Voiko näitä sanoa runebergintortuiksi, sitä en mene vannomaan.
Idea ja lähtökohta oli kuitenkin se. Onnistuivatpa nämä tai eivät olemaan runebergintorttuja, niin ainakin nämä ovat muhevimmat muffinssit mitä olen koskaan tehnyt.
Kostutin karvasmantelin makuisella kirsikkasäilykeliemellä, laitoin lusikallisen vadelmamarmeladia päälle ja piirsin rinkulan sokerikuorrutetuubilla.
Runebergintortut ( tai vähintään muffinssit) 6 kpl :
Kuivat aineet:
- 1,5 tl leivinjauhe
- 1 tl ruokasooda
- 1 dl mantelijauho
- 1 dl hiivaleipävehnäjauho
- 1 dl piparinmuru ( tai korppujauho )+ kaurahiutale
- 1 tl vaniljasokeri
Märät aineet:
- 1 tl omenasiiderietikka
- 1 rkl omenasose
- 1 dl kauramaito
- 1 dl soijajogurtti
- n. 3/4 dl sulatettua taatelia, vesivellinä
Muffinssipellille, kuusi lokeroa täyteen ilman muffinssivuokia, ja uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia. Alemmalla tasolla. Kunnes valmiita.
Anna jäähtyä. Silikonilastalla irrotus.
Vinkki: Ei kannata missään nimessä laittaa niitä muffinssipapereita. Tein ensimmäisen kokeiluerän pellille leivinpaperin päälle, ja koko leipomus jumahti kiinni paperiin. Irtosi vasta kostuttamalla, ja lähinnä viiden millin suikaleina. Ihan täysi katastrofi.
Muffinssipeltiin suoraan tämä ei jäänyt kiinni, kuvat alempana.
Vinkki 2. Joissakin korppujauhoissa on suolaa. Suolattomista löytyy ainakin Myllyn Paras korppujauho.
Kuvia tekovaiheista:
En kuitenkaan uskaltanut liikaa laittaa taatelia, ettei tästä ala tulla taatelikakku.
Kostutuksen, kuorrutteen ja vadelmamarmeladin lisääminen makeuttaa myös, joten ihan makuasia haluaako laittaa sokeriakin.
Nämä voi kuitenkin syödä tavallisinakin muffinsseina, ilman kuorrutteita ja kostutustakin, jolloin voi olla hyvä makeuttaa taikina paremmin. Makuasia. Jos ei halua liian makeaa, nämä ovat nyt sopivia.
Joululta säästyneitä pipareita murskasin pari - kolme kappaletta. Ei tullut ihan desilitra täyteen, enkä alkanut hakkaamaan lisää pipareita, joten laitoin kaurahiutaleitakin.
Nämä olivat kokeiluversio pipareista, jotka tein jouluksi. Kun tein ohuita, en saanutkaan toimimaan kovin hyvin, kuten kuvasta varmaan näkyy. Nyt loputkin pääsivät käyttöön.
Sanoisin, että jos piparinmuruja ei satu olemaan, niin kokeile korppujauhoja ja kaurahiutaleita, ja lisämausteeksi kardemummaa ja kanelia. Ne, mitä yleensä laitetaan runebergintorttuihin muutenkin, jos ei piparinmuruja ole.
Tässä on kuusi muffinssia lähdössä uuniin. Muffinssipeltini ei tullut siis kokonaan täyteen näistä.
20- 25 minuutin päästä otin uunista.
Annoin reilusti jäähtyä, ennen kuin aloin yrittää irrottamista.
Silikonilastalla aloin kiertää muffinssia. En alkanut väkisin kampeamaan, mutta jonkin verran käytin yritystä. Sieltä se muljahti, oikein nätisti.
Olisi kannattanut ostaa joko kaksi purkkia, tai sitten se oikea karvasmantelitötsä.
Sitä monessa kaupassa ei myydäkään, joten tämä on hyvä ratkaisu kuitenkin joskus. Liemettä jääneet kirsikat voinee pakastaa odottelemaan parempia aikoja.
Kannattaa maistella, ennen kuin kostuttaa. Nämä imevät kostuketta kuin taulusienet, voivat kastua liikaa, ja ei ole takeita että karvasmanteli parantaa makua. Itse kostutin vain yhden, ja katson miten jatkan.
Halkaisin yhden, ja tästä näkee nyt sitä rakennetta.
Olin kyllä hämmästynyt, miten nämä näin onnistuivat. Jos ei mihinkään yleisimpiin runebergintorttuihin vertaa, niin ainakin muffinssina tosi pätevä.
Vadelmamarmeladin ja sokerikuorrutteen osalta turvauduin valmisratkaisuihin.
Jos haluaa viimeisen päälle WFPB-ä, niin voisi nämä koristeetkin kehitellä aivan muusta.
Cashew -pähkinästä kuorrutemassaa, itse tehtyä vadelmahilloa ja sitä rataa.
Toivottavasti nämä ilahduttavat, jos leivoksia kaipaat.
Kiitos kun luit!
Kommentit
Lähetä kommentti