Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta.
Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja.
- Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 €
- Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg = 1,38 €
- Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg = 1,96 €
- Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €
- Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg = 1,98€/kg
![]() |
Yllätyin Combino täysjyväspagetin kuitupitoisuusmerkinnästä tällä kertaa, se on sama kuin useimmissa hiivaleipävehnäjauhoissa eli 7g/100g. Ei se nyt haittaa, huomasinpahan vain. |
Xtra parboiled riisi 2 kg, 0,9 €/kg
Tämä riisi on sitä, mikä ei mene puuroksi. Ei kokokasvisruokaa, koska kuitukerros poistettu. Hyvä puoli että on halpaa, ja ettei ole lisätty mitään huonoa kuten suolaa, rasvaa tai sokeria.
Finelin mukaan 2 kg riisiä on 7324 kcal, noin alle neljän päivän riisit.
- Kaurahiutale Lidlistä 1 kg x2, 0,98 €/kg = 1,96 €
- Kokonainen kauraryyni Minimanista 2,39 €/kg
- Pikakaurahiutale 0,78 €/kg Prismasta 0,39 €/500g
Sitä päätän kyllä olla uskomatta, koska eihän se voi olla tosi. Jos jyvissä kuori on tallella, niin eihän kuitupitoisuus voi olla vähemmän kuin hiutaleissa? Villikaura-postauksessa olikin kuva Myllärin kokonaisten kauranjyvien ravintosisällöstä, ja siinä oli 10 g/100g kokonaisten kauranjyvien kuitupitoisuus.
- Hiivaleipävehnäjauho 2kg, 1,30 €/kg = 2,59 €
- Täysjyväohra 1,99 €
- Täysjyväruis 1,79 €
- Luomu ruisjauho 1,99 €
![]() |
Myllärin luomuruisjauhossa 17g ravintokuitua/100g. |
![]() |
Kinnusen myllyn täysjyväruisjauhoissa 20 g/100g kuitua. |
- Kidneypapuja 3x 0,69 €, 2,07 €
- Kikherneet 0,53 €/purkki valutettuna 2,30 €/kg
Tölkkipapuja on paljon vielä kotona jäljellä, siksi ostin vain muutaman purkin.
= 5,96 €
- Maustepippuri jauhettu 25g, 50,00 €/kg =1,25 €
- Meira Jauhelihamauste ei lisättyä suolaa 35g, 22,57 €/kg =1,58 €
- Grillausmauste ei lisättyä suolaa 35g, 24,29 €/kg = 0,85 €
- Curry ei lisättyä suolaa 25g, 26,00 €/kg =0,65 €
- Paprika jauhettu 24g, 22,50 €/kg = 0,54 €
- Mustapippuri rouhittu 27g, 40,37 €/kg = 1,09 €
- Kuivahiiva 7 g x6 18,81 €/kg= 0,79 €
- Leivinjauhe 0,52 €
- Maribel mansikkahillo 1,55 €
- Kotimaista 360 g Kurkkusalaatti 5,53 €/kg = 1,99 €
- Omenasiideri viinietikka 13,00 €/l = 3,25 €
- Persilja 36,9 €/kg = 3,69 €/100 g
- Meira Ketsuppi 1,2kg 3,16 €/kg= 3,79 €
- Salosen Pimeäpullo 300g Sinappi väkevä 8,50 €/kg = 2,55 €
- Xtra tummasuklaa 100 g, 1,25 €/100g x 2, 12,50 €/kg = 2,50 €
Omenasiideriviinietikka on kalliimpi ja laimeampi versio etikasta.
Hintavertailuksi esimerkiksi Xtra väkiviinaetikka 1,5 l, 1,29 € 0,86 €/l.
Kuvittelen ainakin, että usein sama lopputulos ruuanlaitossa olisi käyttää tavallista etikkaa ja laimentaa sitä. Etikan tarkoitus on yleensä olla happona.
Mutta omenasiideriviinietikka on käyttövalmiimpaa, osaan annostella sitä paremmin. Tavallista etikkaa on myös iso pullo, siltä varalta että tarvitsee johonkin.
Dr. Esselstyn suosittelee potilailleen balsamiviinietikkaa, n. 5 minuuttia höyrytettyjen lehtivihreiden vihannesten kanssa 6 kertaa päivässä.
Miksi juuri balsamiviinietikkaa, eikö mikään muu etikka ajaisi saman asian?
Balsamiviinietikka on englanniksi balsamic vinegar. Tällä videolla Dr. Esselstyn vastaa kysymykseen, miksi sen pitää olla nimenomaan balsamiviinietikkaa. Syy oli se, että tutkimukset joihin hän on perehtynyt on tehty riisietikalla ja balsamietikalla, ja vaikka jokin muu etikka voisi mahdollisesti ehkä ajaa saman asian, niin hän haluaa perustaa suosituksensa ainoastaan tutkittuun tietoon.
Ostin sitten tällaisen pullon Prismasta.
Fattorie Giacobazzi Organic Luomu Balsamico 250ml 3,99 €
15,96 €/l
Litrahinta on tavallaan kova, ainakin verrattuna Xtra väkiviinaetikkaan. Toisaalta eihän tätä laiteta kuin teelusikan mitalla aina, joten pullon pitäisi rittää pitkään. Muutama tippa riittää vihreiden vihannesten kanssa, ja toki keittoihin ja muihin mausteena. Tämä on maun puolesta myös hyvä suolan korvaaja.
Yritin laittaa tipan, niin heti ensimmäisenä lorahti vahingossa varmaan puoli desiä. Pullo yllätti, kun siinä ei ollutkaan tarpeeksi hidastinta. Omenasiideriviinietikkapulloa saa hartiavoimin ravistella, että sieltä saa ilmestymään sitä ainetta ulos.
Testasin heti kaalikeittoon, johon laitoin mausteeksi timjamia ja paseerattua tomaattiakin.Voi olla että kulut nousevat kun näitä lisää, mutta persilja on yksi tosi järkevä ostos joka täyttää kriteerit. Persiljanippu maksaa 1,30 euroa, kaksi persiljaa 2,6 euroa. Kaksi voisi tarvita päivässä, jos on oikein huolellinen.
Onneksi samaan tarkoitukseen kävi myös kiinankaali, parsakaali ym. monet muutkin kasvikset.
- Bok Choy
- sareptansinappi
- nauriin naatit
- kiinankaali
- ruusukaali
- parsakaali
- kukkakaali
- korianteri
- persilja
- parsa
- lehtikaali
- lehtimangoldi
- rucola
- punajuuren naatit
- punajuuret
Tässä vielä englanniksi Dr. Klaper selittää, mitä hyötyä on balsamiviinietikasta, ja voiko sitä käyttää liikaa.
Englanniksi taas video, mutta onneksi on vielä Soili Kasasen luento jossa on suomeksi tekstityskin. Niille joille englanti käy, niin Youtubessa on esim NutritionFacts.org ja VeganMic-kanavilla myös hyvää tietoa.
Paseerattu tomaatti 12 kpl, 0,89 €/500g, 1,78 €/kg = 10,68 €= 7,69
- Leivontataateli 250 g x 2, 4,40 €/kg = 2,20 €
- Taateli 1 kg = 5,49 €
Linssit on myös kiva kaataa näihin, se muovipussi on tosi herkkä hajoamaan.
Ensin pitää vain nämä ruokaostokset katsoa läpi, ettei vain jää mitään merkitsemättä.
Kokokasvisruokavalion kannalta en näe näissä suurta vikaa, paitsi lisätty sokeri ja ehkä suolakin.
Joten jos sähköt menisivät poikki, niin tätä voisi syödä lämmittämättä ja on täyttävääkin.
Persiljaa mahtuisi muuten tähän ovilokeroon aika monta nippua, jos haluaisin noudattaa Esselstynin ohjeita.
Mutta kyllä nyt on ihan hyvä mieli, kun on balsamietikkaakin kotona. Eihän vara venettäkään kaada.
Persilja säilyy hyvin jääkaapissa, ja olen usein laittanut sille pienen vesikipon ettei kuivu.
Hei!, ja jos olet kiinnostunut kokokasvisruokavaliosta suomeksi, niin lääkäri Soili Kasanen on tehnyt uuden luennon YouTubeen:
Hyvä muistutus noista ristikukkaiskasveista, varsinkin kiinankaalia ei tule aina ajatelleeksi sellaisena vaikka kiinanKAALI 😅 (edellinen kommentti valikosta nimellä, ja tämä ilman valikkoa, myöhempi tullee perille?) | annukka |
VastaaPoistaNiinpä, ja kiinankaalissa on niin paljon hyviä ominaisuuksia. Se säilyy niin hyvin että talvellakin saa kotimaisena tosi pitkään. Kiitos kommentista, tuli tosiaan tämä vain perille, ei näkynyt saapuneissa kuin tämä yksi.
Poista