Siirry pääsisältöön

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman.


Basilika-tomaattikastike

  • 2 porkkanaa
  • pätkä kiinankaalia
  • 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet
  • cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan
  • makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta 
  • 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua
  • linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan
  • muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena
Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki.

Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä alkuvaiheessa myös sekaan. Keitetään vedessä kunnes kypsää, tai riittävän kypsää. Punaisia linssejä, härkäpapurouhetta (käsitellään pakkauksen ohjeella ensin) jos halutaan.

Purkillinen kidneypapuja nesteineen, tai kikherneet tai vapaavalintaiset palkokasvit. 
Kun muut ainekset ovat tarpeeksi kypsiä, lisätään pari purkkia tomaattimurskaa tai paseerattukin menee.

Loraus ketsuppia, tai tilkka jotain muuta makeutusta. Voi halutessaan suurustaa pienellä määrällä täysjyväjauhoja, jos tomaattimurska jää liian vetiseksi. En suurustanut tällä kertaa. Jauhoja voi ripotella kiehuvaan kastikkeeseen, ja sekoittaa esim. vispilällä. Täysjyvävehnäjauhojen ei pitäisi mennä paakkuun, jos tasaisesti laittaa. Teelusikalla pari kolme, tai ruokalusikalla jos on paljon kastiketta voi olla ok, arviolta.

Kuvia työvaiheista, ja vihanneksiin liittyvät vinkit: 




Basilikasta erotellaan lehdet ja ohuimmat varsipalat kastiketta varten. Paksut varret jätin pois, niitä ei kannattanut alkaa pienimään, ne voivat olla liian sitkeitä. 

Porkkana raastetaan tai voi sen pilkkoakin. Kiinankaali huuhdotaan ja pilkotaan tai silputaan.


Basilika oli nuupahtanut. Virkeimmät lehdet säästin tarjoiluehdotusta varten. 

Basilikan lehtiä kannattaa repiä ja murskata esim. pottunuijalla ja lisätä loppuvaiheessa, niin että jäävät raikkaiksi ja tulee paljon makuakin.


Osan aineksista voi erotella salaatiksi.

Kiinankaalia sopivalta tuntuva määrä, mitä kattilaan mahtuu.  
Kiinankaali kannattaa halkaista keskeltä huuhtelua varten, ellei se ole valmiiksi halkaistuna myytykin.
Helppo huuhtoa kun vesi pääsee jokaisen lehden väliin. 

Jos kiinankaali on ollut jääkaapissa jo pitkään, kannattaa jossain astiassa ihan hieroa lehdet ja erotella niitä huuhdellessa, etteivät ole missään limassa keskeltä. 


Kiinankaali ei millään meinaa yleensä pilaantua, todella hyvin saa käytettyä jos on säilytetty jääkaapissa omassa pussissaan. Pussin hajotessa kannattaa vaihtaa tilalle oma pakastepussi.

Aikoessa syödä raakana sen voi pikaisesti kiehauttaa, jos epäilee ettei saa huuhdeltua tarpeeksi hyvin. Tai kaataa vedenkeittimestä vettä lehtien päälle metalliastiassa. Kaali alkaa heti taipuisammaksi ja sen voi maustaakin.


Kiinankaalin pilkoin Minuutti Mikossa, porkkanat kuorin ja raastoin. 

Minuutti Mikko on kätevä kiinankaalin silppuamiseen, ja kiva kun ei tarvita sähköjohtoa. Itselläni on pieni leikkuulautatila, ja Minuutti Mikko auttaa ettei palasia tarvitse kerätä sieltä täältä. 

Mikä tahansa silppuri ajaa varmaan saman asian, tai voi paloitella leikkuulaudalla miten haluaa.


Kattilaan kaikki mitä aikoo keittää, peitetään vedellä ja maustetaan. Tällä kertaa laitoin vain cayennepippuria ja mustapippuria, basilikahan on maustekin samalla.



Kun kiinankaalisilppu tai palaset porkkanoineen ja mahdollisine linsseineen on kypsää, lisätään tomaattimurskat ja basilikan lehdet. Laitoin tölkkikikherneitä ja -kidneypapuja.


Perunat kiehuivat samaan aikaan viereisellä levyllä, ja tulivat sopivasti valmiiksi samoja aikoja.
Tässä oli sekaisin paria lajiketta, jauhoiset vähän hajosivat sitten. Keitin liian kauan. C-vitamiinipitoisuus ainakin saattoi kärsiä, mutta onneksi sitä tulee muistakin lähteistä.



Täysjyväspagetin keitin, kaadoin keitinvedet pois, huuhdoin kylmällä vedellä ja valutin pastasiivilässä. Sekoitin pastaan lorauksen ketsuppia, niin pysyy irtonaisena ja saa kevyen pintasuolan. Joutuu kylmävesihuuhtelun takia uudelleen lämmittämään annokseen. Huuhtelin siksi, että senkin ansiosta pysyisi irtonaisena ja napakkana lounasrasiassakin.



Jätin kuorimatta kun ei ollut homeen hajua. Muovipussiperunat on hyvä säilyttää jääkaapissa ilman pussia, koska silloin säilyy parhain maku. Jos kellarinhaju on ehtinyt tulla siitä huolimatta, on paras pestä, ja kuoria vähintään osittain, niin että mustat pilkut saa pois.


Jäähtyneet perunat oli kätevä hajottaa murskaamalla, niin jää kastiketta imevä pinta. Käsin murskatessa voi laittaa käteen pakastepussin, niin saa vältettyä koskettamisen.



Tosi hyvää perunan kanssa. Melko vetistä kastike, kun en suurustanut. 


Spagetin kanssa toimi myös, vetisyyttä lukuun ottamatta ja onneksi oli paljon kasvismassaa mukana. Leipäpala apuun.



Viljojen kanssa vetisyys harvoin haittaa. Päin vastoin voi olla parempikin. Tässä riisin kanssa.


Äärimmäisen hyvää kauran kanssa. Sopi aivan todella, todella hyvin. 
Tein Tyrnävän kauraryyneistä: 4 dl kauroja, 7 dl vettä. Ei suolaa. Uunissa, kansipäällä, paistetaan tai keitetään kunnes vesi imeytynyt.




Salaattiannos olisi kaivannut kastikkeen. Sitruunanmehusta ja sinapista, tai tilkasta omenasiideriviinietikkaa olisi tullut jo aika hyvä, ripauksella sokeria. Muutama rusina tai taateli salaattiin, niin tulee hauskempi.


Kastike toimii hyvin keittonakin, jolloin energianlähteenä voi käyttää vaikka täysjyväleipää

Hyvää päivänjatkoa, ja toivon että maistuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...

WFPB - Ruokaostokset 40 €- Joulukuu 3

Joulunajan ruokaostosraportti: Kaksi kauppareissua, ensimmäinen 14.12 eli viime viikon lauantai, toinen kauppareissu 20.12. eli viime perjantai. Tästä tuli pitempi raportti, paljon kuvia ja ruokaideoitakin. Se joka viihtyy, saa hyvät rasvattomat leipomusvinkit, ruokavinkkejä, koiran joululahjavinkin ja viimein maisemakuvan. Arvoin lähikauppojen välillä mutta kun tuli muutakin asiaa liikkeelle, päädyin Prisman kannalle. Perjantaina oli melkoinen meininki liikenteessä ja huono keli veivata kaupasta kauppaan, siksi Lidlissä jäi käymättä tällä kertaa. Mukaan otin ison kestokassin ja muovikassin. Päätin että sieltä tulee vain mitä niihin mahtuu. Lähdin ilman kauppalappua, muistin vain että perunaa ja porkkanaa pitää olla. Nauriita. Kauramaito. Hedelmiä. Kaupassa oli perjantaina varsinkin paljon porukkaa, ja yritin loikkia mahdollisimman nopeaa kauppareissun. Auto sammui mennessä kerran risteykseen vahingossa, ja joku nojasi tööttiin takanani heti vihaisena. Siitä jo tuli sellainen olo, että...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Ruokaostokset 62 €- Tammikuu 1

Tammikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Kaksi reissua samana päivänä viikko sitten, ensin kauppareissu, ja sitten piti jossain muualla käydä ja kävin ohi kulkiessa vielä jotain haalimassa Lidlistä mukaan. Siksi on taas kahdet kaupat käytynä. Ostelin vähän ulkomuistista mitä sattuu, vaikka kotona olisi jo valmiina. Varauduin siihen, ettei kiinnosta käydä kaupassa välttämättä ollenkaan pariin viikkoon. Toisekseen halusin ottaa realistisen kattauksen vuoden vaihteen aloitukseksi, ja nähdä paljonko sellainen maksaa, eli markettihintainen ostoskori vakiotuotteita. Tärkkelyspitoisia pariksi viikoksi, palkokasviosastoa, marjoja kilo, ja mausteita ym. ketsupit ja sinapit.  = 6,23 € Perunapussi Prismasta jauhoinen 2kg, 0,9 e/kg   = 1,79 € Perunapussi Lidlistä yleisperuna 2kg 0,85 €/kg=  1,69 € Bataatit Lidlistä tarjouksessa 1,536 €/kg x 1,79 €/kg = 2,75 € 5,536 kg tärkkelyspitoisia juurikasveja. = 10,67 € Kotimaista kaurahiutale 1 kg 0,98 €/kg Xtra Pikakaurahiutale...

WFPB - Ruokaostokset 68 € - Joulukuu 1 ja 2

Kahden viikon ruokaostokset still-kuvina. Lisäksi joutuu taas ilmoittamaan murheuutisen, menetin ystävän ja koirista sitten lopussa kuva. Ei ole kivaa, mutta pysyn tolpillani koska koira eli pitkän, hyvän elämän. Saa taas olla enemmän kiitollinen, kuin mitään muuta. = 6,47 € 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,90 €/kg = 1,79 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna 0,90 €/kg = 1,79 € Puikulaperuna 1 kg = 0,99 € Xtra Parboiled pitkäjyväinen riisi 2 kg = 1,90 € Lisää perunaa Pirkka 0,99 € /2kg, eli n.50 senttiä kilo. 9 kiloa tärkkelyspitoisia ruokia, jotka tekevät Finelin mukaan 12596 kcal. Jos nämä olisivat pelkästään mitä kaapista löytyy, eivät riittäisi kahdeksi viikoksi, mutta koska on puurohiutaleita ja jauhoja niin tietenkin riittää ruoka hyvin.  Riisiä ei nyt ilmastosyistä suositella, mutta sitähän en kaupassa oikeastaan muistanut ajatella.  Ainiin, eikä edes kokokasvisruokavaliolla suosita valkoista riisiä, meinasin kokonaan senkin unohtaa taas. Tässä vielä mitä Fineli sanoi näistä. On k...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi k...