Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni.
Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki.
= 4,75 €
Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg = 1,96 €
Kaurahiutale 0,79 €/kg
Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg= 1,15 €/ 850 g
Riisi Lidlistä 0,85 €/kg
Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.
Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.
Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen väliin kehittelen täytteitä. Tortillaa keksiessä syntyi lätty, mutta ei se haittaa.
Kokeilen ensin tällä tahmaisella riisillä meksikolaista papu-riisi täytettä. Myöhemmin voi miettiä tarvitaanko siihen ollenkaan valkoista riisiä, vai olisiko kaura.
= 9,23 €
Luomu Savutofu 1,29 €/200g x 2 = 2,58 €
Luomu Naturel tofu 1,29 €/200g x 3 = 3,87 €
Teriyaki tofu 1,39 €/180 g x 2 = 2,78 €
Tofua leivänpäälle, jogurttikastikkeeseen, näistä ostosten jälkeen lisää.
= 6,74 €
Punajuuri Lidlistä 1,19 €/kg
Kaali Kuuselan puutarha 1,52 kg x 1,25 €/kg = 1,9 €
Porkkana 0,99 €/kg
Keräkaali luomu Lidlistä 0,952 kg x 2,79 €/kg = 2,66 €
Luomukaalia ja tavallista. Molemmat tällä kertaa hieman kuivahkoja. On jogurttikastike minkä kanssa nämä nyt menevät. Ja omenat. Ja porkkanaraaste. Kaalikeitto, paistettu kaali, kaalivokki, kaalikastike jne. Päädyin isoon kaalipataan. Tai siis sen tekemiseen.
Punajuuri on nyt persiljan tilalla, eli kun haen näitä mitkä ovat Dr. Esselstynin lehtivihreiden listalla.
Dr. Esselstynin mukaan punajuuri on top viidessä:
Bok Choy sareptansinappi nauriin naatit kiinankaali ruusukaali parsakaali kukkakaali korianteri persilja parsa lehtikaali lehtimangoldi rucola
!PINAATTI, se on puuttunut listastani, kun kopioin tätä postauksesta toiseen. Vaikka olenkin tiennyt että se kuuluu. Puuttuukohan tästä muutakin? punajuuren naatit punajuuret
Omena Suomi 0,774 kg x 3,19 € = 2,47 €
Heräteostos Prismasta, omenalajike Mari.
Liian hapan lajike omaan makuuni.Ruuanlaitossa menevät. Kaurapuuron koristeena jouduin lisäämään kanelia ja sokeria.
Omenat mukaan lukien vihanneksia noin 5 kg. Jakamalla ravitsemussuosituksen 800grammalla, saa tulokseksi 6,25 päivää vihannesta.
Tiistaina kävin kaupassa, ja nyt on sunnuntai. Jäljellä 796 eli 800 grammaa.
1,2 kg meni tänään kaalia ja porkkanaa kaalipataan, se tulee syötyä huomenna. Perunoita keitin tänään, niitä on jäljellä 4 kpl.
= 5,56 €
Kaurajuoma Oatly luomu 1,69 €/l
Soijajogurtti Lidlistä 2 x 1,69 €/500g = 3,87 €/kg
Kaurajuomaa tarvittaisiin kaksi purkkia viikossa nyt, kun tykkään jääkahveista.
Yritin tehdä kauramaitoa itse, mutta se ei toiminut kahvissa. Lisää alempana.
Maustekurkku 0,159 kg x 3,09 €/kg = 0,49 €
Maustekurkku varmuuden vuoksi, aina voi keksiä tehdä italiansalaatin tai sitten tämä käy jogurttikastikkeeseen. En laita aina. Keittoihin.
Mansikkahillo jos tulee tehtyä lättyjä, joko pancake tai perusmuotoisia. Tai sitten uusia, joista on resepti tässä postauksessa.
Peperonit on valmiina, jos tulee tortillaidea valmiiksi. Tomaattimurskaa pitää aina olla.
Sokeri 1,25 €/kg
Ei kokarua, mutta halvemmaksi tulee kuin vaahterasiirappi. Käyttö max 2 tl päivässä. Jos vaikka kysytään paljonko tarkoittaa vähäsokerinen, tai kun on sokeri mausteena, ei ruokana,. Kuulin tuon 2 teelusikallista Rip Esselstynin videolta. Ajattelin että se alle 2 teelusikallistahan on hyvä tavoite, jos ei ole täysin nollalinjalla. En ole koskaan miettinyt niin tarkasti määrää, mutta ok. Leipomuksiin joskus laitan 2 rkl jos on iso kakku.
