Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu, porkkana, kaali - Hyvä currymaustettu ruoka

Pieni resepti-idea lauantai-iltana. Muistuttaa tosin enemmän arkipöperöä. Yritin parhaani, ja yleensä tämä on onnistunut paremminkin. Tähän saa menemään lanttua, porkkanaa ja kaalia. Inkivääri sopii tähän, yllätys kyllä.

Tänään tämä ei ollut niin hyvää kuin muistin. Voi tätä silti syödä, ja vaihtamalla jauhetun inkiväärin tuoreeseen saa lisää luksusta. Tummat sarvimakaronit voi vaihtaa putkipastaan tai muuhun. Mielellään täysjyväisiin, jotta ne eivät pehmene liikaa. 



  • Vettä tarpeen mukaan, niin että peittyy
  • N. kilo yhteensä kasviksia:
  • Lanttua, porkkanaa
  • kaalia
  • 1 tölkki kikherneitä (valkoiset isot pavutkin sopivat)
  • n. 6 dl tummaa makaronia, tai täysjyväpastaa
  • 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua tomaattia
  • 1 rkl taatelia. Taatelia voi laittaa, että makeuttaa hieman lisää.

Ensin laitetaan lanttua ja porkkanaa kiehumaan mausteiden kera. Kun ne ovat vähän pehmenneet, lisätään pilkottu kaali.
Peitetään sen verran vedellä, että eivät kiehu kuiviin. Kansi voi olla kiinni tai auki. 
Kun alkaa näyttää hyvältä, että keittoaikaa olisi enää se 10-12 minuuttia jäljellä, laitetaan pasta. Kikherneet. Peitetään taas makaronit vedellä, ja tarkkaillaan riittääkö vesi. Vielä lopuksi purkki tai pari tomaattimurskaa, tai paseerattua, joten vettä ei kannata laittaa liikaa.

Mausteet:

  • Mustapippuri 1/2 - 1 tl
  • Suolaton currymauste n. 1/2 -1 tl
  • Jauhettu tai tuore inkivääri, 1/8 tl tai maun mukaan
  • ripaus Hot Currya jos on
  • alle 1 tl oreganoa
Muita valinnaisia:
  • Persilja, tuore tai kuivattu.
  • Ripaus maustepippuria
  • Paprikajauhoa
  • Kuminansiemeniä
Kaikki tutut ja turvalliset maustekastikkeet, kuten ketsuppia loraus, soijakastiketta mahdollisesti ellei vältä suolan takia. Sitten kaikki tuliset liemet mitä jääkaapista löytyy, mitä tykkää käyttää.

Mausteita siis maun mukaan. Käytän currya usein kaalin kanssa, sen takia että ei olisi aina se sama maustepippuri kuten tavallisemmassa kaalilaatikossa. Vaikkei siinä mitään vikaa olisikaan.

Laitoin noin 6 dl makaroniakin. Jos jättää makaronit pois, saa kasvismuhennoksen tai kastikkeen. Sama resepti melkein kuin lanttu-curry kaali riisi tms.


Kuvia aineksista ja työvaiheista:







Tässä oli yksi maustevalikoima, tuli ihan hyvää. Inkivääri, suolaton curry, hot curry, mustapippuri, kumina, maustepippuri. 
Sitten lisäilin persiljaakin kun sitäkin alkoi taas olla kaapissa. 

Tässä kuvattuna ne, mitä tänään laitoin. Ja olisi voinut onnistua paremminkin. Ehkä paprika ei sovi, tai sitten laitan liikaa oreganoa. 
Yleensä näillä eväillä kyllä onnistuu. Oregano, mustapippuri, paprika, hot curry, suolaton curry, kumina, inkivääri, oregano, keskellä persilja.





Lisää mausteideaa. Samaa reseptiä olen tehnyt niin monta vuotta, että löytyi vielä yksi maustetaulu jota voi tähän käyttää. Curryn tilalla vois siis olla vähän Garam masalaakin.




Uusien kohuttujen ruokasuositusten inspiroimana punnitsin taas kasvikset, että tuleeko yli 800 grammaa. Vaikka ei tätä samana päivänä söisikään. Päädyin laittamaan pyöreästi kilon kasviksia. Helppo muistaa.

Porkkanaa reilusti, että saa makeutta. Lanttua ehkä suhteessa hieman vähemmän kuin porkkanaa, mutta kaikki käy.
Kaalia sellainen 400-500 grammaa.

Pilkoin eri lautaselle, koska tässä on tärkeysjärjestys: Ensin kiehumaan porkkanat ja lantut, sitten vasta kaali. Ettei kaali lötsähdä ihan pehmeäksi, kun lanttu vaatii ehkä enemmän keittoaikaa.
Voi mennä virran mukana, mikä miellyttää. 


Tässä pulputtavat vedessä porkkanat, lantut ja mausteet. 


Sitten kaalit, ja vielä keitellään hetki että nekin vähän pehmenevät, ja laitetaan makaronit. 

Tämä on viiden litran kattila. 


Valokuva muistilappuna, siis 300 g makaronia. Se on toisaalta melkein se koko pussillinen, ja olisi ollut sama kaataa loputkin. Mutta aina ei mahdu kattilaan kaikki.


Sitten kun alkaa olla makaronit ja kaikki kypsiä, viimeistellään kippaamalla kikhernetölkillinen, ja pari purkillista tomaattimurskaa sekaan. Tämän takia nestemäärää pitää tarkkailla, koska tästä tulee helposti keittoakin vahingossa. Ellei sitten halua keittoa.

Yhdelläkin purkillisella tomaattimurskaa voi pärjätä, mutta tuli paremman punainen ja jotenkin hienompi, kun laitoin kaksi purkkia tähän määrään. Kasviksiakin kuitenkin jo kilo.
Hyvä että otin ison kattilan. Kilo kasviksia, litra tomaattimurskaa, melkein pussi makaronia ja tölkki kikherneitä. Alkaa siinä olemaan kattilan täytettä. 


Löytyi vielä inspiraatiokuva siitä, että punnitsemisen sijaan olisi voinut sovittaa vihannesten määrää kattilaan.
Varminta on joskus ottaa kaikista isoin kattila, jos ei ole varma mihin ruokakokeilu on päätymässä.


Tässä riisin kanssa. Suosittelen silti perunamuusia mieluummin. Paljon täyteläisemmän lohturuuan saa, kun on keltainen vastakeitetty perunamuusi makaronimuhennoksen kanssa. Ei paremmasta väliä.


Tämä oli paras annos: Täysjyväputkipastaa, makaroniakin seassa, ja perunamuusi. Keitinvesi nesteenä muusissa, ei rasvaa, ei suolaa.




Jos ei jaksa makaronien kanssa värkätä, niin pelkkä kaali, kikherneet ja lanttu siis on jo hyvä. Paseerattu tomaatti.
Tässä kuvan pläjäyksessä ei välttämättä ole lanttuakaan. 





Putkipastaa jälleen, ja kikherneiden tilalla mustapapuja. Tomaattimurska.


Kannattaa testata valkoisia isoja papuja. Joskus tein tätä samaa kaalilanttuporkkanaruokaa vain siksi, että tähän sopivat nämä mehevät pavut jostain syystä niin hyvin. Tuore raastettu inkivääri on kiva lisä, nyt unohdin että sitä olisi ollut pakkasessa. Luulen niitä aina banaaneiksi.

Näitä isoja papuja saa joskus tölkissä suolattomana Lidlistä, mutta voi löytyä muualtakin. 

Näitä löytyy Prismasta yleensä, tai S-ketjun kaupoista. Ihan hyviä, näissä on suolaa. K-kaupallakin on varmaan oma tötsänsä samoja.

Ok, tätä resepti -ideaa pystyy jatkamaan mielin määrin, koska aina on tarkentamisen varaa siinä, miten tämä onnistuu.

Tällä viikolla ei ole ruoka onnistunut, mutta jälleen syömäkelpoista rimaa hipoen. Siitä voi olla jo iloinen, ettei pitkä rimpsu viikonpäiviä pääty siihen, että nälissään pitäisi nukkumaan mennä. Hyvää yötä, toivottavasti sielläkin herkutellaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...