Siirry pääsisältöön

WFPB - Peruna-porkkanakeitto - Tutkittu tieto ruuasta - Marion Nestle, T. Colin Campbell, PhD





Varsinkin jos inspiroidut minimalismista, tämä keitto voi olla sinulle. 

Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi.


Peruna-porkkanakeitto:



  • perunaa 
  • porkkanaa
  • vettä
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • n. 1 tl kuivattua tilliä
  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita.

Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy.

Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan.

Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät.


Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä. 

Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako päivän keiton joka on iltaan mennessä syöty, iltapalaksi jotain muuta, vai saako keittoa riittää seuraavaksi päiväksi.



Porkkanat voi laittaa kiehumaan ensin, koska ne joskus kypsyvät hitaammin kuin peruna. 

Tykkään tässä keitossa, jos porkkanat eivät jää liian koviksi.



Perunat pesin, poistin ruvet ja pilkoin.

Lisäsin kun porkkanat olivat vähän aikaa, ehkä 10 min kiehuneet jo.

Tähän käynee kaikki tavalliset perunat, mutta jauhoisia käyttämällä saa eniten suurusta.




Pakastevihannessekoitukset ja muut mahdolliset voisi mielestäni laittaa yhtä aikaa perunoiden kanssa.

Lehtikaalinpalat laittaisin, kun keittoaikaa on jäljellä alle 10 min.

Yritän muistaa laittaa ne jossain vaiheessa.

Keitetään noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Anna vetäytyä hetki kannen alla. Valmista!


On joskus niin mukava kun ei tarvitse miettiä liikaa, eikä laittaa jokaiseen ruokaan kaikkia mahdollisia aineksia.

Vain kaksi kasvia: peruna ja porkkana. Silti kun alkaa heittelemään kaapista kaikki ja yrttejäkin ripottelemaan, niin voi olla vaikka mitä aineksia koossa. Ja vaikka ei olisikaan, hyvä silti.

Kauppalistaa ei tarvitse kirjoitella, eikä siunailla jos unohtui jokin aines. 

Kuvan keitosta on näemmä unohtunut ainakin se pakastelehtikaali, koska liemi on noin kirkas. 




Keiton kanssa sopii: 

Teen samasta taikinasta, mutta lusikoin pellille keoksi. Saan sämpyläkiekkoja. 

Kuvan leivässä on käytetty hiivaleipäjauhoja, siksi se on vaaleampaa.

Linkkivinkit:

Löysin mielenkiintoista työtä tekevän henkilön nimeltä Marion Nestle. Jutut ovat englanninkielisiä, verkkosivuja voi kääntäjällä tulkata. 

Pähkinänkuoressa: hän on tutkinut ruokaa myyvien yritysten ja tutkimustiedon välistä yhteyttä.

Sitäkin, kuinka ihmiset laitetaan keskittymään erilaisiin nippelitietoihin ravinnosta tehtailemalla tutkimuksia yhden ravintoaineen ympärille, ja julkaisemalla otsikoita niistä. 

Itse olen usein kuullut tällaisen : "Välillä se ruoka X on kielletty, sitten taas sallittu, joten ihan sama mitä tässä syö."

Tämä lienee se perimmäinen tarkoitus nippelitietotutkimusten jakamisella. Hämmennä, ja lopputulos on että mahdollisimman suurin osa ihmisistä väsähtää, ja syö mitä haluaa. Ja tietenkin myydä tiettyjä ruoka-aineita. Pähkinöitä, suklaata, vihanneksia.

Videoilta käy hyvin selvästi ilmi, että Marion Nestlen mielestä kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan ihan normaali asia kun ruokayhtiöiden tehtävä on myydä ja tuottaa voittoa, eikä toimia sosiaali- ja terveysviranomaisena.

Tutkijoidenkaan intressissä varmaan harvemmin on tehtailla tutkimustyötä, joka ei pidä missään kohti vettä. Mutta totuudesta huolimatta, ei ole aina tärkeää mitä sanotaan, vaan miten sanotaan. Mikä lause irrotetaan asiayhteydestä, ja miten tutkimus on suunniteltu. 

Onko se suunniteltu kontrolloidusti siten, että sillä varmasti saa halutut tulokset? Mahdollinen otsikko ehtii käydä monien verkkokalvoilla ennen, kuin sen joku toteaa arkipäivän kannalta epäolennaiseksi tai  harhaanjohtavaksi.

Valitsin sivun, jossa kerrotaan lemmikkiruuista. Kerrankin jotain koiristakin. Sivustolla oli monia aiheita.


Mielenkiintoisia juttuja tutkimuksesta kertoo myös T. Colin Campbell, PhD:


Kiitos kun luit. Toivottavasti linkeistä on hyötyä, ja resepti mieluinen.

Muita keittoja:



Kommentit

  1. Miksi resepteistäsi puuttuvat ne parhaimmat kasvikset, joista saisi makua: sipuli, valkosipuli, chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli? Ajatus keitosta, joka sisältää perunaa ja porkkanaa ja on maustettu ketsupilla, kuulostaa aika ikävältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kysymyksestä ja mielipiteestä.

      Nuo luettelemasikin kasvit ovat hyviä, toivottavasti löytävät monen lautaselle.
      En voi käyttää sipulia tai valkosipulia koska niistä tulee minulle pahoinvoiva olo, mahdollisesti siis allerginen. En tykkää maustakaan, ellei ole superhyvin laitettu/piilotettu ruokaan. On jäänyt oppimatta käyttö.
      Joskus maustekastikkeissa ja mausteseoksissa valkosipulijauhe tai sipulijauhe menee, mutta muuten ei. Silloin tällöin reseptissä mainitsen, että laita toki valkosipulia tai sipulia jos tykkäät, en oikein muuten osaa neuvoa.

      Chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli jäävät välillä ihan puolivahingossakin käyttämättä koska unohdan niiden olemassaolon. Chiliä käytän jauheena, tulisuutta tuomaan. Tuore chili, inkivääri ja selleri olisivat varmasti hyvä lisä kauppalistalle. Paprika olisi juuri nyt varmaan sesongissa ja edullistakin.

      Myös tietoisesti haluan tehdä ruokaideoita, joita voi soveltaa, vähäisillä ja mahdollisimman edullisilla ja tavallisilla aineksilla. Tavallisilla tarkoitan juuri näitä porkkanoita ja perunoita, mitkä ovat halvimpia ja runsasmääräisiä pitkin vuottakin, myös kaukana kaupungeista olevissa kaupoissa. Pesäeroa reseptien kilpavarusteluun. Lyhyt kauppalista, helppo ruoka, voi keskittyä muuhun. Toisille sopii, toisille ei.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...