Siirry pääsisältöön

WFPB - Voipapukeksit - Jaffakeksit

Voipapukekseistä on makeiksi kahvikekseiksi sellaisenaan. Voit tehdä näistä myös appelsiini-suklaatäytekeksejä, jaffakeksityyliin.

Keksitaikinaan laitetaan papuja, kaurahiutaleita ja grahamjauhoja. 



Keksit jäävät pehmoisiksi rakenteeltaan. Siksi tulikin mieleen täytekeksit, ja kokeilin tehdä jaffakeksejä. 



Olivat tosi hyviä ilman kuorrutteitakin. 

Voipapukeksit:


Nestemäiset aineet:
  •  n. 2 dl valkoisia papuja, valutettuja, kypsiä, tölkistä
  • 1 pieni ylikypsä banaani, n. 80-90g.
  • 1 dl leivontataatelia
  • ^1 dl kiehuvaa vettä johon liotetaan taateli
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa
Kuivat aineet:
  • 2,5 dl kaurahiutaleita ja grahamjauhoja, puolet ja puolet
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • suklaahippuja, n. 25 g tai maun mukaan

Paistetaan 180 C uunissa noin 15 minuuttia. 

Kannattaa antaa jäähtyä pellillä, ja irrottaa sitten varovasti lastalla, etteivät hajoa.

Pysyvät hyvin koossa jäähdyttyään, mutta jäävät siis pehmeiksi.

Jaffakeksiksi jalostamista varten: Valmiiden keksien päälle appelsiinimarmeladia ja sulatettua tummaa suklaata.

Appelsiinimarmeladin voi suodattaa tai käyttää blenderissä, jos ei halua appelsiininpaloja.

Kuvia ja vinkkejä:


Valuta pavut siivilässä. Säästä neste, koska sitä voi käyttää jos tarvitsee lisänestettä.

Nämä ovat suolaliemessä. Voit käyttää myös itse keitettyjä, ja laittaa taikinaan ripauksen suolaa. Nämä voivat olla liiankin suolaisia, jos ei ole tottunut käyttämään ollenkaan suolaa.


Omaan makuun nämä menettelivät kekseissä hyvin. Mittasin 2 dl näitä papuja keksitaikinaan, saa olla kukkurainen tai tasainen. Loput pavut voi syödä muun ruuan seassa tai pakastaa.

Olisin käyttänyt mielelläni koko tölkillisen. Vähentämällä määrää varmistin, että keksejä tulee kuitenkin vain yksi pellillinen.


Molemmat, sekä banaanin että pavut saa muusattua haarukallakin helposti. En usko että näissä tarvitsee olla kovin tarkkakaan: Vaikka nyt pari papua jäisikin vahingossa ehjäksi, ei haittaa. Mutta jos blenderi sattuu olemaan, niin mikä jottei.



Kuivat aineet sekaisin omassa astiassaan. 

2 tl leivinjauhetta ja 1 tl vaniljasokeria. 

2,5 dl yhteensä jauhot ja kaurahiutaleet.

Vaniljasokeria lähinnä vaniljamausteen takia, mutta siitä tulee hieman makeuttakin tietysti lisää.


Jos aiot tehdä nämä jaffakekseiksi, voi riittää puoli desiä taatelia, eli noin 30 grammaa.

Jos haluat kekseistä hyviä sellaisenaan, niin ettei tarvitse tehdä täytekeksejä, kannattaa mielestäni laittaa 1 dl taatelia, n. 60 g. Voit tehdä niistäkin toki vielä täytekeksejä, jos tuletkin siihen tulokseen.

Taateli pilkotaan veitsellä pieniksi paloiksi, ja sulatetaan yhteen desilitraan kiehuvaa vettä. Kuvassa ne ovat vielä karkeina paloina.

Jätetään likoamaan joksikin aikaa. Melko nopeaa suli. Voit myös käyttää blenderissä taateliveden kun se on sulanut, jos sattuu blenderi olemaan käsillä.



Kuivat ja märät aineet sekaisin. Taikina saa olla löysähköä. Voit lisätä papujen nestettä tilkan, jos menee liian kuivaksi.


Laitoin tummia suklaahippuja sekaan, noin 25 grammaa arviolta. Maun mukaan.
Omassa keittiössäni miellän nämä vähän turhakkeiksi yleensä, mutta näissä kekseissä toimi. 

Silloin kun en tehnyt jaffakekseiksi, niin oli tosi kiva että löytyi kekseistä nämä. Eivätkä jaffa-keksissäkään haitanneet.


Yleensä jos ei satu olemaan suklaahippuja, olen hakannut suklaata vaikka vasaralla muruksi. Toimii sen verran, että pääsee etenemään.



Lusikoin taikinan pieniksi keoiksi pellille. Sitten kun pelti alkoi olla kansoitettu jo ja taikinaa uhkasi jäädä yli, jaoin liiat pienimpien jatkoksi. 



Veteen kastetulla lusikalla voi vähän tasoitella kekoja, ja muotoilla niitä.

Kyllä ne leviävät myös paistuessa jonkin verran.


Vartin verran 180 C - uunissa. Paistoaika kannattaa tietysti katsoa oman uunin kanssa tarkemmin.

Jos laittaa vähemmän taatelia, tulee vaaleammat keksit. Näin ruskeita tuli nyt kun oli se 1 dl.



Pohjasta näytti tältä. Nam!
Kannattaa tosiaan näiden keksien antaa jäähtyä ensin pellillä. Ne ovat nimittäin tosi pehmoisia ensin. Lastalla irroitus.



Rakenne ja maku tosi hyvä myös ilman mitään, joten kannattaa maistella. Hyviä eväskeksejä varmaan, koska pavut, kaura ja täysjyväjauhot ovat ihan täyttä ruokaa. Samoin taateli. Ja banaani.





Näistä tarvikkeista tuli kekseille täytteet. Maribel appelsiinimarmeladia ja Xtra tummaa suklaata.




Sulatin suklaan vesihauteessa. Eli paistinpannulle vettä kiehumaan, ja metalliastiassa suklaa kuumenemaan. Patalapulla sitten voi pitää paikoillaan tuota astiaa, ja sekoittaa suklaata.

Tämä yksi rivi Xtra suklaata oli vähän niukka määrä, mutta kannattaa testata mikä määrä riittää.

Minusta tällä makuyhdistelmällä tuli niin makeat leivonnaiset, että voi riittää yllättävänkin ohut suklaaraita, ja tosi pieni marmeladinokare.

Siksi en ehkä sulattaisi koko levyä kerralla, vaan kokeilisin ensin parilla keksillä.




Kokeilin myös laimentaa sulaa suklaata kauramaitotilkkasella, jotta kuorrute leviäisi paremmin. 

Ei kovin hyvä idea, koska samalla keksit hieman kastuivat.

Kovettui laimennettukin kuorrute jääkaapissa jonkin verran, mutta parempi ehkä ohutkin raita sitä pelkkää suklaata, kuin laimennettua.


Mikrossakin, sulatusteholla oli kätevä sulattaa pari palaa kerrallaan. Haarukalla sitten voi valuttaa keksien päälle. 


Suklaa kovettui jo pöydällä takaisin olomuotoonsa. Jääkaappisäilytys sen jälkeen. Tosi hyvä jaffakeksin maku.



Kiitos kun luit! Ehkä nämä keksit voivat koristaa Vapun päivän pöytää tai piknik - koria.

Vinkiksi vielä loppuun, että jos jaffakeksit haluaa oikein saman tyylisiksi mitä kaupan valmiskeksit, niin löysin googlettamalla hyvältä vaikuttavan ohjeen vegaaninen.blogspot.fi -blogista: 

Niihinkään ei tullut rasvaa, ja leivososassa käytettiin aqua fabaa.

Idean voipapukekseihin ylipäätään sain selaillessa Lindsay S. Nixonin kirjaa, Helpot ja nopeat kasvisherkut. Hänen sivustoltaan löytyy myös mielenkiintoiselta vaikuttava voipapukeksiresepti sokerilla, ilman muuta lisättyä rasvaa kuin suklaahiput:  Butter bean cookies

Hyvää viikkoa, ja nähdään taas.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt