Siirry pääsisältöön

WFPB - Nektariini-mustikkapiirakka

Herkullinen jälkiruoka. Niin hyvää, että tämän takia kannatti sekä herätä tänä aamuna, että pitää blogiakin ensin monta vuotta. 

Tämä piirakka on vegaaninen ja ilman lisättyä rasvaa. Halutessasi myös ilman lisättyä sokeria.

Voit siis makeuttaa pelkästään taatelilla, jota tulisi sekä taikinaan että kastikkeeseen noin 6 kappaletta. 

Korvasin nyt osan taateleista sokerilla. Ajattelin että jos syö koko piirakan saman päivän aikana, niin olisi syönyt jopa 12 taatelia. 

Se voi olla liikaa taatelia yhdelle päivälle, koska taateli sisältää niin paljon kuituakin. Ihan oman harkinnan mukaan siis voit laittaa taatelia tai sokeria, tai molempia.

Vaniljasokeria laitoin lähinnä vaniljamausteen takia. Ripaus kaneliakin on mausteena.



Tähän reseptiin tulee nektariinien (n. 4 kpl) ja pakastemustikoiden (1-2 dl) kastikkeeksi taateli-vesiseos, jossa on kaurahiutaleitakin. 

Sekoitetaan ensin vuoanpohjalla, ja siihen päälle kaadetaan taikina. 

Paistetaan 180 - 200 C noin 30 minuuttia.

Ainekset:

Pohjalle:

  • Nektariinit, paloitellut ja kivet poistettu
  • mustikat
Kastike:
  • n. 6 leivontataatelia, 
  • vettä ja 
  • n. 2rkl pikakaurahiutaleita
  • ripaus kanelia ja vaniljasokeria.
N. 2 - 2,5 dl tulee tästä yhteensä nestettä. Kaadetaan vuokaan mustikoiden ja nektariinien kanssa.

Taikina:

Kaadetaan nektariinien ja kastikkeen päälle.

Nestemäiset:

  • 1 kpl muusattu banaani
  • 3-6 leivontataatelia
  • 1-2 dl vettä
Kuivat aineet:
  • n. 2 dl pikakaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl grahamjauhoa
Mausteeksi:

  • ripaus suolaa (ihan vähän)
  • ripaus kanelia
  • n. 2 tl sokeria, halutessa
  • 1 tl vaniljasokeria

Kuvia työvaiheista:

Pohjalle tuleva seos:


Pilko taateleita kuumaan vesitilkkaan likoamaan. Muutamassa minuutissa ne ovat jo lionneet tarpeeksi. 

Lisää pari ruokalusikallista pikakaurahiutaleita, ja vettä n. 1-2 dl. Voit käyttää blenderiä tai sekoittaa seoksen haarukalla. 

Kaada kastike nektariinien ja mustikoiden päälle.

Tästä tuli noin parin desilitran suuruinen kastike. Ei ole kovin tarkkaa, mutta kunhan sillä saa nuo hedelmät ja marjat kasteltua suunnilleen.

Aika löysää.


Sitten vielä sekoita hieman.

Taikina, joka tulee päälle:



Taikinaan tulee pari desiä nestemäisiä. Seos sisältää banaania, taatelia ja vettä. Voit käyttää myös kasvimaitoa veden sijaan.

Lisätyn sokerin voi välttää laittamalla vaikka 6-8 taatelia. Laitoin nyt vain 2-3. 

Leivontataatelista voi erotella ja arvioida missä kohtaa yksi taateli aina menee, tai käyttää jotain irtotaateleita.

Sulatin ensin jäisen banaanin mikrossa, ja sen ollessa kuumaa laitoin taatelia sekaan. Hieman vettä, blenderillä tai sekoittamalla sekaisin, ja lisää vettä kunnes saa noin 2 dl.

Kuivissa aineissa oikealla kuvassa on noin 2 dl pikakaurahiutaleita, leivinjauhe, ripaus suolaa. Lisäksi pari teelusikallista sokeria, ja 1 tl vaniljasokeria. 




Sekoitin nestemäiset ja kuivat aineet. Lisäsin vielä ruokalusikallisen grahamjauhoja tukevoittamaan.

Tästä tulee löysähköä. Liian paksuun voi lisätä vähän vettä. Jos on liian löysää, vähän lisää kaurahiutaleita tai jauhoja.


Taikina kaadellaan vuokaan, jossa on jo ne mustikat, nektariinit ja niiden kastike.

Uuniin paistumaan. 180-200 C noin 30 min. 

Uuni oli ensin 200 C, laskin lämpötilaa noin 180 C ja laitoin kellon hälyttämään 30 minuutin päästä.


Valmiilta se näytti noin 30 minuutin kuluttua. Kokeilin haarukalla.
Jos on tosi raakaa sisältä, niin voi jatkaa n. 5- 10 minuutilla paistoaikaa.

Tämä on kuitenkin tarkoitus olla aika tahmeaa. Ei se välttämättä raakaa enää ole, vaikka takertuukin jonkun verran haarukkaan. 

Jos pinta näyttää hyvältä ja kovahkolta, niin kyllä se on jo valmista.  

Kannattaa antaa vetäytyä 5- 10 minuuttia. 


Tosi hyvää. Kuumana tai kylmänä.


Vaniljakastikkeen kanssa hyvää. Makeutusta oli kuitenkin tarpeeksi, ettei haittaa vaikka kastike loppuisikin kesken.


Vielä jäisiä pakastemustikoita, ja taas parani maku.


Tämä oli ihan kunnon piirakka, verrattuna toiseen mikä tulee marjapaistos-reseptillä. Sekin on kyllä hyvää, ja varsinkin helppoutensa takia käypä ohje. 

Tämä jäi kuitenkin oikein kitalakeen kiinni. Tahmea, mehukas ja runsas kokonaisuus.

En yhtään epäröisi tarjota vieraillekin.


Käytin melko ylikypsiä nektariineja. 

Sentään mitään hometta näissä ei kasvanut. Yllätyin miten syötäviä näinkin vanhan näköiset nektariinit olivat. 

Varmasti tähän reseptiin kävisivät myös persikat. Omenapiirakankin voisi kokeilla tällä samalla tyylillä.



Vaniljakastikkeena oli Alpron Vanilla Custard. Ei kokokasvisruokaa, mutta herkkuna. Soijajogurtti voisi myös toimia. 


Mustikoita, piirakkaa ja banaanisiivuja. Vaniljakastikkeen tilalla olivat ihan kivoja nuo banaanisiivut.
Vaniljasokeria voi ripotella lisää aromin vuoksi.


Kiitos kun luit! 

Tässä pari videota, joiden ohjeista otin eniten vaikutteet tähän reseptiin: 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Syksyinen keitto - Linssit, ohra, peruna ja porkkana

Syksyinen keitto.  Laitan syksyisin keittoihin lanttua ja vaikka mitä kasveja, mutta nyt päätin että rajataan kasvilaatujen määrää vähän, että voi paremmin luottaa lopputulokseen.  Varsinkin jos ottaa keiton ruokatermarissa mukaan, on kiva jos ruoan laatu pysyy tasaisena, eikä siitä aiheudu liikaa yllätyksiä ruokailuun. Käytin tähän rikottuja ohrasuurimoita ja vihreitä linssejä.  Jos ei satu ohrasuurimoita olemaan, niin voit laittaa ihan hyvin pelkkiä linssejä, tai muita vaikkapa ateriajyviä. Syksyinen keitto, ainekset: 1 dl vihreitä linssejä 1 dl rikottuja ohrasuurimoita (Myllyn paras keltainen paketti) 200-300 g porkkanaa vettä Jauhoisia perunoita (esim. Afra) n. 800 g 1,5 dl paseerattua tomaattia Mausteet:  1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/2 - 1 tl mustapippuri, rouhittu tai myllystä 2 rkl kuivattua persiljaa 1 rkl sinappia 1 rkl ketsuppia ( 1/2 - 1 tl soijakastiketta, halutessa) Pilko porkkanat ja perunat. Laita linssit, ohrasuurimot ja pilkotut porkkanat veteen kiehumaan. Lisää ma

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Elokuu 4 - Kukkakaali

Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain resept in jatkojalostukseen. Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea. Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää.  Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset. = 3,68 € Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 € Pikakaurahiutale 0,98 €/kg  0,49 € / 500 g Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 € /850 g = 5,42 € Persilja 1,29 € Tilli 1,19 € Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 € Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €   = 2,12 € Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 € Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan.  Tein  vinkkikokoelman kesäkurpitsasta , lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja mu

WFPB - Parsakaalin varsista - Pasta-ateria

Parsakaalista ja niiden varsista spagettiruoka. Tämä on resepti mahdollisimman vähillä aineksilla. Oman maun mukaan voi halutessaan parannella lisäämällä kasvisaineksia ja omia lempimausteita ja yrttejä. Pääasia on nyt se, että joku vasta kysyi että voiko parsakaalista käyttää varret.  Olen useinkin kuullut sitä ihmeteltävän, ja ennen vanhaan heitin itse ainakin varren pois. Tuntui monesti jopa turhalta ostaa koko parsakaalia, jos siitä puolet oli vartta.  Nyt kun kasvit ovat se pääruoka, sitä voi alkaa kiinnostua jopa parsakaalin varsista. Ja säästövinkkienkin merkeissä tämähän on ihan blogin aihepiiriin kuuluva asia. Toivottavasti on hyötyä, ellei ole ihan tuttua juttua jo. Parsakaalista on kiva syödä kukinto, mutta varrestakin saa syötävää. Sen vain joutuu kuorimaan ensin. Kannattaako lähteä väkertämään niiden varsien kanssa? Omasta mielestäni: Kyllä. Kuorin nyt esimerkiksi pari kohtuullisen tuhtia varta, joten paksuja kuoria lähti biojätteeseen. Silti kun jäljellä olevat palaset la

WFPB - Punajuurikastike - Kurpitsamauste

Tähän punajuurikastikkeeseen käy kurpitsamaustesekoitus. Jos et ole vielä tehnyt, voin suositella. Siihen saa menemään kaikenlaista, kuten kardemummaa ja kuminaa.  Ne ovat ainakin omassa keittiössäni mausteita, jotka eivät meinaa kulua tarpeeksi nopeasti. Maustesekoituksiin laittamalla ne pikkuhiljaa hupenevat, etteivät väljähdy. Ellei se itse maustesekoitus sitten jää esim. vuodeksi kaappiin. Olen kuullut että sellaistakin voisi tapahtua. Jos ei kaikkia mausteita satu juuri nyt olemaan käsillä, voit katsoa mitä luetelluista olisi, ja käyttää niitä. Punajuuri on kuitenkin makea ja kepeä raaka-aine, ja sinänsä jo maukas. En kokenut tarvetta edes laittaa ketsuppia reseptiin. Punajuurikastike: 1-2 punajuurta pala keräkaalia 1-2 porkkanaa vettä niin, että peittyy 1 dl punaisia kuivattuja linssejä 1,5 dl kypsiä kidneypapuja 1 prk tomaattimurskaa paseerattua tomaattia 1 - 2 tl kurpitsamaustetta Otin kuvaan ensin yhden punajuuren ja porkkanan, mutta lisäsin vielä yhdet kumpaakin. Vihannesmää

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Syyskuu 2

Syyskuun toiset ruokaostokset. Viimeksihän ostin 80 eurolla ruokaa , kuten noin 15 kiloa tärkkelyspitoisia ruokia eli riisiä, jauhoja, perunaa, pastaa. Arvoin Finelin ruokapäiväkirjan avulla, että niissä olisi yli 43 000 kcal. Riittäisi jopa 21 päiväksi, jos 2000 kcal menee päivässä. Arviot ovat yleensä epätarkkoja, mutta suuntaa antavia. 500 grammasta kidneypapuja tuli keitettynä noin kilo. Muitakin palkokasveja on tarpeeksi.  Ihmettelin hieman miksi tällä viikolla kuitenkin meni 30 euroa. Kaipa se nälkä sitten oli. Eniten kauppaan veivät varmaan banaaniostokset ja parsakaali, ja samalla sitten koukkasin muutakin. 1 €/kg -tarjouksessa olevia juureksia jätän harvoin ostamatta, jos jääkaapissa on vielä senttikin tilaa. Pöydälläkin voi säilyttää vaikka yhden yön, ellei mahdu. Kylmälaukku parvekkeella on myös hyvä. = 2,10 € Lidlistä täysjyväpastaa 2 x 500 g/1,05 € = 6,59 € Parsakaali 3,49 € x 1,06 kg = 3,73 € Porkkana 0,89 €/kg Keräsalaatti 1,39 € Tuorekurkku 0,266 kg x 2,19 €/kg = 0,58

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1

Viikon ruokaostokset, syyskuun ensimmäinen viikko, vuonna 2023. Noin 80 € meni. En noudattanut viikkobudjettia, ostelin vain suunnittelematta mitä mieleen tuli.  Ajauduin tekemään muuten niin turhia reissuja välillä, että päätin myöskin olla ajamatta tyhjällä kuormalla kotiin. Siksi ostin kaikenlaisia jauhoja ja muuta painavaa. Vihanneksia ostin aivan yli sen, mitä ehdin syödä ja jääkaapissa on vieläkin vaikka mitä. Tulee kiire jo laittaa niistä jotain. Suunnittelemattomassa ostoshepuloinnissa on hävikin vaara, mutta onneksi joka vihannekselle on löydettävissä ruokaidea. Ja jos ei, niin kokonaisena uuniin 200 C, 20- 40 min päästä pois. Tai riisinkeittimen höyryttäjässä, ja sen vihanneksen taru oli siinä.  Ihmeen kaupalla olen aina saanut syötyä pois viime vuosina kaiken, mitä olen ostanutkin. Toivottavasti tälläkin kertaa. = 23,24  4 kg perunoita Lidlistä 2 x 1,29 €/2kg, 0,65 €/kg = 2,58 € Pikakaurahiutale 0,98€/kg = 0,49 €  Luomu kaurahiutale 850 g 1,64 €/kg = 1,39 € Täysjyvävehnäjauh

WFPB - Ruokaostokset 48 € - Elokuu 5 - 156 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset, 48 €. Kuudella eurolla meni yli tavoitebudjetin, eli yhteensä elokuussa  meni 156 euroa. Jos laskin oikein.  Tavoite oli alle 150 €, mutta ylittyminen ei sikäli haittaa, kun osa ostoksista riittää ensikuun puolelle. Hain pastaa ja hiutaleita ihan kunnon kassillisen. Tässä kuussa ennen näitä, tärkkelyspitoisten kategoria: 8 kg perunoita 1 kg riisiä 1 kg jauhoja 4,2 kg kaurahiutaleita Valmiinahan oli niitä 1€/kg ostoksia tärkkelyspitoisia, niin ei tarvinnut kauheasti. Ihmeen vähän perunoita silti, ellen laskenut väärin. Tarkastelin menekkiä ja totesin, että voin käydä ostamassa tärkkelyspitoisia pastaa, riisiä ja muuta vaikka muutamia paketteja syyskuuta varten jo nyt. = 6,26 € Kesäperuna kilo 0,89 €  2kg perunapussi jauhoinen 1,79 € kpl X 3  = 5,37 € 7 kiloa perunaa heti alkuviikosta. = 8,32  Pikakaurahiutale 0,49 € Luomu kaurahiutale 1,29 € Riisi 2 kg  = 1,75 € Spagetti 0,79 € Riisi 0,95 €/kg x 2 = 1,90 € Spagetti täysjyvä 2 X 500g = 2,1 €/kg Yli 7 kiloa

WFPB - Ruokaostokset 23 € - Syyskuu 3

Tämän viikon ostokset tehty. Ensin alkuviikosta perunat, parsakaalit ja omenat. Mitään en olisi tarvinnut, mutta eilen hain kympillä muovikassillisen vihannesta Lidlistä ensi viikkoa varten. Ohi kulkiessa huomasin, että siellä on taas niin halvalla kaikenlaista, että sama ottaa ne heti matkaan sieltä.  = 5,07 € Perunat Lidlistä 1,69 €/2kg pussi, 0,85 €/kg = 4,89 € Parsakaali 1,225 kg x 3,99 €/kg. Nyt tämä parsakaali ei ollut mitään halvinta mahdollista vihannesta, mutta oli kiva ostaa kun sai vielä kotimaista ja tuoretta. Kukkakaali oli K-Marketissa saman hintaista, nämä parsakaalit ostin Minimanista heräteostoksena.  Noin 4 euroa kilo on ihan ok, jos eivät ole tarjouksessa. Pakasteesta näitä saa parilla eurolla/kg, sitten talvella varmaan enemmän tulee ostettua niitä. = 1,57 € Kiinankaali 0,476 kg X 3,29 €/kg Ei paljoa siis halvempaa kuin parsakaalikaan, mutta kirkkaasti halvempaa kuin lehtikaali. = 1,99 € Luomuomenat Lidlistä.  Lidlissä huomasin, että oli tullut uusia tarjousideoita.

WFPB - Sieni- kukkakaalikastike

Kukkakaalista ja herkkusienistä kastike. Pastan tai riisin sekaan kikherneitä. Kastikkeeseen tomaattimurskaa. Kastike sopii riisin, pastan ja perunan kanssa. Sieni-kukkakaalikastike herkkusieniä kukkakaalia vettä, niin että peittyy tomaattimurskaa Mausteet: 1 rkl omenasiiderietikkaa 1 - 2 rkl soijakastiketta 1 rkl ravintohiivaa 1/4 tl inkiväärijauhoa 1 tl jauhettua juustokuminaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 rkl ketsuppia 2 tl sinappia 1/2 tl currymaustetta cayennepippuria, chiliä tai tulista maustekastiketta maun mukaan Silppua sienet, lisää mausteet ja keitä vedessä niitä muutama minuutti. Sieniä voi käyttää ensin myös mikrossa esikypsymässä, muutama minuutti. Mutta voi lisätä suoraan kiehuvaan veteenkin. Silppua kukkakaali pieniksi laita palat kiehumaan sienten joukkoon. Keitä kunnes sopivan kypsää, ehkä 10 -15 minuuttia. Voi jättää hieman rapsakaksikin. Lisää tomaattimurskaa 1-2 purkkia. Jos tykkäät käyttää sipulia tai valkosipulia, laita niitä maun mukaan. Paista tai jauhona. Lisäksi