Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunakeitto - Paljon lanttua ja herneet

Miten saa lanttua kulumaan, jos ei ole tekemässä lanttulaatikkoa? Mieluiten resepti johon menee kunnollinen määrä kerrankin, eikä vain pientä palasta. Entä mihin voisi käyttää Split Peas - nimistä hernetuotetta, eli halkaistuja, kuivattuja herneitä? Jos ei keitä hernekeittoa. Ostin kerran Lidlistä ja olen siitä asti ihmetellyt, mitä niillä tekee. Eivät ole silti pakollisia tässä keitossa.

Kiva keitto tai muhennos syntyy kun on tasapaino nesteen, vihannesten, perunoiden ja palkokasvien välillä. 

Keittoajaltaan tämä keitto ei ole kaikista nopein, mutta jonkin verran pystyy vaikuttamaan raaka-aineiden valinnalla: Halkaistujen herneiden keittoaika on jopa 40 minuuttia. Nopeuttaaksesi prosessia voit niiden sijasta käyttää vihreitä tai punaisia linssejä, tai laittaa vain tölkistä kypsiä papuja. Valmista hernekeittoa voi myös laittaa sekaan. 




Lantut saavat kiehua porkkanoiden kera ensin n. 10-15 minuuttia, jopa 20 minuuttia ennen, kuin lisätään perunat. Etteivät lantun palat jää raa-an tuntuisiksi. Siksi ajattelisikin, että tässä ehtisivät kiehua herneetkin. Eivät aivan.

Ainekset, Kattila 3 l. 

  • 0,5 - 1 dl halkaistuja herneitä eli Split Peas (jos sattuu olemaan)
  • 400 g lanttua (isohko lanttu, ehkä puoli kattilallista.
  • 200 g porkkanaa (1-2 kpl tai yksi iso porkkana)
  • n. 600 g perunaa
  • 1 dl punaisia linssejä
  • puoli purkkia paseerattua tomaattia
  • puoli purkkia kidneypapuja
  • Vettä, kaikki peitetään vedellä sitä mukaa kun tarvitaan

Mausteet: 

  • 1 -2 tl kuivattua persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl suolatonta jauhelihamaustetta
  • rouhittua mustapippuria maun mukaan, esim 1/2 tl
  • korianterin siemeniä muutama ( jos haluaa välillä keittoa syödessä maun mukaan joko yllättyä tai järkyttyä)
  • Cayenne-pippuria maun mukaan, puoli teelusikallista, tulista
  • Ripaus maustepippuria, jauhettua
Maustemitat ovat suuntaa antavia. Ei ole pakko laittaa täyttä teelusikkaa esimerkiksi kuivattua basiliaa. Maun mukaan. Lisäksi halutessa: loraus ketsuppia, 1 tl soijakastiketta, muuta maustekastiketta, lusikallinen kurkkusalaattia tms, mitä tykkää käyttää.


  1. Herneet likoamaan ja kiehumaan, jos käyttää
  2. Lanttu ja porkkana paloiksi ja kiehumaan herneiden tai vihreiden linssien sekaan
  3. Mausteet sekaan
  4. Perunat paloiksi, 1 dl punaisia linssejä, ja kiehumaan
  5. Lisäillään vettä aina tarpeen mukaan
  6. Kun perunat ovat kypsiä, lisätään paseerattua tomaattia ja kidneypapuja 
  7. Anna vetäytyä kannen alla
  8. Valmista syötäväksi.

Vain puoli purkkia papuja ja puoli purkkia paseerattua tomaattia. Tuntui ettei tarvitse liikaa tomaattia, ja palkokasvejakin oli jo tarpeeksi ilman papujakin. 
Kattilan pääasiallinen sisältö jakautui että puolillaan lantusta ja se yksi iso porkkana, ja loput perunaa  vettä. Herneet, linssit ja mausteet.

Pilkkomisjärjestys olisi varmaan kätevä, että ensin pilkotaan kaikki. Itse pilkon perunat sillä aikaa, kun lantut ja porkkanat kiehuvat. Näin saan ajan kulumaan, eikä keittoa tarvitse jättää yksin. Järjestelyjä voi säätää, ihan miten parhaiten sujuu.

