Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 63 € -Syyskuu 2 ja 3

 Syyskuun toisen ja kolmannen viikon ruokaostokset.

= 11,87 €

  • Yleisperuna 2kg 1,69 €
  • Jauhoinen peruna 1,69 €
  • Porkkana 0,99€/kg
  • Tofu 3 x 1,29 € = 3,87 €
  • Teryiaki tofu 2 x 1,29 €= 2,58 €
  • Kukkakaali 0,538 kg x 1,95 € = 1,05 €
= 9,16 €
  • Lidlistä pikakaurahiutaleita 0,78 €/kg, 0,39/500g x 5 = 1,95 €
  • Rusinoita tarjouksessa 1,49 €/200g x 4 = 5,96 €
  • Grahamjauho K-kaupassa 1,79 €-30%0,47- = 1,25 €/kg
Nämä pikakaurahiutaleet eivät olleet varmaan kotimaisia, mutta minusta näissä on miellyttävä pakkaus. Tosi kevyt ja helppo rutata kartonginkeräykseen, toisin kuin vahvat maitokartonkiset pakkaukset.

5,84 €
  • Vanhatalon nauris 0,328 kg x 2,99 €/kg = 0,98 €
  • Porkkanaa 0,94 €/kg , 2 kg 1,89  €
  • Punajuuri 0,99 €/kg
  • Nauris Lanttu 0,99 €/kg
  • Perunaa 1,09 €/kg n, = 0,99
K-Marketissa oli punajuuret ja nauriit lantut tarjouksessa ensin, mutta jostain syystä porkkanat eivät. Myöhemmin viikolla porkkanatkin olivat 0,99 €/kg.
Nauriit ovat hyviä kahvin kanssa.

Hävikkibanaaneita 3,58 kg x 1 €/kg = 3,58  €


Lisää juureksia, 0,99 €/kg. = 2,97 €

= 10, 05 €

  • Kiinankaali 0,565 kg x 3,29 €/kg = 1,86 €
  • Persilja = 1,29 €
  • Omena Suomi 0,612 kg x 2,99 € = 1,83 €
  • Sallan miniluumutomaatit 0,434 kg x 7, 90 €/kg =3,43 €
  • Sallan kurkku 0,411 kg x 4 €/kg= 1,64 €
Valitsinkin innostuksissani vähän kalliimpia vihanneksia. Ostan harvoin tomaatteja, ja päätin että ostetaan kerrankin kympin kilo maksavia tomaatteja. Ilokseni huomasin, etteivät ne olleetkaan kuin 7,90 €/kg.  Olen laittanut merkille nuo Sallan miniluumutomaatit jo aiemmin, ja silloin olin katsovinani että sellainen kympperöinen niihin menisi. Kurkkuakin oli halvempaa viereisessä laatikossa, ja ostin silti näitä lähituotteita.

Olen yleensä huomannut että kun ostelee vain alle 3 €/kg, ja mieluiten alle 1 €/kg maksavia ruokia, niin pysyy budjetti väkisinkin kurissa. Mausteet ja marjat maksavat enemmän, mutta niitä syödään vähemmän. Kokonaiskulut voivat pysyä lapasessa vaikka jotkin tuotteet sieltä täältä olisivatkin kalliimpia. 

Marjoistahan olen varautunut säästölinjallakin maksamaan n. 10 euroa kilo, ja sen alle jos löytyy kotimaista niin hyvä. 
Puolukkaa on pakkasessa, ja tomaatti on ihan yhtä hyvä marja kuin mansikkakin. 




= 9,8 €

Piripirikastike 1,29 €x 2 = 2,58 €
Kaurajuoma 1,99 €/l 
Tyrnävän perunat 0,90 €/kg x 2kg = 1,79 €
Jalapenokastike 1,99 €
Korppujauho 1,45 €



= 4,09 €

Ketsuppihan se melkein unohtui listata. Paras maustekastike, ja hinta-laatusuhde hyvä tässä.
Kilohinnalta halvempaa kuin moni muu maustekastike. Tässä isossa 1,2 kg pullossa kilohintaa ketsupille tuli 3,41 €/kg. Nyt tosin vilkaisin että Liettualainen Rainbow -ketsuppi on tosi halpaa lähimmässä Prismassa. 0,69 €/kg. Varmaan siitä yritetään päästä eroon. Pitäisiköhän lähteä hakemaan auton peräkontillinen sitä talveksi?

Rainbowissa Ainesosat

Tomaattisose 82% (tomaatti: EU), sokeri, etikka, muunnettu maissitärkkelys, suola, sipulijauhe, mausteet. 100 g:aan ketsuppia on käytetty 209 g tuoreita tomaatteja.

Meirassa, ainesosat:

Tomaattisose (80 %), sokeri, etikka, jodioitu suola, luontaiset aromit (maustepippuri, neilikka, valkopippuri), inkivääri.

Molemmat näyttävät kokokasvisruokavalion kannalta kohtuullisen siisteiltä maustekastikkeiksi. Ainahan niissä suolaa ja sokeria on. Eniten välttelen näissä lisättyä rasvaa, henk. koht. ja sitten kaikki ihme glukoosisiirapit. Niistäkin varmaan määrä tekee myrkyn, mutta sitähän tekee omat valintansa. Kaikki valinnat eivät aina perustu mihinkään seikkaperäiseen analyysiin ja miljoonan eri tutkimusraportin lukemiseen, vaan se muodostuu pikku hiljaa kun selvittelee. Esimerkiksi nyt ei soita kelloja tuo muunneltu maissitärkkelys Rainbow ketsupissa, että mitä siitä pitikään olla mieltä. Tuskin on ruokaa, eikä varsinkaan kokokasvisruokaa. Välillä ei muista edes miksi vältteli mitäkin, mutta kun ruokavaliosta tulee toinen luonto, sitä ei jaksa enää miettiä: Eikä tarvitse. Ja poikkeuksiakin ruokavalioon tulee tehtyä! Kuten taas olin synttäreillä. Juhlakalu oli nähnyt sellaisen vaivan, että leiponut minua ja yhtä toistakin varten vegaaniset tarjoilut, niin en alkanut mistään rasvasta kyselemään. Söin kaksin käsin. Eri asia voisi olla, jos yrittäisin parhaillani korjata jotain ongelmaa, mutta en ole ainakaan tällä hetkellä tietoinen vaivaako minua mikään länsimainen elintapasairaus. Se öljyttömyys ja ilman lisättyä rasvaa on kaikkien aikojen vaikein asia kertoa kenellekään, kasvisruoan sentään ymmärtää moni. Joten ei vaikuta alkaa tarkentamaan jollekin, jolla asia ei kuitenkaan edes kiinnosta. Tai siis ainakin jos sanoo eikä se selkeästi resonoi, niin jatko-osaa ei kannata toimittaa.

Magnum, ei kokokasvisruokaa.
1,25 €/kpl x 4 = 5,00 €

Ja, tein myös itse sellaisen että "myrkytin" sukulaisia viemällä tuliaisena Magnum jäätelöitä, koska ne maksoivat S-marketissa vain 1,25 €/kpl. Eli puolet pois normaali hinnasta. Söin itse kaksi myrkkyä, eli tupla-annoksen, ja tarjosin muille kaksi. Tiesin ettei yksi riitä ja hörsin mennessä jo ensimmäisen. En tiedä miksen ostanut kymmentä, mutta taisi olla kiire enkä jotenkin tajunnut miten edullisia nämä ovat normaaliin verrattuna.
Nyt ei ole mikään hätä ostaa näitä lisää, koska sain päästeltyä höyryt. Oikein odotan seuraavaa puraisua lantusta!

Sellainen vinkki siis aloittaville, että ainakin omalla kohdalla huomasin että oltuani pitkään aika säntillinen, ei ole mikään ongelma lipsumisen jälkeen siirtyä kotioloihin takaisin. Ei tule siis kotona kamalat himot hakea kaupasta jotain ei-kokokasvista, vaikka joskus maistaakin näitä. Koukkuun jää heti siinä mielessä, että voi parina päivänä joutua tekemään Nice Creamia pakastetuista banaaneista. Niillä sitten vierottautuu pikkuhiljaa ylistimuloivasta jäätelömuistosta, kunnes ei enää jaksa vaivautua joka päivä. Vaikka se olisi aika haitatonta. Nämä asiat toki ovat niin yksilöllisiä, ettei näistä voi koskaan mitään varmaa sanoa.

Onneksi nyt en saa joka viikko kutsua ruokakekkereille. Ja suurin osa tutuista on tietoinen tästä ruokavaliosysteemistäni, eikä ihmettele ruokaideoitani.
Jos joka viikko pitäisi tehdä jokin poikkeus, se tarkoittaisi 52 viikkoa vuodessa. Voi olla että nyt jo alkaa olla se oma raja paukkumassa, minkä verran kestää pelleillä. Sen tietää ehkä kohta aina kun istahtaa, että täytyykö avata farkun ylin nappi ettei ala kaula- ja otsasuonet tykyttämään.

Elimistöhän ei viettele lomia ja viikonloppuja, vaan se käsittelee kaiken mitä sinne laitetaan. Jos joku kavahtaa näitä herkkuja mitä nyt tässä esittelin, sanoisin että hyvä. Ei haittaa, koska mielestäni sen ei pitäisi olla väärin, jos haluaa olla kokonaan ilman Magnumeita. Ei mitään "elä sinäkin kerrankin ja nauti elämästä" -juttuja, jos haluaa vakavissaan ottaa asian. Jokainen tekee valintansa itse. Jäätelöt  sisältävät varmaan kerralla kaiken, mitä kasvikunnan puoleltakaan "ei saa" syödä. Lipsumalla säännöllisesti voi ehkä hyödyttää olemistansa sosiaalisesti, mutta ei muuta. Herkuttomuutta en ole toteuttanut tiukallakaan kokokasvisruokavaliolla, mutta herkut on tehty silloin kokokasvistyyliin. 

Kiva kun kävit, ainakin jos vierailu oli onnistunut. Taas tavataan, kunhan saan istahdettua koneen ääreen. Toivottavasti pian, että jää reseptejä tai ideoita talteen. Jotenkin tuntuu ettei niitä ikinä ole liikaa, vaikka samat kolme tai viisi ruokaa saattavat toistua pitkäänkin omassa keittiössä. Haudutuspadassa pöhisee nyt linssi-porkkana-ohra-risotto, saman tyylinen kuin ruskea risotto. Kaatelin mausteita mitä sattui vajavia purkkeja olemaan, varmasti tulee yllättävän makuista. Provinssin maustesekoitusta, tilkka piripirikastiketta, paprikajauhoa, mustapippurirouhetta. Persiljaa. Paseerattua tomaattia. Ketsuppiakin 1-2 rkl.


Syyskuun ostokset:
Syyskuu 2 ja 3, 63 €
Syyskuu 4, 20 €


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait