Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita.


Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan.
Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän.



Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää.

Lanttu-perunavuoka

  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Perunaa
  • n. 2-3 dl härkäpapurouhetta
  • Vettä

Mausteet:

  • 1-2 tl persiljaa, tai rkl
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan
  • 1/4 tl maustepippurijauhetta, tai kokonaisia muutama
  • 1/8 tl valkopippurijauhetta
  • 1/2 tl paprikajauhetta
Maun mukaan voi lisätä loraukset ketsuppia ja 1 tl soijakastiketta, ne voi lisätä valmiiseenkin jos tarvitsee. 

Millintarkoilla maustemitoilla ei liene väliä.



Yritin laittaa sopivan määrän aineksiin nähden. Vältin liikaa voimakkuutta mausteissa, että saa selville maistuuko tämä härkäpapurouheineen ja lanttuineen millekään noin ylipäätään. Oli oikea veto, koska tästä tuli samettisen pumpulisen maukasta ja makeaa, ja vähäinen tulisuus virkisti mutta ei liiallisena. 


Porkkanat ja lantut pilkoin ja keitin puolipehmeiksi. Tässä kuvassa vettä ei näy mutta sitä laitoin niin, että suunnilleen peittyy. 
Härkäpapurouheen voi huuhtoa kattilan pohjalla pari kertaa, ja jättää näiden sekaan tässä vaiheessa.
Tällä kertaa tein erikseen härkäpapurouheen, kun en ole ennen käyttänyt. 


Härkäpapurouhe tosiaan piti pakkauksen oheen mukaan pari kertaa huuhtoa. Se tapahtui kätevimmin lisäämällä kattilaan vettä ja härkäpapurouheet, ja pesemällä rouhetta tuossa kattilassa ensin.

Käytin huuhteluveden pois kaatamisessa siivilää, mutta kohta huomasin että kätevämpää on suorittaa huuhtominen astiassa johon ne ovat tulossakin, tai jossain pyöreäpohjaisessa esim taikinakulhossa jossa on kaatonokka, ja kaataa runsas huuhteluvesi aina pois hallitusti, kun rouheet ovat vajonneet pohjalle. Jättää sen verran vettä kaatamatta sitten, ettei osa rouheestakin ala valua viemäriin.



Siivilän käyttämisessä oli rasittavaa kun rouheet takertuivat siivilään ja niitä piti sieltä noukkia, ainakin jos ei halunnut että osa rouheesta menee hukkaan.

Siksi helpommalla pääsee kun pesee niin runsaassa vedessä, että voi kaataa suurimman osan vedestä pois, lisätä uutta vettä. Vaahto vähenee kerta kerralta. Kolme tai neljä kertaa huuhtelin, kun huuhteluvesi tuntui vaahtoavan niin kovasti. Kaksi kertaa oli paketin ohjeessa.

Nyt kun ne on huuhdeltu, voi lisätä vettä ja keittää tässä, tai käyttää veden virtausta hyödyksi että härkäpapurouhe tulee saatelluksi varsinaiseen keittoastiaan, missä aikoo ruoan valmistaa.



Tässä ei nyt järki päätä pakottanut ensin, kun en koskaan ollut härkäpapurouhetta aiemmin käyttänyt, mutta prosessi kehittyy oppiessa. Joka kerta kun näitä rouheita kaatelee astiasta toiseen märkinä ja takertuvina, jää rouheita myös välille tai vähintään aikaa turhaantuu.

Rouhetta pystyisi 2-4 minuutin keittoajan jälkeen jo syömään jos haluaa. Keittämisenkin jälkeen piti huuhdella kylmällä vedellä.

Vuokaan ainekset, tässä oli prosessi vielä hukassa niin lasivuoassa ovat pelkät esikeitetyt lantut ja porkkanat. Keitin puolipehmeiksi nämä ensin, koska perunat kypsyvät uunissa niin nopeaa. Kahden litran vuoka. En voidellut vuokaa rasvalla.

Komean värinen lisuke voisi tulla jo näin, hehkuvan keltaista lanttua.


Perunat kuorin osittain, isoimmat perunat puolikkaiksi ja sitten viipaleiksi.
Punaisen tai keltaisen pussin perunoita.



Vuoka tuli liiankin täyteen, mutta sain vielä onneksi kannen päälle. 


Vuokaruokien kanssa tulee usein ihmeteltyä, pitikö sen kannen nyt olla päällä vai ei, ja otin siksi ihan kuvan. En peittänyt kokonaan kovin huolellisesti vedellä, joten kannen avulla saa höyrytystä.

Paistumisen loppua kohti kävin nappaamassa kannen pois, että päällimmäiset perunat ruskistuisivat vähän, ja nestettä pääsisi haihtumaan vähemmäksi.

Toisella kerralla annoin olla kannen päällä koko ajan, ja tulos oli pehmeämpi, ja jopa rouheet pehmenivät paremmin.

 

Tämän kannatti antaa vetäytyä jopa puolesta tunnista tuntiin kansi päällä. Maku tuli esille, sai selville tarvitseeko lisätä ripaus Herbamarea pintaan, tarvitaanko ketsuppia tai soijakastiketta.

Aluksi kun maistoin heti, niin oli melko mitään sanomaton. Tunnin päästä tätä teki mieli lapioida vatsa täyteen.

Vaikka olikin aika kauniin näköinen pinta, niin sekoitin aika pian. Joskus kun en ole sekoittanut vuokaruokia, niin perunat alkavat jotenkin kovettua ja ei ole niin samettisen pehmoinen lopputulos.

Jos pitäisi laittaa näyttävä tarjoilu, niin silloin toki säälittäisi sekoittaa pintakerros piiloon. Kokeiluja voi aina tehdä, koskaan ei muuten tiedä miten mikäkin ruoka käyttäytyy.

Lanttu-perunavuoka härkäpapuineen ei kovin nälkää pitävä varmasti ole, ellei sitten syö puolta vuokallista kerralla. Vaikka siellä tuota härkäpapua on, niin en tähän luottaisi kovin pitkään.

Siksi keitin lisäksi makaronit ja perunamuusit. Perunamuusin nesteenä perunoiden keitinvesi. Makaronit huuhtelin kylmällä vedellä ja valutin huolellisesti, etteivät paakkuunnu.


Makuasioita, mutta tumma makaroni suolattomassa keitinvedessä keitettynä kaipasi nyt ketsuppia ja mustapippuria.



Vuokaruoka oli hyvää. Härkäpapurouhe muistutti pähkinärouhetta, jäi purutuntuma. En oikein pitänyt siitä sikäli, tämä ruoka ei oikein osannut päättää pitääkö se pureskella vai ei. Välillä huomasin nielaisseeni kokonaisena härkäpapurouheet. Sitten meni rytmi taas sekaisin ja nielin perunat kokonaisena.

Ei siis mikään kaikkein mahtavin idea tuo härkäpapurouhe tässä, mutta näin saa tämän käytettyä. En epäile etteikö tässä vuoassa toimisi ihan hyvin mitkä tahansa muut, valmiiksi kypsät tölkkipavut, jopa paremmin.


Tästä vuoallisesta tuli nyt n. 5-7 syöntikertaa, kun lisäsin nuo makaronit ja muusit myös.
Auttaa siihenkin, ettei ala kyllästyttämään helposti.

Lisäys: Toinen syy annosjakoon oli, että vuokaani tuli n. 3 dl härkäpapurouhetta. Tuntui suurelta määrältä ruokalajia, jota en ole koskaan syönyt. Varminta jakaa annoksiin, ja vähin erin totuttelee härkäpapuun.
Jos ei ole ollenkaan tottunut papuihin, ei kannata isoa vuokaa mitään papuruokaa syödä heti samana päivänä, vaan totutella pitemmän ajan kuluessa. 



Lantussa on kummallinen piirre: Jos teen mielikeiton, jonka reseptissä on vain 1 dl lanttukuutioita, siihen ei saa laittaa enempää kuin desi, (hups, olinkin kaksi laittanut ja silti onnistunut, mutta siinä meni raja, enempää ei saanut olla) tai muuten keitto ei onnistu eikä ole hyvää.

Tämä lanttu-perunavuoka oli hyvää, vaikka nyt oli kattila puolillaan melkein lanttua. Ja porkkanaa. Tämä vuoka, sekä esimerkiksi lanttu-perunakeitto saavat yhtäkkiä sisältää paljon lanttua, ja sen kun vain paranevat. 


Porkkanan kanssa on oltava tarkka silloin tällöin, ja porkkanan takia yhtäkkiä joutuu maustamaan eri tavalla jos tekee porkkana-perunavuoka-ruoan. Porkkanaa taas (tai lanttua) en menisi laittamaan perunavuokaruokaan, jossa on ruskeita papuja. 

Sanoin näitä vuokaruokia ennen laatikkoruuiksi, kun en huomannut että laatikko voi mennä sekaisin joululaatikoiden kanssa. Kuten imelletyn perunalaatikon kanssa. Tai porkkanalaatikon. Kyllä näitä minusta on meillä sanottu aina laatikoiksi, kuten makaronilaatikko, mutta ehkä vuoka-sana olisi selkeämpi. 

Tältä näytti härkäpapurouhepakkaus.

Prismassa 600 g, 4,95 €
8,25 €/kg

Viimeksi tammikuun ruokaostoksissa näytin kun ostin sekä härkäpapurouhetta että kokonaisia härkäpapuja. Keitossakin kokeilin näitä. Vertailin soijarouheeseen hintoja ym.

Riisin joukkoonkin testasin jo keittää rouhetta, siitä valokuva joskus myöhemmin, mutta eivät nämä riisissä paljoa näkyneet. En edes huomannut näitä siellä. Joten ellei inspiroi laittaa mitään erityistä ruokalajia, ja haluaa saada härkäpapurouhetta kulutetuksi, niin kannattaa kokeilla riisin tai muiden jyvien seassa. 

Kommentit

  1. Tuo on kyllä paha jos menee pureskelurytmi sekaisin ja tulee nieltyä mitä sattuu vääränkokoisena 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muitakin hankaluuksia näytti olevan härkäpapurouheen kanssa kun jouduit siivilän kanssa taistelemaan. Tunnistan tilanteen siitä kun kokeilin kotimaista kvinoaa, joka oli niin pientä että meni normisiivilästä läpi ja suodatinpusseista sitä lopuksi päädyin niitä nyppimään, ja sitten ne vielä tarrautuu sormiin ja joka paikkaan. Harmi sinänsä, ehkei kvinoa ole tarkoitettu kasvatettavaksi näillä Suomen leveysasteilla.

      Poista
    2. Hyvä vinkki koska olin ajatellut kvinoaakin kokeilla.
      Siivilöinti- ja huuhteluvaatimukset raaka-aineissa aiheuttavat itsellä joskus jopa ettei tule alettua ja ainesosa saattaa jäädä kaappiin . Tulee mieleen hirssi. Innoissani ostin, ja kun lueskelin että sille pitää tehdä sitä sun tätä, niin meni hieman into ensin.
      Punaisia linssejä olisi pitänyt huuhdella, mutta aika pian lakkasin huuhtelemasta.

      Hirssipaketissa minkä ostin, ei pakotettu huuhtomaan, mutta muilla vinkkisivuilla ym tuli huuhtelu, ja maun takia.

      Poista
    3. Ulkomaiset kvinoat on isompia ja helpommin käsiteltäviä kuin suomalaiset. Hirssikin on tuollaista pikkulinnunruoan kokoista piperrystä. Kiva joskus kokeilla noita eksoottisempia lajeja vaikkei tavan takaa haluakaan viedä ruokia ns kolmansien maiden asukkaiden suista.

      Poista
    4. Hyvä tieto. Herättipä mietteitä heti kun sanoit että kolmansien maiden asukkaiden. Pitipä se googlettaa ja löytyikin paljon kaikkea kotimaiseen ja ulkomaiseen kvinoaan liittyen. Kiinnostavaa, kvinoan kasvuolot, käyttö, alkuperä, mitä kaikkea suosio tekee alkuperämaissa ja mitä hyötyjä ym.ja miten Suomessa viljely tapahtuu jne.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...