Kukkakaalista ja herkkusienistä kastike. Pastan tai riisin sekaan kikherneitä. Kastikkeeseen tomaattimurskaa.
Kastike sopii riisin, pastan ja perunan kanssa.
Sieni-kukkakaalikastike
- herkkusieniä
- kukkakaalia
- vettä, niin että peittyy
- tomaattimurskaa
Mausteet:
- 1 rkl omenasiiderietikkaa
- 1 - 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl ravintohiivaa
- 1/4 tl inkiväärijauhoa
- 1 tl jauhettua juustokuminaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 rkl ketsuppia
- 2 tl sinappia
- 1/2 tl currymaustetta
- cayennepippuria, chiliä tai tulista maustekastiketta maun mukaan
Silppua sienet, lisää mausteet ja keitä vedessä niitä muutama minuutti. Sieniä voi käyttää ensin myös mikrossa esikypsymässä, muutama minuutti. Mutta voi lisätä suoraan kiehuvaan veteenkin.
Silppua kukkakaali pieniksi laita palat kiehumaan sienten joukkoon. Keitä kunnes sopivan kypsää, ehkä 10 -15 minuuttia. Voi jättää hieman rapsakaksikin. Lisää tomaattimurskaa 1-2 purkkia.
Jos tykkäät käyttää sipulia tai valkosipulia, laita niitä maun mukaan. Paista tai jauhona.
Lisäksi voi laittaa vegaanista
Worchestershire-kastiketta, jos sattuu olemaan. Uskoisin, että pärjää ilmankin, melkein samoja mausteita siinäkin.
Aineksien määrät sen mukaan, mitä itse haluaa.
Esimerkiksi nyt laitoin rasiallisen herkkusieniä, kukkakaalia ehkä puoli kiloa, ja yhden purkin tomaattimurskaa.
Mitä enemmän on aineksia, voi olla hyvä katsoa pitääkö lisätä toinenkin tomaattimurskapurkillinen.
Sienet käytin mikrossa muutaman minuutin ennen pilkkomista, Silppusin sienet ja kukkakaalin Minuutti Mikolla.
Voit käyttää jotain konetta tähän, tai sitten vain leikkuulaudalla pilkkoa. Ei varmaan haittaa, jos osa paloista jää isommaksi tai murenee.
Sienet veteen ensin kiehumaan.
Miedolla lämmöllä, kansi päällä suurimman osan aikaa. Vettä vain niin, että ainekset peittyvät.
Lisäsin mausteet, ja hetken päästä kukkakaalinpalat.
Keittelin kunnes alkoi vaikuttaa hyvältä. Sitten vielä tomaattimurskaa sekaan, kuumennus, ja kastike on valmista.
Olen aiemmin testannut tätä samaa reseptiä, ja ensireaktio oli silloin että "Oho, vaihteeksi ihan oikeaa ruokaa!"
Ihan kuten joskus ravintolassa jos ruoka oli sen makuista, ettei ole itse sitä laittanut kerrankin.
Nyt en oikein päässyt kärryille makuelämykseen, sillä lorautin vahingossa liian paljon erittäin tulista maustekastiketta sekaan. En muuta sitten maistanutkaan, mutta luotan tähän ideaan silti edelleen.
Kastikkeessa ei ollut nyt linssejä eikä muuta tukevampaa, mutta laitoin riisin ja pastan sekaan kikherneitä.
Kikherneet sopivat sen verran hyvin, että ihan hyvin voisi harkita seuraavalla kerralla laittaa niitä kastikkeeseenkin. Mustikoita lautasenkoristeena.
Idean tähän sain Lidsay. S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Eniten reseptistä nimeltä "Maalaistyyppinen chilipata".
Siinä reseptissä laitettiin lientä, johon löytyi resepti eri sivulla. Liemeen tuli puolestaan
vegaanista maustekastiketta, jonka resepti oli jälleen eri sivulla. Se sisälsi ripauksen kanelia, joka voisikin olla hyvä idea.
Yhdistelemällä reseptejä monelta eri sivulta sain siis kootuksi mausteluettelon, jota lähdin soveltamaan.
Voi olla että oli käsketty laittaa enemmän soijakastiketta, itse laitoin vain yhden ruokalusikallisen. Valkosipulia ja sipulia käskettiin laittaa, ja niitäkin voi siis lisätä maun mukaan.
Sitten kun pääsee vauhtiin, voi varmaan lorauttaa kutakin maustetta fiiliksen mukaan. Pääasia lienee yhdistelmä sinänsä.
1/4 tl -1 tl . 1 sipuli esimerkiksi oli, tai 3 valkosipulinkynttä.
Söin tätä ennen yleensä perunamuusin kanssa. Tällä kertaa muusista valitettavasti ei tullut hyvää.
Keitin kuoripäällisiä Afra - perunoita, ja tein ihan normaalisti käyttäen keitinvettä nesteenä. Alkuun se näytti lupaavalta, mutta kyllä muusista tulikin vähän huonoa nyt. Olisi kannattanut kuoria perunat, ja ehkä tehdä muutenkin vasta talviperunoista.
Tai laittaa kasvimaitoa tai muuta sekaan, ja yrittää tehdä parempi muusi.
Oli parempi jättää muusit muusaamatta seuraavaan annokseen.
Muusi pitää kuitenkin mainita, koska kun siitä tulee jonain päivänä kunnollista, hyvistä keltaisista perunoista ja muutenkin onnistuen, niin tämä kastike on nimenomaan aivan täydellistä sen viereen.
Riisin ja pastan kanssa oli myös tosi kiva syödä. Toivottavasti kokeilet.
Kiitos kun luit, toivottavasti maistuu, ja hyvää alkanutta viikkoa!
Kommentit
Lähetä kommentti