Siirry pääsisältöön

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa.
Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.

 Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta.


  • Lanttu 0,99 €/kg
  • Punajuuri 0,99 €/kg
  • Porkkana 0,99 €/kg
  • Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 €
  • Paseerattu tomaatti 0,99 €
= n. 5 € *

Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. *)Ostin vain juurekset koska muut löytyivät kotoa valmiina, mutta hinnat siis nämä. 

Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/, siinä oli seuraavat: Bok Choy, sareptansinappi,nauriin naatit,kiinankaali,ruusukaali,parsakaali,kukkakaali,korianteri,persilja,parsa,lehtikaali,lehtimangoldi,rucola,punajuuren naatit,punajuuret.


Ruokavirasto suosittelee punajuuren käyttöä ainoastaan kunnolla kypsennettynä. Otin siitä huolimatta riskin ja maistelin punajuurta palasen pilkkoessa, mutta raastetta en nyt siis tee punajuuresta. Punajuuret kypsennetään.


Työvaiheet:

Keitetyt perunat tai muusi: Perunat pestään ja laitetaan kiehumaan. Jos tekee muusia, kannattaa kuoria. 

Tähän aikaan vuodesta ei välttämättä tule kovin hyvää muusia perunoista, joten kokonaisena keittäminen tai uunissa paistaminen voi olla parempi vaihtoehto. Tai käyttää keitoissa.


Uunijuurekset: Juureksia kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä uunivuokaan. Vuoka 200 C uuniin, kunnes juurekset ovat kypsiä. Esimerkiksi 40-60 min, riippuu aina.

Uunijuurekset ovat parhaimmillaan uunituoreina, ja nämä tulee usein napsittua vuoasta suoraan melkein kaikki. Jos jotain jää, niin eivätköhän mene sitten muun ruuan lisukkeena. Mausteita en näihin vaivaudu laittamaan, koska mielestäni toimivat ilmankin. Punajuuri on tosi maukas.




Punainen kastike: Punajuuria ja porkkanoita kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä kattilaan, ja peitetään vedellä. Maustetaan, ja keitetään kunnes kypsää. Suurustetaan n. 1 rkl grahamvehnäjauhoja sekoitettuna kylmään veteen, lisätään 1 purkki paseerattua tomaattia. Paputölkillinen halutessa, jos on.
Punajuurien ja porkkanoiden kanssa voi keittää myös vihreitä tai punaisia linssejä. Jos käyttää vaikkapa punaisia linssejä n. desin, niin nekin toimivat paksuntajana kastikkeelle. Suurustaminen ei ole pakollista. Kaali tai punakaalikin tähän sopii.

Mausteet:

  • ripaus neilikkaa
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5-1 tl esim. suolatonta currymaustetta
  • 0,5 - 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 -3 tl yrttejä kuten oreganoa, kuivattua persiljaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • makeutusta halutessa, kuten ripaus sokeria
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa, tai tilkka muuta etikkaa esim. balsamiviinietikka
  • 1 rkl täysjyvävehnäjauhoa + vettä suuruste
  • 1 purkki tomaattia, lisätään lopuksi


Porkkala:  Kuoritaan ja keitetään porkkanoita riittävä määrä. Melko kypsäksi, mutta ehkä hieman napakoiksi. Ei liian raa-aksi välttämättä kannata jättää. 

Siivilöidään vesi pois ja annetaan porkkanoiden jäähtyä. Leikataan ne lastuiksi. 
Marinoidaan yön yli tai muutama tunti omenasiiderietikassa, merisuolassa ja ehkäpä ripauksessa sokeria. Suolaa voi käyttää niin vähän kuin haluaa, koska etikkakin antaa makua.
Aamiaisideaksi tämä siis valmistuisi liian hitaasti, mutta nämä ovat toisaalta vain keitettyjä porkkanoita niin voi alkaa hetikin syömään. Ei tapahdu mitään vahinkoa.


Tein 0,75 l pakasterasiaan, kansi päälle ja jääkaappiin tekeytymään.
Rasiaa on hyvä käydä kääntämässä muutaman kerran ympäri, että marinadi leviää hyvin.

Hyvä idea terveelliseksi leivänpäälliseksi. Tätä sanotaan porkkanaloheksi, mutta ei ole pakko yrittää saada tästä lohen makuista. Vaikutelma lohesta voimistuu jos tarjoilee samalla lautasella kuivattua tai tuoretta tilliä. Muutamakin merisuolahippu siellä täällä luo jo tunnelmaa hyvinkin.





Kokeilin tehdä muusia, mutta ei se mitenkään hyvin onnistunut. Teen siis muusista perunanugetteja huomenna, tai rieskoja. Nyt sain juuri ja juuri sen toimimaan laittamalla Herbamare-suolaa päälle. Tein muusinvalmistuksessa sen virheen etten kuorinut perunoita tarpeeksi hyvin, kun kuori oli tosi ohut muutenkin. Eivät ne kuorenpalat mieltä ylentäneet sittenkään, vaikka muusi ensin hyvältä vaikuttikin. Kuten aina. Ks. Perunamuusi WFPB-tyyliin, vedestä ja perunasta.

Punaista kastiketta on runsaasti, ja sitä voi käyttää koko viikonlopun riisin, perunan tai pastan kastikkeena.



Huonosta perunamuusista kannattaa jatkojalostaa perunanugetit. Tosi hyviä. Korppujauhoja tarvitaan.

Tai perunarieskat, lisäämällä jotain jauhoja muusiin. Uunissa n. 200 C n. 15 minuuttia.



Kuvassa komeilee kaurapuurorieska, mutta samalla tyylillä tehty. Ruisjauhoja laitoin.

Rieskataikinanpalat voi pyöritellä palloksi, käyttää  lautasella jossa on jauhoja, ja läntätä uunipellille. Sitten pistellä reikiä haarukalla. Taikina voi olla melko löysäkin, niin että saa juuri ja juuri palleron tehtyä siitä hetkeksi. Pallero leviää melkein itsestään pellille, niin ei tarvitse liikaa taputella ja muotoilla.



Hyvää viikonloppua ja kiva kun kävit, toivottavasti juurekset tekevät kauppansa. Lähikaupan perunat kannattaa tarkistaa, etteivät ole vihreitä. Aikainen lintu löytää keltaisen perunan. On lähiöromanttista käydä kaupassa heti, kun se aukeaa.
Punalappuja siellä juuri usein laitellaan tuotteisiin ainakin täällä päin, ja jos on suuri säästöinspiraatio päällä niin varsinkin hävikkivihannesten joukosta voi löytää lähes ilmaiset tillit porkkalaan. Ja pakastaa loput.
Toisaalta punalappujakaan ei tarvitse jäädä odottelemaan enää, silloin kun ruoka on uutenakin vain alle euron kilo.

Lisää ideoita juureksista:

Aamiaiset lähikaupasta:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Huhtikuu 4 - 150 €/kk

Huhtikuun viimeisen viikon ruokaostokset. Alkuviikosta 30 euron ostokset olisivat riittäneet, hain lanttua Prismassa. Lehtikaalin hinnasta havaintoja, pakastettu olikin Minimanissa halvempaa. Jäätelövinkki kesään, ja muutakin, eivät kaikki kokokasvista. Lähikaupoissa kävin käppäilemässä välillä. Niissä iskikin keräilyvimma, kun oli -50% lappuja. Kun olin lähdössä Sale-kaupasta ulos, näin kun siellä oikein otettiin iso rulla keltaista tarraa ja alettiin nostelemaan soijamaitoja hyllyistä. Pitihän siellä sitten käydä vielä uudelleenkin. Vegaanituotteita oli vaikka mitä, ja kuivahiivakin vain 0,99 €/paketti, ja olivat jo minun tuurilla menneet ja pelkkä hintalappu jäljellä. Jos olisin kaikki ostanut ja käynyt joka aamu katsomassa hävikit ja laputetut, olisi kauppalasku varmasti 60 €-100€ tältä viikolta, mutta laitoin pelin poikki koska hukun täällä ruokaan. Laputetut ovat yleensä järkiostoksia, mutta se alkoi näyttää jo täysin loputtomalta rallilta. Kysehän ei ole enää ollut säästöistä, v...

WFPB - Ruokaostokset 18 € - Huhtikuu 3

Pääsiäisviikon ostokset. Pientä ylimääräistä varautumista siihen, jos jokin suklaatunnelma iskee päälle, mutta muuten ihan perus ostoksia. Löytönä misotahna. Kävin tällä viikolla vain lähikaupoissa, Sale ja K-Market. Eilen kiirastorstaina vasta jouduin hakemaan nämä, ruokahan on muuten riittänyt ihan hyvin. Lähikaupan hinnat ovat välillä kalliita verrattuna markettiin, mutta asiaa taas tasoitti hyvä kaalitarjous. Olivat porkkanatkin sentään alle 2 e/kg. Banaanit halpuneet hieman, samalla omenat kallistuneet. Kauramaito löytyi K-Marketista yllättäen, Salessa se on ollut melkein 2 euroa litralta, nyt oli poissa valikoimista. Myyjä tosin kertoi, että kannattaa tehdä S-kaupan sivulla toive, jos jotain puuttuu. Toivoin Oatly vaniljakastiketta, kätevä jos sitä saa yllättäviin omenapiirakka - tai mustikkapiirakka hetkiin helposti haettua. Oli sitä K-Marketissa, en ostanut nyt. = 11,95 € Oatly kauramaito 1,79 €/l Kaurahiutale 0,79 €/kg Peruna  1,05 €/kg, 2 kg = 2,09 € Persilja 1,49 € Kurk...

WFPB - Kylmä kaura-ateria - Omena raastettuna - Kylmä ruoka

Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt. Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee. Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden  1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty. Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965. Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon ...

WFPB - Mämmiä ja kasvimaitoa - Mikä kasvimaito sopii mämmin kanssa?

Sunnuntai-illan herkkuhetki lähti käyntiin, kun kaupassa kävin katselemassa, mitä löytyisi. Huomasin siellä mämmit. Tutkailin mämmin valmistusaineluetteloa, enkä löytänyt mitään hälyttävää, huomioiden että herkusta on kyse. Sokerin määrä ehkä korkeintaan voisi olla miinuksena, koska oli tähän siirappia lisätty. En tosin opiskellut valmistusaineluettelon sokerimäärää liian tarkasti. Olin jo päättänyt syödä mämmin joka tapauksessa. Ostin kolme eri kasvimaitoa. Näistä olen mämmin kanssa testannut aiemmin tuota keskimmäistä. Luomu maustamatonta soijajuomaa, Pirkka.  Tämä luomu soijamaito muistuttaa mielestäni eniten mämmin kanssa sitä, mitä entisellä ruokavaliolla oli kerma. Luomu kaurajuoma on ihan ok. Voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei saa olla soijaa. Nostin sokeripurkinkin varalta pöytään. Osoittautui, että vaikka tuo luomu-soijamaito ei ollut makeutettua, se ei tarvinnut mitään ainakaan nyt. Toimi aivan hyvin mämmin kanssa. Oikeanpuolimmainen Alpro toimi ehkä hivenen paremmin. Melke...

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Huhtikuu 1

Ruokaostokset, huhtikuun ensimmäinen viikko. Löytyi kotimainen riisinkorvike. Marjaostoksia ja hintavertailua. Salaattilajike Caesar-salaatti. Joitakin ruokaideoita viikon varrelta, ja mitä näistä ruuista voisi tulla. Lisätty 8.4. Banaanin hyödyntämiseen liittyviä linkkejä loppuun. = 7,58 € + 1,.. Baresa luomu tomaattimurska 500 g 2x 0,93 € = 1,86 €/kg Ruukkupersilja 1,25 € Palsternakka 0,224 kg x 2,29 €/kg = 0,51 € Kurkku 0,292 kg x 3,69 €/kg = 1,08 € Banaani reilun kaupan 0,872 kg x 1,79 €/kg = 1,56 € Banaani luomu reilunkaupan 0,630 kg x 2,09 € = 1,32 € Kurkku yli 3 €/kg, mutta ostin. Lisäys: Unohtui merkitä ruukkusalaatti, varmaan jotain 1,49 tai 1,69 € tms.  = 6,72 € Mantelijuoma, ale -50 % 3,29 €-1,65 € = 1,64 €/l x 3 =  4,92 € Persilja  1,49 € Banaani 0,156 kg x 1,99 €/kg  = 0,31 € 3,20 € Hävikkiä K-Marketista chilejä,  banaania,  paprikaa,  miniluumutomaatteja,  päärynää,  veriappelsiineja. = 2,86 € Hävikkivihannesta 4 pussia Cae...

Vihreät linssit bataatin kanssa

Etsin Youtubesta ensin vinkkiä, mitä tehdä bataatista ja vihreistä linsseistä. Mutta en  löytänyt oikein mitään reseptiä, joka olisi ollut suoraan mieleeni. Tein siis oman. 2 desiä vihreitä linssejä ja 2-3 porkkanaa pilkottuna, sekä 2-3 perunaa pilkottuna kuutioiksi. Ne kiehumaan veteen ensin. Bataatti pilkotaan sillä välin kuorineen. Noin vartin kiehumisen jälkeen lisätään bataattipalaset sekaan. 1-2 bataattia.  Ei mitään sääntöä tähän, ihan sen mukaan että mahtuu kattilaan.  Vihreille linsseille kannattaa antaa kiehumisessa etumatkaa, että ne ehtivät pehmetä.  Kun alkaa olla kypsää, lisätään lehtikaalia sekä purkillinen paseerattua tomaattia.  Mausteet: Kanelia ripaus, vähän juustokuminaa, currymaustetta ainakin 1 rkl, puoli teelusikkaa mustapippuria tai maun mukaan. Sitten  1 rkl ketsuppia, 1 rkl soijakastiketta 1rkl oreganoa Curry ja mustapippuri ovat mielestäni tässä silti melko varmoja, eli en usko että ruoka menee niillä pilalle.  Tuli omaan mak...

Joulutortut - WFPB

Lyhyt ja helppo resepti: Keitetyistä, jääkaapissa olleista perunoista. Kuorin ja muusasin. Hiivaleipävehnäjauhoja. Valkoisiin saattaisi onnistua vielä paremmin. Luumumarmeladia väliin. Joulutortut: Ohjeen mukaan 200 grammaa perunaa, 1 tl ruokasoodaa ( tai 2 tl leivinjauhetta ), 4 tl etikkaa ja loput jauhoja. Suola- ja sokeriripaukset. Perunat pitää olla hyvin muusattu, oletan. Taikinaa pitää käsinkin puristella, että löytää sieltä kaikki mahdolliset paakut. Taikinan kaulitsin suunnilleen saman paksuiseksi, kuin valmistaikinalevyt. Jämäpaloista aina uusi kaulinta, kun sai pari ehjää neliötä tehtyä. Katso linkin postauksesta lisää kuvia ja tarina joulutorttujen teosta, on söpöt koiratkin  https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/06/wfpb-joulutortut-pula-ajan-ohjeella.html Noin 200C -asteisessa uunissa. Piti varoa, etteivät sakarat tummu liikaa.  Se, mitä tapahtui joskus kun nämä epäonnistuivat, oli että taikina lähti jääkaappisäilytyksessä jotenkin erkanemaan takaisin ...

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla (siis keitin uudet hirssit) pesin hirssin ensin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin ...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...