Siirry pääsisältöön

WFPB - Uunitofupasta - Kirsikkatomaatit ja basilika

Lähdin tähän lukijan vinkin ansiosta. Kiitos vinkistä, tämä oli mukava tehdä! Voisin syödä tätä vaikka joka päivä. Aamupalaksi, lounaaksi ja päivälliseksi. Ei mitään ongelmaa maun puolesta ainakaan.

Uunitofupasta- ruokaidea pohjautuu suosittuun uunifetapastaan, joka oli viraali-ilmiö. Idea, jonka teki alun perin Jenni Häyrinen, Liemessä ruokablogi.

Uunifetapasta oli edelleen veganisoitu uunitofupastaksi plantyou-blogissa, ja videolla.


Tämä on nyt veganisoinnin lisäksi muutettu WFPB-muotoon, eli jätetty öljy pois. Jätin myös cashewpähkinät pois, koska tapoihini kuuluu yrittää kyseenalaistaa jokaisen ainesosan välttämättömyys. Voin silti kuvitella, etteivät pähkinät tätä ainakaan huonoon suuntaan veisi, joten kokeile niitäkin jos haluat.


Uunitofupasta

  • Täysjyvä pennepasta
  • kirsikkatomaatit
  • kiinteä tofu, käytin ihan tavallista
  • ruukkubasilika
  • cashewpähkinöitä, liotettuna ja keitettynä, jätin pois nyt
  • Ravintohiiva, 1-2 rkl
  • omenasiiderietikka 1 rkl
  • valkosipulijauhe, halutessa, maun mukaan
  • mustapippuria
  • (tuoretta sitruunanmehua annoksen päälle, halutessa)
Paloittele tofu ja purista nesteet siitä pois. Soseuta blenderissä tofu, mahdolliset pähkinät, ja mausteet. Ravintohiivaa, loraus omenasiiderietikkaa, ja maun mukaan valkosipulijauhetta ja pippuria. Paista tofu ja kirsikkatomaatit uunissa, 200 asteessa. Lisää pasta, kun tofupaistos on valmis.

Suolaa ei kannata lisätä, ennen kuin maistaa onko pakko. Itse en kokenut, että tämä tarvitsee yhtään lisättyä suolaa.

Säästä hieman pastan keitinvettä varalta, jos ruuasta tulee liian kuivaa uunissa.

Määristä: Plantyou - blogissahan oli tarkempi resepti, ja siinä määriä kuten 1350 g tofua, 1/2 cup pähkinöitä, liotettuna ja puoli tuntia keitettynä. Nyt laitoin yhden paketin tofua, yhden rasian kirsikkatomaatteja, pastaa ja ruukkubasilikan.


Huomiot uunitofupastan tekemisestä:



Kun kokeilin tätä 200 g paketilla Lidlin tofua, huomasin että aivan hyvin voisi laittaa useamman paketillisen tofua tarvittaessa, enemmän kirsikkatomaatteja, lisää ravintohiivaa ja niin edelleen. Yhdelle tosiaan hädin tuskin riitti se yksi paketillinen.

Tofun käsittely: Paloittelen ja prässään laittamalla keittiöpyyhkeen väliin, jonka alle ja päälle muovipussit suojaksi, ja kirja painoksi. 

Voi olla liioittelua tietysti nousta ihan sen kirjan päälle seisomaankin, mutta en keksinyt muutakaan. Haluan aina kaikki nesteet varmasti pois, ja tämä oli nyt se varmin tapa.




Tätä ruokaa on varmasti vaikea tehdä väärin, kunhan tekee sen määrän mitä tarvitsee. 

Lidlin miniblenderissä jouduin yhden paketin tofua käsittelemään kahdessa erässä. Lisäsin vähän vettä, auttamaan prosessia. Jos sinulla on iso tehokas blenderi, tämän ruuan valmistaminen on varmasti tosi helppoa ja nopeaa.

Mausteista tuskin tarvitsee murehtia, että niitä pitäisi muistaa laittaa mitään millintarkkaa määrää. Kuvassa on nyt ruokalusikallinen ravintohiivaa seassa per 200 g tofua, ja loraus omenasiiderietikkaakin. 

Laittaa ensin vähemmän, ja lisää sitten vaikkapa tarvittaessa. Itse en käytä sipuleita, mutta ohjeessa oli että valkosipuli sopisi tähän. Varmasti sopiikin. Ravintohiivaa siis yksi tai pari ruokalusikallista nyt ainakin, ensi alkuun.


Kun tofu on saatu sileäksi blenderissä, sen voi kaataa kirsikkatomaattien kanssa vuokaan. 

Sitten 200 C-asteelle paistumaan uuniin, keskitasolle, kunnes valmista. Tässä omassa meni noin 40 minuuttia tai tunti. Pääasia että tomaatit alkavat hajoamaan ja ovat kypsiä.


Tältä se näytti, kun otin uunista.


Pastat laitetaan tofu-kirsikkatomaattipaistoksen sekaan.

Tämän kyseisen tofun rakenne oli muuttunut kokkelimaiseksi uunissa. Ei varmaan siis kannata stressata saako sitä täydellisen sileäksi blenderissä, jos se kuitenkin menee lopulta näin.


Lisää ruukkubasilika ja mausteita. Tässä vaiheessa kannattaa maistaa, ennen kuin lisää vaikkapa suolaa.

Ruoka on nyt valmista. 

Itse en laittanut suolaa tähän ruokaan yhtään. Oli niin maukas yhdistelmä, vaikka yleensä pasta tarvitsee vähintään jotain ketsuppia tai muuta. Tällä kertaa ei.

Sitruunaa pirskottelin, sekin oli aivan mainio lisä. Myllystä mustapippuria.




Pastaa keitin koko 500 gramman pussillisen. Siitä jäi kyllä suurin osa yli muuhun käyttöön, kun ei se yksi tofupaketti riittänyt höystämään kaikkea. 


Aivan taivaallisen upea makuelämys. 

Tofun rakenne ei siis pysynyt sileänä, ja tuli hieman ongelmaksi kuivuus. Lorautin pastan keitinvettä lisäkastikkeeksi, ja sillä korjaantui.


Tuli kesä talven keskelle, ihan todellakin.


Ei annoksesta paljoa jäänyt yli, mutta toimi myös lämmitettynä seuraavana päivänä.

Pystyy tekemään ilman pähkinöitä, ja voisin kuvitella että jos haluaa tehdä ilman tofua, onnistuu pelkillä pähkinöillä.

Voin myös kuvitella, miten hyvää tämä olisi cashewpähkinöillä. Vaikka ei käyttäisi edes uunissakaan, ja kypsentäisi pelkät kirsikkatomaatit. 

Olen iloinen että tämä tulee nyt vähällä vaivalla. En oikein osaa toivoa paremman makuistakaan enää. Koska mihin tästä enää voi tai edes kannattaa mennä? Jos ruoka olisi yhtään parempaa, se tarkoittaisi varmaan että pyörtyy syödessä.

Kiitos, oli hyvää! Toivottavasti kokeilet. Käytä omaa luovuuttasi muokataksesi ideaa sopivaksi.  Ainakin hyvä idea on lähtöjäänkin tehdä tofusta, ravintohiivasta, pastasta, basilikasta ja tomaatista jotain. Mielettömiä makuyhdistelmiä.

Kommentit

  1. Kiitokset! Testattiin tätä "perhekoossa" (2x270g tofu, cashew-pähkinöineen + basilikan tilalla pinaatti, jota sattui olemaan) ja herkullista tuli! Suosittelemme!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne