Siirry pääsisältöön

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet. 

Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen.

Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan.

Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän.




  • 1 kg perunaa
  • 1,5 l vettä
  • 400 g pussi makaronia
  • 120-150 g vihreitä papuja
  • 1-2 rkl tomaattisosetta
  • 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta
  • 1 tl kuivattua persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1/2 tl mustapippuria
Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi. 



Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna.

Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria.

Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nälkä on, ja mitä muuta on tarjolla


Tässä maustekokoelma.  Tomaattisose, rouhittu mustapippuri, oregano, persilja ja basilika.

Jauhelihamauste sisältää sipulia, paprikaa, valkosipulia, basilikaa, mustapippuria, maustepippuria ja valkopippuria.
 

Perunat pesin ja pilkoin. En kuorinut, mutta otin ne isoimmat ruvet aina pois.


Laitoin perunat kylmään veteen ensin ja lisäsin suolatonta jauhelihamaustetta.

Vesi kiehumaan ja ajastusta 10 min.


Makaronit lisäsin, kun perunat olivat kiehuneet ensin kymmenisen minuuttia.



Sitten laitoin vihreät pavut. Noin kourallisen verran. 

Näiden keittoaika oli pussin mukaan 6 minuuttia.  Yritin lisätä loppuvaiheessa. Silti muuttuivat rusehtavaksi, eivätkä pysyneet vihreinä. Mutta ei se mitään. 

Toimivat mielestäni hyvin kypsennettyinä tässä parhaiten. Voi laittaa vaikka yhtäaikaa makaronien kanssa.


Piti välillä laittaa kantta päälle, ja levyä pienemmälle. 

Välillä nostin levyltä pois, koska vettä oli niin tarkasti ja ruoka alkoi jäädä pohjaan kiinni.

Vettä voi lisätä aina, jos sitä haihtuu, tai jos muuten katsoo parhaaksi laittaa enemmän. 

Makaronien keittoaika on noin 10 minuuttia, ja sittenhän ruoka alkaakin olla valmista. Alle puolen tunnin juttu.


Muistutti ihan makaronilaatikkoa jäähdyttyään. 

Irtosi hyvin kattilan pohjasta, kun annoin vetäytyä kannen alla.

Uunissakin tämän olisi varmaan voinut tehdä.




Ravintohiivaa ja pippuria lisäksi. 

Ravintohiivasta tulee juustoista makua. 

Yrttejä lisää, maun mukaan kaikkea. 



Porkkanaraaste oli toimiva idea tuoreeksi lautasen reunalle.



Vaihdoin makaronit rakettispagettiin, ja lisäsin pakasteherneitä ja pinaattia. 

Nyt oli hieman enemmän nestettäkin, eikä ruuasta tullut kuivan näköistä.

Muunneltavissa oleva kokonaisuus siis.

Salaattina rapsakkaa kaalta.


Soijakastikettakaan en lisännyt, vaikka sitä usein käytän makaroniruokiin. Tähän ruokaan voisin laittaa vaikkapa teelusikallisen. 

Tai sitten ketsuppia ruokalusikallinen tai pari. 

Tomaattisose antaa tähän kuitenkin aika paljon makua heti, samoin yrtit.

Hyvää ruokahalua! Kiva, kun tulit lukemaan.

Kommentit

  1. Aika lailla samanlaisista tarvikkeista (ilman perunoita) olin tänään päättänyt tehdä makaronilaatikkoa uunissa. Nesteeksi tosin laitoin kauramaitoa ja tomaattimurskan jämät. Raastoin sekaan inkivääriä ja nyt vähän jännittää, minkälainen makuelämys kohta on tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hyvä. Enpä ole koskaan testannutkaan inkivääriä makaronin kanssa.

      Poista
    2. Korjaan, olenpahan testannut varmaan joskus, mutten muistanut. En makaronilaatikkoon sinänsä..Johonkin ruokaan, jossa oli kaalta, tomaattimurskaa ym olen tainnut laittaa makaronia ja inkivääriä.

      Poista
    3. Kyllä siitä ihan syötävää tuli, mutta ehkä en toiste laittaisi inkivääriä.

      Poista
    4. Hyvä tietää, ja kiitos kun kerrot. Opitaan samalla näitä niksejä kaikki. Onneksi tuli syötävää kuitenkin.

      Poista
  2. Tiesitkö, että on olemassa kasvisliemijauhetta, joka on tehty ihan vaan vihanneksista, mausteista ja yrteistä? En oo testannut vielä itse, mutta vois tuoda reilusti makua lisää!

    https://www.koro-shop.fi/luomu-kasvisliemijauhe-ilman-lisaettyae-suolaa-400-g

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olen aavistellut, kun amerikkalaiset välillä näkyvät kaatavan jotain kasviliemijauhetta ruokiinsa..Tuo voisi olla helppo. En ole vielä tiennytkään.

      Kävin sivuilla katsomassa mitä siinä on. Tuli heti mieleen, että jos tuo tehdään kasvisjauheesta, niin voisiko saada liemijauhetta jos jauhaa blenderissä näitä kuivattuja vihanneksia. En tiedä miten isorakenteista nuo on, mutta jos jauhaisi vähän, niin hajoaisi ruokaan nopeaa.

      https://www.s-kaupat.fi/tuote/golden-star-keittomauste-200-g/6434800005684

      Sis Porkkana, palsternakka, purjosipuli, SELLERI, persilja.


      KoRo-Shopissa myytävässä kasviliemijauheessa oli sisältönä 88 % Vihannekset* (sipuli*, porkkana*), 12 % yrtit ja mausteet* (kurkuma*, persilja*, ruohosipuli*, lipstikka*) *luonnonmukainen viljely

      Golden Star oli halvempaa kilohinnalta, mutta toisaalta ei ole sitten luomua, jos sitä haluaa. Aika saman näköistä oli, kuin kasviliemijauheen esittelykuvissa se kasvisliemijauhe.

      Yritin joskus tehdä itse kasvilientä, ja pakastaa sitä, mutta se ei sitten oikein toiminut arjessa.

      Poista
    2. Lisäksi tuo KoRon sivulla oleva voi olla parempi maultaan, jos se on tosi mietitty sitä varten. Edellyttää siis makutestailuja. Hyvä vinkki. Monia lukijoita voi kiinnostaa.

      Poista
    3. Tuo KoRo oli mulle ihan uusi tuttavuus. Mielenkiintoinen, jos vaikka tulisi kerättyä jonkinlaista kotivaraa, niin kuin nykyään suositellaan. Ja miksei muutenkin.
      Taidan laittaa itselleni tähän loppuun nimimerkin, kun nyt on tullut silloin tällöin kommentoitua.
      Terv. PS

      Poista
    4. Aivan, hyvä idea myös kotivaraksi, PS.

      Poista
    5. Hyvä kun mainitsit kotivaran, siitä olen tekemässä lähiaikoina postausta. Tai lähinnä ainakin mitä tuli haalittua markettireissulla ylimääräistä..

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj