Siirry pääsisältöön

WFPB - Nektariini-mustikkapiirakka

Herkullinen jälkiruoka. Niin hyvää, että tämän takia kannatti sekä herätä tänä aamuna, että pitää blogiakin ensin monta vuotta. 

Tämä piirakka on vegaaninen ja ilman lisättyä rasvaa. Halutessasi myös ilman lisättyä sokeria.

Voit siis makeuttaa pelkästään taatelilla, jota tulisi sekä taikinaan että kastikkeeseen noin 6 kappaletta. 

Korvasin nyt osan taateleista sokerilla. Ajattelin että jos syö koko piirakan saman päivän aikana, niin olisi syönyt jopa 12 taatelia. 

Se voi olla liikaa taatelia yhdelle päivälle, koska taateli sisältää niin paljon kuituakin. Ihan oman harkinnan mukaan siis voit laittaa taatelia tai sokeria, tai molempia.

Vaniljasokeria laitoin lähinnä vaniljamausteen takia. Ripaus kaneliakin on mausteena.



Tähän reseptiin tulee nektariinien (n. 4 kpl) ja pakastemustikoiden (1-2 dl) kastikkeeksi taateli-vesiseos, jossa on kaurahiutaleitakin. 

Sekoitetaan ensin vuoanpohjalla, ja siihen päälle kaadetaan taikina. 

Paistetaan 180 - 200 C noin 30 minuuttia.

Ainekset:

Pohjalle:

  • Nektariinit, paloitellut ja kivet poistettu
  • mustikat
Kastike:
  • n. 6 leivontataatelia, 
  • vettä ja 
  • n. 2rkl pikakaurahiutaleita
  • ripaus kanelia ja vaniljasokeria.
N. 2 - 2,5 dl tulee tästä yhteensä nestettä. Kaadetaan vuokaan mustikoiden ja nektariinien kanssa.

Taikina:

Kaadetaan nektariinien ja kastikkeen päälle.

Nestemäiset:

  • 1 kpl muusattu banaani
  • 3-6 leivontataatelia
  • 1-2 dl vettä
Kuivat aineet:
  • n. 2 dl pikakaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl grahamjauhoa
Mausteeksi:

  • ripaus suolaa (ihan vähän)
  • ripaus kanelia
  • n. 2 tl sokeria, halutessa
  • 1 tl vaniljasokeria

Kuvia työvaiheista:

Pohjalle tuleva seos:


Pilko taateleita kuumaan vesitilkkaan likoamaan. Muutamassa minuutissa ne ovat jo lionneet tarpeeksi. 

Lisää pari ruokalusikallista pikakaurahiutaleita, ja vettä n. 1-2 dl. Voit käyttää blenderiä tai sekoittaa seoksen haarukalla. 

Kaada kastike nektariinien ja mustikoiden päälle.

Tästä tuli noin parin desilitran suuruinen kastike. Ei ole kovin tarkkaa, mutta kunhan sillä saa nuo hedelmät ja marjat kasteltua suunnilleen.

Aika löysää.


Sitten vielä sekoita hieman.

Taikina, joka tulee päälle:



Taikinaan tulee pari desiä nestemäisiä. Seos sisältää banaania, taatelia ja vettä. Voit käyttää myös kasvimaitoa veden sijaan.

Lisätyn sokerin voi välttää laittamalla vaikka 6-8 taatelia. Laitoin nyt vain 2-3. 

Leivontataatelista voi erotella ja arvioida missä kohtaa yksi taateli aina menee, tai käyttää jotain irtotaateleita.

Sulatin ensin jäisen banaanin mikrossa, ja sen ollessa kuumaa laitoin taatelia sekaan. Hieman vettä, blenderillä tai sekoittamalla sekaisin, ja lisää vettä kunnes saa noin 2 dl.

Kuivissa aineissa oikealla kuvassa on noin 2 dl pikakaurahiutaleita, leivinjauhe, ripaus suolaa. Lisäksi pari teelusikallista sokeria, ja 1 tl vaniljasokeria. 




Sekoitin nestemäiset ja kuivat aineet. Lisäsin vielä ruokalusikallisen grahamjauhoja tukevoittamaan.

Tästä tulee löysähköä. Liian paksuun voi lisätä vähän vettä. Jos on liian löysää, vähän lisää kaurahiutaleita tai jauhoja.


Taikina kaadellaan vuokaan, jossa on jo ne mustikat, nektariinit ja niiden kastike.

Uuniin paistumaan. 180-200 C noin 30 min. 

Uuni oli ensin 200 C, laskin lämpötilaa noin 180 C ja laitoin kellon hälyttämään 30 minuutin päästä.


Valmiilta se näytti noin 30 minuutin kuluttua. Kokeilin haarukalla.
Jos on tosi raakaa sisältä, niin voi jatkaa n. 5- 10 minuutilla paistoaikaa.

Tämä on kuitenkin tarkoitus olla aika tahmeaa. Ei se välttämättä raakaa enää ole, vaikka takertuukin jonkun verran haarukkaan. 

Jos pinta näyttää hyvältä ja kovahkolta, niin kyllä se on jo valmista.  

Kannattaa antaa vetäytyä 5- 10 minuuttia. 


Tosi hyvää. Kuumana tai kylmänä.


Vaniljakastikkeen kanssa hyvää. Makeutusta oli kuitenkin tarpeeksi, ettei haittaa vaikka kastike loppuisikin kesken.


Vielä jäisiä pakastemustikoita, ja taas parani maku.


Tämä oli ihan kunnon piirakka, verrattuna toiseen mikä tulee marjapaistos-reseptillä. Sekin on kyllä hyvää, ja varsinkin helppoutensa takia käypä ohje. 

Tämä jäi kuitenkin oikein kitalakeen kiinni. Tahmea, mehukas ja runsas kokonaisuus.

En yhtään epäröisi tarjota vieraillekin.


Käytin melko ylikypsiä nektariineja. 

Sentään mitään hometta näissä ei kasvanut. Yllätyin miten syötäviä näinkin vanhan näköiset nektariinit olivat. 

Varmasti tähän reseptiin kävisivät myös persikat. Omenapiirakankin voisi kokeilla tällä samalla tyylillä.



Vaniljakastikkeena oli Alpron Vanilla Custard. Ei kokokasvisruokaa, mutta herkkuna. Soijajogurtti voisi myös toimia. 


Mustikoita, piirakkaa ja banaanisiivuja. Vaniljakastikkeen tilalla olivat ihan kivoja nuo banaanisiivut.
Vaniljasokeria voi ripotella lisää aromin vuoksi.


Kiitos kun luit! 

Tässä pari videota, joiden ohjeista otin eniten vaikutteet tähän reseptiin: Lisään vielä, että tämän reseptin kanssa minulla meinasi mennä aivot solmuun. Piti muutaman kerran katsoa videoita ja miettiä, mitä otan ensimmäisenä kaapista ja mitä alan tekemään.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...