Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin. 

Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen.



= 4,63 €
  • Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 €
  • Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 €
  • Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 €
  • Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 € 
Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa.

Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tule ihan päivän ruuat, perunoista saa Finelin mukaan vain 1491 kcal. Mutta kun hankkisi vielä pussi tummaa makaronia, joka Salesta varmaan alle eurolla heltiäisi, tulisi 1400 kcal lisää:

Täysjyvä yleensä on K-Marketissa kalliimpaa, tumma joka on tehty hiivaleipäjauhoista ei ole yhtä hyvä kuin täysjyvä, mutta sen saa edullisesti. Salessa kalliimpaa varmasti kuin Prismassa ja Lidlissä, mutta en muista nyt Salen hintaa. Halvempi joka tapauksessa, kuin K-Marketissa. 

Valkoista makaronia saa K-Marketistakin edullisesti, ja kyllä tiukassa taloudellisessa tilanteessa kelpuuttaisinkin. Rasvaa tai lihaa ei kuitenkaan ole lisätty, niin ei sentään ihan pahimmasta päästä ruokia. Kokokasvisruuaksi toki ei luokitella valkoista, mutta jokainenhan tekee omat ratkaisut.

  • Annabelle perunat 0,99 € x 2 kg = 1,98 €
Nämä vekkulit perunat maksoivat 1,99 €/pussi sen jälkeen, kun tämä tarjous päättyi. Kerkesin ostaa halvalla hinnalla.


Tässä oli viikon ruokaostosjärkytys:
Porkkanat piti olla 1,49 €/kilo tarjouksessa, mutta tartuinkin väärään pussiin ja maksoin näistä vahingossa 2,79 €/kg.
En muista milloin olisin viimeksi maksanut porkkanoista näin paljoa.

Ruokaa toki pitää arvostaa, mutta jos viereiset porkkanat ovat 1,3 € halvemmat, niin miksi olisin valinnut nämä?  Eivät nämä luomua ole, eikä mitään muuta kuin samanlaisia porkkanoita. Luomuporkkanoitakin on saanut usein Prismasta hintaan 1,99 €. 

Tuli hieman ryöstetty olo, kun vasta kotona huomasin kuitista. Kummaa kikkailua että vierekkäin ovat saman näköiset pussit, ja punainen hintalappu houkuttimena? 

Kurkku oli sentään sen 1,49 €, hinta pysyi samana kassalle asti eikä tarjous ehtinyt umpeutua sillä aikaa, kun viiletin kaupan halki. Yhteensä tämä opettavainen seikkailu kustansi 3,28 €.

Olen tässä tarjouksia seuraillut muutenkin, ja todennut että onhan se melkoista sirkusta kun ei koskaan tiedä aamulla, mitä ruoka maksaa kun kauppaan menee.

Selvin peli kun ei osta mitään yli 2 euroa kilo, säästää energian muuhun toimintaan eikä lähde kaikkiin tarjouskikkailuihin ja uutuushoukutuksiin, jotka tuntuvat ihan loputtomilta jo tässä vaiheessa. Tarjouksilla kyllä säästää aina törmätessään, mutta vain, jos tarvitsee tuotteen. Joku ne laatii meidän kuluttajien päänmenoksi, ja ottaa myös välillä pois.  Tässä kerran ostin illalla varhaiskaalin 2,99 €/kilo, ja seuraavana päivänä näin netistä, että sama kaali oli 1,99 €. Olin jo kerennyt ostaa. Vauhdikasta rallia, ja pitää ihmisen kiireisenä jos niitä haluaa seurata. Jos olisin pitänyt säännön, ettei yli 2 euroa kilo, olisin ollut ilman kaalia yhden illan ja se siitä.

Vielä jos pitää edes säännön, että viikkobudjettia ei ylitä yhdenkään tarjouksen tai vihannesten monipuolisuuden takia, niin sekin auttaa olemaan hieman immuunimpi vaikutteille. Toki kannattaa joustaa jos on jokin ihan älytön, että saa vaikka vuodeksi papuja 0,29 senttiä purkki. Tai ketsuppia tai jotain lempimaustekastiketta 0,75 €/iso pullo. (ketsupit eivät ole kokokasvisruokaa vaan mausteena) 


Ilmaiseksi tilliä sain nipun, itsekasvatettua. 

Kaksi parin litran pussia pakkaseen. Ihan tuoreen veroista kun laittaa uusien perunoiden päälle.



Näin ikään. 
Kastikkeessa on tomaattia, valmiskastikepurkki eli valkoiset pavut tomaattikastikkeessa, kaikennäköisiä mausteita kuten mustapippuri. Valmiskastike ei ole kokokasvisruokaa, ja käytin sitä tässä mausteena. Ostin kerran, kun halvalla sain.




Raastettu porkkana makeuttaa kastikkeet. Ellei makeuta tarpeeksi, sekaan voi heittää palan taatelia. 
Jos ei ole kovin tiukalla kokokasvisruokavaliolla, ripaus sokeria tai ketsuppia. Valintoja. Nyt tuo einespapupurkki oli niin makea, ettei sitä kestänyt edes laittaa kuin puolikas.


Riisi ja pavut, ja Texas Pete kastiketta. Ruskeat pavut. Tomaattimurskaa.

Kokeilin Risella -täysjyväriisiä tehdä uunissa. Ohjeen mukaan vettä. Vihanneksia kuten pakastettua paprikaa. Ei paha täysjyväriisiksi. Kalliimpaa kuin monet muut, mutta löysinkin -50%laputettuna kerran.
Purkillinen sieniä. Perunakuutioita, mutta kuvan annokseen ei sattunut yhtään. Niillekin tilkka vettä. Kikhernetölkillinen nesteineen, siitäköhän johtui tuo kanaviillokkimainen kiilto.

Mausteena rosmariini, cayennepippuri ja tilli. Hot curry ja kurkuma. Mustapippuria muistaakseni. Ketsuppi, sinappi ja soijakastike.
Erikoisempia yrttimausteita verrattuna mitä laitan yleensä, koska käytän maustekaappia tyhjäksi. 


Peltileipä, johon laitoin hiivaleipäjauhojakin. Ei täysin kokokasvisruokaa, kuituköyhempien jauhojen takia, mutta aika hyvää.
Jos on jonnekin menossa, peltileipä on kätevä, helppo tehdä, ja voi ottaa astioineen päivineen mukaan. Ei tarvitse kenenkään ruokakaapeilla notkua, ja tästä riittää monellekin. Tuorekurkku, veitsi ja tämä leipä, niin voi jo yöpyä vaikka ulkona.

Riippuu minne on menossa kylään, että käsitetäänkö se kohteliaisuutena että tuo omat ruokansa, vai sellaisena että "Ette te täällä osaa kuitenkaan kokata, joten toin omat ruuat."


Tämä salaatti ei ollut onnistuneimmasta päästä, mutta otin kuvan esimerkiksi kun sattui olemaan niin monipuolinen.

Vaikka en ostanut kaupasta tällä viikolla paljoa mitään erilaisia kasviksia, niin tässä on silti kahdeksasta eri kasviksesta koostuva salaatti:
  1. porkkana
  2. kurkku 
  3. omena
  4. rusina
  5. kaura
  6. pellavansiemen
  7. taateli
  8. mustikka
Kuiva kuin mikä, eli tarvitsisi kastikkeen. Kurkkuraaste ei toiminut yhdessä porkkanan kanssa, olisi pitänyt jättää sekoittamatta. Hyvä esimerkki kuitenkin siitä että vaikka kuinka yksipuolisesti luulisi syövänsä, niin yhdistelemällä sitä ja tätä, saa porkkana-kurkku raasteesta monipuolisen.
Vaikka ei saisikaan, ja kuivakaapissa ei olisi mitään, niin peruna, omena, porkkana ja kurkkukin olisivat pelkkänään jo neljä eri kasvia.

Ok, monipuolisuutta tulee joskus mietittyä, kun siihen aina kannustetaan. Samalla kun mietin säästöbudjetin kannalta, niin herkästi tulee mielikuva ettei se onnistuisi. Mutta kyllä se alle 30-35  euronkin keskimääräisellä viikkobudjetilla on onnistunut jo pitkään, ainakin omasta mielestäni. Kun laskee mausteetkin eri kasveiksi. Ja kahvinpavut. Joku toinenhan voi käsittää sanan monipuolinen ihan eri tavalla. 

Sitten on heitä, jotka eivät ole huolissaan monipuolisuudesta, tai luottaa lähinnä perunan monipuolisuuteen kuten Spudfit Taylor, joka eli vuoden pelkillä perunoilla. (Linkit johtavat Youtubevideoihin.) Pääsi sillä elämäntapamuutokseen kiinni, ja menestyi muutenkin. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä tarina.

Kiitos kun luit, ja nähdään taas.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

WFPB - Elokuun ruokaideat

 Tämän vuoden 2024 parhaat ruokaideat elokuussa. Muokkaus klo 9.30, lisätty kyssäkaali. Monenväristä kattausta, eniten keltaista ja vihreää. Kukkakaali ja kesäkurpitsa ovat olleet nyt paljon tarjouksessa. Kesäkurpitsasta lisää ideoita kokosin kerran tuonne , ja tänä kesänä olen enimmäkseen paistanut. Riisin, tai minkä tahansa ateriajyvien ja kauranjyvien kanssa samaan, sekaan mausteita. Käytin nyt Provencalen sekoitusta. Välillä olen laittanut yhdistelmää rosmariini-cayennepippuri-kurkuma. Esimerkiksi: 0,5 - 1 tl rosmariinia 0,5-1 tl cayennepippuria 0,5-1 tl kurkumaa 2 rkl sinappia 2 tai 3 rkl ravintohiivaa Tässä oli 2,5-3 dl riisiä laitettu kuivana, 1 dl linssejä, ja molemmille tuplamäärä vettä. Eli aina 1 mitta riisiä/linssiä kohti 2 mittaa vettä jne. Ravintohiivaa tässä on, ja ruutasin vielä sinapit ja ketsupit kostukkeeksi. Mitä tahansa mausteita voi kokeilla, koska ei se riisi kovin vähällä maustamisella edes inahda mihinkään suuntaan. Kaveriksi tälle ruualle voi tehdäkin kastikke

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 20 € + 15 €- Heinäkuu 4

  = 7,75 € 8,31 € Peruna 0,8 €/kg x 4kg =  3,18 € Omenasose 0,99 € Leivinjauhe 2 x 0,56 € = 1,12 Kuivahiiva6x7g x 2 0,79 € = 1,58 € Kurkku 0,732 kg x 0,89 € = 0,65 € Puolukka 0,79 € / 200g, 3,95 €/kg = 2,3 € Kesäporkkana 0,99 €/kg Kurkku 1,79 €/kg x 0,261 kg = 0,52 € Hävikkibanaani 1 €/kg x 0,750 kg = 0,79 € = 5 € Kesäkurpitsa 0,99 €/kg x 2,182 kg = 2,16 € Tuorekurkku = 1,11 €/kg x 0,300 kg = 0,33 € Kukkakaali 1,49 €/kg x 0,618 kg = 0,92 € Peruna 0,8 €/kg x 2kg = 1,59 € Alkoi jo heinäkuun vika viikolla olla edullista, kun vitosella sai 5,1 kiloa vihanneksia ja perunaa. Vaniljasokeri Lidlistä, 2,49 € 1,49 €, puolitoista kiloa euron kilo banaaneita. Kuva arkistokuva.  Näihin kotiruokiin meni siis se 20 euroa. Lisäksi 10-15 €: Ruokakuluihin voisi kuulua lisäksi noin 10-15 euron edessä ulkona nautittuja herkkuja. Näin kuukauden ruokakulut ovat siis yhteensä 108 €. Ilman ulkona syömisiä olisi alle 100 €. Kuittia ei säästynyt ja päätin ettei näiden hintoja nyt mietitä sentilleen. Ei vain

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo