Pieni resepti-idea lauantai-iltana. Muistuttaa tosin enemmän arkipöperöä. Yritin parhaani, ja yleensä tämä on onnistunut paremminkin. Tähän saa menemään lanttua, porkkanaa ja kaalia. Inkivääri sopii tähän, yllätys kyllä.
Tänään tämä ei ollut niin hyvää kuin muistin. Voi tätä silti syödä, ja vaihtamalla jauhetun inkiväärin tuoreeseen saa lisää luksusta. Tummat sarvimakaronit voi vaihtaa putkipastaan tai muuhun. Mielellään täysjyväisiin, jotta ne eivät pehmene liikaa.
- Vettä tarpeen mukaan, niin että peittyy
- N. kilo yhteensä kasviksia:
- Lanttua, porkkanaa
- kaalia
- 1 tölkki kikherneitä (valkoiset isot pavutkin sopivat)
- n. 6 dl tummaa makaronia, tai täysjyväpastaa
- 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua tomaattia
- 1 rkl taatelia. Taatelia voi laittaa, että makeuttaa hieman lisää.
Ensin laitetaan lanttua ja porkkanaa kiehumaan mausteiden kera. Kun ne ovat vähän pehmenneet, lisätään pilkottu kaali.
Peitetään sen verran vedellä, että eivät kiehu kuiviin. Kansi voi olla kiinni tai auki.
Kun alkaa näyttää hyvältä, että keittoaikaa olisi enää se 10-12 minuuttia jäljellä, laitetaan pasta. Kikherneet. Peitetään taas makaronit vedellä, ja tarkkaillaan riittääkö vesi. Vielä lopuksi purkki tai pari tomaattimurskaa, tai paseerattua, joten vettä ei kannata laittaa liikaa.
Mausteet:
- Mustapippuri 1/2 - 1 tl
- Suolaton currymauste n. 1/2 -1 tl
- Jauhettu tai tuore inkivääri, 1/8 tl tai maun mukaan
- ripaus Hot Currya jos on
- alle 1 tl oreganoa
Muita valinnaisia:
- Persilja, tuore tai kuivattu.
- Ripaus maustepippuria
- Paprikajauhoa
- Kuminansiemeniä
Kaikki tutut ja turvalliset maustekastikkeet, kuten ketsuppia loraus, soijakastiketta mahdollisesti ellei vältä suolan takia. Sitten kaikki tuliset liemet mitä jääkaapista löytyy, mitä tykkää käyttää.
Mausteita siis maun mukaan. Käytän currya usein kaalin kanssa, sen takia että ei olisi aina se sama maustepippuri kuten tavallisemmassa
kaalilaatikossa. Vaikkei siinä mitään vikaa olisikaan.
Laitoin noin 6 dl makaroniakin. Jos jättää makaronit pois, saa kasvismuhennoksen tai kastikkeen. Sama resepti melkein kuin lanttu-curry kaali riisi tms.
Kuvia aineksista ja työvaiheista:
Tässä oli yksi maustevalikoima, tuli ihan hyvää. Inkivääri, suolaton curry, hot curry, mustapippuri, kumina, maustepippuri.
Sitten lisäilin persiljaakin kun sitäkin alkoi taas olla kaapissa.
Tässä kuvattuna ne, mitä tänään laitoin. Ja olisi voinut onnistua paremminkin. Ehkä paprika ei sovi, tai sitten laitan liikaa oreganoa.
Yleensä näillä eväillä kyllä onnistuu. Oregano, mustapippuri, paprika, hot curry, suolaton curry, kumina, inkivääri, oregano, keskellä persilja.
Lisää mausteideaa. Samaa reseptiä olen tehnyt niin monta vuotta, että löytyi vielä yksi maustetaulu jota voi tähän käyttää. Curryn tilalla vois siis olla vähän Garam masalaakin.
Uusien kohuttujen ruokasuositusten inspiroimana punnitsin taas kasvikset, että tuleeko yli 800 grammaa. Vaikka ei tätä samana päivänä söisikään. Päädyin laittamaan pyöreästi kilon kasviksia. Helppo muistaa.
Porkkanaa reilusti, että saa makeutta. Lanttua ehkä suhteessa hieman vähemmän kuin porkkanaa, mutta kaikki käy.
Kaalia sellainen 400-500 grammaa.
Pilkoin eri lautaselle, koska tässä on tärkeysjärjestys: Ensin kiehumaan porkkanat ja lantut, sitten vasta kaali. Ettei kaali lötsähdä ihan pehmeäksi, kun lanttu vaatii ehkä enemmän keittoaikaa.
Voi mennä virran mukana, mikä miellyttää.
Tässä pulputtavat vedessä porkkanat, lantut ja mausteet.
Sitten kaalit, ja vielä keitellään hetki että nekin vähän pehmenevät, ja laitetaan makaronit.
Tämä on viiden litran kattila.
Valokuva muistilappuna, siis 300 g makaronia. Se on toisaalta melkein se koko pussillinen, ja olisi ollut sama kaataa loputkin. Mutta aina ei mahdu kattilaan kaikki.
Sitten kun alkaa olla makaronit ja kaikki kypsiä, viimeistellään kippaamalla kikhernetölkillinen, ja pari purkillista tomaattimurskaa sekaan. Tämän takia nestemäärää pitää tarkkailla, koska tästä tulee helposti keittoakin vahingossa. Ellei sitten halua keittoa.
Yhdelläkin purkillisella tomaattimurskaa voi pärjätä, mutta tuli paremman punainen ja jotenkin hienompi, kun laitoin kaksi purkkia tähän määrään. Kasviksiakin kuitenkin jo kilo.
Hyvä että otin ison kattilan. Kilo kasviksia, litra tomaattimurskaa, melkein pussi makaronia ja tölkki kikherneitä. Alkaa siinä olemaan kattilan täytettä.
Löytyi vielä inspiraatiokuva siitä, että punnitsemisen sijaan olisi voinut sovittaa vihannesten määrää kattilaan.
Varminta on joskus ottaa kaikista isoin kattila, jos ei ole varma mihin ruokakokeilu on päätymässä.
Tässä riisin kanssa. Suosittelen silti perunamuusia mieluummin. Paljon täyteläisemmän lohturuuan saa, kun on keltainen vastakeitetty perunamuusi makaronimuhennoksen kanssa. Ei paremmasta väliä.
Tämä oli paras annos: Täysjyväputkipastaa, makaroniakin seassa, ja perunamuusi. Keitinvesi nesteenä muusissa, ei rasvaa, ei suolaa.
Jos ei jaksa makaronien kanssa värkätä, niin pelkkä kaali, kikherneet ja lanttu siis on jo hyvä. Paseerattu tomaatti.
Tässä kuvan pläjäyksessä ei välttämättä ole lanttuakaan.
Putkipastaa jälleen, ja kikherneiden tilalla mustapapuja. Tomaattimurska.
Kannattaa testata valkoisia isoja papuja. Joskus tein tätä samaa kaalilanttuporkkanaruokaa vain siksi, että tähän sopivat nämä mehevät pavut jostain syystä niin hyvin. Tuore raastettu inkivääri on kiva lisä, nyt unohdin että sitä olisi ollut pakkasessa. Luulen niitä aina banaaneiksi.
Näitä isoja papuja saa joskus tölkissä suolattomana Lidlistä, mutta voi löytyä muualtakin.
Näitä löytyy Prismasta yleensä, tai S-ketjun kaupoista. Ihan hyviä, näissä on suolaa. K-kaupallakin on varmaan oma tötsänsä samoja.
Ok, tätä resepti -ideaa pystyy jatkamaan mielin määrin, koska aina on tarkentamisen varaa siinä, miten tämä onnistuu.
Tällä viikolla ei ole ruoka onnistunut, mutta jälleen syömäkelpoista rimaa hipoen. Siitä voi olla jo iloinen, ettei pitkä rimpsu viikonpäiviä pääty siihen, että nälissään pitäisi nukkumaan mennä. Hyvää yötä, toivottavasti sielläkin herkutellaan.
Kommentit
Lähetä kommentti