Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 20 € + 15 €- Heinäkuu 4

 


= 7,75 € 8,31 €
  • Peruna 0,8 €/kg x 4kg = 3,18 €
  • Omenasose 0,99 €
  • Leivinjauhe 2 x 0,56 € = 1,12
  • Kuivahiiva6x7g x 2 0,79 € = 1,58 €
  • Kurkku 0,732 kg x 0,89 € = 0,65 €
  • Puolukka 0,79 €/ 200g, 3,95 €/kg

= 2,3 €
  • Kesäporkkana 0,99 €/kg
  • Kurkku 1,79 €/kg x 0,261 kg = 0,52 €
  • Hävikkibanaani 1 €/kg x 0,750 kg = 0,79 €

= 5 €
  • Kesäkurpitsa 0,99 €/kg x 2,182 kg = 2,16 €
  • Tuorekurkku = 1,11 €/kg x 0,300 kg = 0,33 €
  • Kukkakaali 1,49 €/kg x 0,618 kg = 0,92 €
  • Peruna 0,8 €/kg x 2kg = 1,59 €
Alkoi jo heinäkuun vika viikolla olla edullista, kun vitosella sai 5,1 kiloa vihanneksia ja perunaa.


Vaniljasokeri Lidlistä, 2,49 €


1,49 €, puolitoista kiloa euron kilo banaaneita. Kuva arkistokuva. 

Näihin kotiruokiin meni siis se 20 euroa. Lisäksi 10-15 €:


Ruokakuluihin voisi kuulua lisäksi noin 10-15 euron edessä ulkona nautittuja herkkuja. Näin kuukauden ruokakulut ovat siis yhteensä 108 €. Ilman ulkona syömisiä olisi alle 100 €. Kuittia ei säästynyt ja päätin ettei näiden hintoja nyt mietitä sentilleen. Ei vain jotenkin hennoisi sanoa ruokakuluiksi näitä. Enemmän hupia?
Kävin syömässä Picnicissä seitanpatongin.


Yleensä kun olen käynyt ulkona syömässä, olen lähinnä katunut sitä ja ajatellut, että kotona on parempaa ruokaa, ja yhdellä ulkonasyönnillä saa melkein viikon ruuat. Ravintolassa tullut joskus syötyä ruuan mukana öljyä ja muuta ilman, että ruoka edes oli hyvää. 

Mutta tämä seitansämpylä on jotain, minkä takia meinaa lentää koko säntillinen KoKaRu ikkunasta ulos. Olin saanut syötyä tämän ja seuraava repliikkini oli, että pitäisikö ottaa toiset?
Siitä moni yllättyy, jopa jotka minut tuntevat. Heille voi tulla ensin käsitys, että olen niin terveellinen ettei minun kanssa voi edes syödä mitään. Olen itse kuitenkin yleensä se, joka on ensimmäisenä lähdössä paheen tielle ruuan suhteen. (muok. en muuten edes tiedä, onko tämä sämpylä terveellinen vai ei, koska en ole nähnyt valmistusaineluetteloa. Ties vaikka olisi ihan jees.)

Koitan keksiä mitä asiaa minulla olisi sille puolen kaupunkia, missä nämä seitanpatongit majailevat.

Kokokasvisruokavaliohan ei perustu onneksi kieltämisiin ja itsekuriin, vaan alkusysäyksen jälkeen tapahtuvaan jatkuvaan mielikuvaan saatavuudesta ja elinympäristön hallintaan. Siihen että nämä sämpylät jäävät sinne ravintolaan ja kotona on sitten muuta, ja se muu on melkein kaikki tosi hyvää. Säästöbudjetin noudattaminenkin auttaa, kun ulkona syömisten hinnalla saa melkein viikon ruoat kaupasta. Säästäminen ei liity ruokavalioon itsessään, se vain sivutuotteena tuntuu onnistuvan samalla.

Kolme päivää keskimäärin menee aina herkun jälkeen, kun sitä miettii. Voi kehittää jotain tilalle. Jos ei altistu kokoajan kuville ja muistoille siitä ruuasta, se menee ohi. Jos niitä on kotona, se ei mene koskaan ohi. Jos kaapissa on suklaalevy, en unohda sitä kovin helposti. Kaloritihein asia mikä kaapista löytyy, käväisee mielessä usein. Sen laittaa merkille, koska ihminen on evoluutiossa kehittynyt etsiytymään kaloritiheimmän ruuan pariin eli sen, jolla selviää yli kylmän talven parhaiten. Tämän käsityksen olen saanut mm. seuraamalla Youtubesta Dr. Doug Lislen luentoja, jotka käsittelevät evoluutiopsykologiaa.


Jäätelö on pääasiassa ilmaa ja nestettä, sokeria ja ikävä kyllä paljon rasvaa. Ei siis rahan arvoista, mitä ravintoon tulee. Hupina kyllä menee.

Tässä WFPB-n eli KoKaRu-n noudattamisessa on se huono puoli, että joutuu välttämään ulkona syöntiä ja valmisruokia tavallaan turhaan.
Monet ruuat mitä ulkona voisi syödä, olisi varmastikin mahdollista tehdä terveellisemmin eli ilman lisättyä rasvaa, ilman glukoosisiirappia, sokeria valtavasti tai valkoisia vehnäjauhoja. En usko että huomaisin, vaikka tuo keksi jäätelössä olisi tehty täysjyväjauhoista. Enkä itseasiassa tiedä, vaikka se olisikin tehty. Seitansämpylänkään maku ei minusta perustunut rasvaan, vaan jokin mauste oli niin kiva. Ja suola. Eläinproteiinia ja -rasvaa on jo onneksi helppo välttää siirtymällä vegaanisiin tuotteisiin.

Se että pitää olla se pieni öljymajoneesi tai muu aina välissä, jossa on päivän rasvat tai parinkin päivän, viikon, ja vieläpä prosessoidussa kuiduttomassa maailman energiatiheimmässä muodossa, uhkaa estää kokonaan kaikki huvittelut, ainakin usein tapahtuvat. Ei se tippa öljyä pysäytä maailman pyörimistä heti siihen lautasen ääreen, mutta miksi kun se on niin turhaa? Ravintolassa on mahdollista varmaan tilata pelkät perunat, tillinlehti ja höyrytetty lanttu, joita saa kotonakin.

Huomattavaa kyllä, on olemassa jo kokokasvisravintoloitakin Suomessa. Kuten Cafe Terra Sipoossa, joka on nykyään KASVILA. Facebook-sivut. Kokokasvisruokaravintola. Instagramissa tuli vastaan. Se on itselleni liian kaukana. Kylläpä silti ilahduin, että sellainenkin on perustettu. Yritän muistaa edes tykätä jokaisesta instagram-päivityksestä, vaikka en siellä pääsekään nyt käymään. 


Tässä on se jäätelön hyvä korvike taas, mitä kotona voi laittaa hävikkibanaaneista. Hävikkibanaanit nimenomaan ovat siksi hyviä, että ylikypsät ovat makeampia kuin raaemmat banaanit. Ks. Jäiset jälkiruoat. Tähän ei tarvitse välttämättä mitään kasvimaitoa tai jogurttia. 
Muutama mustikka värjää jo näin siniseksi, joten niitäkään ei tarvita kuin pohjalle vähän. Suklaaversion saa kaakaojauheella, mustikoiden sijaan.

Huomaa taas tuosta kuvasta miten nopeaa se sulaa, eli ehtii lähinnä napata kuvan juuri ja juuri.
Siksi tämä ei ole mikään mukaan otettava kätevä jäätelö, joita saa kaupasta.


Muita viikon ruokia oli peruna-porkkana-linssikeitto, jonka maustoin kuten lihakeiton. Mauste-musta ja valkopippuria, tai sitten jauhelihamaustesekoitusta. 
Porkkanaraaste salaattina, ja peltileipä. 

Maailman mukavinta tässä kokokasvisruokavaliossa toisaalta on se, että oppii tekemään niin helppoja ruokia, jotka eivät sotke lähes yhtään. Tulin kotiin vesiremonttievakosta, eikä jääkaapissa ollut kuin puolityhjä porkkanapussi ja muutama peruna. Kaapissa pari desiä kuivattuja linssejä, ja mausteet. Näin hyvä keitto silti tuli.
Ennen vanhaan kaikki reissaaminen ja remontit olisivat aiheuttaneet valtavan einesten syöntiajanjakson, pitsan tilauksia ja joka päivä 30 euron muovikassi lähikaupasta kaikkea sekavaa, kun ei tiedä mihin menisi yöksi ja mitä kestää alkaa sotkemaan. Nyt sitä ei pidä mahdollisena, vaikka se oikeissa oloissa varmaan vieläkin luonnistuisi. Nyt tekee mieli alkaa kehittää vähistäkin aineksista jotakin. Mitäpä sitä ei olisi valmis tekemään, ettei tarvitsisi kauppaankaan lähteä.


Vahva suositus myös riisinkeittimelle, aina jos on keittiössä ongelmana vaikkapa ahtaus, tai se ettei jouda vahtimaan levyjä. Kokokasvisruokalautanen on valmis, kun siinä on jotain tärkkelyspitoista, jotain kypsää ja jotain raakaa kasvista. Yksi päivä tai ruokailu menee myös pelkillä perunoillakin, ei ongelmaa. Kunnolliseen kalorinkaipuuseen auttaa aina se peltileipä, johon voi laittaa vaikka hiivaleipäjauhoja tai olla laittamatta.

Riisinkeittimessä toistaiseksi taas tein vain valkoisista riiseistä, koska niiden keittoaika ja määrät ovat nyt selkärangassa. Vielä jokin päivä otan sen täysjyväriisin paremmin haltuun. Olen käsittänyt että valkoinen riisi ei olisi ihan yhtä paha, kuin mitä olisi valkoinen vehnäjauho. Ja valkoinen vihannes, kuten kukkakaali on huipputerveellinen. Eli on valkoista ja valkoista, eikä se väri aina kerro kaikkea. Valkoista riisiä ei silti suositella, se mainittakoon taas. Mutta on se minusta parempi kuin jokin muu vaihtoehto sitten taas edelleen. 

Nyt kuitenkin ensin riisit keittimeen, kesäkurpitsaa, ja mustapapuja tölkki.
Mausteita, yllättäen taas rosmariinia laitoin. Ja jotain tulista, kuten cayennepippuri. Kurkuma siksi, että tulee nätin ja kirkkaan väristä.
Purkki paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. Se lopuksi, että ei tomaatti pala pohjaan.


Uunikin on kiva, paitsi helteellä.


Keittiöapulaiset 15 v ja 5 kk. Koskaan ei ole hyvä hetki millekään remontille, mutta ei varsinkaan jos on koirillakin kesä. Ei ole elämää rempan keskellä olla, mutta onneksi olen saanut järjestettyä asiat parhain päin.
Molemmat ovat siinä iässä, jolloin jokainen hetki olisi tärkeä. Kuten aina muutenkin, mutta nyt varsinkin.

Kiitos kun luit, katsotaan seuraavaksi joko resepti, tai sitten laitan elokuun ruokaostokset heti perään.
Kun kävin kaupassa eilen, alkoi jo olla euron heviä riittämiin. Sadon korjuu on alkanut. Se mitä sanotaan monesti euron heviksi, oli taas toki suurimmaksi osaksi yli viisi euroa kilo. Aidot euron hevit olivat silti myös hyvin edustettuina.

Edelliset ruokaostokset: 
Heinäkuu 4, 20 + 15 €

Kommentit

  1. Itse ajattelen riisistä niin, ettei voi olla kovin epäterveellistä, jos lähes puolet maapallon väestöstä syö sitä joka päivä. Esim. Japanissa on jopa yksi pisimmistä elinajanodotteista. Toki valkosessa riisissä ei kuitua ole, mutta se tuskin on ongelmana kokokasvisruokavaliossa. Ainakin riisi on paljon vatsaystävällisempää kuin vehnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti, puoli maapalloa ei ole hakoteillä tässä. Päivittäinen kuitumääräkin kokokasvisruokavaliolla tosiaan ylittää useimmiten suositellut määrät heittämällä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo