Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa.

Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata.

  • Peruna 0,85 €/kg, 4 kg = 3,39 € 

Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli.

Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla.

  • Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=  1,59 €
Lidlistä.

= 7.32 €

  • Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg = 1,16 €
  • Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € = 0,70 €
  • Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg = 4,17 €
  • Punajuuri 1,29 €/kg
Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg

jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää.
Lidlistä.


Kaali oli makeaa ja mehukasta, onnistunut ostos. Sivuhuomio kevättä varten, jonka olen tehnyt edellisinä vuosina ja niin tänäkin vuonna: Suomalainen luomukaali on usein halvempaa tai vähintään yhtä halpaa, kuin ulkolainen varhaiskaali, tai jopa kotimainen. Varhaiskaali on monelle suurta herkkua, mutta tämä vertailu on siihen hyvä, että onko luomu kallista. Ei ainakaan automaattisesti.


  • Mustaherukka 1,65 €/200 g , 8,25 €/kg= 3,30 €
Nam, kohmeiset mustaviinimarjat. Ja tuoremehuna.
Prismasta nämä.


= 8,09 €

  • Luomu appelsiini 2,89 €/kg
  • Luomu omena 2,99 €/kg
  • Banaani reilun kaupan 0,980 kg x 1,79 €/kg = 1,75 €
  • Sitruuna luomu 0,160 kg x 2,89 €/kg = 0,46 €
3,14 kg hedelmää, on jaettuna ravintosuosituksen määrällä 300 grammaa 3,925 päivää. 
Yhdistettynä vihanneksiin, nyt on tarpeeksi ja voi pärjätä yli viikonkin. Marjat 400 g osallistuvat myös.

Kotimainen omena olisi ollut Prismassa jo yli 3 euroa/kilo. Lidlistä nämä hedelmät.

Lidlin luomuomenat, lajike Bonita. Mehukkaita niin, että se mehu suorastaan roiskui leikatessa. Todella siis hyviä, mutta vain omaan makuun hieman liian happamia.

Ruokaan, ja salaatit jossa on appelsiinia, omenaa ja pieni taateli, saa makeaa ja mehukasta salaattia. Paremmasta ei siis väliä.



Appelsiini oli Lane Late lajiketta. Ei siemeniä, eli tehojalostetut mutanttiappelsiinit kenties. Oli niin makeaa, että tuli mieleen keltainen Jaffa limukka. Oikea karamelli appelsiiniksi.

Näissä pusseissahan aina lajike vaihtelee, tai se millaisia appelsiinit milloinkin ovat. Viimeksi olivat aivan erilaisia.

Persilja autonpenkille, C-vitamiinia mukana kun menee ihmisten ilmoille ja hengittää. Salesta, 1,49 €

Huolestuin persiljan nykytilanteesta, kun tätä oli niin helppo syödä, ei kauas heittänyt salaatista. 
En muista pitikö persiljan olla näin rapeaa ja ohutvartista. 

Onko persiljaa alettu jalostamaan siihen suuntaan, että vähemmän makua? 

Jos jalostuksesta on kyse niin sanoisin sille että ei, koska on paljon salaatteja jo valmiiksi, joita voi syödä tarvitessaan laimeampia vaihtoehtoja. Nyt tästä etsin enemmänkin voimakasta vaikutusta, paljon vitamiineja ja eri aineksia.


= 3,76 €

  • grillausmauste suolaton0,79 €
  • curry, suolaton 0,69 €
  • mustapippuri rouhittu 1,10 €
  • paprikajauhe 0,59 € 
  • maustepippuri jauhettu 0,59 €
Kilohinnat muistaakseni alle 30 euroa, alle 25 euroa, en laskenut uusiksi vielä. Minimanista ostin mausteet ja hyllynreunassa ne lukivat, mutta nyt vielä hukassa.

  • Ananasmurska mehussa 2 x 0,87€/227g = 1,74 €
Prismasta.

= 7,13 €

  • Tumma suklaa 12,5 €/ kg 1,25 €
  • Meira ketsuppi 3,49 €/kg = 4,19 €
  • Kaurajuoma luomu 1,69 €/l
Tämä ketsuppi on Lidlissä ja Prismassa samanhintaista. Lidlistä ei saanut luomu Oatlya. Suklaakin on Prismasta.

  • Nauris 2,29 €/kg x 0,541 € = 1,24 €
Piti luovuttaa jo nauriiden osalta (tämän kevään, kunnes tulee syksyllä uudet), mutta sitten tajusin etten ole tehnyt vielä nauriista leipää. 
Halusin tietää pystyykö näitä mitenkään enää hyödyntämään.
Hain siis Prismasta vielä yhden.

Siinäpä ostokset, 40 €




Nauris oli sisältä kamala, en edes suomenpataan alkanut miettiä. Siihen on saatavilla palsternakkaa, ja ne ovat hyviä.

Pistävä maku ei lähtenyt  keittämällä. En valita silti nauriin tai kenenkään olevan syyllinen tähän tilanteeseen. Se on mikä on.

Nauris ei säily koko talven yli, ja se ei minua haittaa. Jos nauris on suomalainen vanha kasvis, niin sitä on turha jalostaa sellaiseksi että kestäisi pitempään. Kenties maku kärsisi, kuori ohenisi ja vitamiinipitoisuus pienenisi? Käsittämättä kasvinjalostuksesta tuon taivaallista. Aivan hyvin voin elää ilman naurista vähän aikaa.

Kiinnostaa se näissä kotimaisissa kasviksissa, että jos yhtäkkiä appelsiini- banaani- ja omenavirta ulkomailta katkeaisi, niin olisiko meillä täällä mitään.

Nauris on kuitenkin (ilmeisesti) jostain kivikaudelta asti seurannut, joten kokeilin leipää.

3 dl keitettyä naurista jossa on vähän keitinevettä, sauvasekoittimella soseutin.
2 dl lämpöistä vettä
11 g pussi kuivahiivaa
loraus siirappia
suolaa maun mukaan
kaurahiutaleita 1 dl
Ruisjauhoja, kunnes on kiva taikina

Annetaan löysänä nousta, 15-20 min, lisätään jauhoja sopivasti. Jauhotetaan leivinpaperi ruisjauhoilla, ruisleseillä tai millä haluaa.

Taputellaan leivästä taikinasta lätty siihen, jauhoja että ei tartu käsiin koko ajan, taikinapyörällä raidat, keskelle reikä purkilla. Jos on hyvin jauhottanut pohjan, ja taikinakin sopiva, reiän pitäisi nousta purkin mukana siististi. Ei haittaa, jos vähän vastustelee.

Peitetään leivinpaperilla tai liinalla, annetaan nousta uudelleen hetki. Kun uuni on kuuma n. 200 C paistetaan kunnes valmista. Kuori on kova, sen voi ottaa uunista.

Tämän paistuminen kesti vähän pitempään kuin normaalisti leipien, voi olla että uuni on hajoamassa tai koska sisälsi kasvissosetta niin paljon.


Tuli niin voimakkaan makuinen leipä, etten ole ennen tällaista syönyt. Laitoin liikaa suolaa, n. 1/2 tl koska sain hepulin että tähän nyt pitää laittaa kaikki, että nauriin maku kesyyntyisi.

Ei se suola ollut hyvä idea, siirappi kyllä auttoi. Suolaa siis vain oman maun mukaan.

Kulinaristiselta kannalta mielenkiintoinen. Tulen tekemään toistekin, on vielä toiset 3 desiä naurismuusiakin jäljellä ja se pitää paistaa huomenna pois.

Ihan hyvä, en lähde välttämättä nauriita tämän takia hakemaan, mutta on hyvä leipä. Jos vertaa toiseen leipään jossa on vain vettä ja jauhoja, niin tässä on kuitenkin vihanneksia seassa. Hyvä diili.
Tuli mieleen lanttulaatikkorieskat, mutta sillä erotuksella että tämä oli voimakkaampi maultaan, ja vähän siinä ja siinä. 

 
Banaanikeksit: Banaanien sekaan vaniljasokeria 1-2 tl, rusinoita, ja niitä uusia Bonita-omenoita joita toin Lidlistä. Ei haittaa kirpeys, vaan on jopa parempi.






Kaurahiutaleita niin että tulee taikina, ja banaanikeksit uuniin 180-200 C n. 15 -25 min. 
 

Ananaskakku. Olen alkanut oikaista reseptin ohjetta, eli kaadan koko purkilliset ananasta jauhoihin,  joihin on sekoitettu leivinjauhe 1tl, ruokasooda 1/2 tl, ja vaniljasokeri. Ripaus inkivääriäkin. Ehkä pikkuripaus suolaa, mutta ei niin että suola maistuu.



Vähän aikaa kun jäähtyy, irtoaa paperista näin hyvin. Rasvaamaan ei siis kannata lähteä turhaan.

Porkkanakakun paistuminenkin kesti viimeksi yli puoli tuntia. Toivottavasti uuni ei ole hajoamassa, vaan se johtuu siitä että laitan ainekset miten sattuu, ja liikaa taatelia.

Kävin Minimanissa ja sain kuvattua vahvat pakastuspussit, joita käytin viimeksi papujen pakastamiseen

Kiireinen viikko ja viikonloppu, olen tehnyt pikaruokia.

Yllättävän suuri vaikutus jos laitan edes riisit tai kauranjyvät valmiiksi, sekä mausteet. Mausteiden miettiminen on ehkä työläin osuus, jos ne on viidestä - kymmenestä eri purkista aina. Vaikka vihanneksia joutuisikin pilkkomaan, tai papupurkin avaamaan. Veden voisi mitata valmiiksi kannuun. Pakastevihanneksia voisi tarvita tähän, tai bataattia, palsternakkaa ja omenaa, jotka kiehuvat hyvin riisin keittoajassa.

Tämän maaliskuun kaikki ostokset on virallisesti hyväksytty ylitarkastajan/ toimistopäällikön toimesta, joten niihin voi siksi luottaa täysin. Muutama pieni huomautusehdotus tuli; Lisää nautarullia.

Onneksi kassista löytyi uusi kana.

Pääsiäinen lähestyy, keltaisia ideoita tarvitaan. Kokosin keltaisia juttuja vuonna 2023, toivottavasti eivät ole aikansa eläneitä jo. Keltainen on aina muotiväri täällä ainakin, mutta sehän voi vaihdella aina.

Nähdään taas, testaan vielä uudelleen naurisleipää, saisiko siitä reseptin. Se voi olla vielä parempi syksyllä, ja käyttökelpoinen ainakin joskus. Tortillahommista ei tullut vielä valmista, ne menivät lätyiksi. Viime ostoksissa kerroin kauralätyistä, ne voivat joskus toimia.

jonka mukaan kokeilin tehdä vielä lisää naurisleipää. Määrät sovelsin, ja ohrajauhoja en laittanut. Kaurahiutaleita lisäsin.

Maaliskuun ruokaostokset: 

Maaliskuu 1, 30 € astiaturvallisuus
Maaliskuu 3, 37 €, siemenet, astiat 

Kelikamera vielä loppuun, eli lumet sulaa, pyörätiet sulaa:



Kommentit

  1. Prisman luomunauriit on jo parin viikon ajan olleet täynnä ruskeita läikkiä. En tiedä onko laikut vain jotain kuoren ongelmaa, mutta sen verran äklön näköistä etten lähde kokeilemaan onnea niiden kanssa. Kaalien hinnoista en ollutkaan tuota hoksannut, hyvä juttu, muutenkin harrastan kotimaisia luomukaaleja. Tosin talouteen ilmestyi pyytämättä viime viikolla varhaiskaalia, ihan ok maku, ja onhan se konsistensiltaan vähän kuin eri vihannes verrattuna tiiviisiin talvikaaleihin verrattuna. Mutta, kuten sanottu, unkarilaiset (ja puolalaiset?) kaalit jäävät ostamatta koska suoraan sanottuna ne ovat maistuneet mullalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jee, Prisman luomunauriit. Näin ne kans, olivat melkoisen näköisiä.
      Asiakkaan pitäisi saada 0,99 €/kg palkkaa jos suostuu viemään pussin pois ja kokeilemaan tehdä siitä leipää. Ihanaa että niitä on, ja ehkä joku tietää niistä vielä jotain, mitä en ole saanut selville, ja takana on jotain syitä miksi niitä on myynnissä sen näköisinä. 0,99 €/kg tai mitä nyt kukin neuvottelisi. Ihmetyttää koska varmaan kaikki on nähnyt paljon vähemmänkin pilalla olevan näköistä ruokaa heitettävän surutta roskiin, tai ne vihannekset mitä on hävikkilaatikoissa ym ovat usein paremmassa kunnossa kuin nauriit tällä hetkellä. Toki kiva että nauriita yritetään vielä muumionakin säilyttää, ehkä se kuitenkin on sikäli arvostettu..Voisi muotoilla niin että vaikka nauris on kivikaudelta asti ollut, ei se tarkoita että meidän nyt pitäisi syödä kivikaudelta asti fossiloituneita nauriita.

      Poista
    2. Vai mullalta kaalit, mielenkiintoista, ei olekaan tullut maistettua ulkolaista kaalta vielä. Mullan maku on ikävä, sain sen kokea nyt näissä perunoissa kun en kuorinut rupia tarpeeksi tarkkaan pois. Onneksi se oli vain yksi kohta, ei koko keitto mennyt. Kyllä se tunnelman hieman pilasi. Keväällä tulee muutenkin vaiheita ettei mikään ole oikein hyvä, kasviksilla on siirtymävaihe kohti takaisin kasvimaata.
      Auttaisikohan etikka.

      Poista
    3. Noniin, kokeilin uudelleen naurisleivän tekoa, ja se onnistui niin hyvin että taidan nyt pyörtää kaiken ja ihan ostaa nauriita..Ei olisi pari tuntia sitten uskonut että olen tätä mieltä, mutta näin se on.
      Naurisleipiin käy varmaan lanttukin. Etelä-Pohjanmaan naurisleivästä lähdin ottamaan mallia . Lisään linkin postauksen loppuun
      Sovelsin omat määrät, en laittanut ohrajauhoja.

      Poista
    4. Houkuttaa kokeilemaan tuota naurisleipää. Ohjeessa ei kerrottu paistoaikaa, kuinka kauan suunnilleen pidit uunissa?

      Poista
    5. Uuni oli n. 220 C, linkin ohjeessahan oli paljon kuumempi, leivinpaperin takia pidin alhaisemman lämmön. Se oli ensin noin 15min, ja siitä asti aloin olla kuulolla, yritin ottaa ulos niin kuori vielä aika pehmeä, laitoin uuniluukun kiinni ja taas jatkoin n. 5 minuuttia aikaa. Käytin ajastinta mutta silti meni sekaisin ajanlasku kauanko se oli. Mutta 15 minuutista ylöspäin.

      Poista
    6. Kun kuori vähän kopsuva käteen muttei vielä pala eikä kuivu liikaa, niin sitten on sopiva

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...