Siirry pääsisältöön

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

 


Viiden euron aamiainen on katettu.

Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua.


  • Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 €
  • Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg
  • Paseerattu tomaatti 0,99 €/500 g
  • Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 €
  • Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 €
= 4,8 €

Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin.

Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein.

Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli
  • mustapippurirouhetta
  • 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy
  • pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsuppia
  • lautasella kuivattua tai tuoretta minttua, jos on
  • 1 rkl täysjyvävehnäjauhoja, suurustamiseen
  • vettä

riisiin: Kurkumaa ja paprikajauhetta väriksi, sinappi+ketsuppi halutessa


Ensimmäisenä perunat ja riisit kiehumaan. 

Pilkoin fenkolin, ja jätin siitä vähän sivuun raakasalaatiksi.
Fenkoli kuumaan teräskattilaan, en ruskistanut mutta hämmentelin kuumassa. Lisäsin tilkan vettä ja laitoin kattilaan kannen päälle aina välillä.
Vesihöyryssä kypsyy.


Kun fenkolit siinä alkoivat olla kypsiä, kaadoin paseeratun tomaatin fenkoleiden sekaan.
Maistettuani keitosta säikähdin, että nyt taisi mennä aamupalapostaus pilalle. Koska se olikin hirveän kitkerää.
Paseerattu tomaatti oli siihen syynä. Sain tilanteen lopulta ratkaisua.

Sekoitin nimittäin hätäpäissäni taatelia kuumaan veteen likoamaan hetkeksi, muusasin ja sekoitin kastikkeeseen.
Sitten vielä tein 1 rkl täysjyväjauhoista ja n. 2 dl kylmää vettä suurusteen. 





Veistelin siis muutaman siivun taatelista.

Makeutus sekä suurustus, joka vielä laimensi tomaatin makua, olivat oikea ratkaisu tähän. Fenkolikin pääsi esille.  Sokeri olisi ajanut saman asian kuin taateli, mutta ajattelin kokeilla ja näin tätä kastiketta voi paremmin sanoa kokokasvisruuaksi.





Kiehuvaa vettä tilkka riitti hajottamaan taatelin. Sitä voi käsin tai haarukalla vähän muhentaa vielä, jos haluaa.

 

Riisiä oli tässä 5 dl, ja 10 dl vettä. Keltaiseksi värjäsin lisäämällä n. 1/2 - 1tl kurkumaa ja 1 tl paprikajauhetta.

Lopuksi tuonne voi laittaa loraukset ketsuppia ja sinappia, ehkä tilkka soijakastiketta. Huuhtelin paseerattu tomaattipurkin loput riisin sekaan. Pysyy irtonaisena.

Osan riisistä voi korvata halutessaan punaisilla linsseillä, nehän kiehuvat samassa ajassa ja täyttäisivät palkokasvien lokeron lautasmallissa. 
0,5 - 1 dl linssejä näkyy yleensä hyvin riisin seassa. 




Suurustamisen jälkeen annoin vielä kerran kiehahtaa, sitten kastike olikin valmista.

 Paseerattua tomaattiahan ei tarvitse keittää.



Mietin mikähän mauste sopisi fenkolin kanssa, mutta fenkoli on jo mauste itsessään. Mikä tahansa tulisuutta lisäävä voisi sopia, ja siihen tarkoitukseen olikin mustapippuri.

Kokeilin silti vielä lautasella laittaa kuivattua minttua, ja se sopi todella hyvin. Erittäin mukava yhdistelmä.

Tuore tai kuivattu, molemmat käyvät tähän. Kokeilin tuorettakin kerran fenkolin kanssa. 


Jännä että minttu sopii fenkolin kanssa, vaikka ne molemmat ovat niin erikoisia makuja.




Jätin rasiat vähän vajaiksi, ettei niiden lämmittäminen kestä iät ja ajat. 

Kalorien puolesta tässä ei vielä ole kokonaisen päivän ruuat, varmasti voi tarvita leipää ja muuta lisäksi. Melko kevyttä ruokaa, mutta myös sopivan maukasta. Ja onneksi on banaanitkin jälkiruoaksi.

Kiva kun tulit aamiaiselle, jatketaan taas.

Edelliset aamiaiset lähikaupasta:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo