Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.
- Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 €
- Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 €
Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.
Nice creamia muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.
- Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 €
- Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg =3,33€
- Naurispussi 0,99/kg x 2 = 1,98 €
- Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 €
Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia.
- Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g = 1,99 €
- Kaurajuoma luomu Oatly 1,69 €/l x 2 = 3,38 €
- Tummasuklaa Xtra 100 g x 12,5 €/kg = 1,25 €
Kurkkusalaatti oli kotivarassakin jo, mutta sehän hupeni nopeasti. Koska sopii nauriskeiton, mutta myös rasvattomien ranskalaisten kanssa.
- Omena Suomi 0,535 kg x 2,99 € = 1,60 €
Nämä olivat Wilton Star - lajiketta.
Eri riitä sanat, miten hyviä omenoita. Varsinkin kotimaisiksi omenoiksi, mutta muutenkin. Ostin kolme, kun olivat hieman tyyriimpiä nyt, ja pelkäsin että mitä jos nämä ovat happamia.
Kyllä nämäkin hieman riippuivat minkä kanssa, missä tilanteessa, että tuliko enemmän esille happamuus vai makeus. Mutta todella kohtuullisia.
Kaikki lajikkeet saman hintaisia, mutta viimeksi nämä olivat 2,69 €/kg. Vähän nousua siis. Onneksi ei kolmen euron raja sentään mennyt rikki, koska budjetissa koitan rajoittaa ostamieni kasvisten kilohinnat alle 3 €:n.
= 7,07
- Mämmi imelletty, ei lisättyä sokeria 500 g x 2 = 4,98 €/kg
- Soijajuoma makeuttamaton 2,09 €
Mämmi ja kasvimaito Prismasta.
Mämmi on melkein vitosen kilo, eli ruuaksi tavallaan tyyristä tämän blogin säästötavoitteisiin suhteuttaen, mutta saman hintaista on suunnilleen tofukin. Ei mitenkään poikkeuksellisen kallis, eikä varsinkaan herkuksi, koska onhan tämä prosessoitua vaikka suomalaista perinneruokaa onkin, ja valmiina ostaminen säästää kotona paljon vaivannäköä.
Mämmin tekeminen itse voisi olla ihan todellinen vaihtoehto, kunhan aikansa asiaa sulattelisi. S-kaupan sivulla mämmimaltaat maksoivat 5,29 €/kg. Marttojen ohjeen mukaan mämmiin tulisi vielä ruisjauhoja, jotka ovat kyllä edullisia.
Noin kympillä irtoaisi "mämmitarvikesetti" jonka kokosin Prisman verkkokaupan mukaan. Siinä olisi:
- Dansukker Tumma Siirappi 750g 2,19 €
- Kotimaista ruisjauho 1 kg 1,25 €
- Tuoppi Mämmi- ja leipämallas vegaaninen, runsaskuituinen 1 kg 5,29 €
- Meira Pomeranssi jauhettu 25g 1,19 €
- = 9,92 €
- Coop hieno ruokasuola 1 kg 1,18 €
- Aito Hienosokeri 1kg 0,99 €
Jos suola ja sokerikin ovat ostossa,kilon paketeissa, noin 12 €. Sekin pitäisi ratkaista, millaisiin vuokiin tekee. Kertakäyttöisiin, vai löytyykö kotoa jotain laakeita paistoastioita.
K-ruoan sivulla on parin litran mämmiohje. Siihenkin tosin tuli siirappia, eli täyttä kokarua ei ole sekään.
Marttojen ohjeella oli että uunissa 2 ja puoli tuntia.
OIisi kiva tehdä, niin ei olisi riippuvainen kaupan mämmeistä. Vieläpä jos saisi tehtyä ilman sokeria, niin sehän olisi täydellistä. Taitaa olla, että se tehtäisiin pidentämällä imellyttämisaikaa. HS:sivulla oli siihen ohje.
- Fattorie Giacobazzi Organic Luomu Balsamico 250ml, 15,96 €/l = 3,99 €
Tätä balsamietikkaa ostin kotivaroihinkin, ja nyt hain toisen pullon varastoon. Prismasta.
On niin monta kertaa tapahtunut se, että kun vihdoin löydän kaupasta luomubalsamietikkaa, järkevän etäisyyden päästä ja järkevältä näyttävään hintaan, sitä samaa balsamietikkaa ei enää olekaan kun menen seuraavan kerran hakemaan.
Saattaa olla, ettei enää ikinä tule löytämään tätä samaa. En haluaisi joutua verkkokaupasta tilaamaan, vaikka sekin on toki varteenotettava vaihtoehto. Ja joskus ainoa vaihtoehto jos tätä meinaa saada.
Yhteensä 31 euroa tällä viikolla.
Huhtikuun yhteenlasketut ruokamenot olivat 220 €, vaikka yleensähän tähtään alle 150 €/kk ruokakuluihin. Nyt ostin kotivaratäydennyksiä, eikä siis mikään kumma jos meni rahaakin.
K-Supermarketin valikoimissa oli näitä, ainakin täällä päin. Taisi joskus olla Fontana-merkkistä mutta luomua, ja sitten se katosi, eikä ole sen jälkeen näkynyt.
Siinä vaiheessahan aloin ostaa vain luomu omenasiideriviinietikkaa, koska se oli helposti saatavilla.
Luomumerkintä parantaa omaa ostohalukkuutta. Tämä on varmasti juuri niitä tuotteita, jotka ovat myös tuoteväärennöksille alttiita.
Kuluttajana sitä on välillä vain tehtävä valinta ja elettävä sen kanssa, tietämättä aina tarkkaan mitä tuli ostettua. Syy näille etikkahankinnoille oli kuitenkin se sydän- ja verisuoniterveyden edistäminen, kotivara-postauksessa oli siihen liittyen enemmän.
Nauriithan ovat nyt ulosheittohinnoilla, eikä mikään ihme. Nämä ovat jo aika karseita, eikä todellakaan tule syötyä enää kahvin kanssa raakana.
Keitossa menee kun maustaa, sekä eilen tein uunissa ja toimivat hyvin.
Lisäys: En kuorinut, mutta poistin kannat.
Paistetutkin piti syödä heti pois. Ei mihinkään rasiaan enää, vaan joko omaan suuhun tai koiralle heti.
Ensin pelkäsin että joudun vähän katumaan että ostin heti kaksi pussia inspiraation vallassa. Mutta eipä kaduttanut kun kokeilin uunissa.
Ei mikään ongelma saada ne katoamaan näin. 800 g vihanneksia päivässä on taattu, jos puoli kiloa naurista on jo tässä pellillä, ja muut kasvikset lisäksi. Kunhan muistaa, että paistettu nauris menettää nyt jäähdyttyään taikansa välittömästi.
Palsternakka ei ollut huono edes jäähdyttyään.
Syksyllä on ihan eri meininki.
Lantut säilyvät paremmin kuin nauriit, siksi ostinkin muutaman irtolantun Lidlistä. Hyvän näköisiä Prismassakin. Sopivan pieniäkin, että saisi käytettyä loppuun kun on avannut.
Kaalit voivat hyvin, niitä kannattaa varmasti nyt alkaa suosimaan, jos juurekset näyttävät olevan vähän niin ja näin.
Lidlissä ja Prismassakin oli jo ulkolaiset uuden sadon kiinankaalit. Tässä portugalilainen Lidlissä. Hyvin ovat tehneet kauppansakin, kun yksi enää jäljellä.
24.2. tallentuivat kameraani mahdollisesti tämän sesongin viimeiset kotimaiset kiinankaalit. Hävikkikamaa jo nämä, mutta varmasti huonot lehdet poistamalla saisi käytettyä.
Prismassa oli edullisin peruna Gala -lajiketta. Täysin ensiluokkainen perunoiden esillepano. Ei perunoiden toki tarvitsisi näkyä noin paljon ja saada valoa, mutta niitähän tipahtelee alas tuolta luukusta, ja olivat kylmiäkin. Eivät ole kauaa tässä olleet ja multakerroskin suojaa valolta vähän.
Eipähän kunnollisen kyltin ansiosta tarvitse ihmetellä mitähän lajiketta nämä ovat, ja paljonkohan maksavat.
Tässä vielä lähikuva kyltistä. Omenat täyttivät kaikki odotukset.
Lapin Kaksreikänen kauraleipä, ks. vinkit Wilton Star omenaa, ja kahvi purkissa.
Joidenkin lähteiden mukaan jaksamisen maksimoimiseksi kahvia ei saisi juoda enää tietyn kellonajan jälkeen. Itse olen kuullut että klo 14 olisi viimeinen hetki, ja yritän tähdätä siihen. Viimeistään kolmeen. Mutta venyy se väkisin joskus sinne klo 16 tai jopa 18. Jolloin on hyvä hämäyskonsti juoda iso mukillinen, mutta jossa itse asiassa kahvia on vain tippa pohjalla. Aamukahvi mustana, loppupäivä kauramaitoon.
Tämä on viikon keksintöni, eli kahvi purkissa. En tiedä tekevätkö tätä jo kaikki, mutta en vain ole tiennyt. Säästän tilkan aamukahvia purkkiin ja laitan jääkaappiin. Myöhemmin sekoitan siihen kauramaitoa, ja ehkä jopa ripauksen vaniljasokeria.
Paras ottaa se tilkka erilleen jo ennen, kuin aloittaa juomaan varsinaista kahvia. Kivempi säilyttää koskematonta kahvia, kuin sitä joka on jo mukissa haihtunut ja siitä on juotu. Tai pannussa palamassa.
Tajusin tämän purkkiasian jotenkin nyt uudelleen, olen varmaan joskus ennenkin toiminut näin ja sitten taas unohtanut.
Alkuperäinen ongelmani oli, että aamukahvia tahtoi jäädä aina juomatta, kun keittiöapulainen saattaa herätä ja haluta ulos. Aamulenkin jälkeen vielä yritän lämmittää epätoivoisena sitä kahvin loppua mikrossa, tai tehdä siitä kauramaitokahvin ym. Joskus on pakko keittää uusi kahvi, kun ei mistään tule mitään ja se kahvinjämä palaakin mikrossa poroksi vahingossa.
Pelkkä muki jääkaapissa ei ole kiva ilman kantta, eikä kahvi pakasterasiassa. Enkä haluaisi ostaa mitään uutta astiaa kotiin sen yhden kahvitilkan takia. Mutta apuun tuli lasipurkki: Aivan paras säilytyskeino. Lasipurkin huomaan helposti, eikä kahvitilkka jää juomatta. Helppo pestä koneessa, ja laittaa siihen yöksi raikas vesi. Helppo päästä eroon kun ei ole tilaa, ja laittaa uusi tilalle. Kun hanasta ei heti aamulla tule koskaan raikasta vettä:
Lasinen vesipurkki on odottanut yön jääkaapissa. Jääkylmää puhdasta ja raikasta vettä.
Moni saattaa haluta vähentää kahvinjuontia. Vaikkapa kofeiininsaannin vähentämiseksi, haluamatta luopua kofeiinistakaan kokonaan. Tai säästösyistä, ilmaston takia, tai vaikka kaikkien syiden takia yhtä aikaa. Rahansäästösyyt tässä eivät välttämättä toteudu, koska menee kauramaitoa nyt paljon enemmän.
Vähentämisen puolesta puhuu muutama seikka terveydessä. Myös hyviä puolia kahvista löytyy. Dr. Esselstynhän on sitä mieltä, ettei saisi (kofeiinillista) kahvia juoda, ja Dr. McDougall sanoi kaikenlaista, ja jossain ettei heidän hoito-ohjelmansa ole mikään vieroitushoito, ja kahvi keitetään paperisuodattimen läpi jolla vältetään rasva. Omin sanoin muistelen, onneksi ne asiat on tarkistettavissa jos haluaa.
Pienessä purkissa maksaa noin 10 euroa jopa litralta.
Saattaa olla että jos kotitekoisella korvaa näitä pieniä Moccachino-purkkeja, niin säästää rahaakin.
Lasisen purkin rinnalla minulla on mukaan otettava kahvikuppi, mutta sitä tulee harvoin käytettyä. Termari on aina hyvä. Riippuu tilanteesta onko lasipurkista mitään iloa, mutta valmiissa tuppaa olemaan öljyä:
Vesi, arabica-kahvi 17% (vesi, nestemäinen kahviuute), KAURA 8%, sokeri 3,5%, rapsiöljy, happamuudensäätöaine
(kaliumkarbonaatti, kalsiumkarbonaatti), luontaiset aromit, suola, stabilointiaine (gellaanikumi).
Säästää kahvia jos ei jääkahvin juominen lisää kahvin keittämistä, vaan tulee käytettyä siitä kahvista osa minkä keitti muutenkin. Jos voi jatkaa kauramaidolla niin vaaleaksi kuin haluaa.
Anna kun katon, paljonko maksaa Dagsmarkin nautarullat? L- kokoinen oli 8,95 €
Yksin asuessa kahvia pitäisi keittää vähän, ja tietenkään sitä ei saisi mennä viemäriin yhtään. Keitin on suunniteltu keittämään isot kahvit, vähintään 1-2 kuppia. Jos keittää puoli kuppia kahvia, siitä ei välttämättä tule edes hyvää.
Porukalla sitä menee hukkaan, joskus kun vieraita on ja kukaan ei voi tietää, paljonko kukin juo.
Lenkille. Pääsiäinen on jo kaupoissa, mutta myös pupuilla, eli jälkiä on paljon. Ja liikehdintää.
Mietin pääsiäisen ruokia, niin ei varmaan haittaa vaikka mämmin kulutus on nyt laajentunut eri vuodenaikoihin. Koska sehän on ihan hyvä ja varmasti erittäin ilmastoystävällinen herkku. Kasvipohjainen ja kaikin puolin niin hyvä. Jos siitä sattuu pitämään.
44,75 €/kg. Eikä niitä ole sen jälkeen enää näkynyt, ei Puuilossa, ei Prismassa, ei Minimanissa, kun ne hyviksi havaittiin. Näin se vaan menee.
Toimisto on auki, vaikka olisi vähän kävijöitä, ja virheitä. Toimistossa riittää tehtävää. Tyhjä mämmirasia pitää repiä.
Välillä jännittää ettei toimistossa vaan ala mikään sellainen putkiremontti, jota ei ole hyväksytetty taloyhtiössä. Niin kauan kuin on hiljaista, siellä todennäköisesti lasketaan ja päätellään jotain.
Hyvää viikonloppua, nähdään pian.
- Ruokaostokset 31 €, helmikuu 5
- Ruokaostokset 54 €, helmikuu 4
- Kotivara 90 €, helmikuu 3
- Ruokaostokset 38 €, helmikuu 2
- Ruokaostokset 7 €, helmikuu 1
Ps. Unohtui mainita, että kommentointien kanssa on ollut ongelmaa. Jos laittaa nimi/url, ei tahdo kommentit tulla läpi kertoi lukija.
Eli jos olet yrittänyt kommentoida eikä kommenttisi ole ilmestynyt, se johtuu siitä etten ole saanut sitä.
Eli jos olet yrittänyt kommentoida eikä kommenttisi ole ilmestynyt, se johtuu siitä etten ole saanut sitä.
Moderointi on päällä, eli kommentit eivät ilmesty ennen kuin hyväksyn ne, mutta jos jää iäksi hyväksymättä niin varmasti kadonnut vain bittiavaruuteen se kommentti. Kannattaa yrittää uudelleen. Ei haittaa jos tulee tuplat, voin jättää liiat julkaisematta.
Kiitos vinkeistä, olen aina (*aina* since NYCssä anno 1986 päässyt jääkahvin makuun) säästänyt jämäkahvit jääkahvia varten, kätevä purkkisäilytys tosin vielä kokeilematta. Nyt vähän asian vierestä: lähdin tuohon sinun banaanikeksiohjeesen (jota toteutan kunhan banaanit tuossa pöydällä vähän kypsyvät 😉) ja muistelen että olet aiemmin kirjoittanut että luomubanaanit eivät mustu samalla tavalla kuin ei-luomut, joka sinänsä vähän ihmetyttää koska eikö ”myrkytetyt” pitäisi säilyä kauemmin, mutta minulla on sama havainto, että vaikka kuori on luomuissa hyvinkin ruskea, niin sisältä hedelmä on vaalea. PAITSI, nyt kun esim Prisma on vaihtanut edelliset merkit Chiquita-luomuihin, niin jo löytyy tummaa sisältäkin, siinäkin on pienelle ihmiselle ihmettelemistä 😁
VastaaPoistaOle hyvä, ja kiitos kommentista, mielenkiintoista että jääkahvi on jo 80-luvulla ollut juttu, ainakin NYCssä. Jääteetä muistan että on ollut pitkään Suomessa, mutta jääkahvista en muista mitään, ennen kuin viime vuosina vasta huomannut valikoimien laajentuneen kaupoissakin. Ja ties monetkohan kahvit ole hukannut, kun en heti ole keksinyt aina että ainiin, jääkahvi pitä ottaa talteen, sitten on myöhäistä jos ovat pannussa seisseet.
PoistaTosiaan, banaaneissa se onkin ihmetyttänyt. Banaanithan tuodaan raakoina maahan, ja vihannestukkujen kypsyttämöissä niitä kypsytetään: Olen miettinyt ruiskutetaanko niihin jotain (etyleeniä?) tai muuta, tai jotain mitä luomubanaaneille ei saakaan tehdä lainsäädännön takia, ja siinä tulee ero. Vai säilytyslämpötilasta, vai mistä. Yritin googleltakin kysyä, eikä löytynyt vastausta mitä eroa niillä on. Muuta kuin torjunta-aineet kasvatusvaiheessa.
Näin se tuntuu olevan, että jos ostan luomubanaaneja ja tavallisia samaan aikaan, niin siinä vaiheessa kun tavalliset ovat jo banaanikeksikuntoisia, niin luomuista vasta alkaa se vihreä väri hävitä. Viimeksi testasin luomubanaania syödä kun siinä oli vielä vihreää, ja se olikin tosi hyvä jo sisältä. Kypsyneempänä se toisaalta ei mennyt myöskään niin nopeaa ylimakeaan suuntaan, mutta hieman ehkä kuivui. Se oli uusi havainto, että luomubanaanit olivat kevyen ja kuivan oloisia, kun ne olivat olleet sen tietyn ajan pöydällä.
Sisältä ne joskus vähän mustuvat, mutta yleensä tulee vaikutelma että ovat silloin saaneet kolhun. Ja se mustuttaa, kun saavat kylmää. Usein K-Marketissa mistä haen niitä hävikkibanaaneja, ovat just aivan ruskeita päältä, ja täydellisiä sisältä. Eivätkä edes yli menneitä. Tämän opin että tarkoittaa kylmettynyttä banaania, kun kerran autossa palellutin omat banaanini ja ne menivät samalla tavalla päältä ruskeiksi, mutta banaani ei ollut sisältä sen kypsempi. Usein hävikkibanaaneista tuleekin ihan syötäväksi sen takia, etteivät olekaan tosiaan ylimenneitä vaan aivan hyviä.
Välillä tavalliset banaanit ovat haljenneet kuoresta, luin että se kertoo siitä että liian nopea kypsytys tapahtunut. Luomubanaania en muista ikinä nähneeni haljenneena kaupassa.
Hei ja kiva että olet kokeilemassa banaanikeksejä, hauska aina kuulla että reseptiä kokeillaan :D Tein niitä tänään itsekin. Keksin uuden tyylin, eli paiskasin lusikalla aika lujaa aina taikinanokareen pellille, jolloin se levisi valmiiksi hienon malliseksi keksiksi. Ei tarvinnut litistää tai muovailla enää. Joskus tulee tehtyä paksumpi taikina, silloin enemmän lusikalla levittelen ne. Netissä olen katsellut videoita joissa jotkut tekevät niistä pallon muotoisia..monenlaista tyyliä on.
Poista