Kuvia työvaiheista ja aineksista:





Mitä ovat split peas eli halkaistut herneet? Näitä myytiin kerran Lidlissä. 
Nämä ovat hyvän makuisia, mutta tietävät todennäköisesti pelkästään ongelmia keittoaikansa takia. 
Ihan samoja kuin tavalliset herneet minun nähdäkseni, halkaistuja vain. Ja näillä pitäisi olla lyhyempi keittoaika. On se 40 minuuttia silti aika pitkä jos vertaa, että pakastevihanneksista ja perunoista tulee keitto alle puolessa tunnissa. Eivätkä nämä edes siinä 40 minuutissa kypsyneet.



Jos ei ole halkaistuja herneitä, ei siis kannata mielestäni lähteä ostamaan, vaan käyttää muita linssejä ja papuja. Mikä estää laittamasta kokonaisia kuivattuja herneitäkin, ne vain pitää liottaa ja keittää. 

Tuli mieleen myös, että tähän keittoon voisi vain laittaa desin valmista hernekeittoa sekaan. Kiva maku, hyvä suurus, ja helpompi elämä. 
Tai jättää tämä keitto keittämättä, ja syödä hernekeitto? Ei, koska silloin jää ne lantut käyttämättä.

Lanttua voi keittää pelkästäänkin ja sotkea hernekeiton sekaan? Tehdään nyt tämä kuitenkin, pysyn siis alkuperäisessä suunnitelmassa.



Keittoaika siis yli 40 minuuttia. Ja vaikka jopa yön yli liotin ensin niitä jääkaapissa, suurin osa jäi silti keitossa koviksi. 

Söin keiton siitä huolimatta. Ei tapahtunut mitään, eli eivät ole ilmeisesti myrkyllisiä kuten kuivatut pavut.
Ikinä ei saa syödä kypsentämättömiä papuja tai linssejä, mutta näitä herneitä söin puolikovina keiton seassa, enkä joutunut lasarettiin. Kahden kattilallisen verran jo keittoa, ja molemmissa puolikovat herneet kun ei onnistunut toisellakaan yrittämällä. Jokainen toki omalla vastuulla. Keitin näistä pelkän hernekeiton kerran, ja se kuitenkin onnistui, ihme kyllä.



Lantut voi pilkkoa miten haluaa. Tähän keittoon jätin vähän isommaksi kuin kuvassa. 





Oreganoa, persiljaa, basilikaa. Maustepippuriripaus, cayennepippuria ja muutama korianterin siemen.
Mustapippuria ja suolatonta jauhelihamaustetta. 
Jos ei kotoa löydy kaikkia näitä samoja mausteita, se ei haittaa. Varsinkin korianterin siemenet heitin vain hetken mielijohteesta sekaan. Niiden määrässä pitää muutenkin olla varovainen, pilaavat herkästi koko ruuan jos menee liikaa.

Jauhelihamauste sopii lantun kanssa, tämä Meiran versio sisältää: Sipuli, paprika, valkosipuli, basilika, mustapippuri, maustepippuri ja valkopippuri.

Tässä noin puoli desiä halkaistuja herneitä, jotka ovat yön yli lionneet jääkaapissa. En kaatanut liotusvettä pois.


Annoin niiden jo kiehua sen aikaa, kun pilkoin lantut ja porkkanan. Siltikään nämä eivät muuttuneet täysin pehmeiksi. Varmaan liian vanhoja jo. Voisi olla eri asia, jos käyttäisi herneet heti, kun ne on mennyt ostamaan. Ks. Kommentit, lisää pohdintaa miksi eivät kypsyneet.



Keräsin mausteet tähän purkkiin ensin, ja huomasin että sehän oli melkein täynnä. Yllättävän paljon maustemateriaaliakin siis keitossa, jos laittaa kaikki. Tämä oli entinen Hot Curry purkki, joten sitäkin makua saattaa nyt olla seassa.




Herneiden kiehuttua vähän aikaa, paloitellut lantut ja porkkanat, peitetään vedellä. Sekä mausteet.
Annoin nyt kiehua suunnilleen vartin tai 20 minuuttia, kunnes lisätään perunat.



1 dl punaisia linssejä on ihan hyvä lisä. Perunat ja lisää vettä. Nyt oli Afra-perunoita, eli jauhoista laatua. 




Eipä siinä paljoa muuta. Kun perunat ovat kypsiä, on keitto valmista. Vielä voi laittaa paseerattua tomaattia ja papuja.


Tämä keitto oli niin hyvää, että voin oikeasti tätä suositella.
Olisi voinut laittaa koko purkilliset tomaattia ja papuja, mutta  liikaa tomaattia olisi peittänyt lantun maun.  Kidneypapuja menee myös toiseen ruokaan, joten ei haittaa vaikka jäi yli.

Harmi että herneiden piti olla niin hankalia keittää kypsiksi. Uskon että ihan hyvää tulee ilmankin, tai ehkä ensi kerralla tosiaan laitan valmista hernekeittoa niin saa saman maun.


Makua kannattaa arvioida vasta kun keitto on vetäytynyt kannen alla hetkisen. Noin 10 minuuttia ehkä.
Sitten voi lisätä vaikkapa ketsuppia, soijakastiketta tai muuta, jos ei maku ihan riitä. Tai Herbamare-suolaa ripaus pintaan.
Nesteen määrästä taas riippuu, meneekö muhennoksen puolelle vai pysyykö keittona. Herneet ja linssit tekevät liemestä tuhtin.

Rasiasta kun tätä ottaa jääkaapista, niin kannattaa varautua lanttumaiseen tuoksuun.

Näin vastakeitettynä kokonaisuus oli erittäin miellyttävä. Maustettahan tuli monenlaista ja nehän auttavat loiventamaan lantun keittiössä. Tai sopivasti korostavat sitä, miten vain. Joka tapauksessa hyvää oli.



Ostin Prismasta kahden kilon lanttupussin, ja siinä oli tosi isoja lanttuja. Ei oikein pystynyt valikoimaan, kaikki pussit aika lailla samanlaisia.

Puolikkaan tai paloitellun lantun säilyttäminen ei paranna sen makua, joten yritän käyttää aina parin päivän sisällä koko lantun. Siksi nämä isot lantut ovatkin joskus vähän vaikeita.



Isosta 800 g lantusta meni nyt noin puolet keittoon, jäi 400 grammaa josta voi tehdä raastetta, palasia, ja laittaa loput uuniin. Kun tekee lantusta tikkuja ja paistaa 200 C perunoiden kanssa, niin tulee aika hyviä. Ks. Ohje uuniperunoille, sinappi, ketsuppi ja kurkkusalaatti tekevät ranskanperunavaikutelmaa.



Finelin mukaan 100g lanttua sisältää  45.6 mg C-vitamiinia.

Lantturaaste pitää syödä heti, samoin pilkotut lanttupalaset. Valmiiksi pilkotuista lantuista tulee ihan järkyttäviä, jos joutuvat liian kauan aikaa odottelemaan. Aina lanttu ei ole lähtöjäänkään raakana hyvää, ja jokainen lanttu on yksilö. 

Lanttua ja omenaa naposteluun


Kun lanttu on hyvää, voisin melkein väittää että se voi olla parempaa, kuin moni omena. Riippuu myös omenasta.

Ok, nyt on enää illaksi tai huomiseksi noin 200 g lanttua jäljellä, aika hyvin. 

Sattui taas olemaan maaginen luku eli 800g kasviksia päivässä, kuten uusissa ravitsemussuosituksissa. Parin sadan gramman porkkana takaa A-vitamiinin esiastetta. Samoin tomaatissa on sitä. Lanttu ei ole kaikista helpoin valinta päivän vihannekseksi alun perin, mutta nythän tämä onnistui. Lanttu on ollut monessa kaupassa alle euron kilo.



Keitto oli niin hyvää, että jää ainakin omiin vakioresepteihin pysyvästi. Tällä pääsee ennen näkemättömän tehokkaasti eroon liian isoista lantuista, ja vihannesta tulee syötyä pikavauhtia ilman suuria lisäkustannuksia. 

Ks. lisää ruokaideoita lantusta

Toinen lanttukeitto

porkkanasta muutama idea : isoäidin porkkanakastike, porkkanakakku, porkkanasalaatti, porkkanalaatikko

Kommentit

  1. Jäin miettimään tuota herneiden kypsymistä, kun ne sinulla hernekeitossa keittyivät pehmeäksi mutta tässä eivät kaikki kunnolla. Muistelen että minulle on käynyt joskus niin että hernesopan herneet ovat jääneet raa’an tuntuisiksi jos olen liian aikaisessa vaiheessa lisännyt keittoon jotain muuta ainesta ja olen miettinyt että joku entzyymi tm pysäyttää kypsymisen. Tämä nyt on vaan spekulaatiota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen melko varma, että puhut nyt täyttä asiaa.
      Olen joskus itsekin kirjoittanut vihreistä linsseistä, että ei pidä mennä lisäämään porkkanaa tai muuta heti. Varsinkaan tomaattia. Sitten muutaman kerran kuitenkin on onnistunut vihreät linssit keittää niin, että oli porkkanaa seassa, ja ajattelin että ehkä olen vaan kuvitellut.
      Mutta näyttää siltä, varsinkin kun olet todistanut samaa, että se on sittenkin niin. Ettei voi lisätä niitä muita aineita, jos haluaa varmistaa kypsymisen. Voi varmaan ajatella, että saattaa onnistua tai olla onnistumatta lanttujen ja porkkanoiden seassa, jos ne palkokasvit ovat jotenkin laadultaan sellaisia (tuoreempia?) että kypsyvät. Mutta varminta on siis keittää ensin pitkän aikaa herneitä sun muita, ja sitten vasta laittaa kaikki muut ainekset.
      Tokan erän tästä keitosta keitin niin, että liotin herneitä ja sitten vielä jonkun 10-15 minuuttia annoin niille etumatkaa, saattoi mennä jopa 20. Siltikään eivät kypsyneet. Mutta hernekeittoahan keitin vielä pitempään, ja lisäsin porkkanaa vasta sitten. Ja huomionarvoinen seikka on sekin, että hernekeiton keitin aikoja sitten, ja herneet saattoivat olla parempia ja vähemmän varastoituja siinä vaiheessa. Veikkaan että kyse on yhdistelmästä, että herneet olivat sekä vanhoja, että eivät tykänneet lantusta seuralaisena. Itse olen epäillyt happamuutta, mutta se voi tosiaan olla joku mikä vain enzyymikin
      Sekin vielä, että voiko ne olla kypsiä, vaikka ovatkin kovia. Eli onko se palkokasvin rakenne kuitenkin mennyt myrkyttömäksi. Itse en kovia papuja uskalla syödä, ne eivät nii paljoa maksa että kannattaa riski ottaa. Mutta herneiden suhteen uskaltauduin rouskuttelemaan ne kovina. Omalla riskillä.

      Poista
  2. No herneitähän popsitaan muutenkin raakana tuoreina, ja kun kuivaherneistä tehdyn sopan mukana tulee paljon nestettä niin eipä uskoisi että pikku al dente siinä mitään haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Voisi korkeintaan kuvitella että jos huonon sulavuuden takia tms. tulisi ongelma mutta ei onneksi mitään tullut. Keittoon voisikin laittaa vaikka pakasteherneitä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi laittaa muitakin jauhoja kuin ohrajauhoja, esim ruis tai täysjyväv...

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Hyvää juhannusta! - Kesäkuu 3

Juhannusaattoviikon ruokaostokset. = 3,91 € Xtra tomaatti 0,557 kg x 1,49 €/kg= 0,83 € Kiinankaali 0,351 kg x 3,99 €/kg = 1,4 € Xtra kurkku 0,752 kg x 1,49 €/kg = 1,12 € Sitruuna luomu 0,148 kg x 3,79 €/kg = 0,56 € = 8,12 € Yleisperuna harjattu 2,733 kg x0,75 €/kg= 2,05€ Kiinankaali 0,494 kg x 3,99 €/kg = 1,97 € Xtra kurkku 0,980 kg x 1,49 €= 1,46€ Xtra tomaatti 0,819 kg x 1,49 €/kg = 1,22 € Varhaiskaali 0,595 kg x 2,39 €/kg =1,42 € 6,78 € Oatly luomu kauramaito 1,69 €/l x 4 = 2,43 € Paseerattu tomaatti  1,46 €/kg, 500g=  0,73 € Kaneli  27g 31,48 €/kg =  0,85 €  Grillausmauste ei lisättyä suolaa 35g 24,29 €/kg  = 0,85€ Tulee ihan yhtä halvaksi ostaa Xtra tomaatteja, kuin edullista kaupan merkin paseerattua tomaattia. Prismasta löytyy tomaatit, jos löytyy. Nehän on laitettu aina sivummalle. Sama laittaa keittoihin ja muihin nyt kokonaisia tomaatteja siis. En ala niitä paseeraamaan eikä kokonaiset tomaatit ole välttämättä käytännön elämässä sa...

WFPB - Bataatti-lehtikaalikeitto - Kastike - Härkäpapu

Perjantain helppo ja nopea kasvisinspiraatio, bataatti-lehtikaalikeitto. Rautaisannos vitamiinia ja kivennäisaineita. Tämä on kuppi kuumaa leivän kanssa. Makaronia voi keittää erikseen ja ripotella niitä sekaan, saa lisää energiaa ruokaan.  Tai voi kiehauttaa isot, keltaiset perunat, ja tämä on silloin niille hyvä kastike.  Tämähän sopii myös alkukeitoksi, jonka jälkeen voi tarjoilla paistetut perunat, tai minkä tahansa ruoan. Bataatti-lehtikaalikastike/keitto 500g lehtikaalia n. 500 g bataattia n. 200 g muita vihanneksia, esim. kurkku, tomaatti - jos on n. 200 g kypsiä härkäpapuja vettä, niin että ainekset peittyvät 500 -1000g tomaattituotteita, paseerattu/murska lisätään lopuksi mustapippuria 1-2 tl orergano, basilika, persilja, kuivatut esim. 1 -2 tl /kpl Ensin kuoritaan bataatti. Helpointa on laittaa kiekoiksi, ja kuoria hedelmäveitsellä aina yksi kiekko kerrallaan.  Otin aika suurpiirteisesti. Ei haittaa jos jää tuota vaaleaa, tai on jäämättä.  Bataatit pilkottu...

WFPB - Ruokaostokset 21 € - Kesäkuu 2

Tässä viikon ruokaostokset kesäkuun toiselta viikolta. Muok. 14.6. lisäilin parit linkit öljyyn liittyen = 10,96 € Porkkana värimix 3 x 1,49 €/kg= 4,47 € Palsternakka 0,5 kg x 2,09 €/kg = 1,05€ Ruukkupersilja 1,25 €  Ruukkutilli 0,99 € Jääsalaatti 1,19 € Kurkku 1,168 kg x 1,49 €/kg =  1,74 € Banaani 0,948 kg x 1,39 €/kg =  1,32 € = 2,84 € Yleisperuna harjattu 1,84 kg x 0,75 €/kg= 1,38 € Xtra tomaatti 0,603 kg x 1,79 €/kg = 1,08 € Maustekurkku 0,123 kg x 3,09 €/kg = 0,38 €  Meira ketsuppi 1,2 kg x 3,49 €/kg =  4,19 € = 1,99 € 0,360 kg x 5,53 €/kg = 1,99 € Siinäpä viikon ruokaostokset. Ruokasuunnitelma: ks. toukokuun ruokia ja kesäkuun ruokaostokset 1 .  Kun hernekeitto loppuu, uudet herneet likoamaan ja keitto. Kun puuro loppuu, niin uudet jyvät likoamaan ja sitten kiehumaan. Jos leipä loppuu, uudet leivät uuniin puolen tunnin varoitusajalla. Jos ei ole mitään hyvää, niin  kakkupulla jonka tekemisessä ei mene pitkään. Kukkaset kukkivat ja variks...

WFPB - Ruokaostokset 83 € - Kesäkuu 1

Kesäkuun ensimmäisen viikon ruokaostokset ja ruokasuunnitelma mitä näistä tulee.  Noin 35 euroa tästä on arviolta ruokaa mitä heti tarvitsee, ja loput rahanmenot koostuvat siitä kun ostin kuukauden marjat kerralla. Muitakin juttuja ostin koko kuukauden varalta. Enemmänkin olisi voinut tuoda, mutta toisella kertaa sitten.  Muokkaus klo 19.11 :   Sanoin alempana että kotimaiset porkkanat ovat kaupoista loppu. Kävin illan päälle nyt Lidlissä ja sielläpä olikin kilon pusseja suomalaisia väriporkkanoita hintaan 1,49 €/kg. Välttämättä ei kaikissa Lidleissä ole mutta kannattaa siis ainakin pitää silmät auki. Halpaa vihannesta kun 1,49 €/kg, joka päivä kilon vihannessatsi kiehumaan ja sitä rataa. Saa keitot ja kaikki. Kurkku oli yhtä halpaa. Muok . lisätty kuva banaanikeksistä ja rieskasta. = 8,89 € Punajuuri 1,39 €/kg Omena Ida Red 0,736 kg x 1,49 €/kg = 1,10 Banaani RFA 0,978 kg x 1,39 €/kg= 1,36 € Sitruuna luomu 0,114 kg x 3,59 €/kg = 0,41 € Bataatti 2,112 kg x 2,19 €/k...

WFPB - Toukokuun ruokia

Ruokakuvia toukokuulta, joiden inspiroimana voi laatia kesäkuuksikin kokokasvisruokasuunnitelmia ja kauppalistaa.  Muok ., lisätty vaihtoehto lehtikaalille. L isätty ostoslistaa tofulle. L ounasrasian kuva palsternakkapihvi. H ernekeiton vaiheet. S itruunamehua tofukokkeliin. Po rkkanasta. Punajuuri sörsselin mausteet. Lisätty 5.6.2025 linkkejä raaka-raasteaiheisiin. 1.  Paistetut perunat ja keitetyt vihannekset. Kattilassa voi kiehua mitä vain vihannesta, kuten ruusukaalit.  Perunat on pesty, paloiteltu, valeltu ketsupilla ja grillimaustettu. Pellillä on kyydissä myös keitettyjä porkkanoita. Huoma sin, että kotimaiset porkkanat olivat loppuneet. Tuossa kesäkuun ensimmäisen päivän tienoilla kun kävin kaupassa. Kauppoihin oli tullut tilalle ainakin italialaisia porkkanoita, jos ei ne maistu voi käyttää mitä vihanneksia vain.  Tässä kiehuu kilo porkkanoita, ja perunat ovat lähdössä uuniin edellispäivän keitettyjen porkkanoiden ja raakojen omenan palasten kanssa. Pork...

WFPB - Ruokaostokset 17 € - Kesäkuu 4 , 146 €/kk

Kesäkuun loput ruokaostokset. Tänään ruokaostoksien lomassa säästömietintää ja paljonko maksaa mikäkin. muo k. korjattu summat. = 3,39 € Kurkku 1,89 €/kg x 0,93 kg = 1,76 € Xtra tomaatti 1,19 €/kg x 1,372 kg = 1,63 € Kurkku ja tomaatti olivat Prismassa halpoja, eli alle 2 €/kg. Tosin nuo tomaatit olivat Kotimaisia Xtra-tomaatteja, ja siksi edullisempia kuin tavalliset. Tänäänkin näyttäisi olevan molemmat alle 2 €/kg Prismassa.  K-Lähikaupan verkkokaupassa kävin äsken mutkan, ja siellä näyttää tilanne siltä ettei herkutella halvoilla hinnoilla. Tomaattia ei tämän kaupan sivulla ollut, ja kurkkukin melkein 4 euroa kilo. 3,97 €. Ainut vihannes mikä oli alle 2 €/kg oli valkokaali, varmaan ei edes kesä- tai varhaiskaali vaan se tavallinen. Jos olisin nyt lähikaupan asiakas, ja haluaisin alle 2 €/kg, tai edes alle 3 €/kg ostaisin banaania hintaan 1,49 €/kg, aprikoosia, persikkaa joita siellä oli 1€/500g eli 2 €/kg, ehkä sen keräkaalin. Varhaiskaali olisi sitten 3,49 €/kg. Vertailun ...

WFPB - Mary's Mini - dieetti

Mary's Mini dieetillä puhdistan ruokavalioa ja pyrin resetoimaan tilannetta joulun odotuksen jäljiltä.  Mary's mini ( Mary’s Mini-McDougall Diet® )   dieetillä jätetään pois tiheäkaloriset ja prosessoidummat kasviruuat, sekä korkean rasvapitoisuuden omaavat kasviruuat. Öljyjä ja kasvikermaa en syö nytkään, enkä eläinkunnan tuotteita. Siltä osin ei muutosta. Annoskokoja ei ole rajoitettu, ja saa ottaa lisää ruokaa.  Mary's Mini dieetillä en siis syö pähkinöitä ja siemeniä tofua soijarouheita jne soijapapuja jauhoista tehtyjä ruokia, kuten leipä ja pasta, suurustetut kastikkeet kuivattuja hedelmiä avokadoa kookosta Kuvaan keräsin kaikkea, mitä en syö dieetillä. Mitä syödään? Mary's Minissä valitaan yksi tärkkelyspitoinen energianlähde. Kun valitsen perunan, tehden vaikkapa kymmenen päivän "peruna-Minin", otan ruuaksi ja energianlähteeksi perunan jokaisella aterialla. En keitä välillä puuroa ja riisiä. Valitun ruuan voi valmistaa monella eri tavalla. Perunat voi...

WFPB - Ruokaostokset 102 € - Toukokuu 1

Ruokaostoksia toukokuulta. Jatko-osakin tulee, koska tässä postauksessa ei ole vielä kaikki. Ostoskuvien lisäksi kirjoitin selityksiä, vinkkejä ja havaintoja tehdyiltä kaupparetkiltä. Muokkaus Noloa, mutta bataatin hinta unohtui, ja nyt se on hukassa, hetkinen. 3 minuuttia myöhemmin: lisätty. = 8,24 € Rainbow tofu luomu 200 g 1,29 €, 6,45 €/kg = 3,87 € Xtra tomaatti 1,05 kg x 1,79 €/kg = 1,88 € Xtra kurkku 1,106 kg x 1,79 €/kg = 1,98 € Maustekurkku 0,165 kg x 3,09 €/kg = 0,51 € Prismasta löysin Xtra tomaatit ja kurkut, olivat kotimaisia. Näitä ei näkynyt verkkokaupassa. Ne oli laitettu ihan eri paikkaan kaupassa kuin muut kurkut ja tomaatit, ja ne isoimmin esillä olleet olivat tietysti kalliimpia. Jos siis haluat että kurkku ja tomaatti maksavat alle 2 € kilo, niin kannattaa etsiä Prismasta Xtra-versiot. Toki nämä eivät sitten ole suoria ja täydellisen saman kokoisia, vaan ovat jonkin kosmeettisen haitan vuoksi laitettu eri laariin. Näiden paikka vaihtelee. Ensin löysin nämä alahyl...

WFPB - Mansikkakakku ja vaniljavaahto - Rasvaton pohja - Vegaaninen

Tässä postauksessa resepti kakkupohjaan, ja paljon kuvia mansikkakakun teosta.  Muokkaan sen verran, että nyt näyttää siltä ettei soijajogurttia kannata käyttää pohjassa kananmunan korvikkeena tai nesteenä, koska se on liian tehokas hyydyttämään. Pohjassa siis kauramaitoa. Rasvatonta luomu Oatlyä ettei kakku pala kiinni alustaan Aioin missata kesän mansikkarallin. Viime hetkellä päätin kuitenkin tehdä mansikkakakun. Kakun päällä on Oatly vispautuvaa vaniljakastiketta. Ks. vegaaniset vaniljakastike- ja kasvikermaideat. Korvasin kananmunan ruokalusikallisella omenasosetta. Rasvan alle puolella purkillisella Piltti- luumusosetta. 1 rkl omenasosetta 1 dl sokeria (laitoin alle desin, oli niin pieni taikina) 1 dl soijajogurttia ja/tai vettä tai kasvimaitoa ripaus suolaa alle puoli purkkia Piltti-luumua n. 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja 1 tl leivinjauhoja Sekoitin ensin kuivat aineet. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä 1 tl vaniljasokeriakin. Taikinasta tuli sitkeän tahmea. 19.5.202...