä. Kannattaa siis varoa, että ei polta pohjaan.
Kannattaa nostaa välillä levyltä poiskin, ja lisätä aina vettä tarpeen mukaan..
Kaada paseerattu tomaatti sekaan.
Mustapippuria rouheena, tai pippurimyllystä.
Tuntuu jopa ruualta, johon haluaisi palata uudelleenkin. Annoksessa mintunlehtiä.
Yllättäen tuore minttu sopikin, vaikka laitoin ensin vain tarjoiluehdotuksen takia.
Ilman tomaattia pelkät fenkolit ja porkkanat wokattuina olivat myös ihan ok.
Fenkolin voimakas maku talttui paistaessa/kuullottaessa, ja tätä oli ihan mukava syödä.
Fenkoli poikkeaa sopivasti kaalista, vaikka näyttääkin melko samalta paikoin.
Tässä Cosmopolitansalaatin kanssa.
Fenkoli raakana:
Testasin raakaa fenkolia silputtuna salaatissa.
Fenkolin voimakkaan aromin takia tämän salaatin syöminen oli kuin lääkkeen nielemistä. Syödessä tiesin että hyväksi tämä on, mutta onneksi se oli pian ohi.
Jotain lisäelementtiä tämä suorastaan huusi. Mahdollisesti viinirypäleitä, tai jotain pehmentävää jogurttia.
Fenkoli on varmasti niin terveellinen, että kannatti ottaa siitä tuoreenakin vitamiinia.
Raikas ja virkistävä!
Blogit.fi sivulla löytyi hakusanalla fenkolisalaatti monta fenkoli-ideaa, sieltä voisi löytyä jotain kivaa vegaanista tai sovellettavaa ideaa raa-ankin fenkolin kanssa.
Toivottavasti sait tästä fenkolin käyttöön vinkkiä.
Kiitos kun luit!
Kommentit
Lähetä kommentti