Herkullinen jälkiruoka. Niin hyvää, että tämän takia kannatti sekä herätä tänä aamuna, että pitää blogiakin ensin monta vuotta.
Tämä piirakka on vegaaninen ja ilman lisättyä rasvaa. Halutessasi myös ilman lisättyä sokeria.
Voit siis makeuttaa pelkästään taatelilla, jota tulisi sekä taikinaan että kastikkeeseen noin 6 kappaletta.
Korvasin nyt osan taateleista sokerilla. Ajattelin että jos syö koko piirakan saman päivän aikana, niin olisi syönyt jopa 12 taatelia.
Se voi olla liikaa taatelia yhdelle päivälle, koska taateli sisältää niin paljon kuituakin. Ihan oman harkinnan mukaan siis voit laittaa taatelia tai sokeria, tai molempia.
Vaniljasokeria laitoin lähinnä vaniljamausteen takia. Ripaus kaneliakin on mausteena.
Tähän reseptiin tulee nektariinien (n. 4 kpl) ja pakastemustikoiden (1-2 dl) kastikkeeksi taateli-vesiseos, jossa on kaurahiutaleitakin.
Sekoitetaan ensin vuoanpohjalla, ja siihen päälle kaadetaan taikina.
Paistetaan 180 - 200 C noin 30 minuuttia.
Ainekset:Pohjalle:
- Nektariinit, paloitellut ja kivet poistettu
- mustikat
Kastike:
- n. 6 leivontataatelia,
- vettä ja
- n. 2rkl pikakaurahiutaleita
- ripaus kanelia ja vaniljasokeria.
N. 2 - 2,5 dl tulee tästä yhteensä nestettä. Kaadetaan vuokaan mustikoiden ja nektariinien kanssa.
Taikina:
Kaadetaan nektariinien ja kastikkeen päälle.
Nestemäiset:
- 1 kpl muusattu banaani
- 3-6 leivontataatelia
- 1-2 dl vettä
Kuivat aineet:
- n. 2 dl pikakaurahiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl grahamjauhoa
Mausteeksi:
- ripaus suolaa (ihan vähän)
- ripaus kanelia
- n. 2 tl sokeria, halutessa
- 1 tl vaniljasokeria
Kuvia työvaiheista:
Pohjalle tuleva seos:
Pilko taateleita kuumaan vesitilkkaan likoamaan. Muutamassa minuutissa ne ovat jo lionneet tarpeeksi.
Lisää pari ruokalusikallista pikakaurahiutaleita, ja vettä n. 1-2 dl. Voit käyttää blenderiä tai sekoittaa seoksen haarukalla.
Kaada kastike nektariinien ja mustikoiden päälle.
Tästä tuli noin parin desilitran suuruinen kastike. Ei ole kovin tarkkaa, mutta kunhan sillä saa nuo hedelmät ja marjat kasteltua suunnilleen.
Aika löysää.
Sitten vielä sekoita hieman.
Taikina, joka tulee päälle:
Taikinaan tulee pari desiä nestemäisiä. Seos sisältää banaania, taatelia ja vettä. Voit käyttää myös kasvimaitoa veden sijaan.
Lisätyn sokerin voi välttää laittamalla vaikka 6-8 taatelia. Laitoin nyt vain 2-3.
Leivontataatelista voi erotella ja arvioida missä kohtaa yksi taateli aina menee, tai käyttää jotain irtotaateleita.
Sulatin ensin jäisen banaanin mikrossa, ja sen ollessa kuumaa laitoin taatelia sekaan. Hieman vettä, blenderillä tai sekoittamalla sekaisin, ja lisää vettä kunnes saa noin 2 dl.
Kuivissa aineissa oikealla kuvassa on noin 2 dl pikakaurahiutaleita, leivinjauhe, ripaus suolaa. Lisäksi pari teelusikallista sokeria, ja 1 tl vaniljasokeria.
Sekoitin nestemäiset ja kuivat aineet. Lisäsin vielä ruokalusikallisen grahamjauhoja tukevoittamaan.
Tästä tulee löysähköä. Liian paksuun voi lisätä vähän vettä. Jos on liian löysää, vähän lisää kaurahiutaleita tai jauhoja.
Taikina kaadellaan vuokaan, jossa on jo ne mustikat, nektariinit ja niiden kastike.
Uuniin paistumaan. 180-200 C noin 30 min.
Uuni oli ensin 200 C, laskin lämpötilaa noin 180 C ja laitoin kellon hälyttämään 30 minuutin päästä.
Valmiilta se näytti noin 30 minuutin kuluttua. Kokeilin haarukalla.
Jos on tosi raakaa sisältä, niin voi jatkaa n. 5- 10 minuutilla paistoaikaa.
Tämä on kuitenkin tarkoitus olla aika tahmeaa. Ei se välttämättä raakaa enää ole, vaikka takertuukin jonkun verran haarukkaan.
Jos pinta näyttää hyvältä ja kovahkolta, niin kyllä se on jo valmista.
Kannattaa antaa vetäytyä 5- 10 minuuttia.
Tosi hyvää. Kuumana tai kylmänä.
Vaniljakastikkeen kanssa hyvää. Makeutusta oli kuitenkin tarpeeksi, ettei haittaa vaikka kastike loppuisikin kesken.
Vielä jäisiä pakastemustikoita, ja taas parani maku.
Tämä oli ihan kunnon piirakka, verrattuna toiseen mikä tulee marjapaistos-reseptillä. Sekin on kyllä hyvää, ja varsinkin helppoutensa takia käypä ohje.
Tämä jäi kuitenkin oikein kitalakeen kiinni. Tahmea, mehukas ja runsas kokonaisuus.
En yhtään epäröisi tarjota vieraillekin.
Käytin melko ylikypsiä nektariineja.
Sentään mitään hometta näissä ei kasvanut. Yllätyin miten syötäviä näinkin vanhan näköiset nektariinit olivat.
Varmasti tähän reseptiin kävisivät myös persikat. Omenapiirakankin voisi kokeilla tällä samalla tyylillä.
Vaniljakastikkeena oli Alpron Vanilla Custard. Ei kokokasvisruokaa, mutta herkkuna. Soijajogurtti voisi myös toimia.
Mustikoita, piirakkaa ja banaanisiivuja. Vaniljakastikkeen tilalla olivat ihan kivoja nuo banaanisiivut.
Vaniljasokeria voi ripotella lisää aromin vuoksi.
Kiitos kun luit!
Tässä pari videota, joiden ohjeista otin eniten vaikutteet tähän reseptiin: Lisään vielä, että tämän reseptin kanssa minulla meinasi mennä aivot solmuun. Piti muutaman kerran katsoa videoita ja miettiä, mitä otan ensimmäisenä kaapista ja mitä alan tekemään.
Kommentit
Lähetä kommentti