Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.


= 1,84 €

  • Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 €
  • Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg




= 5,13 €
  • Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 €
  • Nektariini 0,89 €/kg
  • Peruna 1 kg = 1,00 €
  • Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 €
  • Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 €
Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta. 

= 5 €
  • Kartanon salaatti 1 €
  • Varhaisperuna 1 €
  • Yleisperuna 1,39 €
  • Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 €
  • Omena
Välillä oli hyviä euron tarjouksia. 

= 2,38
  • Jääsalaatti 0,99 €
  • Persilja 1,39 €
Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä.



= 22,68 €
  • Xtra pikakaurahiutale 4x500g 0,39 €, 078 €/kg = 1,56 €
  • Paseerattu tomaatti 1,78 €/kg luomu 0,89 €/500g x 12kpl = 10,68 €
  • Ananastäysmehu 2 dl x36 kpl = 10,44 €

Pikakaurahiutaleet Prismasta. Lidlissä on saman hintaisia. Lähikauppojen pikahiutaleet ovat hieman kalliimpia. Soveltuvat useimmiten kaurajauhojen tilalla leivonnassa. 
Ananasmehuistakin tulee eväät, kun ottaa kaurahiutaleita rasiassa mukaan. Tuorepuuro pikaisesti.




Mustikka 9,15 €/kg



Oatly Kaurajuoma Luomu 2x 1,49 €/l = 2,98 €

= 6,42 €

  • Jalapenokastike 1,99 e
  • Taco kastike 0,75  €
  • Mirin kastike 1,79 €
  • Soijakastike 1,89 €
Maustekastikkeita Lidlissä. Näissä ei ollut öljyä. Mirin kastike kokeilematta, varmaan sopii johonkin.
Tacokastikkeen lahjoitin saman tien pois, en tykännyt kun maistui sipuli liikaa. 
Jalapenokastike on hyvää.

Siinäpä olivat heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset, 55 € ja risat.
Sitte vielä hain eilen tällaiset:



= 5,96 €
  • K-Menu riisi 0,99 €/kg
  • Jonagold omena 0,296 kg x 1,69 €/kg = 0,5 €
  • varhaiskaali 0,609 kg x 2,99 €/kg = 1,82 €
  • Varhaisperunat 1,550 kg x 1,29 €/kg = 2,00 €
  • Kurkku 0,233 kg x 2,79 €/kg = 0,65 €
1,15 €

Ohrasuurimot ostin lähikaupasta, kun olivat puoleen hintaan. Aina kun on näitä erikoisempia, eli muita kuin kaurahiutaleita, myynnissä alle 2 euroa kilo, kannattaa ostaa pois kuleksimasta.

Yhteensä 62,70 € kahdessa viikossa.

Yritin etsiä vitosella kaupoista heviä ja katsella paljonko saa hedelmää ja vihannesta vitosella aina. Yksinkertaisinta ja tehokkainta olisi vain ostaa vitosella sitä, mikä on halvinta. Esim 1,29 € maksavia omenoita saisi vitosella 3,8 kiloa.
3 euroa maksavaa varhaiskaalia saa 1,6 kiloa. 2,79 €/kg tuorekurkkua saa vitosella 1,79 kiloa. Jos ostaa erilaisia, niin vitoseen mahtuu vähemmän.

Nyt on kyllä jotenkin vihannekset hinnoissaan.  Omenat olleet jopa yli 1,5 euroa kilo, jopa yleensä halvimmat Ida Redit. Muukin omenat yli 2,5 euroa kilo. Banaanitkin 1,99 € molemmissa lähikaupoissa. Tällä alkavalla viikolla näyttäisi tilanne paranevan, ja sai jo tarjouksesta K-marketista varhaiskaalia alle 2 euron kilohintaan. Omenoidenkin hinta oli hieman laskenut.

Odotin että kun kesä tulee, niin kotimaiset vihannekset ovat halpoja. Varmaan syksyä kohti sato ryöpsähtää. Paras säästökeino olisi ostaa kaikki mikä maksaa 1-2 euroa kilo. Saa kympillä 5-10 kiloa heviä, joka on nyt esimerkiksi yhdelle ihmiselle aivan tarpeeksi, vaikka mitä tekisi. Tärkkelyspitoiset pääravintona, ja jos niistäkin ostaa halvimmat kuten k-menu riisit ja alle euron perunat, voi saada aika paljon ruokaa vähälläkin rahalla. 

Eilen ei saanut vihannesta alle eurolla kilo, ja kurkkuakaan ei herunut alle kahdella. K-Menu riisi oli sentään alle euron. Lidlissä ja Prismassa sama riisi mikä ennen oli alle euron, oli nyt kaksi euroa. Xtra riisi oli edelleen edullista.

