Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €.

Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän.

= 7,67 €

  • Peruna 2 kg = 1,69 €
  • Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 €
  • Riisi 0,85 €/kg
  • Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg 2,19  €
  • Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg
Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät. 
Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta.

Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla.

Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy.

Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödylliseksi ruokakulujen pienentämisen kannalta.
Ei kokojyväriisikään varmaan liian kallista olisi, esimerkiksi Prismassa Rainbow pitkäjyväinen täysjyväriisi 2,29 €/kg. Mutta kokojyväriisin sijasta käytänkin mieluummin kokonaisia kauranjyviä. Niistä Tyrnäväläiset ovat olleet edullisimpia, n. 2,5 €/kg.


  • Luomu tofu 200g, 1,35 x 2 = 2,7 €
Ei ehkä olisi arvannut, mutta nämäkin ostin ensin koiralle. Kokeilin antaa, koira söi hotkien. Ajattelin iloisena, että tämäpä kätevä herkku siis ja sisältää paljon kalsiumiakin. Ks. tammikuun ostoksissa tofujen ja muiden kalsiumia.
Kävin ostamassa lisää 4 pakettia. Puoli toista pakettia söi muutaman päivän aikana, mutta nyt ei enää haluakaan. 

= 10,07
  • appelsiinit 2,79 €/kg
  • mandariinit 0, 500 kg x 3,58 €/kg = 1,79 €
  • banaanit 1,95 €/kg x 1,488 kg = 2,9 €
  • omenat 2,59 €/kg
Luomuhedelmiä Lidlistä. Oli vähän vaikeuksia päättää mitä olen ostamassa, ja ratkaisin niin että otan  kaikki luomua ja kassan kautta pihalle.

4 kg hedelmää.
Jos nämä olisivat olleet euron kilo, olisin säästänyt 6 euroa. 

= 2 €
Parilla eurolla hävikkibanaania 1€/kg K-Marketista. Kuorin, jaoin n. kolmeen osaan aina banaanin ja pakastin. Näistä tulee jälkiruokia ja muuta.


= 3,99 €

Appelsiinimehutetrat Lidlistä. Leivontaan nesteeksi, tai sitten retkelle tai matkalle mukaan. Kaurahiutaleiden kanssa hyvä pika-eväs.

= 5,67 €

Kauramaidot K-Marketista. Valitsin näissä luomua, koska luomu kaurajuomissa ei ole lisättyä rasvaa eikä lisäravinteita. 

Purkista tulevat D3, jodi ja B12 -vitamiinit, niitä en siis tarvitse elintarvikkeista. Vältän öljyäkin, ja ei-luomussa kauramaidossa on usein ainesosana rypsiöljy, tai joissakin  eri merkkisissä vaikkapa auringonkukkaöljy. 

Vaikka käyttäisinkin öljyä, ostaisin ehkä mieluummin öljyn erikseen. Silloinhan saisi helpommin valita, onko se laadukasta neitsytoliiviöljyä vai halvinta rapsiöljyä. Tosin, katsoin nyt että halvin Coop paisto- ja friteerausöljy oli S-kaupassa 2,50 €/l.  Tavallinen Kotimaista -merkkinen rypsiöljy oli 4,21 €/l

Siispä öljy olisi kauramaidon seassa nautittuna halvempaa litrahinnaltaan, kuin erikseen ostettuna. Kallein öljy S-kaupassa verkkokaupan mukaan on Giuliano Tartufi Extra-Neitsytoliiviöljy Musta Tryffeli 100ml 5,98 €, 74,75 €/kg. Halvimman ja kalleimman väliin mahtuukin sitten monen hintaista tuotetta.

Edullisimpia kauramaitoja oli Prismassa Kotimaista Kaurajuoma 1 l , 1,45 €, ja gluteeniton, 1,49 €, rasvapitoisuus 1,5 g/100g.Ainesosat: Vesi, KAURA (10 %), rypsiöljy, kalsiumkarbonaatti, suola, stabilointiaine (E 418), B2-vitamiini, B12- vitamiini, D2-vitamiini, foolihappo. Kauran ja rypsin alkuperä Suomi.

Rasvasisällöstä on varmaan se 1 g/100g öljystä, koska luomu Oatlyn ja Pirkka Luomun rasvapitoisuus oli 0,5g/100g. Varmaan sitä luontaista kauran rasvaa.

Se tarkoittaisi että litrassa rypsiöljyä sisältävää kauramaitoa on 10 grammaa lisättyä rasvaa. Finelissä kaurajuoma Oatly,on laitettu että 10 dl sisältää yhteensä 15,2 g rasvaa. 1,5 g/100g rasvaa sisältävän kauramaidon energiasta 30% tulee rasvasta.

Fineli ei tunnista kaikkia kauramaitoja mitä löytyy, mutta vertailun vuoksi jokin satunnainen kaurajuomatuote missä on rasvaa 0,5%, sisältää 10 dl kohti 4,5 grammaa. Silloin rasvasta tuli 7% energiasta ja energiajakauma oli tämän näköinen:

Mitä sanotaan kaurahiutaleista:100 grammasta kaurahiutaletta saa 2,9 g rasvaa, joka on prosentteina energiasta 17%. Eikäkö, mistä tuo 2,9 tuli? 7.2 g oli oikea vastaus.

Mitä tästä nyt voidaan päätellä? Ainakin päättelen sen, että kauramaitoonkin lisätyllä rasvalla voi olla merkitystä, riippuen mikä on kokonaisuus ja mikä on tavoite.

Olen huomannut, että jos syön kokokasvisruokaa lisättyä rasvaa välttäen, eli suunnilleen näitä reseptejä mitä on blogissa, ja käytän melko vähän pähkinääkin,  niin rasva asettuu luontaisesti noin 10-12 prosentin kohdalle päivässä. 
Jos lisään rasvaisia elintarvikkeita kuten maapähkinävoi, tulisi 15 % päivän energiasta rasvasta. Pyrin enemmän siihen 10% tienoille. Joskus jos syö perunaa paljon, se voi olla 5-7%. Perunassahan on vain 1%.
Kysyin Googlelta, mitä nykyään Suomessa suositellaan. Katsoin tuollaiselta sydänterveyssivustolta, että se on jotain 20-45 % energiasta, mikä tarkoittaisi 1800 kcal kulutuksella n. 60 grammaa rasvaa päivässä.

Toimin tässä tietoisesti eri tavalla, perustuen omiin selvittelyihini, joista paljon toisen tai kolmannen käden tietoa. Ja milloin tahansahan voi napata kourallisen pähkinää, jos käväisee mielessä jokin eri teoria. Ks. Laitoin tuonne yhteen ostospostaukseen kerran linkkejä artikkeleihin ja tutkimustietoon, ja perustelua miksi 10% rasvaa.
 6,90 €/l 0,5l = 3,45 €

Juuri kun kaikki oli oikein terveellistä. Tämä jäätelö ei ole kokokasvisruokaa, ja oikeastaan täyttää melkein kaikki kriteerit siinä, mitä "ei saisi syödä". (ultra)prosessoitua, sisältää rapsiöljyä ja kookosöljyä, sokeria, ja glukoosisiirappiakin.

Ainesosat

Vesi, KAURA, sokeri, rypälesokeri, rapsiöljy, glukoosisiirappi, kokonaan kovetetut kasviöljyt (kookos, rapsi), kookosöljy, emulgointiaine (rasvahappojen mono- ja diglyseridit), stabilointiaine (johanneksenleipäpuujauhe, guarkumi), luontainen aromi, suola, vaniljansiemen, väri (beetakaroteeni)

Tuoteseloste nautitaankin vasta syömisen jälkeen. Hyvänä puolena silti että eläinproteiini ja eläinrasva puuttuvat.

Finelistä ei löytynyt tätä samaa jäätelöä, mutta kaurajäätelö jossa on 9,9 g rasvaa/100grammaa, tuotti tällaisen kuvan:Lähes puolet energiasta rasvasta, joka tapauksessa varmaan, vaikka se tuotekohtaisesti vaihteleekin. Tavallinen jäätelö oli samaa rasvaisuusluokkaa.

Jos söisi koko 500 ml paketillisen, niin saisi 45 -60 grammaa rasvaa, riippuen jäätelömerkistä.

Sehän olisi päivän rasvasuositus. Olen itse vältellyt järjestelmällisesti melko lailla kaikkea lisättyä rasvaa nyt jo vuosia. Koen että on helpompi välttää ensin, ja sitten jos kyläpaikkaan ystävänpäivänä vie jäätelöpöntön, niin se ei tunnu missään eikä tarvitse sitten mitenkään laittaa sitä merkille tai alkaa miettiä.

Tämä on vain oma tapani toimia, eri ihmisillä toimii varmasti aina eri systeemit. 

Vielä rasvan määrästä, laitoin tällaisen keksityn ateriapäivän Fineliin, niin että sain sen n. 2000 kcal tai yli kokokasvisruuista. Tässä ruokapäivässä ei ole niitä rasvapitoisimpia kasvisruokiakaan kuten pähkinöitä, eikä lisättyä rasvaa, eikä kauramaitoja. Ainut valmis valmiste on tofu, ja sehän sisältää mm. lisättyä kalsiumia.

Tofua en syö  joka päivä, mutta laitoin nyt 100 g nähdäkseni, mitä se vaikuttaa kokonaisuuteen.Tästä ruokapäivästä tuli nyt 9 % energiasta rasvaa. Grammoina se oli 21 grammaa, eli kolmasosa suosituksesta. Proteiinia oli 72,1 g. Ruokamäärä painoi 2450 g.

Kivennäisaineet ja vitamiinit:

Muistelin että olikohan seleeni aine, mitä ei saisi tulla liikaa. Tästä ruokapäivästä tuli 145 % seleenin tarpeesta. ja 181 % sinkkisuosituksesta. 

Googletin seleenin saantisuositukset, ja löysin  apteekin sivun jossa sanotaan: "Pelkkien elintarvikkeiden välityksellä ei normaalisti ole vaaraa suositusten ylittymisestä. Turvallinen seleenin päiväannos on 20–300 μg/päivä." Ja: "myrkyllistä elimistölle jos normaali saantimäärä ylittyy yli kymmenkertaisesti ollen 4000 mikrogrammaa (4 mg) päivässä. "

Tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että on hyvin vaikeaa ja epätodennäköistä saada mitään yliannostuksia. (parapähkinä on poikkeus, siitä löytyi varoituksia) 

Yliopiston apteekin sivulla sanottiin sinkistä, että päivän sinkkisaantisuositus on 10 mg päivässä, mutta suuremmasta annoksesta väliaikaisesti ei ole haittaa. Terveystalon sivulla oli, että ravinnon kautta ei ole mahdollista saada yliannosta.

Kun otin tofun pois ruokapäivän listauksesta, ja sinkin saanti laski 111%:in. Kalsiumkin laski alle sadan prosentin.

Pääasiassa en kiinnitä huomiota päivittäin moneenkaan ravintoasiaan. Onko se hyvä vai huono asia, jää nähtäväksi.
Muuta:
Verenpainemittaria pääsin testaamaan kyläpaikassa, ja ainakin verenpaine oli kunnossa. Päivittäisestä kahvikupista huolimatta arvot eivät saavuttaneet edes kolminumeroisia lukuja. Alhaisuuskaan ei tunnu haittaavan, koska ei pyörrytä. Voi olla, ettei se normaalisti koko aikaa olekaan noin alhaalla.

Olen joskus pari vuotta sitten mitannut 120/82mmHg. Olin siinä vaiheessa juonut kupin kahvia vartin sisään, vaikka kahvin juontiahan käskettiin välttämään ennen mittausta.

Kiitos kun luit, nähdään pian. Nyt valmistelemaan uutta viikon menua.


Helmikuun ostoksia:
Helmikuu 4, 5 € = 100€/kk
Helmikuu 3, 35 €

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt