Huhtikuun kolmannet ruokaostokset. Lopussa ruokaan liittyvä kirjavinkki.
Tällä kertaa vähän ajoissa ruokaostosten esittely. Tälle viikolle en tarvitse enää mitään kaupasta. 29.52 € meni näihin:
- Pitkäjyväinen riisi 1,70 €/kg
- Jauhoiset perunat 2 kg 1,75 €, n.90 snt/kg
- Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg
- Xtra Pikakaurahiutale 0,49 €, 0,98 €/kg
Riisi ja perunat Lidlistä, jauhot ja hiutaleet Prismasta.
Täysjyväjauhoja vertailin Prismassa, ja kaikkien hinta n. 2 €/kg, riippumatta oliko luomua vai ei.
Valkoiset pavut, 3,57 €/kg. Suolaa 0,5 g.
Suolattomina ei löytynyt, paitsi kuivina. Limanpavut.
- Porkkana luomu 1,89 €/kg
- Lehtikaali luomu 2,29 €
- Keräkaali luomu 2,26 €, 2,79 m€/kg
- Pakastekasvissekoitus 0,52 €
- Kurkku 0,60 €, 1,99 €/kg
Luomuporkkanoiden ja tavallisten hintaero Prismassa oli noin 40 senttiä, joten ihan helppo valinta ottaa luomua.
Keräkaali oli luomuna yli 1,5 euroa kalliimpaa, kuin tavallinen kaali. Mutta halvempaa silti, kuin lehtikaali.
Nyt oli valmiiksi pienitty kaalinpala Prismassa 2,29 €/kg. Varmaan noin 500 g kaalia kelmutettuna.
Se tai tämä pieni luomukaali ovat vaihtoehtoina, jos ei jääkaappiin mahdu. Joskus tein sitäkin, että paloittelin ison kaalin kotona neljään osaan, ja käärin kelmuun.
Espanjalainen luomu lehtikaali oli halvempaa, kuin suomalainen tavallinen lehtikaali. Tällä kertaa maistui niin kitkerältä, että jouduin höyryttämään heti. Yleensä on ollut hyvää kun tuoreena saa ostettua.
Sen huomaa heti jos maku on kärsinyt, että lehtikaali alkaa kääntyä kohti lakastumistaan. Eipä hätää, kun voi höyryttää sen 6-8 min. ja kaikki hyvin.
= 2,58 €
Xtra korppujauho 1,19 €
Myllyn Paras korppujauho 1,39 €
Myllyn Paras oli ilman lisättyä suolaa, 0,01 g /100 g.
Xtrassa oli 1,1 g /100 g suolaa.
Salesta. Testasin vasta ruiskorppujauhoja joita löytyi kaapista, ja ne olivat jotenkin karseita siinä ruuassa mihin kokeilin. Varmaan myös 2 vuotta vanhoja.
Ostin nyt näitä erilaisia, että voi testailla ruokaideoihin.
= 8,15 €
- Soijamaidot 1,99 €/l = 3,98 €
- Mämmit tarjouksesta 1,39/500g = 4,17 €
Jälkiruuat viikoksi ainakin. Mämmiä ilman lisättyä sokeria. Tämä on kait yhtä terveellistä kuin mikä tahansa leipä tai puuro. En ainakaan keksi tästä mitään sanomista*.
Lis: Ainesosat olivat: Vesi, jauhoseos (ruis, ohramallas), ruismallas, suola, säilöntäaine (E202), pomeranssinkuori. *En tiedä tuosta lisäaineesta ja on suolaa.
Soijamaitohan ei ihan ole kokokasvisruokaa.
= 1,99 €
Luomu tumma suklaarae, Lidlistä. Vegaanisuusmerkkiä en tuossa näe, mutta muita merkkejä kyllä.
Leivontakokeiluihin. Yleensä olen tehnyt suklaahiput vasaroimalla Xtra-tummasuklaata palasiksi, ettei tarvitse suklaahippuja pitää kaapissa. Mutta kerrankin tuli ostettua.
= 2,49 €
Mustapapupihvit.
Yleensä vältän ihan säännön mukaisesti näitä valmiita einesruokia tai aterioita. Helpottaa elämääkin, kun on tietyt raamit.
Etsinkin nyt koirille sieltä puolelta jotain, millä he suostuisivat syömään lääkkeensä. Yleensä varmin tapa on piilottaa pilleri joko maksalaatikkoon tai eineslihapulliin.
Silmään osui samalla nämä. Hyvä tilaisuus vähän tutkailla, mitä laitetaan mustapapupihveihin, ja maistella mitä näiltä yleensä odotetaan. Taidan tehdä seuraavat itse.
Ehkä hyvä perehtyä vähän tähänkin puoleen. Jos tulee jokin tilanne, että on pakko einesruokiin turvautua niin miettii vähän valmiiksi, mikä olisi aina vähiten paha vaihtoehto. Tai jos haluaa yrittää tarjota vaikka vieraille "normaali"suolaista ruokaa joskus. Tai miksi milloinkin joutuu mitäkin tekemään.
Tässä oli suolaa suunnilleen kuten yleensä leivissä.
Rasvaa oli 1 g/100g.
Esimerkiksi lihapuolen vastaavan hintaluokan, eli n. 10 €/kg maksavat Mummon einesjauhelihapihvit sisälsivät 17 g rasvaa per 100 g. Olisin luullut, että enemmän tulee rasvaa näihinkin. Ihan kiva sinänsä.
Enemmänkin kokeilun vuoksi ostin. Minkään proteiinin tai muun takia ei ainakaan ole mielestäni pakko.
Voisin ottaa vaikka tölkin kokonaisia mustapapuja näiden sijaan, ja saisin hyvät pavut ja ravinteet vähän eri muodossa vain.
Käytin sitten nämä mausteena, en ruokana. Siellä pilkottaa pihvi.
Osana annoksia jotka ovat kukkuroillaan kaikkea muuta, sain nämä menemään.
Hyvä idea kuitenkin, mustapapupihvi. Lindsay S. Nixonin kirjassakin oli yksi resepti, voisi kokeilla.
Eineksistä puheen ollen, tällainen kirja oli kirjastossa:
Aitoa ruokaa, väärentämättömän ruoan opas, Mats-Eric Nilsson.
Nykyäänhän välillä kuulee, että lisäaineita ei saisi demonisoida.
Ja totta, joskus lisäainekoodin takaa paljastuukin vain jokin viaton aines.
Kirjassa oli kuitenkin mielenkiintoista tietoa myös valmistusprosesseista, eli mitä kaikkea sen itse lisäaineenkin valmistus voi pitää sisällään. Räjähdysvaarallisia kemikaaleja ynnä muita.
Monet eri ruokalajikkeet tuli käsiteltyä kirjassa, alkukirjainjärjestyksessä.
Ruoka jonka pitää säilyä pitkään, ja miellyttää kaikkien makua kustannustehokkaasti, on pakko usein valmistaa niin ettei alkuperäisestä ainesosasta kuten porkkana, jää paljoa mitään jäljelle.
Mahdollisuudet hävikin syntymiseenkin jokaisessa vaiheessa nousevat mielestäni, mitä valmiimmaksi ruoka on tehty. Nuo ostamani pihvitkin olivat jo -50% laputettuja, eli roskis olisi ollut seuraava osoite. Hienot pahvit, tekstit, ja kaikki. Ja tarrakin vielä. (lis. Kyllähän siis kaikkea ruokaa menee roskiin, myös kokonaisia banaaneja ja muita. Mutta periaatteessa vaiheet lisääntyy, ja mahdollisuudet.)
Yllätyin kirjasta myös, että suuri määrä soijaa meneekin ihan einesteollisuuteen, kuten myös maissia ja vehnää. Ja niin oli nytkin einesjauhelihapullissa soijaproteiinia, kun katsoin s-kaupan sivuilta niitä.
Eli kukaan ei ole turvassa kasvisruoalta, ainakaan eineksiä syömällä. Silloin varsinkin voi tulla syöneeksi vaikka jos mitä.
Joskus on molekyylitkin laitettu ruuassa ihan eri järjestykseen, kuin luonnossa.
Kokokasvisruoka eli WFPB on kokonaista ja näet ja tiedät mitä syöt, siinä jo poistuu moni ongelma mietintälistalta. Sitten taas pitää valita syökö luomua vai tavallista.
Oma mielipide on, että happinaamari ensin omille kasvoille, kuten tipahtavassa lentokoneessakin. Valinnanvara voi sitten lisääntyä ajan kanssa. Tietoa hankkimalla voi selvittää mitkä ovat parhaat vaihtoehdot itselle.
Mihin sä noita korppujauhoja käytät? Itsellä ne tahtoo jäädä kaappiin vanhenemaan, kun joskus johonkin kertaluontoiseen ruokaan pitää ostaa.
VastaaPoistaKiitos kommentista. Noita onkin vaikea saada menemään. Ajattelin kehitellä leivityksen, ja tehdä jotain pyöryköitä ja pihvejä. Runebergin torttuihin, tai jos tekee samalla muffinssitaikinalla https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2023/02/wfpb-runebergintortut-muffinssit.html
Poistavoi saada menemään ehkä puoli desiä näitä. Mutta se ei ole paljon.
Oli vähän riski ostos, kun edellisenkin korppujauhopussini parasta ennen päiväys oli vuosia sitten. Olen vakaasti vain päättänyt, että johonkin ruokaan nämä nyt laitetaan.
Näitä voisi kai ripotella jonkin laatikkoruuan päällekin.