Siirry pääsisältöön

WFPB - 800 grammaa kasviksia päivässä

Nyt on mediassa puitu uutta ravitsemussuositusta. Puoli kiloa kasviksia ei enää riitä päivässä, vaan on syötävä 800 g.

Testasin, miltä se voisi näyttää. Suunnittelin että tämähän on helppoa. Kun on kokokasvisruokavaliolla, niin eihän sitä muuta syödäkään, ja näin ollen suositus saavutetaan leikiten.

Kokosin astiaan hevi-tuotteita jääkaapista. Laitoin ihan puntarille, taarasin ja katsoin että tuleeko 800 g.

Sitten tietysti piti syödäkin. No, ei se ihan niin helppoa ollutkaan saada syötyä säntillisesti saman päivän aikana kaikki, mitä sain 800grammaan mahtumaan.

Keksin aloittaa tämän testin vasta, kun olin jo aamupalat syönyt. 

En siis testannut mitenkään kellon mukaan syödä näitä aamusta alkaen. Tein kuitenkin ruuaksi niin, että noin 24 h sisällä tuli syötyä tämä koko kasa, sitten lopulta. Se suositus oli 500-800g päivässä? Mennään nyt sen isomman numeron mukaan.



Otin ensin ison lantun, ja luulin että tässä on suurin osa siitä kahdeksastasadasta grammasta. Ei ollutkaan, kuin vasta puolet eli n. 400 g. Lanttu näytti aika järkälemäiseltä, ja mietin jo siinä kohtaa, mitenkähän tästä urakasta selviää.

Lisäsin parit porkkanat, palasen kiinankaalia, kaksi pientä omenaa ja desin puolukoita.

Tuli vähän enemmän kuin 800g puntarille. Se ei haittaa, koska lantut ja porkkanat kuorin, joten siinä häviää ylimääräistä. Omenoista jää keskiosa syömättä, ja porkkanoista päät. Ihan tarpeeksi lähellä.

800 g kasviksia ruokana:

Suurimman osan lantusta ja porkkanasta laitoin kiehumaan. Maustoin currymausteseoksella ja kuivatulla persiljalla, oreganoa ym. Maustekastikkeita ja pippuria lisäksi.
Punaisia linssejä, kourallinen ohranjyviä ja perunaa.  Vettä niin että peittyy.


Lopputuloksena oli ruoka, josta riitti muutamalle aterialle, eli päivän ruoka josta osan voi laittaa ruokatermariin valmiiksi lounasta varten, ja syödä loput miten on aikaa. Leipää lisäksi.


Uunissa perunoita, lanttua ja porkkanaa. Ihan kiva iltapala.


Tässä annoksessa oli vähemmän vihannesta, ja enemmän perunaa. Sinappi, ketsuppi, kurkkusalaatti.
Turha laittaa aina raakaa vihannesta pilaamaan hyvää, lämmintä ateriaa. Pilaaminen on toki makuasia, toisethan ihan tykkäävät sekoittaa salaatit ja lämpimän ruuan lautasella, mitä itse taas en niinkään halua tehdä. Tähän voisi käydä höyrytetty parsakaali, voisin tykätä. Peruna-ohjeita.

Hyvä vinkki onkin että odotellessa, kun varsinainen ruoka valmistuu, voi popsia muutaman vihanneksen tai juureksen raakana. Silloin kun on vielä nälkä ja on ihan sama mitä syö, voi tulla ihan  huomaamatta syötyä päivän salaatit.

Näin sain menemään puolukat. Lidlin minipilkkojassa tai miksi tuota nyt sanotaan, vesitilkan kanssa puolukat rikki.

Tämä raikas ruokajuoma sopi uuniperuna-annoksen kanssa erityisen hyvin.

Joskus tämä on itselleni ainoa tapa saada marjoja kulumaan edes se desilitra päivässä. Enempää ei varmaan tarvitakaan, kun on muutakin kasvista. Marjoja menee myös puuron seassa jonkin verran.


Yksi omena kului puuron kera.


Napostelukippo tai salaattiannos,.
Nämäkin olisi voinut pilkkoa minipilkkojassa, ja lusikoida parilla hotkaisulla.

Mutta kirjaa lukiessa on kiva, kun on mitä rouskuttaa. En muista mihin aikaan päivästä tämä kippo tuli syötyä. Jotain tästä annoksesta jäi syömättä ensin, mutta iltapalalla sitten loput.

Yllättävän helposti sain upotettua siis 800 g vihannesta, kun suurin osa lantusta ja porkkanasta meni siihen keittoon/muhennokseen. 

Sain ainakin tehtyä kaikista vihanneksista jotakin. Söin kuitenkin paljon leipääkin päivän aikana, ja sen takia osa muhennoksesta jäi vasta seuraavalle päivälle syötäväksi.

Toisena päivänä testasin uudelleen. Ensin tuli yli kilo taas vihannesta, mutta ei se haittaa.

Astiassa on :
  • nauris
  • punajuuri
  • 2 omenaa
  • 3 porkkanaa
  • 1 dl puolukoita

Punajuuren kuorin, paloittelin ja keitin. Se meni siinä. 
Laitoin spagettia ja maustoin. Tästä on ruokaohje, punajuuripasta. Porkkanaa raasteena, siinä rusinoita.
Rusinat ovat siitä hyviä, tai mitkä tahansa sekaan laitettavat sattumat salaatissa, että ne auttavat muistamaan pureskella paremmin.


Naurista suunnittelin syöväni raakana, mutta se olikin sisältä tuollainen omituinen. Laitoin siis keittoon koko nauriin.


Keitin suurimman osan porkkanoista mukaan keittoon. Tästä on resepti myös, eli nauriskeitto. Tofulla tai ilman, nyt ei ollut tofua joten laitoin kikherneitä.


Perunoitakin tuli keittoon n. 800 g. Kikherneitä voi laittaa puoli tölkkiä, tai ihan miten vain. Varon vähän ettei tule liikaa, koska vaikka tölkki näyttää pieneltä, on äkkiä aivan kyllästetty kikherneillä koko keitto. Tai muhennos, kumpi siitä sattuu tulemaan.


Minusta keitoissa on tärkeää, että perunaa on aina enemmän kuin vihannesta. Ja lisäksi vaikka niitä kikherneitä tai muita papuja. Näin saa energiapitoisuutta lisättyä. Tähän tuli myös ravintohiivaa ja maustekurkkua. Tosi hyvä keitto, ei uskoisi että nauriista saa aikaan näin hyvää.


Puolukkaa saa siroteltua päivän mittaan, ja jos ei muuten mene niin taas se mehu.


Tässä esimerkkikuva arkistoista, maapähkinävoita, puolukkaa ja omenaa. Tosi kiva puuro.


800grammaa voi olla samaa kasvistakin. Tässä esimerkiksi omenaa sen verran.

Monipuolisuus on kuulemma hyvä juttu, mutta jos söisi samaa kasvista, vaikkapa omenaa koko päivän: voisi osan laittaa omenapiirakkaan, yhden osan uuniomenoiksi, ja pari raakana. Ei mikään valtaisa vitamiinipaketti varmastikaan, tai voi olla yksi tai kaksi vitamiinia vähemmän ja toista enemmän. Itse en koe että jokainen päivä tarvitsee olla niin yltäkylläinen. Jokainen tyylillään, miten itse haluaa ja mitä tarvitsee.


Tässä millainen herkkukippopäivä oli se. Taas lukuintoa siivittämään, kahvin kanssa. Pakkasesta löytyi litsahtanutta pullaa, ja vanhoja kunnon kaurapuurorieskoja. Ruisjauhoihin, oikein hyviä.

Kävin ihan lähikaupasta hakemassa tummaa suklaata, kun on sunnuntai ja ei jotenkin mikään tuntunut riittävän iloa tuottamaan. Ja ettei tämä mene ihan kokonaan pelkän terveysintoilun puolelle. Taatelikin siellä pilkistää.


Tässä kuvassa kilo vihanneksia. Kokeilin joskus vuosia sitten jo, että mitä on syödä kilo päivässä. Postaus oli kaksiosainen, ja täältä löytyy ykkösosa. Tuntui silloin helpommalta, mutta nämähän näyttävätkin olevan tällaisia kohtuullisen pehmeitä kasviksia, kuten sieniä ja tomaattia. Ja tein näistä silloin wokkia, johon kutistui nopeaa tuo kaalikin.

Outoa, ei näytä kuvassa yhtään kilolta, vaan näyttää enemmän puolelta kilolta. Mutta silmä hämää, koska käytin puntaria ja tarkistin.

Kun tänään rupesin mittailemaan ja kokeilemaan, mietin onkohan tässä mitään järkeä. Toisaalta, mitäpä muutakaan sitä tekee, ja ei nyt ollut oikein resepti-ideapäivä, ruokaostoksetkin ovat vaiheessa. Olen iloinen jos näistä saa joku itselleen ideoita, ja tulipahan nyt tarkasteltua tätä uutta ravitsemussuositusasiaa. Voi jatkaa lisää ideoita toistekin. Tarkoituksenahan on ainakin omalta osaltani koittaa hälventää tai tarjota purkuvaihtoehtoja sille mielestäni aika monimutkaiselle kuvalle, mikä vihannesten syönnistä joskus annetaan mediassa ja millainen kuva aiheesta oli itselläkin joskus, ennen kokokasvisruokavaliolle siirtymistä. Nyt kun kokeili, huomasin että on tämä toisaalta monimutkaistakin, riippuu miten se päivä menee. Aina on vaikea noudattaa täysin mitään suositusta pilkulleen.



Suurin vaara minusta on se, että jos yrittää syödä väkisin paljon vihannesta, ja jää sitten vaikka ns. oikea ruoka syömättä tai vähemmälle, niin tuloksena on ruoansulatusvaivat ja nälkä. Tai sitten käy niin, ettei vaikkapa lounastauolla ehdi syödä tarpeeksi, kun raakasalaatin puputtamisessa menee ensin vartti, ja sitten pitäisi jo töitä jatkaa. Seuraava ateria ties milloin, ja laukussa ehkä pari taatelia jos on. Joskus työpaikka- tai kouluruokalassa aikoinani hotkin aina sitä lämmintä ruokaa enimmäkseen, koska minua aina pelotti että olen puolessa välissä salaattia, ja on mentävä jatkamaan, ja sitten jää nälkä loppupäiväksi. 

Öljytön kaalisalaatti, kera paprikasäilykkeen ja mustapippurin. Idea löytyy kaaliluukusta


Muistan, että ainakin kouluajat olin aina nälissäni. Olen aina ollut nälissäni joka paikassa, olipa kyseessä tarha, koulu, tai työpaikka. Ikuinen opiskelu, miten saa tähdättyä ruokailut oikein, että olisi mahdollisimman mukava ja helppo olla joka päivä, eikä nääntyä yltäkylläisyyden keskellä.

Eikä tämä toisaalta vieläkään ihan sormia napsauttamalla käynyt, että tasan tuo 800 g samana päivänä.
Tuppasi molempina testipäivinä jäämään jotain yli siitä määrästä.

Ihanaa kauraista limppua ks. ohje.


Huomasinkin, että heti jos syö paljon leipää, niin tulee vaikeammaksi tuhota kattilallinen keittoa saman päivän aikana. Ja jos en saanut sitä keittoa syötyä loppuun, niin en ollut syönyt porkkanoitakaan jotka aamupäivästä mittasin kyytiin.
Ilman leipää saa kerättyä lisää nälkää, ja usein tulee syötyä pari - kolmekin annosta keittoa. Tai muhennosta. Se kuluu silloin nopeampaa, vihanneksineen.

Leipä on kaloritiheämmästä päästä ruokia, koska se on kuivaa tärkkelystä. Se tieto löytyy yleensä kaloritiheystaulukoistakin. Vähiten kaloritiheitä ovat vihannekset, sitten tulevat juurekset, hedelmät.
Siksi leipä on kiva tasapainottaja nimenomaan nestepitoisen ja vihannespitoisen keiton kanssa.

Mitä tarkemmin yrittää sen 800 grammaa kasviksia saada syötyä, sitä vähemmän jää tilaa muulle ruualle. Siitä on etua, että jättää leivän vähemmälle, jos on taipumus korvata aterioita jatkuvasti leivällä. Joskus kun teen sitä, niin tulee olo ettei ole jatkuvasta syömisestä huolimatta vatsa täynnäkään. Eli ehkä hyvä jos on kaikkea: Keittoa, leipää, vihanneksia keitossa ja irrallaan.


Helppouden vuoksi joskus valitsee vaikka yhden päivän vihanneksen: Tai vielä helpompi: pakastevihanneksia. Niillä on helppo annostella, kypsyvät nopeaa, ja pussin kyljessä lukee grammamäärät valmiiksi. 



Tässä tulollaan helppo keitto pakastevihanneksista ja lisäksi laitetaan perunaa.

Pakastevihanneksissa ei maku aina mieltä ylennä, mutta niistäkin kun tekee mausteisia keittoja, niin hyvä tulee. Ja ovat ne joskus ihan hyviäkin, jos sopivasti sattuu. 

Siinä pitää olla tarkkana, ettei vaan jää energiavaje pitkäksi aikaa. Jos vihannekset tai juurekset voivat olla vaikkapa 15- 30 kcal/100g, niin voi kuvitella että ei niillä kauas juosta. Hedelmissäkin on vain n. 50 kcal/100g, riippuu hedelmästä. Pavut, perunat ja riisit ovat tärkeitä, puurot ym. millä saa nälän tapettua, ja muutama pala leipää täydentää aina.

Tärkkelyspitoisia raaka-aineita


Jos pitäisi valita kumpaa ajatusta noudatan, syödä tarpeeksi kaloreita eli tärkkelyspitoisia ( jotka ovat kypsänä sopivasti alle tai päälle 100 kcal kieppeillä per 100 g) tällä ruokavaliolla, vai tarpeeksi vihanneksia, niin valitsisin kalorit ensisijaisesti. Vihannekset tulevat tärkeysjärjestyksessä vasta sitten, vaikka toki keripukki on hyvä pitää loitolla syömällä jotain tuoretta.

Tässä siis vain miten olen asian kuutioinut, varsinaiset henkilökohtaiset ravitsemusneuvot jääköön lääkäreiden ja muiden ammattilaisten huoleksi. Sekä suositusten laatijoiden huoleksi kaikki perustelut tällä kertaa, kaikkeen ei jää aikaa.

Ok, eiköhän tässä tullut sunnuntai-illan kunniaksi vihannesjuttua tarpeeksi. Näemme taas!


Kommentit

  1. Jos olen käsittänyt oikein, niin linssit ja kikherneet voi laskea myös mukaan kasviksiksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, mielenkiintoista! Sehän on kiva tieto jos näin on. Toisaalta ei käynyt mielessäkään sen takia, koska esim. 800 g kikherneitä tuntuu isolta määrältä. Annoit nyt ajattelemisen aihetta. Hernekeitollakin saisi helposti päivän suositusta kasaan, se tuntuu vieläkin minusta hieman oudolta. Toisaalta hetihän herneen mieltää vihannespuoleen, kun se on pakastepussissa. Onpa mielenkiintoista, yritin googlettaa, ja en saanut selville ainakaan tosi nopeasti lisätietoja tästä.

      Poista
    2. Pikavilkaisin googlesta mitä kaloripitoisuuksia näyttää kikherneet,

      Kikherne, keitetty, suolaton, annos 100 g 160 kcal

      Keitetyt kikherneet kaloritiheytensä perusteella menevät tiheämpään, kuin perunat, riisit ja spagetit kypsänä. Jos vertaa kasviksiin kuten lanttu, sieni, marjat, hedelmä, salaatit, niin kaloritheytensä puolesta kikherneet ovat siis ns. ruokapuolta reilusti.
      Lautasmallin sillä puolella, missä ennen oli liha.Lihan kaloritiheys vaihtelee jostain 180 kcal/100g jonnekin yli pariin - kolmeen sataan, varmaan rasvapitoisuudesta riippuen.
      Jos kasvissuositukseen jonkin muun seikan, kuten kuidun, folaatin yms takia kelpaavat palkokasvitkin, niin sille varmaan jotkin perustelut on.
      Jos vain kaloritiheyttä katsoo, niin kikherneet ja lantut, omenat ym. eivät ole samassa sarjassa. Toisaalta jos tuohon kahdeksaan sataan grammaan laskisi kuitenkin osaksi vaikkapa desin linssejä tai kikherneitä, eivät varmaan olennaisesti haittaisi eivätkä muuttaisi lopputulosta. Se on vain minun mututuntuma, elimistöhän sen jokaisella toki päättää, mikä muuttaa lopputulosta. Käytännön arjessa ajattelen vain näin.

      Poista
  2. Palkokasveja ei lueta mukaan tuohon 500-800 grammaan, alla ote Ruokavirastosta.

    ”Uuden pohjoismaisen ravitsemussuosituksen ruokasuositukset tiivistetysti

    Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti, 500–800 g päivässä tai enemmän.
    Palkokasvit (herneet, pavut ja linssit) sekä perunat merkittävänä osana ruokavaliota.
    Täysjyväviljaa vähintään 90 g päivässä (kuivapainona).
    Kalaa kestäviä kalakantoja suosien noin 300–450 g viikossa, josta vähintään 200 g rasvaista kalaa.
    Terveysnäkökulmasta enintään 350 g punaista lihaa viikossa; ympäristönäkökulmasta punaista lihaa tulisi syödä huomattavasti tätä määrää vähemmän. Lihavalmisteita niin vähän kuin mahdollista. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
    Noin 3,50–5 desilitraa rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita päivässä. Juustotyypistä riippuen10–20 grammaa juustoa vastaa 100 grammaa maitoa. Maitovalmisteiden kohtuullinen käyttö suositeltavaa riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi ja terveyssyistä.
    Vähintään 25 g kasviöljyjä (esim. rypsiöljy) välttämättömien rasvahappojen riittävän saannin varmistamiseksi, vähemmän voita ja trooppisia öljyjä (mm. kookosrasva ja palmuöljy).
    Pähkinöitä 20–30 g päivässä, myös siemeniä.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän se tulikin, kiitokset! Ihme miten ei sattunut eilen silmään, tai etsin väärästä paikasta.

      Poista
    2. Löysin nyt missä tuo lukee, polku:
      https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Kauraryynien ohje lisukkeeksi :    2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä .  20min. Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran.  Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa   3,67 €/kg , 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. Tässä postauksessa samalla myös Tyrnävän kauraryyni, joka on vastaava tuote ja edullisempi. 3.11.2023 Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä.  Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi vill...