Siirry pääsisältöön

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman.


Basilika-tomaattikastike

  • 2 porkkanaa
  • pätkä kiinankaalia
  • 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet
  • cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan
  • makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta 
  • 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua
  • linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan
  • muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena
Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki.

Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä alkuvaiheessa myös sekaan. Keitetään vedessä kunnes kypsää, tai riittävän kypsää. Punaisia linssejä, härkäpapurouhetta (käsitellään pakkauksen ohjeella ensin) jos halutaan.

Purkillinen kidneypapuja nesteineen, (tai huuhdeltuna, jos haluaa) tai kikherneet tai vapaavalintaiset palkokasvit. 
Kun muut ainekset ovat tarpeeksi kypsiä, lisätään pari purkkia tomaattimurskaa tai paseerattukin menee.

Loraus ketsuppia, tai tilkka jotain muuta makeutusta. Voi halutessaan suurustaa pienellä määrällä täysjyväjauhoja, jos tomaattimurska jää liian vetiseksi. En suurustanut tällä kertaa. Jauhoja voi ripotella kiehuvaan kastikkeeseen, ja sekoittaa esim. vispilällä. Täysjyvävehnäjauhojen ei pitäisi mennä paakkuun, jos tasaisesti laittaa. Teelusikalla pari kolme, tai ruokalusikalla jos on paljon kastiketta voi olla ok, arviolta. Lisäys: Voi suurustaa tavalliseen tyyliinkin eli sekoittaa jauhoja kylmään veteen ensin. 

Kuvia työvaiheista, ja vihanneksiin liittyvät vinkit: 




Basilikasta erotellaan lehdet ja ohuimmat varsipalat kastiketta varten. Paksut varret jätin pois, niitä ei kannattanut alkaa pienimään, ne voivat olla liian sitkeitä. 

Porkkana raastetaan tai voi sen pilkkoakin. Kiinankaali huuhdotaan ja pilkotaan tai silputaan.


Basilika oli nuupahtanut. Virkeimmät lehdet säästin tarjoiluehdotusta varten. 

Basilikan lehtiä kannattaa repiä ja murskata esim. pottunuijalla ja lisätä loppuvaiheessa, niin että jäävät raikkaiksi ja tulee paljon makuakin.


Osan aineksista voi erotella salaatiksi.

Kiinankaalia sopivalta tuntuva määrä, mitä kattilaan mahtuu.  
Kiinankaali kannattaa halkaista keskeltä huuhtelua varten, ellei se ole valmiiksi halkaistuna myytykin.
Helppo huuhtoa kun vesi pääsee jokaisen lehden väliin. 

Jos kiinankaali on ollut jääkaapissa jo pitkään, kannattaa jossain astiassa ihan hieroa lehdet ja erotella niitä huuhdellessa, etteivät ole missään limassa keskeltä. 


Kiinankaali ei millään meinaa yleensä pilaantua, todella hyvin saa käytettyä jos on säilytetty jääkaapissa omassa pussissaan. Pussin hajotessa kannattaa vaihtaa tilalle oma pakastepussi.

Aikoessa syödä raakana sen voi pikaisesti kiehauttaa, jos epäilee ettei saa huuhdeltua tarpeeksi hyvin. Tai kaataa vedenkeittimestä vettä lehtien päälle metalliastiassa. Kaali alkaa heti taipuisammaksi ja sen voi maustaakin.


Kiinankaalin pilkoin Minuutti Mikossa, porkkanat kuorin ja raastoin. 

Minuutti Mikko on kätevä kiinankaalin silppuamiseen, ja kiva kun ei tarvita sähköjohtoa. Itselläni on pieni leikkuulautatila, ja Minuutti Mikko auttaa ettei palasia tarvitse kerätä sieltä täältä. 

Mikä tahansa silppuri ajaa varmaan saman asian, tai voi paloitella leikkuulaudalla miten haluaa.


Kattilaan kaikki mitä aikoo keittää, peitetään vedellä ja maustetaan. Tällä kertaa laitoin vain cayennepippuria ja mustapippuria, basilikahan on maustekin samalla.



Kun kiinankaalisilppu tai palaset porkkanoineen ja mahdollisine linsseineen on kypsää, lisätään tomaattimurskat ja basilikan lehdet. Laitoin tölkkikikherneitä ja -kidneypapuja.


Perunat kiehuivat samaan aikaan viereisellä levyllä, ja tulivat sopivasti valmiiksi samoja aikoja.
Tässä oli sekaisin paria lajiketta, jauhoiset vähän hajosivat. Keitin liian kauan. C-vitamiinipitoisuus ainakin saattoi kärsiä, mutta onneksi sitä tulee muistakin lähteistä.



Täysjyväspagetin keitin, kaadoin keitinvedet pois, huuhdoin kylmällä vedellä ja valutin pastasiivilässä. Sekoitin pastaan lorauksen ketsuppia, niin pysyy irtonaisena ja saa kevyen pintasuolan. Joutuu kylmävesihuuhtelun takia uudelleen lämmittämään annokseen. Huuhtelin siksi, että senkin ansiosta pysyisi irtonaisena ja napakkana lounasrasiassakin.



Jätin kuorimatta kun ei ollut homeen hajua. Muovipussiperunat on hyvä säilyttää jääkaapissa ilman pussia, koska silloin säilyy parhain maku. Jos kellarinhaju on ehtinyt tulla siitä huolimatta, on paras pestä, ja kuoria vähintään osittain, niin että mustat pilkut saa pois.


Jäähtyneet perunat oli kätevä hajottaa murskaamalla, niin jää kastiketta imevä pinta. Käsin murskatessa voi laittaa käteen pakastepussin, niin saa vältettyä koskettamisen.



Tosi hyvää perunan kanssa. Melko vetistä kastike, kun en suurustanut. 


Spagetin kanssa toimi myös, vetisyyttä lukuun ottamatta ja onneksi oli paljon kasvismassaa mukana. Leipäpala apuun.



Viljojen kanssa vetisyys harvoin haittaa. Päin vastoin voi olla parempikin. Tässä riisin kanssa.


Äärimmäisen hyvää kauran kanssa. Sopi aivan todella, todella hyvin. 
Tein Tyrnävän kauraryyneistä: 4 dl kauroja, 7 dl vettä. Ei suolaa. Uunissa, kansipäällä, paistetaan tai keitetään kunnes vesi imeytynyt.




Salaattiannos olisi kaivannut kastikkeen. Sitruunanmehusta ja sinapista, tai tilkasta omenasiideriviinietikkaa olisi tullut jo aika hyvä, ripauksella sokeria. Muutama rusina tai taateli salaattiin, niin tulee hauskempi.


Kastike toimii hyvin keittonakin, jolloin energianlähteenä voi käyttää vaikka täysjyväleipää

Hyvää päivänjatkoa, ja toivon että maistuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...