Siirry pääsisältöön

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa.
Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.

 Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta.


  • Lanttu 0,99 €/kg
  • Punajuuri 0,99 €/kg
  • Porkkana 0,99 €/kg
  • Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 €
  • Paseerattu tomaatti 0,99 €
= n. 5 € *

Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. *)Ostin vain juurekset koska muut löytyivät kotoa valmiina, mutta hinnat siis nämä. 

Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/, siinä oli seuraavat: Bok Choy, sareptansinappi,nauriin naatit,kiinankaali,ruusukaali,parsakaali,kukkakaali,korianteri,persilja,parsa,lehtikaali,lehtimangoldi,rucola,punajuuren naatit,punajuuret.


Ruokavirasto suosittelee punajuuren käyttöä ainoastaan kunnolla kypsennettynä. Otin siitä huolimatta riskin ja maistelin punajuurta palasen pilkkoessa, mutta raastetta en nyt siis tee punajuuresta. Punajuuret kypsennetään.


Työvaiheet:

Keitetyt perunat tai muusi: Perunat pestään ja laitetaan kiehumaan. Jos tekee muusia, kannattaa kuoria. 

Tähän aikaan vuodesta ei välttämättä tule kovin hyvää muusia perunoista, joten kokonaisena keittäminen tai uunissa paistaminen voi olla parempi vaihtoehto. Tai käyttää keitoissa.


Uunijuurekset: Juureksia kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä uunivuokaan. Vuoka 200 C uuniin, kunnes juurekset ovat kypsiä. Esimerkiksi 40-60 min, riippuu aina.

Uunijuurekset ovat parhaimmillaan uunituoreina, ja nämä tulee usein napsittua vuoasta suoraan melkein kaikki. Jos jotain jää, niin eivätköhän mene sitten muun ruuan lisukkeena. Mausteita en näihin vaivaudu laittamaan, koska mielestäni toimivat ilmankin. Punajuuri on tosi maukas.




Punainen kastike: Punajuuria ja porkkanoita kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä kattilaan, ja peitetään vedellä. Maustetaan, ja keitetään kunnes kypsää. Suurustetaan n. 1 rkl grahamvehnäjauhoja sekoitettuna kylmään veteen, lisätään 1 purkki paseerattua tomaattia. Paputölkillinen halutessa, jos on.
Punajuurien ja porkkanoiden kanssa voi keittää myös vihreitä tai punaisia linssejä. Jos käyttää vaikkapa punaisia linssejä n. desin, niin nekin toimivat paksuntajana kastikkeelle. Suurustaminen ei ole pakollista. Kaali tai punakaalikin tähän sopii.

Mausteet:

  • ripaus neilikkaa
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5-1 tl esim. suolatonta currymaustetta
  • 0,5 - 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 -3 tl yrttejä kuten oreganoa, kuivattua persiljaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • makeutusta halutessa, kuten ripaus sokeria
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa, tai tilkka muuta etikkaa esim. balsamiviinietikka
  • 1 rkl täysjyvävehnäjauhoa + vettä suuruste
  • 1 purkki tomaattia, lisätään lopuksi


Porkkala:  Kuoritaan ja keitetään porkkanoita riittävä määrä. Melko kypsäksi, mutta ehkä hieman napakoiksi. Ei liian raa-aksi välttämättä kannata jättää. 

Siivilöidään vesi pois ja annetaan porkkanoiden jäähtyä. Leikataan ne lastuiksi. 
Marinoidaan yön yli tai muutama tunti omenasiiderietikassa, merisuolassa ja ehkäpä ripauksessa sokeria. Suolaa voi käyttää niin vähän kuin haluaa, koska etikkakin antaa makua.
Aamiaisideaksi tämä siis valmistuisi liian hitaasti, mutta nämä ovat toisaalta vain keitettyjä porkkanoita niin voi alkaa hetikin syömään. Ei tapahdu mitään vahinkoa.


Tein 0,75 l pakasterasiaan, kansi päälle ja jääkaappiin tekeytymään.
Rasiaa on hyvä käydä kääntämässä muutaman kerran ympäri, että marinadi leviää hyvin.

Hyvä idea terveelliseksi leivänpäälliseksi. Tätä sanotaan porkkanaloheksi, mutta ei ole pakko yrittää saada tästä lohen makuista. Vaikutelma lohesta voimistuu jos tarjoilee samalla lautasella kuivattua tai tuoretta tilliä. Muutamakin merisuolahippu siellä täällä luo jo tunnelmaa hyvinkin.





Kokeilin tehdä muusia, mutta ei se mitenkään hyvin onnistunut. Teen siis muusista perunanugetteja huomenna, tai rieskoja. Nyt sain juuri ja juuri sen toimimaan laittamalla Herbamare-suolaa päälle. Tein muusinvalmistuksessa sen virheen etten kuorinut perunoita tarpeeksi hyvin, kun kuori oli tosi ohut muutenkin. Eivät ne kuorenpalat mieltä ylentäneet sittenkään, vaikka muusi ensin hyvältä vaikuttikin. Kuten aina. Ks. Perunamuusi WFPB-tyyliin, vedestä ja perunasta.

Punaista kastiketta on runsaasti, ja sitä voi käyttää koko viikonlopun riisin, perunan tai pastan kastikkeena.



Huonosta perunamuusista kannattaa jatkojalostaa perunanugetit. Tosi hyviä. Korppujauhoja tarvitaan.

Tai perunarieskat, lisäämällä jotain jauhoja muusiin. Uunissa n. 200 C n. 15 minuuttia.



Kuvassa komeilee kaurapuurorieska, mutta samalla tyylillä tehty. Ruisjauhoja laitoin.

Rieskataikinanpalat voi pyöritellä palloksi, käyttää  lautasella jossa on jauhoja, ja läntätä uunipellille. Sitten pistellä reikiä haarukalla. Taikina voi olla melko löysäkin, niin että saa juuri ja juuri palleron tehtyä siitä hetkeksi. Pallero leviää melkein itsestään pellille, niin ei tarvitse liikaa taputella ja muotoilla.



Hyvää viikonloppua ja kiva kun kävit, toivottavasti juurekset tekevät kauppansa. Lähikaupan perunat kannattaa tarkistaa, etteivät ole vihreitä. Aikainen lintu löytää keltaisen perunan. On lähiöromanttista käydä kaupassa heti, kun se aukeaa.
Punalappuja siellä juuri usein laitellaan tuotteisiin ainakin täällä päin, ja jos on suuri säästöinspiraatio päällä niin varsinkin hävikkivihannesten joukosta voi löytää lähes ilmaiset tillit porkkalaan. Ja pakastaa loput.
Toisaalta punalappujakaan ei tarvitse jäädä odottelemaan enää, silloin kun ruoka on uutenakin vain alle euron kilo.

Lisää ideoita juureksista:

Aamiaiset lähikaupasta:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...