Voipapukekseistä on makeiksi kahvikekseiksi sellaisenaan. Voit tehdä näistä myös appelsiini-suklaatäytekeksejä, jaffakeksityyliin.
Keksitaikinaan laitetaan papuja, kaurahiutaleita ja grahamtäysjyvävehnäjauhoja.
Keksit jäävät pehmoisiksi rakenteeltaan. Siksi tulikin mieleen täytekeksit, ja kokeilin tehdä jaffakeksejä.
Voipapukeksit:
Nestemäiset aineet:
- n. 2 dl valkoisia papuja, valutettuja, kypsiä, tölkistä
- 1 pieni ylikypsä banaani, n. 80-90g.
- 1 dl leivontataatelia
- ^1 dl kiehuvaa vettä johon liotetaan taateli
- 1 rkl omenasiiderietikkaa
- 2,5 dl kaurahiutaleita ja grahamjauhoja, puolet ja puolet
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- suklaahippuja, n. 25 g tai maun mukaan
Paistetaan 180 C uunissa noin 15 minuuttia.
Kannattaa antaa jäähtyä pellillä, ja irrottaa sitten varovasti lastalla, etteivät hajoa.
Pysyvät hyvin koossa jäähdyttyään, mutta jäävät siis pehmeiksi.
Jaffakeksiksi jalostamista varten: Valmiiden keksien päälle appelsiinimarmeladia ja sulatettua tummaa suklaata.
Appelsiinimarmeladin voi suodattaa tai käyttää blenderissä, jos ei halua appelsiininpaloja.
Kuvia ja vinkkejä:
Valuta pavut siivilässä. Säästä neste, koska sitä voi käyttää jos tarvitsee lisänestettä.
Nämä ovat suolaliemessä. Voit käyttää myös itse keitettyjä, ja laittaa taikinaan ripauksen suolaa. Nämä voivat olla liiankin suolaisia, jos ei ole tottunut käyttämään ollenkaan suolaa.
Omaan makuun nämä menettelivät kekseissä hyvin. Mittasin 2 dl näitä papuja keksitaikinaan, saa olla kukkurainen tai tasainen. Loput pavut voi syödä muun ruuan seassa tai pakastaa.
Olisin käyttänyt mielelläni koko tölkillisen. Vähentämällä määrää varmistin, että keksejä tulee kuitenkin vain yksi pellillinen.
Molemmat, sekä banaanin että pavut saa muusattua haarukallakin helposti. En usko että näissä tarvitsee olla kovin tarkkakaan: Vaikka nyt pari papua jäisikin vahingossa ehjäksi, ei haittaa. Mutta jos blenderi sattuu olemaan, niin mikä jottei.
Kuivat aineet sekaisin omassa astiassaan. Graham ja täysjyvä? Ovatko ne sama asia? Tässä Myllärin- merkkiset. Eivät maistu jauholle ja nykyajan täysjyvävehnäjauhot voivat olla melko huomaamattomia leivonnassa.
2 tl leivinjauhetta ja 1 tl vaniljasokeria.
2,5 dl yhteensä jauhot ja kaurahiutaleet.
Vaniljasokeria lähinnä vaniljamausteen takia, mutta siitä tulee hieman makeuttakin tietysti lisää.
Jos aiot tehdä nämä jaffakekseiksi, voi riittää puoli desiä taatelia, eli noin 30 grammaa.
Jos haluat kekseistä hyviä sellaisenaan, niin ettei tarvitse tehdä täytekeksejä, kannattaa mielestäni laittaa 1 dl taatelia, n. 60 g. Voit tehdä niistäkin toki vielä täytekeksejä, jos tuletkin siihen tulokseen.
Jos haluat kekseistä hyviä sellaisenaan, niin ettei tarvitse tehdä täytekeksejä, kannattaa mielestäni laittaa 1 dl taatelia, n. 60 g. Voit tehdä niistäkin toki vielä täytekeksejä, jos tuletkin siihen tulokseen.
Taateli pilkotaan veitsellä pieniksi paloiksi, ja sulatetaan yhteen desilitraan kiehuvaa vettä. Kuvassa ne ovat vielä karkeina paloina.
Jätetään likoamaan joksikin aikaa. Melko nopeaa suli. Voit myös käyttää blenderissä taateliveden kun se on sulanut, jos sattuu blenderi olemaan käsillä.
Kuivat ja märät aineet sekaisin. Taikina saa olla löysähköä. Voit lisätä papujen nestettä tilkan, jos menee liian kuivaksi.
Laitoin tummia suklaahippuja sekaan, noin 25 grammaa arviolta. Maun mukaan.
Omassa keittiössäni miellän nämä vähän turhakkeiksi yleensä, mutta näissä kekseissä toimi.
Silloin kun en tehnyt jaffakekseiksi, niin oli tosi kiva että löytyi kekseistä nämä. Eivätkä jaffa-keksissäkään haitanneet.
Yleensä jos ei satu olemaan suklaahippuja, olen hakannut suklaata vaikka vasaralla muruksi. Toimii sen verran, että pääsee etenemään.
Lusikoin taikinan pieniksi keoiksi pellille. Sitten kun pelti alkoi olla kansoitettu jo ja taikinaa uhkasi jäädä yli, jaoin liiat pienimpien jatkoksi.
Veteen kastetulla lusikalla voi vähän tasoitella kekoja, ja muotoilla niitä.
Kyllä ne leviävät myös paistuessa jonkin verran.
Vartin verran 180 C - uunissa. Paistoaika kannattaa tietysti katsoa oman uunin kanssa tarkemmin.
Jos laittaa vähemmän taatelia, tulee vaaleammat keksit. Näin ruskeita tuli nyt kun oli se 1 dl.
Pohjasta näytti tältä. Nam!
Kannattaa tosiaan näiden keksien antaa jäähtyä ensin pellillä. Ne ovat nimittäin tosi pehmoisia ensin. Lastalla irroitus.
Rakenne ja maku tosi hyvä myös ilman mitään, joten kannattaa maistella. Hyviä eväskeksejä varmaan, koska pavut, kaura ja täysjyväjauhot ovat ihan täyttä ruokaa. Samoin taateli. Ja banaani.
Sulatin suklaan vesihauteessa. Eli paistinpannulle vettä kiehumaan, ja metalliastiassa suklaa kuumenemaan. Patalapulla sitten voi pitää paikoillaan tuota astiaa, ja sekoittaa suklaata.
Tämä yksi rivi Xtra suklaata oli vähän niukka määrä, mutta kannattaa testata mikä määrä riittää.
Minusta tällä makuyhdistelmällä tuli niin makeat leivonnaiset, että voi riittää yllättävänkin ohut suklaaraita, ja tosi pieni marmeladinokare.
Siksi en ehkä sulattaisi koko levyä kerralla, vaan kokeilisin ensin parilla keksillä.
Siksi en ehkä sulattaisi koko levyä kerralla, vaan kokeilisin ensin parilla keksillä.
Kokeilin myös laimentaa sulaa suklaata kauramaitotilkkasella, jotta kuorrute leviäisi paremmin.
Ei kovin hyvä idea, koska samalla keksit hieman kastuivat.
Kovettui laimennettukin kuorrute jääkaapissa jonkin verran, mutta parempi ehkä ohutkin raita sitä pelkkää suklaata, kuin laimennettua.
Mikrossakin, sulatusteholla oli kätevä sulattaa pari palaa kerrallaan. Haarukalla sitten voi valuttaa keksien päälle.
Kiitos kun luit! Ehkä nämä keksit voivat koristaa Vapun päivän pöytää tai piknik - koria.
Vinkiksi vielä loppuun, että jos jaffakeksit haluaa oikein saman tyylisiksi mitä kaupan valmiskeksit, niin löysin googlettamalla hyvältä vaikuttavan ohjeen vegaaninen.blogspot.fi -blogista:
Niihinkään ei tullut rasvaa, ja leivososassa käytettiin aqua fabaa.
Idean voipapukekseihin ylipäätään sain selaillessa Lindsay S. Nixonin kirjaa, Helpot ja nopeat kasvisherkut. Hänen sivustoltaan löytyy myös mielenkiintoiselta vaikuttava voipapukeksiresepti sokerilla, ilman muuta lisättyä rasvaa kuin suklaahiput: Butter bean cookies.
Hyvää viikkoa, ja nähdään taas.
Kommentit
Lähetä kommentti