Voiko näitä sanoa runebergintortuiksi, sitä en mene vannomaan.
Idea ja lähtökohta oli kuitenkin se. Onnistuivatpa nämä tai eivät olemaan runebergintorttuja, niin ainakin nämä ovat muhevimmat muffinssit mitä olen koskaan tehnyt.
Lusikallinen vadelmamarmeladia päälle ja piirsin rinkulan sokerikuorrutetuubilla. Testasin myös kostuttaa säilykekirsikkatomaatin /(höh) liemellä, mutta parempia oikeastaan ilman. Jos haluaa Runebergin tortut, näistä kuitenkin kostuttamalla voi tehdä.
Runebergintortut tai vähintään muffinssit 6 kpl :
Kuivat aineet:
- 1,5 tl leivinjauhe
- 1 tl ruokasooda
- 1 dl mantelijauho
- 1 dl hiivaleipävehnäjauho
- 1 dl piparinmuru ( tai korppujauho )+ kaurahiutale
- 1 tl vaniljasokeri
Ellei ole pipareita, laita korppujauhoja ja mausteita: ripaus kanelia, kardemumma
Jos tulee liian vähän jauhoja, laita lisäksi kaurahiutaleita tai lisää vehnäjauhoja.
Märät aineet:
- 1 tl omenasiiderietikka
- 1 rkl omenasose
- 1 dl kauramaito
- 1 dl soijajogurtti
- n. 3/4 dl sulatettua taatelia, vesivellinä
Muffinssipellille, kuusi lokeroa täyteen ilman muffinssivuokia, ja uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia. Alemmalla tasolla. Kunnes valmiita.
Anna jäähtyä. Silikonilastalla irrotus.
Vinkki: Ei kannata missään nimessä laittaa niitä muffinssipapereita. Nämä irtosivat pinnoitetusta muffinssivuoastakin niinkin hyvin, ettei niillä papereilla tee mitään. Ja jos sattuvat paperit jäämäänkin kiinni, on tosi rasittava yrittää irrottaa.
Vinkki 2. Joissakin korppujauhoissa on suolaa. Suolattomista löytyy ainakin Myllyn Paras korppujauho.
Kuvia tekovaiheista:
En kuitenkaan uskaltanut liikaa laittaa taatelia, ettei tästä ala tulla taatelikakku.
Kostutuksen, kuorrutteen ja vadelmamarmeladin lisääminen makeuttaa myös, joten ihan makuasia haluaako laittaa sokeriakin.
Nämä voi kuitenkin syödä tavallisinakin muffinsseina, ilman kuorrutteita ja kostutustakin, jolloin voi olla hyvä makeuttaa taikina paremmin. Makuasia. Jos ei halua liian makeaa, nämä ovat nyt sopivia.
Joululta säästyneitä pipareita murskasin pari - kolme kappaletta. Ei tullut ihan desilitra täyteen, enkä alkanut hakkaamaan lisää pipareita, joten laitoin kaurahiutaleitakin.
Nämä olivat kokeiluversio pipareista, jotka tein jouluksi. Ohuet piparit menivät pieleen ja pääsivät hyötykäyttöön silti.
Sanoisin, että jos piparinmuruja ei satu olemaan, niin kokeile korppujauhoja ja kaurahiutaleita, ja lisämausteeksi kardemummaa ja kanelia.
Tässä on kuusi muffinssia lähdössä uuniin. Muffinssipeltini ei tullut siis kokonaan täyteen näistä.
20- 25 minuutin päästä otin uunista.
Annoin reilusti jäähtyä, ennen kuin aloin yrittää irrottamista.
Silikonilastalla aloin kiertää muffinssia. En alkanut väkisin kampeamaan, mutta jonkin verran käytin yritystä. Sieltä se muljahti, oikein nätisti.
Kannattaa maistella, ennen kuin kostuttaa. Nämä imevät kostuketta kuin taulusienet, voivat kastua myös liikaa, ja ei ole takeita että karvasmanteli parantaa makua. Itse kostutin vain yhden, ja katson miten jatkan.
Halkaisin yhden, ja tästä näkee nyt sitä rakennetta.
Olin kyllä hämmästynyt, miten nämä näin onnistuivat. Jos ei mihinkään yleisimpiin runebergintorttuihin vertaa, niin ainakin muffinssina tosi pätevä.
Vadelmamarmeladin ja sokerikuorrutteen osalta turvauduin valmisratkaisuihin.
Jos haluaa viimeisen päälle WFPB-ä, niin voisi nämä koristeetkin kehitellä aivan muusta.
Cashew -pähkinästä kuorrutemassaa, itse tehtyä vadelmahilloa ja sitä rataa.
Toivottavasti nämä ilahduttavat, jos leivoksia kaipaat.
Kiitos kun luit!
Kommentit
Lähetä kommentti