Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni.
Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki.
= 4,75 €
Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg = 1,96 €
Kaurahiutale 0,79 €/kg
Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg= 1,15 €/ 850 g
Riisi Lidlistä 0,85 €/kg
Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.
Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.
Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen väliin kehittelen täytteitä. Tortillaa keksiessä syntyi lätty, mutta ei se haittaa.
Kokeilen ensin tällä tahmaisella riisillä meksikolaista papu-riisi täytettä. Myöhemmin voi miettiä tarvitaanko siihen ollenkaan valkoista riisiä, vai olisiko kaura.
= 9,23 €
Luomu Savutofu 1,29 €/200g x 2 = 2,58 €
Luomu Naturel tofu 1,29 €/200g x 3 = 3,87 €
Teriyaki tofu 1,39 €/180 g x 2 = 2,78 €
Tofua leivänpäälle, jogurttikastikkeeseen, näistä ostosten jälkeen lisää.
= 6,74 €
Punajuuri Lidlistä 1,19 €/kg
Kaali Kuuselan puutarha 1,52 kg x 1,25 €/kg = 1,9 €
Porkkana 0,99 €/kg
Keräkaali luomu Lidlistä 0,952 kg x 2,79 €/kg = 2,66 €
Luomukaalia ja tavallista. Molemmat tällä kertaa hieman kuivahkoja. On jogurttikastike minkä kanssa nämä nyt menevät. Ja omenat. Ja porkkanaraaste. Kaalikeitto, paistettu kaali, kaalivokki, kaalikastike jne. Päädyin isoon kaalipataan. Tai siis sen tekemiseen.
Punajuuri on nyt persiljan tilalla, eli kun haen näitä mitkä ovat Dr. Esselstynin lehtivihreiden listalla.
Dr. Esselstynin mukaan punajuuri on top viidessä:
Bok Choy sareptansinappi nauriin naatit kiinankaali ruusukaali parsakaali kukkakaali korianteri persilja parsa lehtikaali lehtimangoldi rucola
!PINAATTI, se on puuttunut listastani, kun kopioin tätä postauksesta toiseen. Vaikka olenkin tiennyt että se kuuluu. Puuttuukohan tästä muutakin? punajuuren naatit punajuuret
Omena Suomi 0,774 kg x 3,19 € = 2,47 €
Heräteostos Prismasta, omenalajike Mari.
Liian hapan lajike omaan makuuni.Ruuanlaitossa menevät. Kaurapuuron koristeena jouduin lisäämään kanelia ja sokeria.
Omenat mukaan lukien vihanneksia noin 5 kg. Jakamalla ravitsemussuosituksen 800grammalla, saa tulokseksi 6,25 päivää vihannesta.
Tiistaina kävin kaupassa, ja nyt on sunnuntai. Jäljellä 796 eli 800 grammaa.
1,2 kg meni tänään kaalia ja porkkanaa kaalipataan, se tulee syötyä huomenna. Perunoita keitin tänään, niitä on jäljellä 4 kpl.
= 5,56 €
Kaurajuoma Oatly luomu 1,69 €/l
Soijajogurtti Lidlistä 2 x 1,69 €/500g = 3,87 €/kg
Kaurajuomaa tarvittaisiin kaksi purkkia viikossa nyt, kun tykkään jääkahveista.
Yritin tehdä kauramaitoa itse, mutta se ei toiminut kahvissa. Lisää alempana.
Maustekurkku 0,159 kg x 3,09 €/kg = 0,49 €
Maustekurkku varmuuden vuoksi, aina voi keksiä tehdä italiansalaatin tai sitten tämä käy jogurttikastikkeeseen. En laita aina. Keittoihin.
Mansikkahillo jos tulee tehtyä lättyjä, joko pancake tai perusmuotoisia. Tai sitten uusia, joista on resepti tässä postauksessa.
Peperonit on valmiina, jos tulee tortillaidea valmiiksi. Tomaattimurskaa pitää aina olla.
Sokeri 1,25 €/kg
Ei kokarua, mutta halvemmaksi tulee kuin vaahterasiirappi. Käyttö max 2 tl päivässä. Jos vaikka kysytään paljonko tarkoittaa vähäsokerinen, tai kun on sokeri mausteena, ei ruokana,. Kuulin tuon 2 teelusikallista Rip Esselstynin videolta. Ajattelin että se alle 2 teelusikallistahan on hyvä tavoite, jos ei ole täysin nollalinjalla. En ole koskaan miettinyt niin tarkasti määrää, mutta ok. Leipomuksiin joskus laitan 2 rkl jos on iso kakku.
Budjetti piti olla 30 euroa, maksimissaan 35, mutta ohimennen oli kätevä piipahtaa K-Supermarketissa katselemassa. Löytyikin melkein kokaru leipä, eihän sitä voinut jättää. Ainesosat ruis, vesi ja suola. Vähemmän suolaa, niin tämä olisi jo täydellistä leipää ainesosiltaan.
Suolaa 1g/100g.
Viikon suolaksi kun yhdistää savutofun, niin alkaa olla jo yhteensä suolaa. Maustekurkussakin taisi olla 3g/100g jos oikein muistan.
Tästä voisi kokeilla säästää siivun, ja yrittää tehdä juuren. Eihän se juuri ilmeisesti hengissä ole, mutta happamoittaa ja ehkä syntyisi juuri? Pitää katsoa, netissä oli paljon ohjeita miten se onnistuisi. Loppuisi se hiivan roudaaminen kotiin, vaikkei se paljoa painakaan.
Yhteensä ostokset 36,59 €
Viikon ideat:
Kaalit kelmussa taas, mahtuvat paremmin jääkaappiin.
Mari - omenat Prismassa.
Minulle Mari oli kiinteä, erittäin hapan ja myös rapsakka. Hieman makea. Mutta makuja on monenlaisia.
Kauramaito loppui kesken, ja yritin tehdä itse. Laitoin pikakaurahiutaleita ja vettä, ripauksen suolaa ja n. puoli teelusikallista sokeria. Blendasin ensin vähässä vedessä, ja siivilöin kuppiin. Ajattelin että vettä voi lisätä aina, laitoin ihan summamutikassa. Kaurat siivilöidään heti, ei liotusta.
Sain tehtyä yhden niin hyvän mukillisen maitoa, että join sitä ihan tyytyväisenä.
Näin saa siis hätäisesti itselleen yhden mukillisen kauramaitoa, mutta kahviin ei kannata laittaa.
Kahvissa se ei toiminut:
Tuli ihan huoltoasema-kermakahvin värinen pläjäys. Ulkonäön perusteella kuvittelisi, että miksipä ei. Maistui sille kuin olisin vain jatkanut vedellä kahvin. Ihan järkyttävä esitys.
Löysinkin sitten Mic The Veganin videon, jossa hän käytti entsyymejä kauramaitoon. Jos kiinnostaa, niin siitä vaan. Katselen rauhassa josko tuon prosessin voisi oppia. Ilmoittelen jos onnistuu. Siihen tarvittaisiin jopa lämpömittaria.
Eli prosessoidaan kaura blenderissä, sekaan entsyymiä, lämmitetään tietyn asteiseksi, keitettiin ja siivilöitiin. Entsyymille piti antaa aikaa pilkkoa tärkkelystä sokeriksi, se taisi olla se homman juoni. Että siitä tulee muutakin kuin kauraa ja vettä päällekkäin. Eli kauramaitoa.
Mielenkiintoista nähdä myös, mitä laitetaan baristamallisiin kahvimaitoihin. Siihen laitettiin öljyä, jotain toista, ja sitten ksantaanikumia. Ksantaanikumi on sakeuttaja tai suuruste, joka tarvitsee kaverikseen öljyn, ja sillä saa vaahdotettavat jutut aikaiseksi, ja kermaiset jutut.
Seuraavat Oatlyni haen silti vielä kaupasta.
Mikä oli hyvää:
Tämä leipä oli hyvää. Ostin limppumallisen, koska ajattelin että se säilyy paremmin tuoreena. K-Supermarketissa oli muitakin Meriläisen hapanjuuriruisleipiä, kuten palasia. Varmaan kauppakohtaisesti vaihtelee valikoima, K-Supermarkettiinhan saa aina asiakkaat toivoa tuotteita. Limppumallisella oli edullisin kilohinta, joten totta kai tämä.
...Olisi tätä näemmä Prismassakin, ei tule siellä käytyä usein leipäosastolla.
Päälliset laitoin turhaan, leipä oli muutenkin tarpeeksi hyvää. Jopa parempaa ilman päällisiä. Kokeilin kuitenkin jogurttikastiketta ja savutofua. Ja tilliä.
Savutofu on aika suolaista, se on leivän päälle ja perunoiden kanssa. Kylmänä, en paista, en keitä.
löysin vielä sitruunankin joka on säilynyt varmaan kuukauden jääkaapin lokerossa.
Tilli sopii ruisleivän kanssa. Unohdin, että maustekurkkuakin olisi ollut.
