Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman.
Basilika-tomaattikastike
- 2 porkkanaa
- pätkä kiinankaalia
- 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet
- cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan
- makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta
- 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua
- linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan
- muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena
Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki.
Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä alkuvaiheessa myös sekaan. Keitetään vedessä kunnes kypsää, tai riittävän kypsää. Punaisia linssejä, härkäpapurouhetta (käsitellään pakkauksen ohjeella ensin) jos halutaan.
Purkillinen kidneypapuja nesteineen, tai kikherneet tai vapaavalintaiset palkokasvit.
Kun muut ainekset ovat tarpeeksi kypsiä, lisätään pari purkkia tomaattimurskaa tai paseerattukin menee.
Loraus ketsuppia, tai tilkka jotain muuta makeutusta. Voi halutessaan suurustaa pienellä määrällä täysjyväjauhoja, jos tomaattimurska jää liian vetiseksi. En suurustanut tällä kertaa. Jauhoja voi ripotella kiehuvaan kastikkeeseen, ja sekoittaa esim. vispilällä. Täysjyvävehnäjauhojen ei pitäisi mennä paakkuun, jos tasaisesti laittaa. Teelusikalla pari kolme, tai ruokalusikalla jos on paljon kastiketta voi olla ok, arviolta.
Kuvia työvaiheista, ja vihanneksiin liittyvät vinkit:
Basilikasta erotellaan lehdet ja ohuimmat varsipalat kastiketta varten. Paksut varret jätin pois, niitä ei kannattanut alkaa pienimään, ne voivat olla liian sitkeitä.
Porkkana raastetaan tai voi sen pilkkoakin. Kiinankaali huuhdotaan ja pilkotaan tai silputaan.
Basilika oli nuupahtanut. Virkeimmät lehdet säästin tarjoiluehdotusta varten.
Basilikan lehtiä kannattaa repiä ja murskata esim. pottunuijalla ja lisätä loppuvaiheessa, niin että jäävät raikkaiksi ja tulee paljon makuakin.
Basilikan lehtiä kannattaa repiä ja murskata esim. pottunuijalla ja lisätä loppuvaiheessa, niin että jäävät raikkaiksi ja tulee paljon makuakin.
Osan aineksista voi erotella salaatiksi.
Kiinankaalia sopivalta tuntuva määrä, mitä kattilaan mahtuu.
Kiinankaali kannattaa halkaista keskeltä huuhtelua varten, ellei se ole valmiiksi halkaistuna myytykin.
Helppo huuhtoa kun vesi pääsee jokaisen lehden väliin.
Kiinankaali kannattaa halkaista keskeltä huuhtelua varten, ellei se ole valmiiksi halkaistuna myytykin.
Helppo huuhtoa kun vesi pääsee jokaisen lehden väliin.
Jos kiinankaali on ollut jääkaapissa jo pitkään, kannattaa jossain astiassa ihan hieroa lehdet ja erotella niitä huuhdellessa, etteivät ole missään limassa keskeltä.
Kiinankaali ei millään meinaa yleensä pilaantua, todella hyvin saa käytettyä jos on säilytetty jääkaapissa omassa pussissaan. Pussin hajotessa kannattaa vaihtaa tilalle oma pakastepussi.
Aikoessa syödä raakana sen voi pikaisesti kiehauttaa, jos epäilee ettei saa huuhdeltua tarpeeksi hyvin. Tai kaataa vedenkeittimestä vettä lehtien päälle metalliastiassa. Kaali alkaa heti taipuisammaksi ja sen voi maustaakin.
Kiinankaalin pilkoin Minuutti Mikossa, porkkanat kuorin ja raastoin.
Minuutti Mikko on kätevä kiinankaalin silppuamiseen, ja kiva kun ei tarvita sähköjohtoa. Itselläni on pieni leikkuulautatila, ja Minuutti Mikko auttaa ettei palasia tarvitse kerätä sieltä täältä.
Mikä tahansa silppuri ajaa varmaan saman asian, tai voi paloitella leikkuulaudalla miten haluaa.
Kattilaan kaikki mitä aikoo keittää, peitetään vedellä ja maustetaan. Tällä kertaa laitoin vain cayennepippuria ja mustapippuria, basilikahan on maustekin samalla.
Kun kiinankaalisilppu tai palaset porkkanoineen ja mahdollisine linsseineen on kypsää, lisätään tomaattimurskat ja basilikan lehdet. Laitoin tölkkikikherneitä ja -kidneypapuja.
Perunat kiehuivat samaan aikaan viereisellä levyllä, ja tulivat sopivasti valmiiksi samoja aikoja.
Tässä oli sekaisin paria lajiketta, jauhoiset vähän hajosivat sitten. Keitin liian kauan. C-vitamiinipitoisuus ainakin saattoi kärsiä, mutta onneksi sitä tulee muistakin lähteistä.
Täysjyväspagetin keitin, kaadoin keitinvedet pois, huuhdoin kylmällä vedellä ja valutin pastasiivilässä. Sekoitin pastaan lorauksen ketsuppia, niin pysyy irtonaisena ja saa kevyen pintasuolan. Joutuu kylmävesihuuhtelun takia uudelleen lämmittämään annokseen. Huuhtelin siksi, että senkin ansiosta pysyisi irtonaisena ja napakkana lounasrasiassakin.
Jätin kuorimatta kun ei ollut homeen hajua. Muovipussiperunat on hyvä säilyttää jääkaapissa ilman pussia, koska silloin säilyy parhain maku. Jos kellarinhaju on ehtinyt tulla siitä huolimatta, on paras pestä, ja kuoria vähintään osittain, niin että mustat pilkut saa pois.
Tosi hyvää perunan kanssa. Melko vetistä kastike, kun en suurustanut.
Spagetin kanssa toimi myös, vetisyyttä lukuun ottamatta ja onneksi oli paljon kasvismassaa mukana. Leipäpala apuun.
Tein Tyrnävän kauraryyneistä: 4 dl kauroja, 7 dl vettä. Ei suolaa. Uunissa, kansipäällä, paistetaan tai keitetään kunnes vesi imeytynyt.
Salaattiannos olisi kaivannut kastikkeen. Sitruunanmehusta ja sinapista, tai tilkasta omenasiideriviinietikkaa olisi tullut jo aika hyvä, ripauksella sokeria. Muutama rusina tai taateli salaattiin, niin tulee hauskempi.
Hyvää päivänjatkoa, ja toivon että maistuu.
Kommentit
Lähetä kommentti