Siirry pääsisältöön

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat.

200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti. 
Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään.
Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin.


Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä. 


Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa.

Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää.

Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa.

Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan. 




Kanta kannattaa poistaa vähintäänkin, turhaan se uunissa kärventyisi. Riippuu kurpitsasta miten poistaminen onnistuu. Jos napa on ulkoneva, sen saa veitsellä leikattua pois. Jos se kasvaa kuopasta, voi joutua yrittämään jollain pistovälineellä, kuten perunankuorimaveitsellä. 


Kun yritin ensin kuoria raakaa hokkaidokurpitsaa, kävi ilmi että kuoren mukana lähtisi tosi paljon kurpitsaa mukana, ja työ oli muutenkin hidasta. Ei siis kannattanut. Lisäys: Yhteishyvän Youtube-videolla kuoritaan kuorimaveitsellä: https://www.youtube.com/watch?v=am3cE5bv0po

Kuoriminen ei ole pakollista myskikurpitsallekaan. Jos kuitenkin haluat kuoria, se onnistui kerran melko hyvin alla olevan kuvan mukaisella terävekottimella.


Lisävaihtoehto on kuoria vasta kypsä siten, että lusikalla kovertaa sen irti kuorestaan. 
Tällä kertaa jätin tosiaan kuorimatta myös myskikurpitsan. Pesin vain. Nämä olivat kotimaisia kurpitsoita.

Kuori saattaa joskus olla niin sulautunut paistamisen jälkeenkin, että se repeilee vain.


Myskikurpitsan leikkasin nyt poikittaissuunnassa kiekoiksi, yläosan vähän miten parhaiten sattui menemään. 

Yksi ruokaidea on tehdä täytetyt kurpitsat. Kuvassa on täytetty sekä paprikoita että myskikurpitsaa. 

Tänä syksynä luovuin täytetyistä kurpitsoista, koska helpommalla pääsin tekemällä täytteen riisinkeittimessä ja se on oikeastaan jo valmis ruoka, eli riisi+ohra+linssi+vihannes+soijarouhe, miso, mausteet. Kurpitsat paistuvat sillä välin uunissa erikseen, ja tuloksena ravintoarvoiltaan ihan sama ruoka mutta vähän eri tavalla. Voihan ne uunissa toki vielä paistaa/lämmittää yhdessäkin, ja laittaa keltaista kastikettakin




Myskikurpitsan pohjan ruskean kantapisteen voi jättää tuohon, sitä ei kannattanut kaivaa raa-asta kurpitsasta. Turhan työlästä hyötyyn nähden. Uunissa kypsymisen jälkeen se oli helppo napata pois perunankuorimaveitsellä.


Siemenet poistin pilkkomisen yhteydessä ja laitoin pakkaseen odottamaan, löytyykö jokin idea pian mitä niistä voisi tehdä.
Ruokaviraston mukaan siemeniä ei saisi syödä kuin korkeintaan kaksi ruokalusikallista päivässä. 

En suunnitellut paahtavani siemeniä uunissa, Suomen elämäntapalääketieteen yhdistyksen eli Falmin kokokasvisruoka- sivulla https://falm.fi/kokokasvisruoka/  suositellaan nauttimaan esimerkiksi pähkinät suolaamattomina ja paahtamattomina. Siemenissä ei taida olla samaa mainintaa, mutta olen siihen käsitykseen tullut että kaikki rasvainen ja korkeaproteiininen olisi parempi syödä paahtamatta.


Sekä hokkaido - että myskikurpitsa onnistuivat n. 20 minuutissa 200 C tämän paksuisina, mutta jos jätti paksummiksi kiekot niin saattoi mennä yli puoli tuntia.


Hokkaidokurpitsat menivät uunissa tosi kuivan oloiseksi. 

Kurpitsassa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, maku oli hyvä, eikä se ollut paistunut liian kauan tai liian vähän. Se vain sattui olemaan tällaista rakenteeltaan.

Tässä ruoassa on 
2dl ohraa, 4 dl vettä (Tyrnävän kokonainen ohrasuurimo)
3 dl riisiä, 6 dl vettä
1 dl punaisia linssejä ja soijarouhetta + 2 dl vettä.
Mausteita esim. paprikajauhe, 1 tl juustokuminaa, oreganoa, 1 tl misoa, 1/2 tl grillausmaustetta, 1/2 tl mustapippuria 1/2 tl cayennepippuria.
Pakastemaissia. Tomaattipyrettä 2 rkl.

Annosten päälle aina hokkaidokurpitsaa, oli maukasta näin. Tulista kastiketta viimeistelyyn.


Tämä kurpitsa siis muistutti ihan kypsää kananmunankeltuaista. Jos haluaisi tehdä kananmunan näköisiä koristeita pinaattikeittoon, se varmaankin onnistuisi tekemällä valkoisen hyytelön agar-agarilla ja kauramaidolla, ja laittamalla keltuaiseksi hokkaido-kurpitsaa.

Kuivan hokkaidokurpitsan kanssa auttoi parhaiten kun kaatoi vettä päälle.
Kuulostaa ehkä oudolta että lorauttaisi pelkkää vettä kastikkeeksi, mutta se vaikutti olevan järkevin vaihtoehto.

Vesitilkka solahti annoksiin niin, ettei maku muuttunut ja kurpitsa palautui sellaiseksi, että sitä pystyy nielemään. Muita kastikkeita laitoin lisäksi makua tuomaan.


Vinkki mitä ei kannata tehdä: 
Perunoita ei kannata paistaa kurpitsan kanssa yhtä aikaa samalla pellillä. 

Kurpitsat haihduttivat ja valuttivat niin paljon nestettä, että perunat lähinnä höyryttyivät. Ei tullut niin kivoja paistettuja perunoita kuin yleensä.


Tämä oli hyvä annos, kun perunat paistettu erikseen, ja kurpitsat erikseen. Tässä myskikurpitsaa. Se ei ollut niin kuivaa, eikä muistuttanut kananmunankeltuaista läheskään niin paljon, kuin hokkaidokurpitsa tällä kertaa.
Perunat kuutioiksi, ketsuppia ja grillimaustetta, uunissa 200 C 20-25 minuuttia noin.



Kurpitsaa ei pelätä siis tarvinnut, sen laittamisessa ei ole paljoa yhtään vaivaa. 

Moni kurpitsa on toki kooltaan niin suuri, että niiden kanssa on monessa käänteessä riski loukata itsensä.

Meinasin esimerkiksi liiskata sormeni, kun siirsin kurpitsaa jääkaapissa ja se liukui vauhdilla seinää vasten.
Toinen on, että kurpitsa on vaarassa tippua varpaille. Tai kun sitä yrittää leikata, niin veitsi lipeää ja tulee haava. Kun kokonaisena paistaa, olisi vaarallista leikata kurpitsaa kun se on vielä kuuma. Voi olla jopa parempi antaa sen jäähtyäkin uunissa, luukku raollaan. Ettei se vieri päälle uunista ottaessa.

Kurpitsoita on onneksi pieniäkin. 
Ostelin nyt aika rohkeasti isojakin kurpitsoja, kokeillakseni nimenomaan että kuinka hankalaa se pystyy olemaan.

Varmasti isompiakin kurpitsoja löytyy, mutta nämä olivat nyt painavimmasta päästä mitä olen testannut. 

Jos kuoriminen on liian vaikeaa, sen vaiheen voi siis näillä näkymin jättää välistä. Siemenet voi kiskoa ulos miten haluaa. 

Kunhan kurpitsan saa jollekin mallille paloiteltua, kaikesta voi selviytyä. Paloittelunkin voi lykätä tuonnemmaksi paistamalla kokonaisena, pellille mahtuu uunin alaosassa, ettei kurpitsa osu uunin kattoon.

Samalla kun epäröin ostaako iso kurpitsa vai monta pientä mietin, että jos entisaikojen ihmiset ovat pyytäneet vaikkapa täysikasvuista karhua metsässä aseenaan keihäs ja kivi, niin onko nykyaikana sitten niin että yli puolentoista kilon painoinen kurpitsa on se kynnyskysymys?  Ne ovat kuitenkin ravinnoksi tarkoitettu. Siksi rohkaistuin, kun kerran uskoin olevani riittävän vahva näitä käsittelemään.

Kurpitsan paistamiskokeilut nyt varmistivat havainnon että ajat ovat muuttuneet, ja nykyajan haasteet ovat ihan erilaisia kuin kivikaudella, (jota emme olleet näkemässä tietenkään) mutta ihan todellisia. On siis ihan ok olla varovainen kurpitsan käsittelyssä, tai valita pieniä kurpitsoja.


Kilon tai puolentoista kilon painoisten kurpitsoiden kanssa sain nyt hyvät lopputulokset. Kun kurpitsaa on tarpeeksi, ei tarvitse miettiä mitähän laittaisi ruuaksi. Samasta kurpitsasta tulee päivän jos toisenkin vihannekset, ja voi siitä raakanakin ottaa tuoretta vitamiinia. Koska se on aika makea, jälkiruokakin tulee kurpitsasta. 

Tein jo kurpitsakakkua, siitä resepti seuraavana, tai mahdollisesti ruokaostosten jälkeen. 

Siihen asti näkemiin.

Lisää kurpitsasta: Kurpitsapata, mausteseos, ja lanttu 

Kokonaisena uunissa

Kurpitsapata ja hokkaidokurpitsan kuorimisyritys


Kommentit

  1. Yksityiskohtaisia, tarpeellisia varoituksia kurpitsankäsittelystä 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Kyllä, kurpitsan käsittely voi olla illan jännitysnäytelmä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...