Siirry pääsisältöön

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg. 

Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään. 

En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan.

*Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit. *



Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä.

Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan.


Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erilleen, ne laitoin keittoon ja pataruokaan.


Näin ikään, eli tämä naattiosa pois. Tähän kasvaisi tosi nopeaa varmaan uusi naatti jos laittaisi vesilasiin, saisiko siitä lie salaattia tai huonekasvin. Nauriin naatit olivat Dr. Esselstynin listalla lehtivihreistä vihanneksista, mutta miksi siinä ei ollut itse naurismukula? Hyvä silti, koska tämä on kuitenkin ristikukkainen, eli kun on se ohje, että syödä ristikukkaisia kasviksia kokokasvisruokavaliolla. Ks. lisää tietoa kasvisryhmistä Kokokasvisruokaryhmät Kasasen Kootut -sivustolla. 

Sitä en tiedä, että mitä vitamiineja näistä jää saamatta kun eivät ole tuoreita, mutta ei kai tässä kohtaa vitamiininpuutos ole mikään realistinen uhka.



Nauriin juurinapa voi olla sitkas syödä, joten sen nappaan pois kuorimaveitsellä.


Tavallaan hyvän näköisiä vielä päältä. Sisältä osa nauriista olivat kuitenkin sen kuntoisia, että niiden olisi pitänyt olla syötynä jo. 

Voi varautua siihenkin, että jos paistaa nämä ja osa on jo näin pesusienimäisiä rakenteeltaan, niin kaikista ei tule syötävää edes paistettuna. Kannattaa silti laittaa vaan kaikki. 

Kuvassa näkyviä vaaleita raitoja ei ollut syksyllä näin vahvasti nauriissa. Heti kun näen tämän näköisen nauriin, tiedän ettei se ole enää hyvää raakana. Kaikki toivo ei ole silti mennyt.

Tällä kertaa kuitenkin osoittautui, että paistamisen jälkeen ihan hyvää. 


Leikkasin kiekoiksi, ja sitten vielä ranskanperunan mallisiksi tikuiksi. Ei haittaa jos on vähän eri kokoisia ja muotoisia. Suunnilleen sinne päin.


Kaikkia uunijuureksia voi tehdä vuoassa, kansi päällä tai ilman, mutta nyt kun juurekset eivät olekaan niin hyviä ja tuoreita kuin syksyllä, voi olla hyvä idea tehdä pellillä. 

Näin ne eivät ui siinä omassa nesteessään yhtään, toisin kuin lasivuoassa jossa on syvät reunat.

200 C ne karamellisoituvat hyvin, pysyvät mehukkaina jos ei paista liian kauan, ja ne on helppo tästä syödä vaikka saman tien. 


Laitoin uunin ylätasolle, että ottavat nopeaa sen lämmön. Asiaahan ei voi enää pitkittää.


Tosi hyviä, jopa osa noista pesusienirihmaisista. Aivan täydellistä, ja kannatti laittaa uuniin.

Ne palaset mitkä näistä paistetuistakaan eivät olleet enää kovin jees, laitoin suomenpataan joka pöhisi samaan aikaan riisinkeittimessä. Texas Peteä päälle ja mustapippuria. Siihen ruokaan oli kiva laittaa ensin nauriita, mutta näitä paistettuja vielä lisäksi jälkikäteen.

Suomenpata on sen verran mausteista ja tomaattista, että siinä vanha nauris ei häiritse.* riippuu toki kuinka vanha, rajansahan kaikella on. * Chiliä vaan lisää, ja Herbamarea jos ei muu auta.



Paistetut nauriit kannattaa tosiaan tästä tavalla tai toisella saada syötyä. Voivat olla ensin hyvinkin maukkaita, mutta jos ne laittaa vielä jäähtymään ja rasiassa jääkaappiin, ei niitä yleensä tee myöhemmin enää mieli lämmittää ja syödä. 


Nauriita popsiessa voi laitella perunatkin uuniin, ne on valeltu ketsupilla ja suolattomalla grillausmausteella. Mustapippurirouhetta vielä ripaus. 

Lautasella jäljellä enää vain ne huonoimmat nauriinpalat.

Keitto kiehuu takalevyllä, siihen vielä lentää paistettujakin nauriita ellei kaikki mene tuosta lautaselta. Keitto on vegaaninen arkikeitto perusmausteilla, paitsi että vaihdoin mausteet, ja lisäsin naurista. 

Keittoon voi laittaa joko jauhelihamausteita, tai sitten currymausteita. Tällä kertaa kokeilin rosmariinia ja savupaprikaa kun tavoittelin makkarakeiton sävyjä, muttei välttämättä ihan onnistunut.


Tässä mehevä annos, paistetut perunat tai rasvattomat ranskalaiset, puolet lautasesta uuninaurista. Ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia. 

Kiva ottaa tällainen setti mm. perjantaina ns. roskaruoaksi. Syö niin paljon kuin jaksat -mallinen ateriaratkaisu. 


Koko kilon pussillinen käytetty. Suurin osa pellille uuninauriiksi, pari pientä naurista suomenpataan ja pari keittoon. 

Näissä pusseissa oli tosi eri kokoisia nauriita, se ei haittaa mitään koska ei näitä voi kuitenkaan keittää tai tehdä kokonaisena koska eivät maistukaan. Samankokoisuus ei merkitse oikein mitään.

Näistä saisi nyt kilon päivässä-systeemin, jos kävisi hakemassa vielä. Pari pussia kenties, jos on.


En muista että nauriit olisivat ennen olleet tarjouksessa. Tämä on vain oma muistikuva, kun olen ostoksiani ja ruokakauppoja seuraillut. 

Muistelisin, että sinnikkäästi niistä vaan on keväisinkin peritty yli 2 €/kg, tai sitten luomunauriista neljää euroa kilo. Vaikka niissä olisi ollut jo viiden sentin naatit pystyssä. Tosi hyvä että nauriita ei ole nyt jätetty huomiotta. 

Voisi olla kiva jos nämä olisivat silloin useammin tarjouksessa, kun ovat vielä tuoreita.


Lidl ja Prisma olivat kaupat, mistä löysin tarjouksia. Kotimaista- pussinauriit olivat tarjouksessa, mutta irtonauriit oli normaalin hintaisia.

K-ketjussa en nyt käynyt,  talvella lähikaupoissani ei ole näkynyt nauriita ollenkaan.

Ok, tämä oli tällainen ajankohtaisuudesta johtuva pika-artikkeli, kun oli se tarjous. Jouduin ihan miettimään että mitä tuli tehtyä, kun ostin kaksi pussia vanhoja nauriita. Vähän että miksi värkätä näiden kanssa, kun maailma on täynnä rehevää tuoretta kasvillisuutta? Mutta sain käytettyä, hyvin meni. 

Täytyy vaan yrittää nostaa Suomen perinteikästä viljelykasvia, ei siinä muu auta.

Ok, toivottavasti ilahduit tästä, ja jos ei nauris maita, niin ei haittaa, kuten sanottu niin kasviksia löytyy. Keltainen väri on silti iloinen asia aina.

Lisää naurista:

Kommentit

  1. Olen yrittänyt osallistua näihin pelastetaan-nauriit-talkoisiin mutta välillä tulee stoppi esim kun erehtyi mukaan lapinluomunaurispussi jossa oli yksi valtavan kokoinen yksilö joka sitten pilaantui eli ainakin kolmasosa kilosta meni kompostiin. Siinä menee maku vähäksi aikaa. Uusin voimin olen nyt syönyt ihan kelvollisia raakanakin. Uuniin olen laittanut niitä kuorittuna, kun ei ole tullut hoksattua että kuorineen niitä voisi tuolla tavalla valmistaa, kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun tuot esille, ettei nauristalkoilu ole aina ollut kovin hauskaa.
      Eilen laitoin puoli kiloa nauriita pellille, ranskalaiset olivat valmiina, noin 1/3 pellillistä kaavin lopulta roskiin, kun ei enää mennyt alas. Pesusieniksi menneitä nauriita. Moni voi saada huonon käsityksen nauriista jos nyt keväällä varsinkin maistaa ensimmäisen kerran, ja käsityshän on oikea silloin, suu ei valehtele. Tai jos sattuu oikein huono pussillinen.
      Jos nauriit on kaupassa väärässä lämpötilassa kun ne varastoista tuodaan, ne alkavat jotenkin heti mennä? Mahdollisesti.
      Epätasaisuus kasviksena varsinkin keväällä, tai varastoinnin epäonnistuminen on varmasti syy miksi nauris ei ole suosittu. Nauriilla on taito olla aivan kamala sitten kun se ei ole hyvä, toisin kun omenat ym jotka rypistyvät mutta eivät ala maistua mitenkään erikoiselle ja voi ruokaan laittaa. Nauriille ei voi aina tehdä mitään. Kiitos sinulle, ja hyvä sentään että on jotain hyviäkin nauriita osunut kohdalle! On siinäkin rajansa, miten paljon pystyy nauriiden arvostuksen hyväksi tekemään. Kilohinta nousee kun nauriita menee kompostiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...