Budjetti piti olla 30 euroa, maksimissaan 35, mutta ohimennen oli kätevä piipahtaa K-Supermarketissa katselemassa. Löytyikin melkein kokaru leipä, eihän sitä voinut jättää. Ainesosat ruis, vesi ja suola. Vähemmän suolaa, niin tämä olisi jo täydellistä leipää ainesosiltaan.
Suolaa 1g/100g.
Viikon suolaksi kun yhdistää savutofun, niin alkaa olla jo yhteensä suolaa. Maustekurkussakin taisi olla 3g/100g jos oikein muistan.
Tästä voisi kokeilla säästää siivun, ja yrittää tehdä juuren. Eihän se juuri ilmeisesti hengissä ole, mutta happamoittaa ja ehkä syntyisi juuri? Pitää katsoa, netissä oli paljon ohjeita miten se onnistuisi. Loppuisi se hiivan roudaaminen kotiin, vaikkei se paljoa painakaan.
Yhteensä ostokset 36,59 €
Viikon ideat:
Kaalit kelmussa taas, mahtuvat paremmin jääkaappiin.
Mari - omenat Prismassa.
Minulle Mari oli kiinteä, erittäin hapan ja myös rapsakka. Hieman makea. Mutta makuja on monenlaisia.
Kauramaito loppui kesken, ja yritin tehdä itse. Laitoin pikakaurahiutaleita ja vettä, ripauksen suolaa ja n. puoli teelusikallista sokeria. Blendasin ensin vähässä vedessä, ja siivilöin kuppiin. Ajattelin että vettä voi lisätä aina, laitoin ihan summamutikassa. Kaurat siivilöidään heti, ei liotusta.
Sain tehtyä yhden niin hyvän mukillisen maitoa, että join sitä ihan tyytyväisenä.
Näin saa siis hätäisesti itselleen yhden mukillisen kauramaitoa, mutta kahviin ei kannata laittaa.
Kahvissa se ei toiminut:
Tuli ihan huoltoasema-kermakahvin värinen pläjäys. Ulkonäön perusteella kuvittelisi, että miksipä ei. Maistui sille kuin olisin vain jatkanut vedellä kahvin. Ihan järkyttävä esitys.
Löysinkin sitten Mic The Veganin videon, jossa hän käytti entsyymejä kauramaitoon. Jos kiinnostaa, niin siitä vaan. Katselen rauhassa josko tuon prosessin voisi oppia. Ilmoittelen jos onnistuu. Siihen tarvittaisiin jopa lämpömittaria.
Eli prosessoidaan kaura blenderissä, sekaan entsyymiä, lämmitetään tietyn asteiseksi, keitettiin ja siivilöitiin. Entsyymille piti antaa aikaa pilkkoa tärkkelystä sokeriksi, se taisi olla se homman juoni. Että siitä tulee muutakin kuin kauraa ja vettä päällekkäin. Eli kauramaitoa.
Mielenkiintoista nähdä myös, mitä laitetaan baristamallisiin kahvimaitoihin. Siihen laitettiin öljyä, jotain toista, ja sitten ksantaanikumia. Ksantaanikumi on sakeuttaja tai suuruste, joka tarvitsee kaverikseen öljyn, ja sillä saa vaahdotettavat jutut aikaiseksi, ja kermaiset jutut.
Seuraavat Oatlyni haen silti vielä kaupasta.
Mikä oli hyvää:
Tämä leipä oli hyvää. Ostin limppumallisen, koska ajattelin että se säilyy paremmin tuoreena. K-Supermarketissa oli muitakin Meriläisen hapanjuuriruisleipiä, kuten palasia. Varmaan kauppakohtaisesti vaihtelee valikoima, K-Supermarkettiinhan saa aina asiakkaat toivoa tuotteita. Limppumallisella oli edullisin kilohinta, joten totta kai tämä.
...Olisi tätä näemmä Prismassakin, ei tule siellä käytyä usein leipäosastolla.
Päälliset laitoin turhaan, leipä oli muutenkin tarpeeksi hyvää. Jopa parempaa ilman päällisiä. Kokeilin kuitenkin jogurttikastiketta ja savutofua. Ja tilliä.
Savutofu on aika suolaista, se on leivän päälle ja perunoiden kanssa. Kylmänä, en paista, en keitä.
löysin vielä sitruunankin joka on säilynyt varmaan kuukauden jääkaapin lokerossa.
Tilli sopii ruisleivän kanssa. Unohdin, että maustekurkkuakin olisi ollut.
Tilli ei ole Dr. Esselstynin lehtivihreälistalla, vaikka se olisikin helpompi kuin persilja. Kukaan ei toki kiellä syömästä tilliäkin.
Alkuviikosta kun persiljaa vielä oli, kokeilin mitä tapahtuu jos höyryttää tai kiehauttaa koko ruukullisen kerralla, ja yrittää syödä balsamiviinietikan kanssa.
Lehtivihreitä vihanneksia voisi aamulla höyryttää, jakaa kuuteen annokseen. Tai kuten Ann Esselstyn suosittelee, että tekee aamulla ruokatermarin täyteen. Joka ateriaan ja välipalaan.
Itse vaan ihmettelen ruokatermaria, koska sitä joutuu sitten avaamaan ja sulkemaan. Että säilyykö. Voihan ne lämmittää mikrossa uudelleen, kiehahtavat.
Tai tekeekin kylmän termarillisen, laittaa jääpalojakin sekaan ja lehtivihreät sinne. Ottaa joka aterialla ja lämmittää, vaikka olisi missä. Tai syö kylmänä. Balsamietikkaa sekaan.
Yksi persiljanippu katosi aika pieneksi, joten enemmän tarvitaan jos koko päiväksi ajattelee.
Kiinankaali olisi maailman helpoin, mutta sitä ei nyt saanut kotimaisena . Yritän raapia mahdollisimman suomalaisia lehtivihreitä, että onnistuuko se. Ei se silti mikään yleinen sääntö ole, voi ihan hyvin ottaa pakasteparsakaalit pakastealtaasta ja siinä on lehtivihreät paljon helpommalla. Ja saa niitäkin luomuvaihtoehtoja.
Persilja on ainakin yksi vaihtoehto, onneksi lehtivihreitä voi vaihdella tilanteen ja sesongin mukaan.
Tämän viikon punajuurista keitin suurimman osan, pari säästin kastikkeeseen johon tuli porkkanaa ja kaalia lisäksi. Balsamiviinietikkaa loraus, ja eiköhän se ole siinä.
Lasivuoan kannessa tein kahdesti tällä viikolla porkkanakakkua. Ei jäänyt leivinpaperiin kiinni, rasvaamatta laitoin. Resepti löytyy joulukalenterin porkkanaluukusta. :
Testasin vaihtaa 1 tl ruokasoodaa leivinjauheeseen, laitoin siis arviolta yhteensä 2,5 tl leivinjauhetta.
Nousi ihan mahtavasti, mutta tuli jotenkin raa-an oloinen. Ei se raaka silti ollut varsinaisesti, mutta omituinen. Olisiko pitänyt lisätä paistoaikaa, vai laittaa kuitenkin edes 1/2 tl ruokasoodaa? En pidä ruokasoodasta jos se yhtään maistuu, siksi yritän aina välttää sen.
Lisäys että laitoin paljon, paljon rusinoita. Niin että joka palaseen riitti muutama.
Koska hedelmiä ei nyt ollut ostoksissa muuta kuin ne kirpeät omenat, on hedelmien tehtävää täyttänyt pakastetuista banaaneista, pakastetusta sitruunanpalasta, soijajogurtista ja pikakaurahiutaleista tehty pirtelö tai sorbetti. Siihen ripaus vaniljasokeria, ja onpa kyllä hyvää herkkua.
Jälkiruokaohjeista, sitrus marjat ja banaani löytyy ohjetta tähän, mutta lisäsin nyt kaurahiutaleitakin vähän. Ei niitä huomannut seassa.
Sitruunaakin oli pakkasessa, heitin vain palasen tuonne sekaan. Ei se kokonaan pilkkoontunut, mutta omapahan on kärsimykseni. Hyvää!
Hernekeitto. Olen nyt tehnyt vain yksi 500 g pussillinen kerrallaan, ettei tarvitse pakastaa.
Miniblenderissä tein suodattamatonta puolukkamehua jäisistä puolukoista, saan noin 1 dl marjoja menemään päivässä. Jopa 2 dl jos laittaa aamupuuroonkin.
Yritin sitä tortillaa kehittää. Kauramaitoa tehdessä oli pikahiutalepakettikin sopivasti esillä, ja pieleen mennyttä kauramaitoakin astiassa. Testasin paistaa ja syntyi kauralätty. Mansikkahillon kanssa söin, vaikka suolaisenakin varmaan toimivia.
Kauralätyt:
100g pikakaurahiutaleita
3-4 rkl eli 50 g täysjyvävehnäjauhoja
5 dl vettä
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria, jos käyttää
Taikina laitetaan turpoamaan. Ennen paistoa se voi olla hieman löysempää, kuin normaali lättytaikina tai pannukakkutaikina. Lisää tarvittaessa pikakaurahiutaleita tai vettä.
Levy kuutoselle, pannu vesitilkalla. Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, kokeile paistaa eka lätty. Ensimmäiset kaksi voivat tarvita paistoaikaa yli 1 min 30 sek per puoli, jopa 1 min 45 sek.
Tai 2 min.
Kun paisto alkaa sujua, vähintään yleensä 1 min 30 sek. Taikinaa on ohuesti.
Jos menee yhtään kokeilemaan lastalla kääntämistä ennen aikojaan, lätty menee ruttuun joten varovaisuutta. Kun on varma, voi kääntää. Yleensä tulee hyvä.
Tein taas pienellä pannulla, jos on iso pannu voi kokeilla niin, ettei laita aivan reunoille asti. Ennen kuin näkee, että tämä prosessi on hallittavissa. Paljon herkempiä nämä lätyt, kuin hiivaleipäjauhoiset.
Nämä lätyt ovat ainakin terveellisiä, ei yhtään hiivaleipäjauhoja eikä valkoisia jauhoja. Makuasia että miten maistuu. Itse en erottanut normaalista lätystä. Korkeintaan pehmeämpiä, ja siten oikeastaan parempia.
Lättyresepti tulee jossain vaiheessa omaksi postaukseksi, mutta antaa sen aikaa olla tässä.
Lis. Toivottavasti onnistut, jos kokeilet. Jos ei onnistukaan, niin voi lisätä sämpylätaikinaan sen taikinalörön? Se oli ainakin oma suunnitelma ensin. Tai keittää siitä puuron. Ilman vaivaamista sämpylät, 3-5 dl vettä.
Astiat:
Nyt kun tiesin mitä alan hakemaan, alkoi kirpputorilta osua silmään kaikki rosteri. Näiden pohjassa luki Hackman, Made in Finland, stainless steel 18-8. Lähtivät mukaan niin että heilahti.
13 euroa ja nyt on assistentilla uusi kuppi, ja kulhoissa voi tehdä vaikka mitä ja säilyttää joko assistentin tai minun ruokia.
Kattilankannetkin sopivat näiden päälle, niitä voisi hankkia lisää jolloin nousee näiden monikäyttöisyys. Varmasti konepestäviä ja kestäviä.
Bambukupit mitä katselin koiralle ensin, osoittautuivatkin kyseenalaisemmaksi kuin kuvittelin.
En tiedä siis yhtään, liittyvätkö kuvan bambukupit asiaan ja miten, mutta en siis koiralle enää harkitse mitään, missä lukee sana bambu, ja on muovin näköinen. Eri asia ilmeisesti olisi, jos bambu olisi bambun näköisenä. Myrkyllistä ei siis käsittääkseni ole bambu kasvina, vaan nämä muovin näköiset bambutuotteet. Enkä tiedä näistä kupeista mitään, otin vain kuvituskuvaksi.
Selkeyden vuoksi, tässä kuvassa olevien kuppien kaltaisia koiratarvikeosastoilta en siis osta enää, koirille tarkoitettu, metallia kyllä muttei mitään merkintää, mistä metallista on tehty. Jos olisi laadukasta terästä, niin varmasti olisi jokin merkki pohjassa kuten se 18-8. Kun ei ole, niin en luota.
En ehtinyt selvittää viikossa koko bambuteollisuuden kommervenkkejä, käytin pintapuolista plarausta päätöksen tekoni tueksi ja olin jo valmiiksi oikeastaan päättänyt, että ruostumaton teräs on tästä lähin astiamateriaali koiran kipoksi. Tai laadukas keramiikka, mutta se on hankala villin koiran kanssa, samoin lasi. Teräs on kevyt ja kestävä.
Selain on jo sen näköinen, että kohta ei mahdu yhtään välilehteä auki. Eikä siinä ole vasta kuin miten tehdään kauramaitoa ja mitä lehtivihreitä kannattaa syödä.
En yhtään ihmettele, jos toimisto houkuttaa enemmän kuin internet. On itse perustanut toimiston, ja palkka on Tessun mukainen. Ruhtinaallinen, ei työskentelypakkoa.
Ruokakuppi pysyy paikallaan märän luutun avulla.
Löysin uuden varteenotettavan muki-idean, eli Suomen Luonnonsuojeluliiton mukit. Luontoarvoja arvostavalle kestävän kehityksen ystävälle lahjaksi tai itselle kahvimukiksi. Suomalaisessa Kirjakaupassa myytiin näitä.
Vielä en ostanut kun en tiennyt tarvitsenko, mutta taidan kyllä jossain kohtaa käydä hakemassa oman. Aika kevyt, voisi käydä vesipulloksikin laukkuun jos on tiivis.
Tässä vielä mitä luki takana. Voi juoda mistä suunnasta haluaa, vuototiivis, helppo, eristetty, BPA-ja melamiinivapaa, kestää konepesua. Hintalapun takana olisi varmaan lukenut vielä jotain, luontokaupan sivulta lisäähttps://luontokauppa.fi/products/retrologo-kestomuki?_pos=2&_sid=7f145f442&_ss=r. Ei saa laittaa mikroon, ja tilavuus 2,3 dl.
Minuutti Mikko eurolla. Olisihan tuo jo melkein pitänyt ostaa pois. Saattaa sen vieläkin ehtiä hakea.
Pilkkojat rivissä. Näitä siis on jo. Kaksoiskappaleet ovat ylähyllyllä näkymättömissä, ja kesällä niitä alkaa tarvitsemaan. En kauaa jaksanut ettei saa pestä koneessa, kaikki ovat käyneet tiskikoneessa. Hajotkoon jos haluavat. Eivät hajonneet.
Jos ei joka välissä halua tiskata on parempi pitää useampia. (lis. Ei tiskikoneeseen tietenkään sähköosaa blenderistä)
Uusi juttu siemenistä:
Etsin Youtubessa hapanjuurileivonta-aiheisia videoita, ja yhtäkkiä tökkäsin vahingossa jotain suositusvideoa. Yritin vaihtaa sen, mutta se vain lähti pyörimään ja osuin koko ajan huti, kun yritin katkaista sen. Ei mitään, samahan se oli katsoa loppuun.
Ja mitä juttuja. Jos tarkastelee eri vihanneksia ja hedelmiä mitä kannattaisi ostaa: ovatko ne luomuja, missä kasvatettu, millä kuljetettu, eettistä vai ei. Vitamiinipitoisuus. Voisikin kiinnittää huomiota siihen, mistä vihanneksien ja hedelmien siemenet tulevat.
Muutama suuryritys hallitsee siemenmarkkinoita. Kuluttajille kehitetään kivoja lajikkeita, mutta ravintosisällön ja biodiversiteetin kustannuksella. Jotta vihannekset säilyisivät viikkoja, eivätkä menisi pilalle. Voittojen maksimoimiseksi.
Entä mitä tekemistä intialaisilla lapsilla on asian kanssa? Vesimelonit. Tämä herättää kysymyksiä, joita voi alkaa tarkistelemaan ja selvittelemään mikäli on kiinnostunut. Löysin tämän vasta noin muutama tunti sitten, joten enempää en pystynyt vielä tekemään asialle. Tuntui vain hyvin tärkeältä. Dokumentti on englanniksi. Jonkinlaiset tekstitykset sai suomeksi, en tiedä miten tasokkaat mutta kuitenkin:
Yritin kysyä hakukoneelta, mistä vihannesten siemenet tulevat. Hakusana "vihannesten siemenet lapsityövoimalla" saattoi olla väärä hakusana, kun ei alkanut löytymään muita, kuin enimmäkseen siemenverkkokauppoja. En halua ostaa siemeniä, vaan saada selville niistä.
Sitten löytyi vielä parempaa, piti seurata linkki aina eteen päin, joka johti seuraavaan. Mielenkiintoista lukea että Suomessa on yritetty luomusiemeniä tuottaa puutarhuri Tuukka Häkkisen toimesta:
Teksti, missä yrittäjä kertoo miksi toiminta ei ole onnistunut hyvin. Ruokavirasto ei jousta ja lainsäädäntö tai byrokratia suosii isoja firmoja. Antaa ajattelemisen aihetta. Tosiaan tämän enempää en ehtinyt perehtyä, mutta ajattelisin että tässäkin on yksi näkökulma mitä voi tarkastella.
Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...
9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua. Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...
On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa. Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset: yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa. 25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...
Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia? Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään. Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon. Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka. Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta. Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi italiansalaatti aineksi...
Tunnin kauppareissu vol 2. ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana. Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit. 12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25 eikä...
Luukku 12 ja ohra. Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran. Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5 l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa. Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...
Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna. Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa. Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri. Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...
Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat 3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...
Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti. Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä. Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan. ...
Kommentit
Lähetä kommentti