Tilli ei ole Dr. Esselstynin lehtivihreälistalla, vaikka se olisikin helpompi kuin persilja. Kukaan ei toki kiellä syömästä tilliäkin.
Alkuviikosta kun persiljaa vielä oli, kokeilin mitä tapahtuu jos höyryttää tai kiehauttaa koko ruukullisen kerralla, ja yrittää syödä balsamiviinietikan kanssa.
Lehtivihreitä vihanneksia voisi aamulla höyryttää, jakaa kuuteen annokseen. Tai kuten Ann Esselstyn suosittelee, että tekee aamulla ruokatermarin täyteen. Joka ateriaan ja välipalaan.
Itse vaan ihmettelen ruokatermaria, koska sitä joutuu sitten avaamaan ja sulkemaan. Että säilyykö. Voihan ne lämmittää mikrossa uudelleen, kiehahtavat.
Tai tekeekin kylmän termarillisen, laittaa jääpalojakin sekaan ja lehtivihreät sinne. Ottaa joka aterialla ja lämmittää, vaikka olisi missä. Tai syö kylmänä. Balsamietikkaa sekaan.
Yksi persiljanippu katosi aika pieneksi, joten enemmän tarvitaan jos koko päiväksi ajattelee.
Kiinankaali olisi maailman helpoin, mutta sitä ei nyt saanut kotimaisena . Yritän raapia mahdollisimman suomalaisia lehtivihreitä, että onnistuuko se. Ei se silti mikään yleinen sääntö ole, voi ihan hyvin ottaa pakasteparsakaalit pakastealtaasta ja siinä on lehtivihreät paljon helpommalla. Ja saa niitäkin luomuvaihtoehtoja.
Persilja on ainakin yksi vaihtoehto, onneksi lehtivihreitä voi vaihdella tilanteen ja sesongin mukaan.
Tämän viikon punajuurista keitin suurimman osan, pari säästin kastikkeeseen johon tuli porkkanaa ja kaalia lisäksi. Balsamiviinietikkaa loraus, ja eiköhän se ole siinä.
Lasivuoan kannessa tein kahdesti tällä viikolla porkkanakakkua. Ei jäänyt leivinpaperiin kiinni, rasvaamatta laitoin. Resepti löytyy joulukalenterin porkkanaluukusta. :
Testasin vaihtaa 1 tl ruokasoodaa leivinjauheeseen, laitoin siis arviolta yhteensä 2,5 tl leivinjauhetta.
Nousi ihan mahtavasti, mutta tuli jotenkin raa-an oloinen. Ei se raaka silti ollut varsinaisesti, mutta omituinen. Olisiko pitänyt lisätä paistoaikaa, vai laittaa kuitenkin edes 1/2 tl ruokasoodaa? En pidä ruokasoodasta jos se yhtään maistuu, siksi yritän aina välttää sen.
Lisäys että laitoin paljon, paljon rusinoita. Niin että joka palaseen riitti muutama.
Koska hedelmiä ei nyt ollut ostoksissa muuta kuin ne kirpeät omenat, on hedelmien tehtävää täyttänyt pakastetuista banaaneista, pakastetusta sitruunanpalasta, soijajogurtista ja pikakaurahiutaleista tehty pirtelö tai sorbetti. Siihen ripaus vaniljasokeria, ja onpa kyllä hyvää herkkua.
Jälkiruokaohjeista, sitrus marjat ja banaani löytyy ohjetta tähän, mutta lisäsin nyt kaurahiutaleitakin vähän. Ei niitä huomannut seassa.
Sitruunaakin oli pakkasessa, heitin vain palasen tuonne sekaan. Ei se kokonaan pilkkoontunut, mutta omapahan on kärsimykseni. Hyvää!
Hernekeitto. Olen nyt tehnyt vain yksi 500 g pussillinen kerrallaan, ettei tarvitse pakastaa.
Miniblenderissä tein suodattamatonta puolukkamehua jäisistä puolukoista, saan noin 1 dl marjoja menemään päivässä. Jopa 2 dl jos laittaa aamupuuroonkin.
Yritin sitä tortillaa kehittää. Kauramaitoa tehdessä oli pikahiutalepakettikin sopivasti esillä, ja pieleen mennyttä kauramaitoakin astiassa. Testasin paistaa ja syntyi kauralätty. Mansikkahillon kanssa söin, vaikka suolaisenakin varmaan toimivia.
Kauralätyt:
100g pikakaurahiutaleita
3-4 rkl eli 50 g täysjyvävehnäjauhoja
5 dl vettä
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria, jos käyttää
Taikina laitetaan turpoamaan. Ennen paistoa se voi olla hieman löysempää, kuin normaali lättytaikina tai pannukakkutaikina. Lisää tarvittaessa pikakaurahiutaleita tai vettä.
Levy kuutoselle, pannu vesitilkalla. Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, kokeile paistaa eka lätty. Ensimmäiset kaksi voivat tarvita paistoaikaa yli 1 min 30 sek per puoli, jopa 1 min 45 sek.
Tai 2 min.
Kun paisto alkaa sujua, vähintään yleensä 1 min 30 sek. Taikinaa on ohuesti.
Jos menee yhtään kokeilemaan lastalla kääntämistä ennen aikojaan, lätty menee ruttuun joten varovaisuutta. Kun on varma, voi kääntää. Yleensä tulee hyvä.
Tein taas pienellä pannulla, jos on iso pannu voi kokeilla niin, ettei laita aivan reunoille asti. Ennen kuin näkee, että tämä prosessi on hallittavissa. Paljon herkempiä nämä lätyt, kuin hiivaleipäjauhoiset.
Nämä lätyt ovat ainakin terveellisiä, ei yhtään hiivaleipäjauhoja eikä valkoisia jauhoja. Makuasia että miten maistuu. Itse en erottanut normaalista lätystä. Korkeintaan pehmeämpiä, ja siten oikeastaan parempia.
Lättyresepti tulee jossain vaiheessa omaksi postaukseksi, mutta antaa sen aikaa olla tässä.
Lis. Toivottavasti onnistut, jos kokeilet. Jos ei onnistukaan, niin voi lisätä sämpylätaikinaan sen taikinalörön? Se oli ainakin oma suunnitelma ensin. Tai keittää siitä puuron. Ilman vaivaamista sämpylät, 3-5 dl vettä.
Astiat:
Nyt kun tiesin mitä alan hakemaan, alkoi kirpputorilta osua silmään kaikki rosteri. Näiden pohjassa luki Hackman, Made in Finland, stainless steel 18-8. Lähtivät mukaan niin että heilahti.
13 euroa ja nyt on assistentilla uusi kuppi, ja kulhoissa voi tehdä vaikka mitä ja säilyttää joko assistentin tai minun ruokia.
Kattilankannetkin sopivat näiden päälle, niitä voisi hankkia lisää jolloin nousee näiden monikäyttöisyys. Varmasti konepestäviä ja kestäviä.
Bambukupit mitä katselin koiralle ensin, osoittautuivatkin kyseenalaisemmaksi kuin kuvittelin.
En tiedä siis yhtään, liittyvätkö kuvan bambukupit asiaan ja miten, mutta en siis koiralle enää harkitse mitään, missä lukee sana bambu, ja on muovin näköinen. Eri asia ilmeisesti olisi, jos bambu olisi bambun näköisenä. Myrkyllistä ei siis käsittääkseni ole bambu kasvina, vaan nämä muovin näköiset bambutuotteet. Enkä tiedä näistä kupeista mitään, otin vain kuvituskuvaksi.
Selkeyden vuoksi, tässä kuvassa olevien kuppien kaltaisia koiratarvikeosastoilta en siis osta enää, koirille tarkoitettu, metallia kyllä muttei mitään merkintää, mistä metallista on tehty. Jos olisi laadukasta terästä, niin varmasti olisi jokin merkki pohjassa kuten se 18-8. Kun ei ole, niin en luota.
En ehtinyt selvittää viikossa koko bambuteollisuuden kommervenkkejä, käytin pintapuolista plarausta päätöksen tekoni tueksi ja olin jo valmiiksi oikeastaan päättänyt, että ruostumaton teräs on tästä lähin astiamateriaali koiran kipoksi. Tai laadukas keramiikka, mutta se on hankala villin koiran kanssa, samoin lasi. Teräs on kevyt ja kestävä.
Selain on jo sen näköinen, että kohta ei mahdu yhtään välilehteä auki. Eikä siinä ole vasta kuin miten tehdään kauramaitoa ja mitä lehtivihreitä kannattaa syödä.
En yhtään ihmettele, jos toimisto houkuttaa enemmän kuin internet. On itse perustanut toimiston, ja palkka on Tessun mukainen. Ruhtinaallinen, ei työskentelypakkoa.
Ruokakuppi pysyy paikallaan märän luutun avulla.
Löysin uuden varteenotettavan muki-idean, eli Suomen Luonnonsuojeluliiton mukit. Luontoarvoja arvostavalle kestävän kehityksen ystävälle lahjaksi tai itselle kahvimukiksi. Suomalaisessa Kirjakaupassa myytiin näitä.
Vielä en ostanut kun en tiennyt tarvitsenko, mutta taidan kyllä jossain kohtaa käydä hakemassa oman. Aika kevyt, voisi käydä vesipulloksikin laukkuun jos on tiivis.
Tässä vielä mitä luki takana. Voi juoda mistä suunnasta haluaa, vuototiivis, helppo, eristetty, BPA-ja melamiinivapaa, kestää konepesua. Hintalapun takana olisi varmaan lukenut vielä jotain, luontokaupan sivulta lisäähttps://luontokauppa.fi/products/retrologo-kestomuki?_pos=2&_sid=7f145f442&_ss=r. Ei saa laittaa mikroon, ja tilavuus 2,3 dl.
Minuutti Mikko eurolla. Olisihan tuo jo melkein pitänyt ostaa pois. Saattaa sen vieläkin ehtiä hakea.
Pilkkojat rivissä. Näitä siis on jo. Kaksoiskappaleet ovat ylähyllyllä näkymättömissä, ja kesällä niitä alkaa tarvitsemaan. En kauaa jaksanut ettei saa pestä koneessa, kaikki ovat käyneet tiskikoneessa. Hajotkoon jos haluavat. Eivät hajonneet.
Jos ei joka välissä halua tiskata on parempi pitää useampia. (lis. Ei tiskikoneeseen tietenkään sähköosaa blenderistä)
Uusi juttu siemenistä:
Etsin Youtubessa hapanjuurileivonta-aiheisia videoita, ja yhtäkkiä tökkäsin vahingossa jotain suositusvideoa. Yritin vaihtaa sen, mutta se vain lähti pyörimään ja osuin koko ajan huti, kun yritin katkaista sen. Ei mitään, samahan se oli katsoa loppuun.
Ja mitä juttuja. Jos tarkastelee eri vihanneksia ja hedelmiä mitä kannattaisi ostaa: ovatko ne luomuja, missä kasvatettu, millä kuljetettu, eettistä vai ei. Vitamiinipitoisuus. Voisikin kiinnittää huomiota siihen, mistä vihanneksien ja hedelmien siemenet tulevat.
Muutama suuryritys hallitsee siemenmarkkinoita. Kuluttajille kehitetään kivoja lajikkeita, mutta ravintosisällön ja biodiversiteetin kustannuksella. Jotta vihannekset säilyisivät viikkoja, eivätkä menisi pilalle. Voittojen maksimoimiseksi.
Entä mitä tekemistä intialaisilla lapsilla on asian kanssa? Vesimelonit. Tämä herättää kysymyksiä, joita voi alkaa tarkistelemaan ja selvittelemään mikäli on kiinnostunut. Löysin tämän vasta noin muutama tunti sitten, joten enempää en pystynyt vielä tekemään asialle. Tuntui vain hyvin tärkeältä. Dokumentti on englanniksi. Jonkinlaiset tekstitykset sai suomeksi, en tiedä miten tasokkaat mutta kuitenkin:
Yritin kysyä hakukoneelta, mistä vihannesten siemenet tulevat. Hakusana "vihannesten siemenet lapsityövoimalla" saattoi olla väärä hakusana, kun ei alkanut löytymään muita, kuin enimmäkseen siemenverkkokauppoja. En halua ostaa siemeniä, vaan saada selville niistä.
Sitten löytyi vielä parempaa, piti seurata linkki aina eteen päin, joka johti seuraavaan. Mielenkiintoista lukea että Suomessa on yritetty luomusiemeniä tuottaa puutarhuri Tuukka Häkkisen toimesta:
Teksti, missä yrittäjä kertoo miksi toiminta ei ole onnistunut hyvin. Ruokavirasto ei jousta ja lainsäädäntö tai byrokratia suosii isoja firmoja. Antaa ajattelemisen aihetta. Tosiaan tämän enempää en ehtinyt perehtyä, mutta ajattelisin että tässäkin on yksi näkökulma mitä voi tarkastella.
Ruokasuunnitelma syyskuun puolella. Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta. Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee, Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...
Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat. Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta. Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...
Lisätty 2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:) https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...
Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat 3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...
Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita. Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan? Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...
Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...
Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään. Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella. Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus. Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet: Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline. Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni. Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua. Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...
Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen. Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin. Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla. Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...
Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h. Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat. Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä. Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...
Kommentit
Lähetä kommentti