Mutta, kai se terveellinen ruoka on edelleen halpaa. Olen vain tottunut niin ruhtinaallisiin vihannesröykkiöihin mitä vitosella saa. Sen verran mitä nyt sai, oli kuitenkin ihan tarpeeksi. 



Välillä pitää syödä ulkona. Käytiin koirien kanssa kylässä, ja vein punajuurikastikkeen tuliaisena. Jouduin tekemään nahistuneista punajuurista äkkiä jotakin, kun kävin kotona reissujen välillä. Täällä jatkuu edelleen vesiremontti, ja pitää välillä lähteä pakoon porausta ja vasarointia. Ei onneksi koko aikaa tarvitse olla paossa. Punajuuri, bataatti ja paseerattu tomaatti sopivat täydellisesti yhteen. Leivän päällä on soijajogurtista tehty tillikastike. 


Kokeilin sekoittaa ananasmurskaa ja kaalia. Loistoidea. Tölkkihedelmiin ei terveyshyötyjä ole tutkimuksissa ilmeisesti yhdistetty samoin kuten tuoreisiin, mutta se ei haittaa koska ananas on silti hyvä mauste. Tölkistä helppo lisätä, vaikka ei tuorekaan ananas kallista olisi.

Tähän salaattiin voi lisätä kaurahiutaletta, sopi tosi hyvin. Pula-ajan salaatin tapaan.
Rusinat myös. 


Ananastölkeissäni oli parasta ennen päivämäärä jo ohitettu, joten teen ananaskakun. Kuorrutetta ei ole. Se on ihan kuin täytekakku. 


Eilen tein teeleipää, koska hillotkin olivat menossa vanhaksi. Jos ne nyt ikinä mihinkään pilaantuvat. Samahan se on kuitenkin tehdä. Täytyy taas tätäkin suositella, koska on niin tosi hyvää. Paistoin nyt 200-asteessa. Luomusitruunan kuoria kannattaa pakastaa, ne oli kiva olla olemassa kun keksin tehdä sitruunaisen teeleivän.


Kesällä maistuu jääkahvi. Ylijäänyttä kahvia jäähdytetään jääkaapissa. Sitä ei tarvitse kuin sentti kupin pohjalle, varsinkin jos sattuu olemaan tummapaahtoista ja vahvaa. Siihen kylmää kauramaitoa, kuivattua minttua ja vaniljasokeria maun mukaan.

Kun on tomaattimurskaa, valmiita tölkkipapuja sekä mausteita, tavallisesta riisistäkin loihtii helposti värikkään kokonaisuuden. Eli riisin ja pavut. Tässä taisi olla tavallista, vaikka nyt on täysjyväpakettikin kaapissa. Perunat lisäksi, jos on. Jokin hyvä maustekastike. Riisin sekaan kannattaa keittää kaikki kurkun pätkät, saa niille käyttöä. Tuorekurkku säilyy hyvänä niin vähän aikaa, ettei meinaa ehtiä syödä aina pois ajoissa. Kurkku per päivä voisi olla hyvä vauhti. 

Ok, kiitos kun luit. Kunnes tapaamme jälleen.

Kommentit

  1. Mitä whole foodia on pitkäjyväinen valkoinen riisi, josta on hiottu täysjyvän kuitupitoinen kuorikerros pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio. Puolensa ja puolensa: Riisistä on poistettu kuorikerros, toisaalta siihen ole lisättykään mitään epäterveellisiä ainesosia. Jotain silti kertoo ravintoköyhyydestä se, että jos söisi pitkän aikaa pelkkää valkoista riisiä ilman, että lisää vihanneksia tai täysjyvätuotteita ruokavalioon, voisi tuloksena olla jopa beri beri-niminen puutossairaus, b-vitamiinien puutos. En tiedä miten pitkään sitä pelkkää valkoista riisiä pitäisi syödä sairastumiseen, ja se sairaus onkin todella harvinainen. Walter Kempnerin riisidieetillä syötiin valkoista riisiä, ja parannettiin sairauksia. Samoin siinä syötiin valkoista pöytäsokeria. Proteiinin määrää ilmeisesti koitettiin saada alaspäin. Hedelmämehuja juotiin. Eli ratkaisevaa on varmasti mihin riisin yhdistää, mitä kokonaisuutta se on osa, ja mikä on tavoite mitä ruokavaliolla yritettään saavuttaa. Valkoinen riisi ei siinä mielessä ole täydellistä ruokaa siis kuitenkaan, toisin kuin maan alla kasvavat juurikasvit peruna ja bataatti, joita syömällä saisi kattavasti kaiken tarvittavan. Edes siihen asti mikä on tarve, niin ettei puutoksia pitäisi tulla.


      Yhdistettynä kaikkeen muuhun mitä syö, niin olen uskaltanut omalla kohdalla valkoistakin riisiä syödä. Se on halpaa ja hyvää, ja jos nyt joku etäisesti hyvä puoli pitäisi hakea, ja kuinka merkityksellistä lienee (?) niin kuorikerroksessa olisi mukana enemmän raskasmetalleja. Kun riisi on hiottu, ei tule niin paljoa esim. arsenikkia, jos arsenikki nyt ylipäätään on riisissä ongelma riippuen missä kasvatettu.

      Näytän siis aina vain mitä itse ostin kaupasta, ja kiva että laitoit kommentin niin muutkin voivat lukea, että asiasta voi olla muutakin mieltä, ja selvitellä jos niin haluaa.

      Poista
    2. Lisätään vielä, tuohon peruna ja bataatti kohtaan, että kaiken tarvittavan muuten paitsi D-vitamiini, jodi ja B12 vitamiinithan silloinkin kannattaisi ottaa lisäravinteena, kuten nyt suositellaan kokokasvisruokavaliolla ja vegaanisella ruokavaliolla.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

WFPB - Elokuun ruokaideat

 Tämän vuoden 2024 parhaat ruokaideat elokuussa. Muokkaus klo 9.30, lisätty kyssäkaali. Monenväristä kattausta, eniten keltaista ja vihreää. Kukkakaali ja kesäkurpitsa ovat olleet nyt paljon tarjouksessa. Kesäkurpitsasta lisää ideoita kokosin kerran tuonne , ja tänä kesänä olen enimmäkseen paistanut. Riisin, tai minkä tahansa ateriajyvien ja kauranjyvien kanssa samaan, sekaan mausteita. Käytin nyt Provencalen sekoitusta. Välillä olen laittanut yhdistelmää rosmariini-cayennepippuri-kurkuma. Esimerkiksi: 0,5 - 1 tl rosmariinia 0,5-1 tl cayennepippuria 0,5-1 tl kurkumaa 2 rkl sinappia 2 tai 3 rkl ravintohiivaa Tässä oli 2,5-3 dl riisiä laitettu kuivana, 1 dl linssejä, ja molemmille tuplamäärä vettä. Eli aina 1 mitta riisiä/linssiä kohti 2 mittaa vettä jne. Ravintohiivaa tässä on, ja ruutasin vielä sinapit ja ketsupit kostukkeeksi. Mitä tahansa mausteita voi kokeilla, koska ei se riisi kovin vähällä maustamisella edes inahda mihinkään suuntaan. Kaveriksi tälle ruualle voi tehdäkin kastikke

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 20 € + 15 €- Heinäkuu 4

  = 7,75 € 8,31 € Peruna 0,8 €/kg x 4kg =  3,18 € Omenasose 0,99 € Leivinjauhe 2 x 0,56 € = 1,12 Kuivahiiva6x7g x 2 0,79 € = 1,58 € Kurkku 0,732 kg x 0,89 € = 0,65 € Puolukka 0,79 € / 200g, 3,95 €/kg = 2,3 € Kesäporkkana 0,99 €/kg Kurkku 1,79 €/kg x 0,261 kg = 0,52 € Hävikkibanaani 1 €/kg x 0,750 kg = 0,79 € = 5 € Kesäkurpitsa 0,99 €/kg x 2,182 kg = 2,16 € Tuorekurkku = 1,11 €/kg x 0,300 kg = 0,33 € Kukkakaali 1,49 €/kg x 0,618 kg = 0,92 € Peruna 0,8 €/kg x 2kg = 1,59 € Alkoi jo heinäkuun vika viikolla olla edullista, kun vitosella sai 5,1 kiloa vihanneksia ja perunaa. Vaniljasokeri Lidlistä, 2,49 € 1,49 €, puolitoista kiloa euron kilo banaaneita. Kuva arkistokuva.  Näihin kotiruokiin meni siis se 20 euroa. Lisäksi 10-15 €: Ruokakuluihin voisi kuulua lisäksi noin 10-15 euron edessä ulkona nautittuja herkkuja. Näin kuukauden ruokakulut ovat siis yhteensä 108 €. Ilman ulkona syömisiä olisi alle 100 €. Kuittia ei säästynyt ja päätin ettei näiden hintoja nyt mietitä sentilleen. Ei vain

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo