Siirry pääsisältöön

WFPB - Voipapukeksit - Jaffakeksit

Voipapukekseistä on makeiksi kahvikekseiksi sellaisenaan. Voit tehdä näistä myös appelsiini-suklaatäytekeksejä, jaffakeksityyliin.

Keksitaikinaan laitetaan papuja, kaurahiutaleita ja grahamtäysjyvävehnäjauhoja. 



Keksit jäävät pehmoisiksi rakenteeltaan. Siksi tulikin mieleen täytekeksit, ja kokeilin tehdä jaffakeksejä. 



Olivat tosi hyviä ilman kuorrutteitakin. 

Voipapukeksit:


Nestemäiset aineet:
  •  n. 2 dl valkoisia papuja, valutettuja, kypsiä, tölkistä
  • 1 pieni ylikypsä banaani, n. 80-90g.
  • 1 dl leivontataatelia
  • ^1 dl kiehuvaa vettä johon liotetaan taateli
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa
Kuivat aineet:
  • 2,5 dl kaurahiutaleita ja grahamjauhoja, puolet ja puolet
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • suklaahippuja, n. 25 g tai maun mukaan

Paistetaan 180 C uunissa noin 15 minuuttia. 

Kannattaa antaa jäähtyä pellillä, ja irrottaa sitten varovasti lastalla, etteivät hajoa.

Pysyvät hyvin koossa jäähdyttyään, mutta jäävät siis pehmeiksi.

Jaffakeksiksi jalostamista varten: Valmiiden keksien päälle appelsiinimarmeladia ja sulatettua tummaa suklaata.

Appelsiinimarmeladin voi suodattaa tai käyttää blenderissä, jos ei halua appelsiininpaloja.

Kuvia ja vinkkejä:


Valuta pavut siivilässä. Säästä neste, koska sitä voi käyttää jos tarvitsee lisänestettä.

Nämä ovat suolaliemessä. Voit käyttää myös itse keitettyjä, ja laittaa taikinaan ripauksen suolaa. Nämä voivat olla liiankin suolaisia, jos ei ole tottunut käyttämään ollenkaan suolaa.


Omaan makuun nämä menettelivät kekseissä hyvin. Mittasin 2 dl näitä papuja keksitaikinaan, saa olla kukkurainen tai tasainen. Loput pavut voi syödä muun ruuan seassa tai pakastaa.

Olisin käyttänyt mielelläni koko tölkillisen. Vähentämällä määrää varmistin, että keksejä tulee kuitenkin vain yksi pellillinen.


Molemmat, sekä banaanin että pavut saa muusattua haarukallakin helposti. En usko että näissä tarvitsee olla kovin tarkkakaan: Vaikka nyt pari papua jäisikin vahingossa ehjäksi, ei haittaa. Mutta jos blenderi sattuu olemaan, niin mikä jottei.



Kuivat aineet sekaisin omassa astiassaan. Graham ja täysjyvä? Ovatko ne sama asia? Tässä Myllärin- merkkiset. Eivät maistu jauholle ja nykyajan täysjyvävehnäjauhot voivat olla melko huomaamattomia leivonnassa.


2 tl leivinjauhetta ja 1 tl vaniljasokeria. 

2,5 dl yhteensä jauhot ja kaurahiutaleet.

Vaniljasokeria lähinnä vaniljamausteen takia, mutta siitä tulee hieman makeuttakin tietysti lisää.


Jos aiot tehdä nämä jaffakekseiksi, voi riittää puoli desiä taatelia, eli noin 30 grammaa.

Jos haluat kekseistä hyviä sellaisenaan, niin ettei tarvitse tehdä täytekeksejä, kannattaa mielestäni laittaa 1 dl taatelia, n. 60 g. Voit tehdä niistäkin toki vielä täytekeksejä, jos tuletkin siihen tulokseen.

Taateli pilkotaan veitsellä pieniksi paloiksi, ja sulatetaan yhteen desilitraan kiehuvaa vettä. Kuvassa ne ovat vielä karkeina paloina.

Jätetään likoamaan joksikin aikaa. Melko nopeaa suli. Voit myös käyttää blenderissä taateliveden kun se on sulanut, jos sattuu blenderi olemaan käsillä.



Kuivat ja märät aineet sekaisin. Taikina saa olla löysähköä. Voit lisätä papujen nestettä tilkan, jos menee liian kuivaksi.


Laitoin tummia suklaahippuja sekaan, noin 25 grammaa arviolta. Maun mukaan.
Omassa keittiössäni miellän nämä vähän turhakkeiksi yleensä, mutta näissä kekseissä toimi. 

Silloin kun en tehnyt jaffakekseiksi, niin oli tosi kiva että löytyi kekseistä nämä. Eivätkä jaffa-keksissäkään haitanneet.


Yleensä jos ei satu olemaan suklaahippuja, olen hakannut suklaata vaikka vasaralla muruksi. Toimii sen verran, että pääsee etenemään.



Lusikoin taikinan pieniksi keoiksi pellille. Sitten kun pelti alkoi olla kansoitettu jo ja taikinaa uhkasi jäädä yli, jaoin liiat pienimpien jatkoksi. 



Veteen kastetulla lusikalla voi vähän tasoitella kekoja, ja muotoilla niitä.

Kyllä ne leviävät myös paistuessa jonkin verran.


Vartin verran 180 C - uunissa. Paistoaika kannattaa tietysti katsoa oman uunin kanssa tarkemmin.

Jos laittaa vähemmän taatelia, tulee vaaleammat keksit. Näin ruskeita tuli nyt kun oli se 1 dl.



Pohjasta näytti tältä. Nam!
Kannattaa tosiaan näiden keksien antaa jäähtyä ensin pellillä. Ne ovat nimittäin tosi pehmoisia ensin. Lastalla irroitus.



Rakenne ja maku tosi hyvä myös ilman mitään, joten kannattaa maistella. Hyviä eväskeksejä varmaan, koska pavut, kaura ja täysjyväjauhot ovat ihan täyttä ruokaa. Samoin taateli. Ja banaani.





Näistä tarvikkeista tuli kekseille täytteet. Maribel appelsiinimarmeladia ja Xtra tummaa suklaata.




Sulatin suklaan vesihauteessa. Eli paistinpannulle vettä kiehumaan, ja metalliastiassa suklaa kuumenemaan. Patalapulla sitten voi pitää paikoillaan tuota astiaa, ja sekoittaa suklaata.

Tämä yksi rivi Xtra suklaata oli vähän niukka määrä, mutta kannattaa testata mikä määrä riittää.

Minusta tällä makuyhdistelmällä tuli niin makeat leivonnaiset, että voi riittää yllättävänkin ohut suklaaraita, ja tosi pieni marmeladinokare.

Siksi en ehkä sulattaisi koko levyä kerralla, vaan kokeilisin ensin parilla keksillä.




Kokeilin myös laimentaa sulaa suklaata kauramaitotilkkasella, jotta kuorrute leviäisi paremmin. 

Ei kovin hyvä idea, koska samalla keksit hieman kastuivat.

Kovettui laimennettukin kuorrute jääkaapissa jonkin verran, mutta parempi ehkä ohutkin raita sitä pelkkää suklaata, kuin laimennettua.


Mikrossakin, sulatusteholla oli kätevä sulattaa pari palaa kerrallaan. Haarukalla sitten voi valuttaa keksien päälle. 


Suklaa kovettui jo pöydällä takaisin olomuotoonsa. Jääkaappisäilytys sen jälkeen. Tosi hyvä jaffakeksin maku.



Kiitos kun luit! Ehkä nämä keksit voivat koristaa Vapun päivän pöytää tai piknik - koria.

Vinkiksi vielä loppuun, että jos jaffakeksit haluaa oikein saman tyylisiksi mitä kaupan valmiskeksit, niin löysin googlettamalla hyvältä vaikuttavan ohjeen vegaaninen.blogspot.fi -blogista: 

Niihinkään ei tullut rasvaa, ja leivososassa käytettiin aqua fabaa.

Idean voipapukekseihin ylipäätään sain selaillessa Lindsay S. Nixonin kirjaa, Helpot ja nopeat kasvisherkut. Hänen sivustoltaan löytyy myös mielenkiintoiselta vaikuttava voipapukeksiresepti sokerilla, ilman muuta lisättyä rasvaa kuin suklaahiput:  Butter bean cookies

Hyvää viikkoa, ja nähdään taas.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...