Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 23 € - Syyskuu 3

Tämän viikon ostokset tehty. Ensin alkuviikosta perunat, parsakaalit ja omenat. Mitään en olisi tarvinnut, mutta eilen hain kympillä muovikassillisen vihannesta Lidlistä ensi viikkoa varten. Ohi kulkiessa huomasin, että siellä on taas niin halvalla kaikenlaista, että sama ottaa ne heti matkaan sieltä. 



= 5,07 €

Perunat Lidlistä 1,69 €/2kg pussi, 0,85 €/kg


= 4,89 €

Parsakaali 1,225 kg x 3,99 €/kg.

Nyt tämä parsakaali ei ollut mitään halvinta mahdollista vihannesta, mutta oli kiva ostaa kun sai vielä kotimaista ja tuoretta. Kukkakaali oli K-Marketissa saman hintaista, nämä parsakaalit ostin Minimanista heräteostoksena. 

Noin 4 euroa kilo on ihan ok, jos eivät ole tarjouksessa. Pakasteesta näitä saa parilla eurolla/kg, sitten talvella varmaan enemmän tulee ostettua niitä.



= 1,57 €

Kiinankaali 0,476 kg X 3,29 €/kg

Ei paljoa siis halvempaa kuin parsakaalikaan, mutta kirkkaasti halvempaa kuin lehtikaali.

= 1,99 €


Luomuomenat Lidlistä. 

Lidlissä huomasin, että oli tullut uusia tarjousideoita. Eli jos on kännykkäsovellus, niin joistain tuotteista sai puristettua vielä enemmän alennusta. 

Jännä seurata, mikä on se taitekohta vihannestarjouksissa, milloin suostun hankkimaan sovellukset. Mikä on se huipputarjous, joka katkaisee kamelin selän? Saa nähdä. Nyt ei vielä ole houkuttanut nähdä sitä vaivaa.


= 9.95 €   7-9 €

  • Sitruuna 2,38 €/kg = 1,19 €
  • Kukkakaali = 0,666 kg x 2,72 € = 1,61 €
  • Kiinankaali = 0,624 € x 3,29 € = 2,05 €
  • Omena 1,99 €/kg 
  • Porkkana 0,89 €/kg
  • Kaali  0,772 kg x 1,39 €/kg = 1,07 €
  • Punajuuri 0,95 €
Nämä ensi viikkoa varten. Viileässä syyssäässä ylimääräiset hevi-ostokset säilyvät myös parvekkeella hetken kylmälaukussa. 

Tomaattimurskaa ja paseerattua on vielä. Kaapissa on tärkkelyspitoisia kuten riisit ja jauhot, joten varsinaisia kaloreita ei tällä viikolla paljoa tarvinnut hakea. Perunat menevät siihen kategoriaan.

Siinäpä ostokset, 23 euroa. 

Alla vielä käyttöesimerkkejä, jos tarvitset inspiraatiota. Itse olin jo puolet näistä taas kesän aikana unohtanut.

Mitä siis tehdä, jos ei jääkaappiin mahdu, mutta ei jaksaisi käydä kaupassa aina, vaan ostaa mieluummin kaikki kerralla? 




Kastikkeita tarvitaan aina, ja maustettuja kastikepohjia voi tehdä valmiiksi pakkaseen. Saa käytettyä juureksia heti.

Kastikepohjan voi sulattaa kattilassa sitten kun tarvitsee, ja lisätä tomaattimurskan tai paseeratun tomaatin. Sen voi pakastaa tomaatteineenkin, mutta vie vähemmän tilaa ilman. Ihan miten parhaiten sujuu.

Lehtivihreää koko viikoksi: Parsakaali ja kiinankaali, kukkakaalit ym. säilyvät paremmin kuin salaatit tai yrtit. 

Kiinankaalista voi leikata puolet heti käytettäväksi , ja säilyttää rasiassa vihreämmät lehtiosat leivänpäällisiksi ja salaatiksi. Näyttävät säilyvän ihan hyvin.



Osa menee yhden yön varmaan pöydälläkin. 

Kylmälaukussa parvekkeella nyt menee vähän aikaa, kansi päälle. Osa tuotteista kannattaa olla pussissa. Varmaan esimerkiksi punajuuret, porkkanat ja perunat olisi kannattanut hajottaa pussista, etteivät kerää kosteutta.

Mutta en ajatellut kauaa niitä tuolla pitää. 


Nyt kun vihannekset ovat ulkona, mahtuvat helpommin perunat vihanneslokeroon. Parhaimmillaan 10 kiloa olen saanut tukittua kuten kuvassa, nyt noin 6 kiloa, ja lisäksi porkkanoita.

Tämähän alkaa pikku hiljaa tyhjentyä, joten ei se kauaa ole näin hurjan täynnä. Ison perunamäärän näkeminen madaltaa ehkä kynnystä ottaa sieltä kattilallinen kiehumaan tai paistumaan. Olen yrittänyt opetella, että en miettisi liikaa. Se miten sain ne vihannekset itämään oli ennen, että mietin mitä ruokaa tekisi, kunnes se vihannes on kypsynyt itsestään mustaksi. 

Kokoajan kehittyy parempi ja parempi, nopeampi kiertokulku. Uskallan aloittaa seuraavan ruuan haudutuspadassa, vaikka entisiä on jäljellä. Kun voi pakastaa.
Pienissä erissä tekeminen ei aiheuta, että kokonainen päivä pitäisi käyttää kokkaamiseen, ellei halua.

Kiinankaali-, porkkanaraaste- ja omenaraastesalaatti.

Sen, että on kokokasvisruokavaliolla ei tarvitse tarkoittaa sitä, että alkaa samalla harrastaa isommasti kotivarasäilyttämistä. Kaikenlaista tulee mietittyä lähinnä, että arki sujuisi, eikä olisi haluamattaan turvauduttava eineksiin. Pääasia, että saisi laitettua ruuan, joka maun puolesta kelpaa.

Pakastevihannespussi, paputölkki ja bataattia + scirachapullo lähikaupasta voisi olla hyvä sekin, ja varsinkin jos ei yritä maksimoida mitään extreme-säästöjä ruuan hinnassa. Vihannekset ovat jo edullisia muutenkin. 

Yhtä monta tietä varmasti Roomaan, kuin kävelijöitäkin. Tilanteiden ja olosuhteiden mukaan.

Kiitos kun luit, ja hyvää syksyä taas. Seuraavaksi punajuuriresepti.

Syyskuu 3 23 €

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...