Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa.
Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.
- Lanttu 0,99 €/kg
- Punajuuri 0,99 €/kg
- Porkkana 0,99 €/kg
- Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 €
- Paseerattu tomaatti 0,99 €
= n. 5 € *
Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. *)Ostin vain juurekset koska muut löytyivät kotoa valmiina, mutta hinnat siis nämä.
Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/, siinä oli seuraavat: Bok Choy, sareptansinappi,nauriin naatit,kiinankaali,ruusukaali,parsakaali,kukkakaali,korianteri,persilja,parsa,lehtikaali,lehtimangoldi,rucola,punajuuren naatit,punajuuret.
Ruokavirasto suosittelee punajuuren käyttöä ainoastaan kunnolla kypsennettynä. Otin siitä huolimatta riskin ja maistelin punajuurta palasen pilkkoessa, mutta raastetta en nyt siis tee punajuuresta. Punajuuret kypsennetään.
Työvaiheet:
Keitetyt perunat tai muusi: Perunat pestään ja laitetaan kiehumaan. Jos tekee muusia, kannattaa kuoria.
Tähän aikaan vuodesta ei välttämättä tule kovin hyvää muusia perunoista, joten kokonaisena keittäminen tai uunissa paistaminen voi olla parempi vaihtoehto. Tai käyttää keitoissa.
Uunijuurekset: Juureksia kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä uunivuokaan. Vuoka 200 C uuniin, kunnes juurekset ovat kypsiä. Esimerkiksi 40-60 min, riippuu aina.
Uunijuurekset ovat parhaimmillaan uunituoreina, ja nämä tulee usein napsittua vuoasta suoraan melkein kaikki. Jos jotain jää, niin eivätköhän mene sitten muun ruuan lisukkeena. Mausteita en näihin vaivaudu laittamaan, koska mielestäni toimivat ilmankin. Punajuuri on tosi maukas.
Punainen kastike: Punajuuria ja porkkanoita kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä kattilaan, ja peitetään vedellä. Maustetaan, ja keitetään kunnes kypsää. Suurustetaan n. 1 rkl grahamvehnäjauhoja sekoitettuna kylmään veteen, lisätään 1 purkki paseerattua tomaattia. Paputölkillinen halutessa, jos on.
Punajuurien ja porkkanoiden kanssa voi keittää myös vihreitä tai punaisia linssejä. Jos käyttää vaikkapa punaisia linssejä n. desin, niin nekin toimivat paksuntajana kastikkeelle. Suurustaminen ei ole pakollista. Kaali tai punakaalikin tähän sopii.
Mausteet:
- ripaus neilikkaa
- 0,5 tl jauhettua inkivääriä
- 0,5-1 tl esim. suolatonta currymaustetta
- 0,5 - 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 -3 tl yrttejä kuten oreganoa, kuivattua persiljaa
- 1-2 rkl ketsuppia
- makeutusta halutessa, kuten ripaus sokeria
- 1 rkl omenasiiderietikkaa, tai tilkka muuta etikkaa esim. balsamiviinietikka
- 1 rkl täysjyvävehnäjauhoa + vettä suuruste
- 1 purkki tomaattia, lisätään lopuksi
Porkkala: Kuoritaan ja keitetään porkkanoita riittävä määrä. Melko kypsäksi, mutta ehkä hieman napakoiksi. Ei liian raa-aksi välttämättä kannata jättää.
Siivilöidään vesi pois ja annetaan porkkanoiden jäähtyä. Leikataan ne lastuiksi.
Marinoidaan yön yli tai muutama tunti omenasiiderietikassa, merisuolassa ja ehkäpä ripauksessa sokeria. Suolaa voi käyttää niin vähän kuin haluaa, koska etikkakin antaa makua.
Aamiaisideaksi tämä siis valmistuisi liian hitaasti, mutta nämä ovat toisaalta vain keitettyjä porkkanoita niin voi alkaa hetikin syömään. Ei tapahdu mitään vahinkoa.
Rasiaa on hyvä käydä kääntämässä muutaman kerran ympäri, että marinadi leviää hyvin.
Hyvä idea terveelliseksi leivänpäälliseksi. Tätä sanotaan porkkanaloheksi, mutta ei ole pakko yrittää saada tästä lohen makuista. Vaikutelma lohesta voimistuu jos tarjoilee samalla lautasella kuivattua tai tuoretta tilliä. Muutamakin merisuolahippu siellä täällä luo jo tunnelmaa hyvinkin.
Kokeilin tehdä muusia, mutta ei se mitenkään hyvin onnistunut. Teen siis muusista perunanugetteja huomenna, tai rieskoja. Nyt sain juuri ja juuri sen toimimaan laittamalla Herbamare-suolaa päälle. Tein muusinvalmistuksessa sen virheen etten kuorinut perunoita tarpeeksi hyvin, kun kuori oli tosi ohut muutenkin. Eivät ne kuorenpalat mieltä ylentäneet sittenkään, vaikka muusi ensin hyvältä vaikuttikin. Kuten aina. Ks. Perunamuusi WFPB-tyyliin, vedestä ja perunasta.
Punaista kastiketta on runsaasti, ja sitä voi käyttää koko viikonlopun riisin, perunan tai pastan kastikkeena.
Huonosta perunamuusista kannattaa jatkojalostaa perunanugetit. Tosi hyviä. Korppujauhoja tarvitaan.
Tai perunarieskat, lisäämällä jotain jauhoja muusiin. Uunissa n. 200 C n. 15 minuuttia.
Kuvassa komeilee kaurapuurorieska, mutta samalla tyylillä tehty. Ruisjauhoja laitoin.
Rieskataikinanpalat voi pyöritellä palloksi, käyttää lautasella jossa on jauhoja, ja läntätä uunipellille. Sitten pistellä reikiä haarukalla. Taikina voi olla melko löysäkin, niin että saa juuri ja juuri palleron tehtyä siitä hetkeksi. Pallero leviää melkein itsestään pellille, niin ei tarvitse liikaa taputella ja muotoilla.
Hyvää viikonloppua ja kiva kun kävit, toivottavasti juurekset tekevät kauppansa. Lähikaupan perunat kannattaa tarkistaa, etteivät ole vihreitä. Aikainen lintu löytää keltaisen perunan. On lähiöromanttista käydä kaupassa heti, kun se aukeaa.
Punalappuja siellä juuri usein laitellaan tuotteisiin ainakin täällä päin, ja jos on suuri säästöinspiraatio päällä niin varsinkin hävikkivihannesten joukosta voi löytää lähes ilmaiset tillit porkkalaan. Ja pakastaa loput.
Punalappuja siellä juuri usein laitellaan tuotteisiin ainakin täällä päin, ja jos on suuri säästöinspiraatio päällä niin varsinkin hävikkivihannesten joukosta voi löytää lähes ilmaiset tillit porkkalaan. Ja pakastaa loput.
Toisaalta punalappujakaan ei tarvitse jäädä odottelemaan enää, silloin kun ruoka on uutenakin vain alle euron kilo.
Lisää ideoita juureksista:
Aamiaiset lähikaupasta:
Kommentit
Lähetä kommentti