Siirry pääsisältöön

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa.
Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.

 Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta.


  • Lanttu 0,99 €/kg
  • Punajuuri 0,99 €/kg
  • Porkkana 0,99 €/kg
  • Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 €
  • Paseerattu tomaatti 0,99 €
= n. 5 €

Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/, siinä oli seuraavat: Bok Choy, sareptansinappi,nauriin naatit,kiinankaali,ruusukaali,parsakaali,kukkakaali,korianteri,persilja,parsa,lehtikaali,lehtimangoldi,rucola,punajuuren naatit,punajuuret.


Ruokavirasto suosittelee punajuuren käyttöä ainoastaan kunnolla kypsennettynä. Otin siitä huolimatta riskin ja maistelin punajuurta palasen pilkkoessa, mutta raastetta en nyt siis tee punajuuresta. Punajuuret kypsennetään.


Työvaiheet:

Keitetyt perunat tai muusi: Perunat pestään ja laitetaan kiehumaan. Jos tekee muusia, kannattaa kuoria. 

Tähän aikaan vuodesta ei välttämättä tule kovin hyvää muusia perunoista, joten kokonaisena keittäminen tai uunissa paistaminen voi olla parempi vaihtoehto. Tai käyttää keitoissa.


Uunijuurekset: Juureksia kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä uunivuokaan. Vuoka 200 C uuniin, kunnes juurekset ovat kypsiä. Esimerkiksi 40-60 min, riippuu aina.

Uunijuurekset ovat parhaimmillaan uunituoreina, ja nämä tulee usein napsittua vuoasta suoraan melkein kaikki. Jos jotain jää, niin eivätköhän mene sitten muun ruuan lisukkeena. Mausteita en näihin vaivaudu laittamaan, koska mielestäni toimivat ilmankin. Punajuuri on tosi maukas.




Punainen kastike: Punajuuria ja porkkanoita kuoritaan ja pilkotaan sopiva määrä kattilaan, ja peitetään vedellä. Maustetaan, ja keitetään kunnes kypsää. Suurustetaan n. 1 rkl grahamvehnäjauhoja sekoitettuna kylmään veteen, lisätään 1 purkki paseerattua tomaattia. Paputölkillinen halutessa, jos on.
Punajuurien ja porkkanoiden kanssa voi keittää myös vihreitä tai punaisia linssejä. Jos käyttää vaikkapa punaisia linssejä n. desin, niin nekin toimivat paksuntajana kastikkeelle. Suurustaminen ei ole pakollista. Kaali tai punakaalikin tähän sopii.

Mausteet:

  • ripaus neilikkaa
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5-1 tl esim. suolatonta currymaustetta
  • 0,5 - 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 -3 tl yrttejä kuten oreganoa, kuivattua persiljaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • makeutusta halutessa, kuten ripaus sokeria
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa, tai tilkka muuta etikkaa esim. balsamiviinietikka
  • 1 rkl täysjyvävehnäjauhoa + vettä suuruste
  • 1 purkki tomaattia, lisätään lopuksi


Porkkala:  Kuoritaan ja keitetään porkkanoita riittävä määrä. Melko kypsäksi, mutta ehkä hieman napakoiksi. Ei liian raa-aksi välttämättä kannata jättää. 

Siivilöidään vesi pois ja annetaan porkkanoiden jäähtyä. Leikataan ne lastuiksi. 
Marinoidaan yön yli tai muutama tunti omenasiiderietikassa, merisuolassa ja ehkäpä ripauksessa sokeria. Suolaa voi käyttää niin vähän kuin haluaa, koska etikkakin antaa makua.
Aamiaisideaksi tämä siis valmistuisi liian hitaasti, mutta nämä ovat toisaalta vain keitettyjä porkkanoita niin voi alkaa hetikin syömään. Ei tapahdu mitään vahinkoa.


Tein 0,75 l pakasterasiaan, kansi päälle ja jääkaappiin tekeytymään.
Rasiaa on hyvä käydä kääntämässä muutaman kerran ympäri, että marinadi leviää hyvin.

Hyvä idea terveelliseksi leivänpäälliseksi. Tätä sanotaan porkkanaloheksi, mutta ei ole pakko yrittää saada tästä lohen makuista. Vaikutelma lohesta voimistuu jos tarjoilee samalla lautasella kuivattua tai tuoretta tilliä. Muutamakin merisuolahippu siellä täällä luo jo tunnelmaa hyvinkin.





Kokeilin tehdä muusia, mutta ei se mitenkään hyvin onnistunut. Teen siis muusista perunanugetteja huomenna, tai rieskoja. Nyt sain juuri ja juuri sen toimimaan laittamalla Herbamare-suolaa päälle. Tein muusinvalmistuksessa sen virheen etten kuorinut perunoita tarpeeksi hyvin, kun kuori oli tosi ohut muutenkin. Eivät ne kuorenpalat mieltä ylentäneet sittenkään, vaikka muusi ensin hyvältä vaikuttikin. Kuten aina. Ks. Perunamuusi WFPB-tyyliin, vedestä ja perunasta.

Punaista kastiketta on runsaasti, ja sitä voi käyttää koko viikonlopun riisin, perunan tai pastan kastikkeena.



Huonosta perunamuusista kannattaa jatkojalostaa perunanugetit. Tosi hyviä. Korppujauhoja tarvitaan.

Tai perunarieskat, lisäämällä jotain jauhoja muusiin. Uunissa n. 200 C n. 15 minuuttia.



Kuvassa komeilee kaurapuurorieska, mutta samalla tyylillä tehty. Ruisjauhoja laitoin.

Rieskataikinanpalat voi pyöritellä palloksi, käyttää  lautasella jossa on jauhoja, ja läntätä uunipellille. Sitten pistellä reikiä haarukalla. Taikina voi olla melko löysäkin, niin että saa juuri ja juuri palleron tehtyä siitä hetkeksi. Pallero leviää melkein itsestään pellille, niin ei tarvitse liikaa taputella ja muotoilla.



Hyvää viikonloppua ja kiva kun kävit, toivottavasti juurekset tekevät kauppansa. Lähikaupan perunat kannattaa tarkistaa, etteivät ole vihreitä. Aikainen lintu löytää keltaisen perunan. On lähiöromanttista käydä kaupassa heti, kun se aukeaa.
Punalappuja siellä juuri usein laitellaan tuotteisiin ainakin täällä päin, ja jos on suuri säästöinspiraatio päällä niin varsinkin hävikkivihannesten joukosta voi löytää lähes ilmaiset tillit porkkalaan. Ja pakastaa loput.
Toisaalta punalappujakaan ei tarvitse jäädä odottelemaan enää, silloin kun ruoka on uutenakin vain alle euron kilo.

Lisää ideoita juureksista:

Aamiaiset lähikaupasta:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Kesäkurpitsa-bataattikeitto - Maissia ja pinaattia

 Tästä tuli hyvää. Bataattikeitto, jossa on paljon kesäkurpitsaa ja lisänä maissia ja pinaattia. Aluksi näytti, että viiden litran kattila on iso. Mutta kyllä se melkein täyttyi, kun vain alkoi laittelemaan. n. 300 g porkkanoita (voi laittaa tilalle bataattia) n. 700 g bataattia n. 150 g perunaa n. 350 g kesäkurpitsaa 1-1,5 dl punaisia linssejä 1 dl ateriajyviä (voi jättää poiskin) 1,5 dl maissia n. 2 rkl tomaattisosetta 75-100 g pinaattia  Maustaminen: Sitruunan mehua 1/2 - 1 tl mustapippuria 1/4 tl garam masalaa 1/4 tl chilijauhoa 1/4 tl kurkumaa korkillinen / tilkka omenasiideriviinietikkaa Sitruuna on tärkeä mielestäni tässä ruuassa loppuvaiheessa. Voi käyttää myöskin vaikkapa tilkan omenasiideriviinietikkaa, riisiviinietikkaa tai vastaavaa happamuutta lisäämään. Vinkki: Tässä on paljon aineksia, mutta jos haluat tehdä suoraviivaisemman keiton tsekkaa tämä toinen bataattikeittoresepti. Tässä on 1-1,5 desilitraa linssejä. Huuhdellaan linssit ja laitetaan kattilaan. Ateriajyviä on no