Siirry pääsisältöön

WFPB - Paprika-parsakaalikastike

Resepti ilman tomaattia. Tähän tulee ravintohiivahiutaleita. Niiden pussin kyljessä on usein ohje, että saisi syödä vain 2 rkl päivässä. 

Tähän kastikkeeseen laitan usein jopa 3 rkl - 1 ,5  dl, mutta syöjää kohti, tai per ateria ravintohiivaa ei varmaan tule liikaa. Kastikkeeseen kannattaa siis laittaa niin paljon, kuin uskaltaa ja haluaa, ja syödä sitten vaikka eri päivinä aina annos.

Mausteideat ja reseptin sain Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Kirjaa ei myyty enää, mutta kirjastosta voi löytyä. Ohje oli nimellä Parsakaali-paprikawokki. 

Muokkauksia tein, kuten jos esimerkiksi pidät valkosipulista ja sipulista, niin 1/2 tl molempia jauheena mainittiin viittä desilitraa vettä kohti, jätin ne pois. Ja wokin sijaan tämä on nyt kastike, ja vihannekset höyrytetty ja keitetty.

Ohjeessa on nyt 5 dl vettä, mutta kannattaa mitoittaa sen mukaan minkä kokoiset kasvikset on käytössä. Kasvikset saavat olla kunnolla kastikkeen peitossa. Maistelemalla selviää, riittääkö mausteet vai pitääkö lisätä. Jauhettua inkivääriä en laita yleensä enempää, kuin 1/4 tl, korkeintaan 1/2 tl vaikka lisään muita. Kannattaa antaa hetki vetäytyä kannen alla, niin pian selviää onko kastike hyvää vai ei.

Lisäsin kidneypapuja pakkasesta. Niitä ei ole pakko laittaa, mutta tuntui että kidneypavut sopisivat tähän niistä parhaiten. Tai kikherneet.

Paprika-parsakaali kastike

  • Paprikaa pilkottuna
  • Parsakaalia pilkottuna
  • 1 dl kidneypapuja (halutessa)

  • 5 dl vettä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • 2 rkl sinappia
  • 1 tl vegaanista Worchestershire-kastiketta
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä ( jos se riittää, tai 1/4 tl )
  • grahamjauhoa suurustamiseen, tai maissitärkkelystä 1 tl
Jos vegaanista Worchestershire-kastiketta ei ole, se kannattaa tehdä johonkin tyhjään pulloon. Ellei se ole vaihtoehto, niin siihen tulee muuten aikalailla samoja, mutta lisäksi ripaukset kanelia, neilikkaa, chiliä. Niitä pitäisi laittaa tähän tosi vähän, mutta voi kokeilla. Etikkaa siinä on myös, joten ehkä omenasiiderietikkaa tippa. Helpommalla pääsee tekemällä se kastike, se käy moneen.


Laitoin vähään veteen höyryttymään kannen alle parsakaalit ja paprikat. Kidneypapuja pakkasesta.
Sekoitin mausteita kulhossa ja vedessä, ja kaadoin pian sekaan.

Jos 5 dl ei riittänyt, tein lisää vettä+ mausteseosta. Inkivääriä en lisännyt enää lisää. Soijakastiketta vain 1 tl, se oli lopussakin. Ohjeessa oli 2 rkl. 


Hetken aikaa olivat kasvikset pelkällä vesihöyryllä siellä, ja sen jälkeen lisäsin kaikki.  Antaa kiehua, kunnes paprika on sopivan kypsää. Parsakaali muuttuu tummanvihreäksi, se ei haittaa. 

Kastikkeen voi paksuntaa ripottelemalla 1 rkl graham- tai täysjyvävehnäjauhoja, ja sekoittaa hyvin vispilällä. Tai tehdä juomalasiin suuruksen, tilkkaan kylmää vettä jauhoja, ja kaataa kiehuvaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Suuruksen kannattaa olla melko laimea, ettei muutu liian paksuksi.

Jätin tällä kertaa suurustamatta, koska ei se makuun vaikuta.


Kastike kannattaa jättää hetkeksi vetäytymään. Antaa makujen syttyä eloon. Ripaus suolaa lautasella, jos siltä tuntuu. Lisää ravintohiivaa kenties.

Tosi hyvää perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa. 

Koska en suurustanut kastiketta, sehän ei pysynyt missään. 


Lounas-annoksissa se imeytyi kuitenkin, eikä sillä enää mitään väliä ollut.  

Kevyimmästä päästä ruokia, joten voi jaksaa myöhemmin hyvät jälkiruuatkin vielä. 


Tätä kastiketta kannattaa kokeilla. On tosi hyvää vaihtelua taas tomaattipohjaisille ruuille.

Sinappiahan on monenlaista. Jos käyttää Dijon sinappia, voi tulla erilaista kuin Koti-sinapilla.
Soijakastiketta voi laittaa hieman vähemmän, jolloin voi kaivata pientä suolaripausta annoksen päälle.

Pavut voi jättää pois, niitähän voi laittaa vaikka salaattiin. 




Olen tehnyt sekä tuoreista, että pakastetuista. 

Perunamuusissa käytin Afra-perunoita, myydään punaisessa pussissa. Kuorin, keitin. Poistin vedet eri astiaan ja muusasin, lisäsin keitinvettä nesteeksi. Katso täältä perunamuusin teko ilman rasvaa tai maitoa.

Kiitos kun tulit katsomaan, ja toivottavasti ruoka maistuu. 

Kommentit

  1. Hei!
    Taas minun on pakko antaa pisteet sinulle siitä, että olet todella inspiroiva kirjoittaja. Oma ruokavalio on laajentunut ihan todella paljon blogisi myötä. Sellainen ihana, huoleton helppous korostuu teksteissä ja se, ettei hyvä ravitsemus vaadi ihmeitä ja sataa maustetta. Kiitos🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🤗 Kiitos itsellesi, ihana kannustava kommentti. Aivan parasta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

WFPB - Kolmen kasviksen keitto - Peruna, porkkana ja kikherneet

Runsas keitto kolmesta pääraaka-aineesta. Mausteita ja papuja vaihtamalla saat tehtyä erilaisia versioita. Reseptin jälkeen kuvat ja vinkit keiton tekoon, jotta se onnistuisi aina.  Miten saa aikaan paksun liemen ilman lisäapukeinoja, joita olisivat yleensä esimerkiksi jauhosuurustus tai kermat? Tärkein apu ovat nyt jauhoiset perunat.  Kirkas, keltainen liemi, kun ei ole vielä lisätty mitään tomaattia. Kuutioin porkkanat ja perunat aika pieniksi tähän. Kikherneissä hyvänä puolena on kiva rakenne.  Kikherneet, vihreät linssit, punaiset linssit tai muut pavut sopivat. Mausteeksi käyvät currymauste, garam masala tai kurkuma. Keitto: 1 porkkana n. 500 - 800 g jauhoisia perunoita 1,5 dl kypsiä kikherneitä vettä niin että peittyy Mausteet: 1 tl suolatonta currymaustetta 1/4 tai 1/2 tl jauhettua kurkumaa n. 1 rkl kuivattua persiljaa tulista maustekastiketta, chiliä tai mustapippuria, maun mukaan loraus paseerattua tomaattia, ketsuppia ym, halutessa tuoreita yrttejä, jos on Pieni keitto syntyy