Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €. 


= 9,18 €
  • Perunat 2 kg 0,9 €/kg = 1,79 € kg
  • Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 €
  • Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 €


Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on.

Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä. 

9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria.






Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon vastausta.
Omasta kokemuksesta 900 grammaa ruokaa kerralla on vielä syötävissä, joten 500-600 gramman ateria voisikin myös olla ihan ok.

Yleinen valmisateriapaketti, kuten einesmakaronilaatikko tai maksalaatikkopaketti on yleensä 400 g. 500g saman rakenteista kasvisrisottoa voisi jaksaa kerralla. Perunaa voisi jaksaa paremminkin, ja siihen salaatit ja hedelmät päälle. Katsotaan tarkemmin ostoskuvien jälkeen.

= 10,81 €

  • Punainen suippokaali 1,753 kg X 2,19 €/kg = 3,84 €
  • Pakastettu lehtikaali 6,98 €/kg 500g = 3,49 €
  • Ruukkupersilja 1,49 €/kpl
  • Porkkana 2 kg  =0,99 €/kg = 1,99 €

 = 0,98 €

Kaksi kiloa lanttusosetta. Minimanissa oli tarjous 0,49 € kilo.

Siellä oli näitä iso kasa. Joulun jälkeen näillä ei varmaan mikään valtava menekki ole, siksi niin edullisia.

Parempi nyt syödä pois, ettei mene roskiin. Puoli kiloa päivässä on vihannessuosituskin, joten nämähän pitäisi olla neljässä päivässä syöty. Jotain sosekeittoa tai lanttulaatikkoa tulee näistä.

Jos alkaa maistumaan, haen lisää. Terveellinen ruoka valmiiksi kuorittuna, muusattuna ja soseutettuna alle eurolla: ei huono diili. Jos jaksaa lanttua.


= 2,38 €

  • Ida Red omenoita 0,89 €/kg x 1,074 kg = 0,96 €
  • Hävikkipussi Salesta 2,185 kg x 0,65 €/kg = 1,42 €


Kilo taateleita Minimanista n. 5,5 €


= 1,17 €

Maustepippuri 29,50 €/kg, 0,59 € ja maustekurkku 3,39 €/kg, 0,58 €

Yhteensä 30 € .
Tammikuussa meni 65 + 25 + 30 = n. 120 €. 
Vuoden 2023 tammikuussa meni ruokaan 135 €.  
2022 tammikuussa 160 €

Ruokaostoksiin en laske kahvia, enkä mitään pakastepusseja ja keittiövälineitä.

Peruna 540g


Piti vielä keittää perunat ja kokeilla, että miten se 2,7 kg perunaa tai bataattia onnistuu. Bataattikinhan oli laskelmissa mukana, mutta keitin nyt vain perunaa. 

Jos sen 2,7 kg siis jakaa viiteen annokseen, saa 540g ja se olikin näin vähän.
Muutama pieni peruna. 

Tässä täytyy olla virheitä, ja ne voivat tulla siitäkin ettei kaikki kalorilaskut ole mitenkään tarkkoja vaikka käyttäisikin Finelin ruokapäiväkirjaa. Sieltä kun valitsee perunoita, saa aina eri kaloreitakin riippuen onko kuorittu, punnittu, vanha, uusi tai muu peruna.



Se 2000 kcal on varmaan sellainen keskiarvo tai arvio, mutta käytännössä mahdoton tietää, mikä on tarkka luku, paljonko käytän todellisuudessa päivässä energiaa. Voi olla 1800 tai 2500. Näihin ruokapäiväkirjalla laskettuihin arvioihin ei siksi kannata nojata, mutta nyt mielenkiinnostahan voi testata aina jotain.

Söin nämä perunat. Olisin jaksanut syödä toisenkin samanlaisen lautasellisen aivan helposti. Poimin roskan lattialta, kävelin olohuoneeseen, silitin koiraa päästä kerran ja katsoin puoli jaksoa Big Bang Theorya, kun kuului jo mahasta ensimmäinen nälän murahdus. Eli itselleni melko riittämätön ruoka-annos. Salaatti olisi voinut pitkittää riittävyyttä.

Alla vielä minkälaisia ravintoarvoja tuli, kun laitoin Fineliin ruokapäiväkirjan viikkonäkymään peruna, punnittu kuorineen 12000g, ja bataattia 7000 g, yht 14702 kcal


Proteiini on se perus ihanteellinen 10%. Lisäähän saisi helposti mistä vain. Huomasin 540 g peruna-annoksesta mitä kokeilin, että ei tulisi kaikki täsmäämään, vaan söisin todennäköisesti enemmän kuin 2,7 kg päivässä näitä. Ei ainakaan tuo 540 grammaa perunaa tuottanut ongelmia. 


Pitkälti kaikkia aineita, paitsi niitä mitä nyt ei ikinä tule kuten jodi, senhän saa purkista, kuten myös D3;n ja B12. Kalsium yllättävän hyvä. Rautaa kunnolla. Seleeniä saisi vihanneksista lisää, eli vihanneksiahan tulisi varmaan peruna-bataattiviikolla syötyä. Kokeilin lisätä viikon ruokapäiväkirjaan 2 kg kiinankaalia, ja seleeni nousi 91%:n. Forsforihan oli kasvikunnassa fytaattia. Senhän pitäisi olla antiravinne, mutta esimerkiksi hemoglobiinini on ollut tähän asti aina hyvä.

Katsoin nyt fytaateista mitä kertoikaan Kasasen Kootut:  https://asiakas.kotisivukone.com/files/kasasenkootut.kotisivukone.com/Fineli.fi2.pdf

Mitkä ne fytaatin ja fosforin erot taas olivatkaan: fytaatit ovat kasviperäisiä elimistöä kuormittamattomia fosforin varastomuotoja siis ja Fineli ei niitä erottele. Näyttää tietenkin hurjalta, kun on yli 200% fosforia, mutta itse en ole huolissani. 

Hyvät lähtökohdat ainakin, vaikka harvoinpa tulisi varmaan syötyä koko viikko täysin pelkkää perunaa ja bataattia. C-vitamiinia valtavasti, mutta osa varmaan häviää keittäessä. Valitsen raakana kaikki ruokapäiväkirjaan, vaikka aikoisinkin keittää ne. 

Kiva kun kävit, ja nähdään taas pian.

Edelliset ostokset:

Viikon ruokasuunnitelma tammi-helmikuussa, ja tammikuun ruokia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi