Viiden euron aamiainen on katettu.
Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua.
- Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 €
- Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg
- Paseerattu tomaatti 0,99 €/500 g
- Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 €
- Fenkoli 0,257 kg x 5,79 €/kg = 1,49 €
= 4,8 €
Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta. Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin.
Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein.
Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli
- mustapippurirouhetta
- 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy
- pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsuppia
- lautasella kuivattua tai tuoretta minttua, jos on
- 1 rkl täysjyvävehnäjauhoja, suurustamiseen
- vettä
riisiin: Kurkumaa ja paprikajauhetta väriksi, sinappi+ketsuppi halutessa
Ensimmäisenä perunat ja riisit kiehumaan.
Pilkoin fenkolin, ja jätin siitä vähän sivuun raakasalaatiksi.
Fenkoli kuumaan teräskattilaan, en ruskistanut mutta hämmentelin kuumassa. Lisäsin tilkan vettä ja laitoin kattilaan kannen päälle aina välillä.
Vesihöyryssä kypsyy.
Maistettuani keitosta säikähdin, että nyt taisi mennä aamupalapostaus pilalle. Koska se olikin hirveän kitkerää.
Paseerattu tomaatti oli siihen syynä. Sain tilanteen lopulta ratkaisua.
Sekoitin nimittäin hätäpäissäni taatelia kuumaan veteen likoamaan hetkeksi, muusasin ja sekoitin kastikkeeseen.
Sitten vielä tein 1 rkl täysjyväjauhoista ja n. 2 dl kylmää vettä suurusteen.
Veistelin siis muutaman siivun taatelista.
Makeutus sekä suurustus, joka vielä laimensi tomaatin makua, olivat oikea ratkaisu tähän. Fenkolikin pääsi esille. Sokeri olisi ajanut saman asian kuin taateli, mutta ajattelin kokeilla ja näin tätä kastiketta voi paremmin sanoa kokokasvisruuaksi.
Kiehuvaa vettä tilkka riitti hajottamaan taatelin. Sitä voi käsin tai haarukalla vähän muhentaa vielä, jos haluaa.
Riisiä oli tässä 5 dl, ja 10 dl vettä. Keltaiseksi värjäsin lisäämällä n. 1/2 - 1tl kurkumaa ja 1 tl paprikajauhetta.
Lopuksi tuonne voi laittaa loraukset ketsuppia ja sinappia, ehkä tilkka soijakastiketta. Huuhtelin paseerattu tomaattipurkin loput riisin sekaan. Pysyy irtonaisena.
0,5 - 1 dl linssejä näkyy yleensä hyvin riisin seassa.
Paseerattua tomaattiahan ei tarvitse keittää.
Jännä että minttu sopii fenkolin kanssa, vaikka ne molemmat ovat niin erikoisia makuja.
Mietin mikähän mauste sopisi fenkolin kanssa, mutta fenkoli on jo mauste itsessään. Mikä tahansa tulisuutta lisäävä voisi sopia, ja siihen tarkoitukseen olikin mustapippuri.
Kokeilin silti vielä lautasella laittaa kuivattua minttua, ja se sopi todella hyvin. Erittäin mukava yhdistelmä.
Tuore tai kuivattu, molemmat käyvät tähän. Kokeilin tuorettakin kerran fenkolin kanssa.
Jännä että minttu sopii fenkolin kanssa, vaikka ne molemmat ovat niin erikoisia makuja.
Jätin rasiat vähän vajaiksi, ettei niiden lämmittäminen kestä iät ja ajat.
Kalorien puolesta tässä ei vielä ole kokonaisen päivän ruuat, varmasti voi tarvita leipää ja muuta lisäksi. Melko kevyttä ruokaa, mutta myös sopivan maukasta. Ja onneksi on banaanitkin jälkiruoaksi.
Kiva kun tulit aamiaiselle, jatketaan taas.
Edelliset aamiaiset lähikaupasta:
Kommentit
Lähetä kommentti