Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 20 € + 15 €- Heinäkuu 4

 


= 7,75 € 8,31 €
  • Peruna 0,8 €/kg x 4kg = 3,18 €
  • Omenasose 0,99 €
  • Leivinjauhe 2 x 0,56 € = 1,12
  • Kuivahiiva6x7g x 2 0,79 € = 1,58 €
  • Kurkku 0,732 kg x 0,89 € = 0,65 €
  • Puolukka 0,79 €/ 200g, 3,95 €/kg

= 2,3 €
  • Kesäporkkana 0,99 €/kg
  • Kurkku 1,79 €/kg x 0,261 kg = 0,52 €
  • Hävikkibanaani 1 €/kg x 0,750 kg = 0,79 €

= 5 €
  • Kesäkurpitsa 0,99 €/kg x 2,182 kg = 2,16 €
  • Tuorekurkku = 1,11 €/kg x 0,300 kg = 0,33 €
  • Kukkakaali 1,49 €/kg x 0,618 kg = 0,92 €
  • Peruna 0,8 €/kg x 2kg = 1,59 €
Alkoi jo heinäkuun vika viikolla olla edullista, kun vitosella sai 5,1 kiloa vihanneksia ja perunaa.


Vaniljasokeri Lidlistä, 2,49 €


1,49 €, puolitoista kiloa euron kilo banaaneita. Kuva arkistokuva. 

Näihin kotiruokiin meni siis se 20 euroa. Lisäksi 10-15 €:


Ruokakuluihin voisi kuulua lisäksi noin 10-15 euron edessä ulkona nautittuja herkkuja. Näin kuukauden ruokakulut ovat siis yhteensä 108 €. Ilman ulkona syömisiä olisi alle 100 €. Kuittia ei säästynyt ja päätin ettei näiden hintoja nyt mietitä sentilleen. Ei vain jotenkin hennoisi sanoa ruokakuluiksi näitä. Enemmän hupia?
Kävin syömässä Picnicissä seitanpatongin.


Yleensä kun olen käynyt ulkona syömässä, olen lähinnä katunut sitä ja ajatellut, että kotona on parempaa ruokaa, ja yhdellä ulkonasyönnillä saa melkein viikon ruuat. Ravintolassa tullut joskus syötyä ruuan mukana öljyä ja muuta ilman, että ruoka edes oli hyvää. 

Mutta tämä seitansämpylä on jotain, minkä takia meinaa lentää koko säntillinen KoKaRu ikkunasta ulos. Olin saanut syötyä tämän ja seuraava repliikkini oli, että pitäisikö ottaa toiset?
Siitä moni yllättyy, jopa jotka minut tuntevat. Heille voi tulla ensin käsitys, että olen niin terveellinen ettei minun kanssa voi edes syödä mitään. Olen itse kuitenkin yleensä se, joka on ensimmäisenä lähdössä paheen tielle ruuan suhteen. (muok. en muuten edes tiedä, onko tämä sämpylä terveellinen vai ei, koska en ole nähnyt valmistusaineluetteloa. Ties vaikka olisi ihan jees.)

Koitan keksiä mitä asiaa minulla olisi sille puolen kaupunkia, missä nämä seitanpatongit majailevat.

Kokokasvisruokavaliohan ei perustu onneksi kieltämisiin ja itsekuriin, vaan alkusysäyksen jälkeen tapahtuvaan jatkuvaan mielikuvaan saatavuudesta ja elinympäristön hallintaan. Siihen että nämä sämpylät jäävät sinne ravintolaan ja kotona on sitten muuta, ja se muu on melkein kaikki tosi hyvää. Säästöbudjetin noudattaminenkin auttaa, kun ulkona syömisten hinnalla saa melkein viikon ruoat kaupasta. Säästäminen ei liity ruokavalioon itsessään, se vain sivutuotteena tuntuu onnistuvan samalla.

Kolme päivää keskimäärin menee aina herkun jälkeen, kun sitä miettii. Voi kehittää jotain tilalle. Jos ei altistu kokoajan kuville ja muistoille siitä ruuasta, se menee ohi. Jos niitä on kotona, se ei mene koskaan ohi. Jos kaapissa on suklaalevy, en unohda sitä kovin helposti. Kaloritihein asia mikä kaapista löytyy, käväisee mielessä usein. Sen laittaa merkille, koska ihminen on evoluutiossa kehittynyt etsiytymään kaloritiheimmän ruuan pariin eli sen, jolla selviää yli kylmän talven parhaiten. Tämän käsityksen olen saanut mm. seuraamalla Youtubesta Dr. Doug Lislen luentoja, jotka käsittelevät evoluutiopsykologiaa.


Jäätelö on pääasiassa ilmaa ja nestettä, sokeria ja ikävä kyllä paljon rasvaa. Ei siis rahan arvoista, mitä ravintoon tulee. Hupina kyllä menee.

Tässä WFPB-n eli KoKaRu-n noudattamisessa on se huono puoli, että joutuu välttämään ulkona syöntiä ja valmisruokia tavallaan turhaan.
Monet ruuat mitä ulkona voisi syödä, olisi varmastikin mahdollista tehdä terveellisemmin eli ilman lisättyä rasvaa, ilman glukoosisiirappia, sokeria valtavasti tai valkoisia vehnäjauhoja. En usko että huomaisin, vaikka tuo keksi jäätelössä olisi tehty täysjyväjauhoista. Enkä itseasiassa tiedä, vaikka se olisikin tehty. Seitansämpylänkään maku ei minusta perustunut rasvaan, vaan jokin mauste oli niin kiva. Ja suola. Eläinproteiinia ja -rasvaa on jo onneksi helppo välttää siirtymällä vegaanisiin tuotteisiin.

Se että pitää olla se pieni öljymajoneesi tai muu aina välissä, jossa on päivän rasvat tai parinkin päivän, viikon, ja vieläpä prosessoidussa kuiduttomassa maailman energiatiheimmässä muodossa, uhkaa estää kokonaan kaikki huvittelut, ainakin usein tapahtuvat. Ei se tippa öljyä pysäytä maailman pyörimistä heti siihen lautasen ääreen, mutta miksi kun se on niin turhaa? Ravintolassa on mahdollista varmaan tilata pelkät perunat, tillinlehti ja höyrytetty lanttu, joita saa kotonakin.

Huomattavaa kyllä, on olemassa jo kokokasvisravintoloitakin Suomessa. Kuten Cafe Terra Sipoossa, joka on nykyään KASVILA. Facebook-sivut. Kokokasvisruokaravintola. Instagramissa tuli vastaan. Se on itselleni liian kaukana. Kylläpä silti ilahduin, että sellainenkin on perustettu. Yritän muistaa edes tykätä jokaisesta instagram-päivityksestä, vaikka en siellä pääsekään nyt käymään. 


Tässä on se jäätelön hyvä korvike taas, mitä kotona voi laittaa hävikkibanaaneista. Hävikkibanaanit nimenomaan ovat siksi hyviä, että ylikypsät ovat makeampia kuin raaemmat banaanit. Ks. Jäiset jälkiruoat. Tähän ei tarvitse välttämättä mitään kasvimaitoa tai jogurttia. 
Muutama mustikka värjää jo näin siniseksi, joten niitäkään ei tarvita kuin pohjalle vähän. Suklaaversion saa kaakaojauheella, mustikoiden sijaan.

Huomaa taas tuosta kuvasta miten nopeaa se sulaa, eli ehtii lähinnä napata kuvan juuri ja juuri.
Siksi tämä ei ole mikään mukaan otettava kätevä jäätelö, joita saa kaupasta.


Muita viikon ruokia oli peruna-porkkana-linssikeitto, jonka maustoin kuten lihakeiton. Mauste-musta ja valkopippuria, tai sitten jauhelihamaustesekoitusta. 
Porkkanaraaste salaattina, ja peltileipä. 

Maailman mukavinta tässä kokokasvisruokavaliossa toisaalta on se, että oppii tekemään niin helppoja ruokia, jotka eivät sotke lähes yhtään. Tulin kotiin vesiremonttievakosta, eikä jääkaapissa ollut kuin puolityhjä porkkanapussi ja muutama peruna. Kaapissa pari desiä kuivattuja linssejä, ja mausteet. Näin hyvä keitto silti tuli.
Ennen vanhaan kaikki reissaaminen ja remontit olisivat aiheuttaneet valtavan einesten syöntiajanjakson, pitsan tilauksia ja joka päivä 30 euron muovikassi lähikaupasta kaikkea sekavaa, kun ei tiedä mihin menisi yöksi ja mitä kestää alkaa sotkemaan. Nyt sitä ei pidä mahdollisena, vaikka se oikeissa oloissa varmaan vieläkin luonnistuisi. Nyt tekee mieli alkaa kehittää vähistäkin aineksista jotakin. Mitäpä sitä ei olisi valmis tekemään, ettei tarvitsisi kauppaankaan lähteä.


Vahva suositus myös riisinkeittimelle, aina jos on keittiössä ongelmana vaikkapa ahtaus, tai se ettei jouda vahtimaan levyjä. Kokokasvisruokalautanen on valmis, kun siinä on jotain tärkkelyspitoista, jotain kypsää ja jotain raakaa kasvista. Yksi päivä tai ruokailu menee myös pelkillä perunoillakin, ei ongelmaa. Kunnolliseen kalorinkaipuuseen auttaa aina se peltileipä, johon voi laittaa vaikka hiivaleipäjauhoja tai olla laittamatta.

Riisinkeittimessä toistaiseksi taas tein vain valkoisista riiseistä, koska niiden keittoaika ja määrät ovat nyt selkärangassa. Vielä jokin päivä otan sen täysjyväriisin paremmin haltuun. Olen käsittänyt että valkoinen riisi ei olisi ihan yhtä paha, kuin mitä olisi valkoinen vehnäjauho. Ja valkoinen vihannes, kuten kukkakaali on huipputerveellinen. Eli on valkoista ja valkoista, eikä se väri aina kerro kaikkea. Valkoista riisiä ei silti suositella, se mainittakoon taas. Mutta on se minusta parempi kuin jokin muu vaihtoehto sitten taas edelleen. 

Nyt kuitenkin ensin riisit keittimeen, kesäkurpitsaa, ja mustapapuja tölkki.
Mausteita, yllättäen taas rosmariinia laitoin. Ja jotain tulista, kuten cayennepippuri. Kurkuma siksi, että tulee nätin ja kirkkaan väristä.
Purkki paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. Se lopuksi, että ei tomaatti pala pohjaan.


Uunikin on kiva, paitsi helteellä.


Keittiöapulaiset 15 v ja 5 kk. Koskaan ei ole hyvä hetki millekään remontille, mutta ei varsinkaan jos on koirillakin kesä. Ei ole elämää rempan keskellä olla, mutta onneksi olen saanut järjestettyä asiat parhain päin.
Molemmat ovat siinä iässä, jolloin jokainen hetki olisi tärkeä. Kuten aina muutenkin, mutta nyt varsinkin.

Kiva kun luit, katsotaan seuraavaksi joko resepti, tai sitten laitan elokuun ruokaostokset heti perään.
Kun kävin kaupassa eilen, alkoi jo olla euron heviä riittämiin. Sadon korjuu on alkanut. Se mitä sanotaan monesti euron heviksi, oli taas toki suurimmaksi osaksi yli viisi euroa kilo. Aidot euron hevit olivat silti myös hyvin edustettuina.

Edelliset ruokaostokset: 
Heinäkuu 4, 20 + 15 €

Kommentit

  1. Itse ajattelen riisistä niin, ettei voi olla kovin epäterveellistä, jos lähes puolet maapallon väestöstä syö sitä joka päivä. Esim. Japanissa on jopa yksi pisimmistä elinajanodotteista. Toki valkosessa riisissä ei kuitua ole, mutta se tuskin on ongelmana kokokasvisruokavaliossa. Ainakin riisi on paljon vatsaystävällisempää kuin vehnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti, puoli maapalloa ei ole hakoteillä tässä. Päivittäinen kuitumääräkin kokokasvisruokavaliolla tosiaan ylittää useimmiten suositellut määrät heittämällä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Huhtikuu 4 - 150 €/kk

Huhtikuun viimeisen viikon ruokaostokset. Alkuviikosta 30 euron ostokset olisivat riittäneet, hain lanttua Prismassa. Lehtikaalin hinnasta havaintoja, pakastettu olikin Minimanissa halvempaa. Jäätelövinkki kesään, ja muutakin, eivät kaikki kokokasvista. Lähikaupoissa kävin käppäilemässä välillä. Niissä iskikin keräilyvimma, kun oli -50% lappuja. Kun olin lähdössä Sale-kaupasta ulos, näin kun siellä oikein otettiin iso rulla keltaista tarraa ja alettiin nostelemaan soijamaitoja hyllyistä. Pitihän siellä sitten käydä vielä uudelleenkin. Vegaanituotteita oli vaikka mitä, ja kuivahiivakin vain 0,99 €/paketti, ja olivat jo minun tuurilla menneet ja pelkkä hintalappu jäljellä. Jos olisin kaikki ostanut ja käynyt joka aamu katsomassa hävikit ja laputetut, olisi kauppalasku varmasti 60 €-100€ tältä viikolta, mutta laitoin pelin poikki koska hukun täällä ruokaan. Laputetut ovat yleensä järkiostoksia, mutta se alkoi näyttää jo täysin loputtomalta rallilta. Kysehän ei ole enää ollut säästöistä, v...

WFPB - Ruokaostokset 18 € - Huhtikuu 3

Pääsiäisviikon ostokset. Pientä ylimääräistä varautumista siihen, jos jokin suklaatunnelma iskee päälle, mutta muuten ihan perus ostoksia. Löytönä misotahna. Kävin tällä viikolla vain lähikaupoissa, Sale ja K-Market. Eilen kiirastorstaina vasta jouduin hakemaan nämä, ruokahan on muuten riittänyt ihan hyvin. Lähikaupan hinnat ovat välillä kalliita verrattuna markettiin, mutta asiaa taas tasoitti hyvä kaalitarjous. Olivat porkkanatkin sentään alle 2 e/kg. Banaanit halpuneet hieman, samalla omenat kallistuneet. Kauramaito löytyi K-Marketista yllättäen, Salessa se on ollut melkein 2 euroa litralta, nyt oli poissa valikoimista. Myyjä tosin kertoi, että kannattaa tehdä S-kaupan sivulla toive, jos jotain puuttuu. Toivoin Oatly vaniljakastiketta, kätevä jos sitä saa yllättäviin omenapiirakka - tai mustikkapiirakka hetkiin helposti haettua. Oli sitä K-Marketissa, en ostanut nyt. = 11,95 € Oatly kauramaito 1,79 €/l Kaurahiutale 0,79 €/kg Peruna  1,05 €/kg, 2 kg = 2,09 € Persilja 1,49 € Kurk...

WFPB - Kylmä kaura-ateria - Omena raastettuna - Kylmä ruoka

Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt. Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee. Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden  1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty. Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965. Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon ...

WFPB - Mämmiä ja kasvimaitoa - Mikä kasvimaito sopii mämmin kanssa?

Sunnuntai-illan herkkuhetki lähti käyntiin, kun kaupassa kävin katselemassa, mitä löytyisi. Huomasin siellä mämmit. Tutkailin mämmin valmistusaineluetteloa, enkä löytänyt mitään hälyttävää, huomioiden että herkusta on kyse. Sokerin määrä ehkä korkeintaan voisi olla miinuksena, koska oli tähän siirappia lisätty. En tosin opiskellut valmistusaineluettelon sokerimäärää liian tarkasti. Olin jo päättänyt syödä mämmin joka tapauksessa. Ostin kolme eri kasvimaitoa. Näistä olen mämmin kanssa testannut aiemmin tuota keskimmäistä. Luomu maustamatonta soijajuomaa, Pirkka.  Tämä luomu soijamaito muistuttaa mielestäni eniten mämmin kanssa sitä, mitä entisellä ruokavaliolla oli kerma. Luomu kaurajuoma on ihan ok. Voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei saa olla soijaa. Nostin sokeripurkinkin varalta pöytään. Osoittautui, että vaikka tuo luomu-soijamaito ei ollut makeutettua, se ei tarvinnut mitään ainakaan nyt. Toimi aivan hyvin mämmin kanssa. Oikeanpuolimmainen Alpro toimi ehkä hivenen paremmin. Melke...

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Huhtikuu 1

Ruokaostokset, huhtikuun ensimmäinen viikko. Löytyi kotimainen riisinkorvike. Marjaostoksia ja hintavertailua. Salaattilajike Caesar-salaatti. Joitakin ruokaideoita viikon varrelta, ja mitä näistä ruuista voisi tulla. Lisätty 8.4. Banaanin hyödyntämiseen liittyviä linkkejä loppuun. = 7,58 € + 1,.. Baresa luomu tomaattimurska 500 g 2x 0,93 € = 1,86 €/kg Ruukkupersilja 1,25 € Palsternakka 0,224 kg x 2,29 €/kg = 0,51 € Kurkku 0,292 kg x 3,69 €/kg = 1,08 € Banaani reilun kaupan 0,872 kg x 1,79 €/kg = 1,56 € Banaani luomu reilunkaupan 0,630 kg x 2,09 € = 1,32 € Kurkku yli 3 €/kg, mutta ostin. Lisäys: Unohtui merkitä ruukkusalaatti, varmaan jotain 1,49 tai 1,69 € tms.  = 6,72 € Mantelijuoma, ale -50 % 3,29 €-1,65 € = 1,64 €/l x 3 =  4,92 € Persilja  1,49 € Banaani 0,156 kg x 1,99 €/kg  = 0,31 € 3,20 € Hävikkiä K-Marketista chilejä,  banaania,  paprikaa,  miniluumutomaatteja,  päärynää,  veriappelsiineja. = 2,86 € Hävikkivihannesta 4 pussia Cae...

Vihreät linssit bataatin kanssa

Etsin Youtubesta ensin vinkkiä, mitä tehdä bataatista ja vihreistä linsseistä. Mutta en  löytänyt oikein mitään reseptiä, joka olisi ollut suoraan mieleeni. Tein siis oman. 2 desiä vihreitä linssejä ja 2-3 porkkanaa pilkottuna, sekä 2-3 perunaa pilkottuna kuutioiksi. Ne kiehumaan veteen ensin. Bataatti pilkotaan sillä välin kuorineen. Noin vartin kiehumisen jälkeen lisätään bataattipalaset sekaan. 1-2 bataattia.  Ei mitään sääntöä tähän, ihan sen mukaan että mahtuu kattilaan.  Vihreille linsseille kannattaa antaa kiehumisessa etumatkaa, että ne ehtivät pehmetä.  Kun alkaa olla kypsää, lisätään lehtikaalia sekä purkillinen paseerattua tomaattia.  Mausteet: Kanelia ripaus, vähän juustokuminaa, currymaustetta ainakin 1 rkl, puoli teelusikkaa mustapippuria tai maun mukaan. Sitten  1 rkl ketsuppia, 1 rkl soijakastiketta 1rkl oreganoa Curry ja mustapippuri ovat mielestäni tässä silti melko varmoja, eli en usko että ruoka menee niillä pilalle.  Tuli omaan mak...

Joulutortut - WFPB

Lyhyt ja helppo resepti: Keitetyistä, jääkaapissa olleista perunoista. Kuorin ja muusasin. Hiivaleipävehnäjauhoja. Valkoisiin saattaisi onnistua vielä paremmin. Luumumarmeladia väliin. Joulutortut: Ohjeen mukaan 200 grammaa perunaa, 1 tl ruokasoodaa ( tai 2 tl leivinjauhetta ), 4 tl etikkaa ja loput jauhoja. Suola- ja sokeriripaukset. Perunat pitää olla hyvin muusattu, oletan. Taikinaa pitää käsinkin puristella, että löytää sieltä kaikki mahdolliset paakut. Taikinan kaulitsin suunnilleen saman paksuiseksi, kuin valmistaikinalevyt. Jämäpaloista aina uusi kaulinta, kun sai pari ehjää neliötä tehtyä. Katso linkin postauksesta lisää kuvia ja tarina joulutorttujen teosta, on söpöt koiratkin  https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/06/wfpb-joulutortut-pula-ajan-ohjeella.html Noin 200C -asteisessa uunissa. Piti varoa, etteivät sakarat tummu liikaa.  Se, mitä tapahtui joskus kun nämä epäonnistuivat, oli että taikina lähti jääkaappisäilytyksessä jotenkin erkanemaan takaisin ...

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin ...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...