Huippumielenkiintoinen show, eli ruokaostoskuvasto.
Vielä on hävikkiviikko, ja resepti-ideoita ostosten loppuun. Varmaan jotain missä käsitellään näitä samoja vihanneksia. Edellisessä postauksessa oli hävikin välttämiseen vinkkejä, mutta en sirotellut tekstiin resepti-ideoita. Aloinkin nyt miettiä että tämä koko blogi on yksi iso hävikkivinkki. Melkein minkä tahansa postauksen aukaisen, siellä on jokin hävikille altis vihannes ja siihen liittyvä vinkki. Säästövinkki tai vihannesvinkki.
=11,04 €
- Jauhoinen peruna 0,85 €/kgx2 = 1,69 €
- Porkkana 0,99 €/kg
- Kauramaito 1,99 €
- Banaani 1,49 kg x 1 €/kg = 1,49 €
- Kotimainen omena 3,19 €/kg
- Kurkku 0,332 kg x 1,99 €/kg = 1,69 €
- Banaani 0,790 kg x 1 €/kg = 0,79 €
- Peruna tarjous 2 kg x 0,99 €
- Ruisjauho 1,55 € -30% = 1,09 €
= 5,42 €
- Keräkaali 2,110 kg x 1 €/kg = 2,11 €
- Banaani 1,200 kg x 1 €/kg = 3,31 €
Euron kilo tarjoukset K-Marketista lauantai-illan iloksi.
Siinä n. 20 euron ostokset, syyskuu on päättymässä ja lokakuun ostoksia pukkaa jossain vaiheessa.
Yhteensä meni 6+63+20 = 89 €
Ruuaksi tällä viikolla on ollut peruna-porkkanakeittoa, punaista kastiketta jossa on linssejä, sekä riisiä tai spagettia vuoron perään. Kaurapuuroja, ja niistä johtuvia kaurapuurorieskoja ylijääneestä puurosta.
Vinkkikuvat hävikin estoon:
Kaalilohkot elmukelmussa, ja nahistunut porkkana jonka löysin leikkuulaudalta. |
Yli kahden kilon kaali. Päivässä tarvitsee 800g vihannesta ravitsemussuosituksen mukaan. 2000g jaettuna 800grammalla on 2,5.
Eli tämän kaalin pitäisi olla kahden ja puolen päivän päästä syötynä? Onnistunee, jos ei osta muita vihanneksia yhtä aikaa. Niitähän on silti jääkaapissa. Rohmusin kaalin kun näin sen olevan vain 1 €/kg. Ja sillä ratkeaa siis koko vihannesongelmat ensi viikoksi.
Kaalihävikin minimoimiseksi suosittelen tällaista tekniikkaa, että pilko kaali osiin ja elmukelmuta.
Näin kaali ei tunnu niin suurelta enää. Eikä niin pelottavalta vastustajalta. Näitä lohkoja on helppo sen verran purkaa kelmusta, että saa otettua vaikka siivun äkilliseen vitamiinitarpeeseen. Iso kaali ei muutenkaan mahtuisi kokonaisena aina jääkaappiin.
Siksihän kaalia myydään valmiiksi lohkottuina ja kelmutettuina palasina, mutta niiden kilohinta heti nousee jos ne ovat kaupassa pilkottu.
Siksihän kaalia myydään valmiiksi lohkottuina ja kelmutettuina palasina, mutta niiden kilohinta heti nousee jos ne ovat kaupassa pilkottu.
Huom lisävinkki: Kun ei ole saatavilla hyvää isoa kokkiveistä millä tämän voi paloitella niin riittää, että jollakin veitsellä nirhaa edes hatun tai kyljen kaalista. Siitä sitten lähtee lohko, ja kaalin voi laittaa pysymään jo leikkuulaudalla leikatun sivun päälle. Sitten voi ottaa millaisia paloja sattuu irtoamaan, ei sillä ole mitään väliä.
Kaali säilyisi pisimpään ja parhaiten ehjänä. Siksi tämä lohkominen kannattaisi tehdä vasta, kun aikoo alkaa jo syömään pikkuhiljaa kaalia pois. Kaalin saa kuitenkin heti aloitettua, kun lohkoo välittömästi. Yksi hyvä keino ettei joutuisi kovin usein kauppaan mutta jos haluaa silti vaihtelua kasviksiin: Ostaa alkuviikoksi jotain helposti nahistuvaa ja syö ne pois, ja kaali on loppuviikoksi. Lohkoo sen sitten, ja laittaa siitä ruokia.
Ajattelin tehdä riisi ja pavut, eli kaali höyrytettynä, ja tuo nahistunut porkkana joka näkyi kuvassa. Se löytyi leikkuulaudalta. Ensin kirjoitan pitkästi hävikistä, ja sitten löydän edellispäivän nahistuneen porkkanan.
Ajattelin tehdä riisi ja pavut, eli kaali höyrytettynä, ja tuo nahistunut porkkana joka näkyi kuvassa. Se löytyi leikkuulaudalta. Ensin kirjoitan pitkästi hävikistä, ja sitten löydän edellispäivän nahistuneen porkkanan.
Tässä kuvassa vaan on punainen kaali.
Riisinkeittimessä riisit, ja höyrytysritilässä vihannekset. Riisi ja pavut.
Kaalilaatikko, sama lohkomisvinkki ja muita kaalijuttuja lisää viime joulun kalenterissa.
Porkkala. Helposti katoaa kaikki porkkanat.
Lantturaaste on niin C-vitamiinipitoista, ettei tarvitse appelsiineja ostaa. Jos ei halua.
Kuivatut hedelmät, pähkinät, siemenet ja prosessoidut viljat ovat tehokas apu yleiseen nääntymiseen. Eivät ne nälän tunnetta mielestäni pidä sen kummemmin, parhaiten pitää peruna. Jos on syönyt liian vähän päivällä, illalla on ahmittava kiireesti. Prosessoitua viljaa ovat esimerkiksi jauhot, ja niistä tehty ruoka. Jos jauhoista toisaalta keittää puuroa, niin ne ovat melko tehotonta syötävää jaksamisen kannalta. Kaurapuuro on mielestäni tehokkain puuroista. Jos syö esim. 2 dl hiutaleita kokoisen puuron, vähintään. (kaurassa on 7g rasvaa/100g. Se on rasvaisin kait hiutaleista, eli jos rasvan saanti huolettaa. Sitähän on toki joka paikassa vähäsen.)
Lanttuideoita löytyy eri postauksesta lisää. Lanttua ja naurista ostan itsepäisesti, vaikka ne ovat aina olleet jotenkin merkillepantavan herkkiä jäämään syömättä. Hyvä vinkki onkin ettei osta liikaa hyviä ja makoisia hedelmiä yhtä aikaa, sitten on pakko kaivaa C-vitamiinit lantusta ja ne tulevat syödyksi.
Tai siis en tiedä onko se hyvä vinkki, mutta täällä se toimii. Enkä tee sitä aina tahallani että jätän erilaiset trooppiset hedelmät ostamatta sen takia, en vain viitsi kantaa kaupasta 20 kiloa tavaraa. Lanttu myydään usein kilon pussina, siihen kilo porkkanaa, kilo banaania, 2 kiloa perunaa, kilot esimerkiksi kauramaitoa ja kaurahiutaleita. jauhoja. Perustavarat ovat niin painavia, että niiden avulla rajoittuu ostelu.
Tässäkin ostospostauksessa laskin että noin 14 kiloa. On siinä kantamista tavallaan.
Kaupassa jos ottaa pelkän korin eikä kärryä, niin tulee tosissaan stoppi osteluille, että pääsee sieltä kaupasta ulos järjissään.
Kaupassa jos ottaa pelkän korin eikä kärryä, niin tulee tosissaan stoppi osteluille, että pääsee sieltä kaupasta ulos järjissään.
Kokokasvisruoka voi olla painavaa kantaa, mutta kevyttä sitten kalorimäärällisesti. Eli ei saa tavallaan vastinetta ponnistuksille, ja se voi johtaa nopeaan painonmenetykseen. Esim 10 kiloa kolmessa kuukaudessa. Riippuu aina kaikesta. Tai viidessä?
Jos alkaa liikaa laihtumaan, voi vähentää kasvisten osuutta ja lisää tärkkelyspitoisia kuten riisi, pavut, perunat, spagetti, leipä. Sille on syy että vihannekset ovat hävikille alttiita. Koska eivät ne anna kaloria, joten ihminen kokee ehkä helposti niiden syömisen ajan hukkana. Ja hyvä niin.
Jos alkaa liikaa laihtumaan, voi vähentää kasvisten osuutta ja lisää tärkkelyspitoisia kuten riisi, pavut, perunat, spagetti, leipä. Sille on syy että vihannekset ovat hävikille alttiita. Koska eivät ne anna kaloria, joten ihminen kokee ehkä helposti niiden syömisen ajan hukkana. Ja hyvä niin.
Vihanneksia yritän syödä ennen ruokaa, koska täydellä vatsalla ei enää porkkanaraaste ehkä uppoa.
Sitruunamuffinsseihin voi käyttää pakastettua sitruunaa. Kuvassa sitä on tosin puolet liikaa. Aina nuo terätkään eivät osu ja joutuu pilkkomaan käsin. Raastamisen sijaan voi nyt käyttää koko kuoren, koska ei tuo valkoinen osa sitruunankuoresta haittaa leivonnassa. Banaania menee myös hyvin näihin. |
Kuivatut hedelmät, pähkinät, siemenet ja prosessoidut viljat ovat tehokas apu yleiseen nääntymiseen. Eivät ne nälän tunnetta mielestäni pidä sen kummemmin, parhaiten pitää peruna. Jos on syönyt liian vähän päivällä, illalla on ahmittava kiireesti. Prosessoitua viljaa ovat esimerkiksi jauhot, ja niistä tehty ruoka. Jos jauhoista toisaalta keittää puuroa, niin ne ovat melko tehotonta syötävää jaksamisen kannalta. Kaurapuuro on mielestäni tehokkain puuroista. Jos syö esim. 2 dl hiutaleita kokoisen puuron, vähintään. (kaurassa on 7g rasvaa/100g. Se on rasvaisin kait hiutaleista, eli jos rasvan saanti huolettaa. Sitähän on toki joka paikassa vähäsen.)
Kuiva tärkkelyspitoinen, eli vaikkapa kuivana syödyt kaurahiutaleet auttavat paljon, jos ei tule syötyä tarpeeksi muuten. Kaura-ateria.
Lisää vain kauramaito tai täysmehu. |
Hävikkiin se liittyy myös mielestäni siten, että kaura-ateriaan saa taas laitettua marjoja pakkasesta, hedelmiä, pakastettuja viinirypäleitä. Se on vähän kuin kylmä ja makea versio pyttipannusta. Ja pikaruoka, joka on ehdottomasti siihen saumaan, mihin ennen tuli jokin valmisateria. Puurokin kävisi, mutta joskus se mikrossa huudattaminenkin on liikaa pyydetty arjessa. Einesaterioita ei pysty tiukalla kokokasvisruokavaliolla ostamaan, koska ne sisältävät öljyä ja muuta. Välipalat edistävät joskus hävikkiä, koska niiden avulla tulee lykättyä lämpimän ruuan syömistä, ja annokset jäävät rasiaan? Ehkä. Tai sitten on pakko joskus lykätä, koska on kiire.
Mikroateria itse tehtynä. Läpinäkyvä kansi, ja astian muoto soveltuu tv-dinnerin kokoamiseen. |
Edelliset ruokaostokset:
Syyskuu 2 ja 3, 63 €
Syyskuu 2 ja 3, 63 €
Kommentit
Lähetä kommentti