Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. 

1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit. 

Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana.


Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti. 

Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa. 

1. Riisin kanssa chilipata

Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin.

  • Riisi 
  • Paseerattu tomaatti 
  • Kidneypapu 
  • Paprika
  • Herkkusienet 
  • Porkkana
  • Lehtikaalipakaste
+ mausteet.


Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia, saako tuon kastikkeen venytettyä. Toinen purkki paseerattua tomaattia voisi jatkaa sitä. 

2. Makaronilaatikko, paistetut perunat



Makaronilaatikko

  • 1 raastettu porkkana
  • 1 pussi makaronia
  • puoli purkkia papuja
  • 1 litra nestettä (vesi+ papujen lientä)
  • 1 tl soijakastike
  • 1/4 tl jauhettu maustepippuri
  • 1/4 tl mustapippuri, rouhittu
  • 1 rkl ketsuppi
Ainekset vuokaan, paisto ilman kantta n. 40min-1 h, 180-200 C



Kahteen makaronilaatikkoon löytyi raaka-aineet. 
Makaronilaatikko- ohje löytyy myös ilman papuja, jos ei niitä käytä.  Papujen tilalle voisi käydä myös soijarouhe.



Makaronilaatikon kanssa sopii muutama paistettu peruna, ja paistamalla saa myös kaalin tai muut vihannekset vähenemään. Kaalissa hot currya ja itse tehtyä vegaanista worchestershirekastiketta.

Lidlin Marabel perunat ovat hyviä. 

Ehkä hivenen takertuvat leivinpaperiin kun laittaa ketsuppia ja grillimaustetta ennen uuniin laittoa, mutta tykkään. 200 C paisto.

3. Keittoja

Syksyiseen keittoon on ainekset on valmiina. Jauhelihamauste mausteeksi. Persiljaa tai lehtikaalia.

Jos on peruna vähissä, niin pavuista, spagetista ja tomaatista tulee onneksi keittoja ilman perunaakin.



Linssejä ja ohraa tarvitsee tähän vain vähän, ei siis koko pakettia. Tomaattiakaan en laita koko purkkia. Riittää useampaan ruokaan samat paketit.

Keitto, johon ei tule tomaattia:


Kokeilin tofua keitossa. Nauriskeitto-resepti pohjana. Herneiden tilalla kikherneet. Säilykejalapenoja, ravintohiivaa ja mm. kuivattua basilikaa.

Yleensä prässään tofun, koska tofun nesteessä on jokin maku. 

Viimeaikoina en ole jostain syystä enää maistanut sitä häiritsevää makua, ja siksi laitan tofun sellaisenaan keittoon. Ehkä makuaisti katoamassa, tai sitten tottumiskysymys. 

4. Linssit ja bataatti


Vieläkin löytyy bataattia. Ei kyllä pitäisi löytyä, koska ostin ne joskus tammikuussa, mutta säilyvät tosi hyvin.

Nyt näistä aineksista tulee linssi-bataattikastike. 1-2 dl linssejä. Mausteeksi suolaton currymausteseos. Lisukkeeksi riisi, ehkä muutama peruna. Kauraa, couscousia tai mitä sattuu olemaan. Vihreistäkin linsseistä tulee vastaava kastike yhtä hyvin. 



5. Bataatti ja kikherne




Bataatista tulee hyvää uunissa. Ks Ohjeet Bataattiranskalaiset, spagetti ja kastike. Reseptin ideana oli aikoinaan tehdä vitosen päivä.
S-marketin verkkokaupan mukaan ainekset sai marketista edelleen vitosella. 

6. Puurot, leivät ym.


Vaihtelua kaurapuuroon, kun teen yleensä veteen.

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 dl kauramaitoa

Ainekset lautaselle, ja mikroon kunnes kiehuu valmiiksi. Sekoitus, ja lisää kauramaitoa vielä maun mukaan jäähdykkeeksi. Ripaus suolaa pintaan halutessa, ja mustikoita. Nautitaan ja toistetaan, jos nälkä jää. 


Hedelmiähän on iso nippu, joten kaurapuuron kanssa myös välillä omenaa ja banaania. Salaattina hedelmäsalaatteja, ja punaista suippokaalia + taatelia.

Aamupalatarvikkeet

Viikon leipänä ovat vieläkin kaurapuurorieskat. Unohdin kyllä ostaa jauhoja, ja nyt ei ole muita kuin ruisjauhoja. 

7. Jälkiruokaa



Ruis-puolukkavaahtoa sähkövatkaimella.



Makeutus onnistuisi varmaan taatelilla, mutta käytän tavallista sokeria jos en jaksa säätää.

Kahvin kanssa muffinssia, keksiä:

Omenasosepurkki on käytettävä pois. 

Pikakaurahiutaleista, banaaneista, taateleista ja muusta  tulee kaikkea hyvää jne. Sattumiksi marjoja ja rusinoita, omenaa. 

Muffinssipaperia ei kannata mielestäni laittaa. Nyt kun olen kokeillut monta kertaa, kaikki onnistuu paremmin ilman papereita. 

Ok, kivasti tuli ruokaa viikoksi. Ihme on, jos kauppaan joudun. Vitamiinia on, ja kaloreita on. Jos tärkkelyspitoisista tulisi pula, se olisi kauppareissun paikka. Olen kuitenkin paljon kantanut kaupasta hiutaleita ja riisejä, joten varmaan torstaina tai perjantaina kauppareissu seuraavaa viikkoa varten.
Nähdään!



Lisää viikon menuja:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke