Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Huhtikuu 3

Huhtikuun kolmannet ruokaostokset. Lopussa ruokaan liittyvä kirjavinkki.

Tällä kertaa vähän ajoissa ruokaostosten esittely. Tälle viikolle en tarvitse enää mitään kaupasta. 29.52  meni näihin: 


5,93 €

  • Pitkäjyväinen riisi 1,70 €/kg
  • Jauhoiset perunat 2 kg 1,75 €, n.90 snt/kg
  • Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg
  • Xtra Pikakaurahiutale 0,49 €, 0,98 €/kg
Riisi ja perunat Lidlistä, jauhot ja hiutaleet Prismasta.

Täysjyväjauhoja vertailin Prismassa, ja kaikkien hinta n. 2 €/kg, riippumatta oliko luomua vai ei.

= 0,82 €

Valkoiset pavut, 3,57 €/kg. Suolaa 0,5 g. 

Suolattomina ei löytynyt, paitsi kuivina. Limanpavut. 


= 7,56 €

  • Porkkana luomu 1,89 €/kg
  • Lehtikaali luomu 2,29 €
  • Keräkaali luomu 2,26 €, 2,79 m€/kg
  • Pakastekasvissekoitus 0,52 €
  • Kurkku 0,60 €, 1,99 €/kg
Luomuporkkanoiden ja tavallisten hintaero Prismassa oli noin 40 senttiä, joten ihan helppo valinta ottaa luomua.

Keräkaali oli luomuna yli 1,5 euroa kalliimpaa, kuin tavallinen kaali. Mutta halvempaa silti, kuin lehtikaali. 

Nyt oli valmiiksi pienitty kaalinpala Prismassa 2,29 €/kg. Varmaan noin 500 g kaalia kelmutettuna. 

Se tai tämä pieni luomukaali ovat vaihtoehtoina, jos ei jääkaappiin mahdu. Joskus tein sitäkin, että paloittelin ison kaalin kotona neljään osaan, ja käärin kelmuun.

Espanjalainen luomu lehtikaali oli halvempaa, kuin suomalainen tavallinen lehtikaali. Tällä kertaa maistui niin kitkerältä, että jouduin höyryttämään heti. Yleensä on ollut hyvää kun tuoreena saa ostettua. 

Sen huomaa heti jos maku on kärsinyt, että lehtikaali alkaa kääntyä kohti lakastumistaan. Eipä hätää, kun voi höyryttää sen 6-8 min. ja kaikki hyvin.

= 2,58 €

Xtra korppujauho 1,19 €
Myllyn Paras korppujauho 1,39 €

Myllyn Paras oli ilman lisättyä suolaa, 0,01 g /100 g. 
Xtrassa oli 1,1 g /100 g suolaa.

Salesta. Testasin vasta ruiskorppujauhoja joita löytyi kaapista, ja ne olivat jotenkin karseita siinä ruuassa mihin kokeilin. Varmaan myös 2 vuotta vanhoja. 

Ostin nyt näitä erilaisia, että voi testailla ruokaideoihin. 


= 8,15 €

  • Soijamaidot 1,99 €/l = 3,98 €
  • Mämmit tarjouksesta  1,39/500g = 4,17 €
Jälkiruuat viikoksi ainakin. Mämmiä ilman lisättyä sokeria. Tämä on kait yhtä terveellistä kuin mikä tahansa leipä tai puuro. En ainakaan keksi tästä mitään sanomista*.

Lis: Ainesosat olivat: Vesi, jauhoseos (ruis, ohramallas), ruismallas, suola, säilöntäaine (E202), pomeranssinkuori. *En tiedä tuosta lisäaineesta ja on suolaa.

Soijamaitohan ei ihan ole kokokasvisruokaa.



= 1,99 €

Luomu tumma suklaarae, Lidlistä. Vegaanisuusmerkkiä en tuossa näe, mutta muita merkkejä kyllä.

Leivontakokeiluihin. Yleensä olen tehnyt suklaahiput vasaroimalla Xtra-tummasuklaata palasiksi, ettei tarvitse suklaahippuja pitää kaapissa. Mutta kerrankin tuli ostettua.


= 2,49 €

Mustapapupihvit.

Yleensä vältän ihan säännön mukaisesti näitä valmiita einesruokia tai aterioita. Helpottaa elämääkin, kun on tietyt raamit.

Etsinkin nyt koirille sieltä puolelta jotain, millä he suostuisivat syömään lääkkeensä. Yleensä varmin tapa on piilottaa pilleri joko maksalaatikkoon tai eineslihapulliin.

Silmään osui samalla nämä. Hyvä tilaisuus vähän tutkailla, mitä laitetaan mustapapupihveihin, ja maistella mitä näiltä yleensä odotetaan. Taidan tehdä seuraavat itse.


Ehkä hyvä perehtyä vähän tähänkin puoleen. Jos tulee jokin tilanne, että on pakko einesruokiin turvautua niin miettii vähän valmiiksi, mikä olisi aina vähiten paha vaihtoehto. Tai jos haluaa yrittää tarjota vaikka vieraille "normaali"suolaista ruokaa joskus. Tai miksi milloinkin joutuu mitäkin tekemään.

Tässä oli suolaa suunnilleen kuten yleensä leivissä. 

Rasvaa oli 1 g/100g.

Esimerkiksi lihapuolen vastaavan hintaluokan, eli n. 10 €/kg maksavat Mummon einesjauhelihapihvit sisälsivät 17 g rasvaa per 100 g. Olisin luullut, että enemmän tulee rasvaa näihinkin. Ihan kiva sinänsä.



Enemmänkin kokeilun vuoksi ostin. Minkään proteiinin tai muun takia ei ainakaan ole mielestäni pakko. 

Voisin ottaa vaikka tölkin kokonaisia mustapapuja näiden sijaan, ja saisin hyvät pavut ja ravinteet vähän eri muodossa vain. 


Käytin sitten nämä mausteena, en ruokana. Siellä pilkottaa pihvi.

Osana annoksia jotka ovat kukkuroillaan kaikkea muuta, sain nämä menemään. 

Hyvä idea kuitenkin, mustapapupihvi. Lindsay S. Nixonin kirjassakin oli yksi resepti, voisi kokeilla.

Eineksistä puheen ollen, tällainen kirja oli kirjastossa:




Aitoa ruokaa, väärentämättömän ruoan opas, Mats-Eric Nilsson.

Nykyäänhän välillä kuulee, että lisäaineita ei saisi demonisoida.

Ja totta, joskus lisäainekoodin takaa paljastuukin vain jokin viaton aines.

Kirjassa oli kuitenkin mielenkiintoista tietoa myös valmistusprosesseista, eli mitä kaikkea sen itse lisäaineenkin valmistus voi pitää sisällään. Räjähdysvaarallisia kemikaaleja ynnä muita. 

Monet eri ruokalajikkeet tuli käsiteltyä kirjassa, alkukirjainjärjestyksessä.

Ruoka jonka pitää säilyä pitkään, ja miellyttää kaikkien makua kustannustehokkaasti, on pakko usein valmistaa niin ettei alkuperäisestä ainesosasta kuten porkkana, jää paljoa mitään jäljelle. 

Mahdollisuudet hävikin syntymiseenkin jokaisessa vaiheessa nousevat mielestäni, mitä valmiimmaksi ruoka on tehty. Nuo ostamani pihvitkin olivat jo -50% laputettuja, eli roskis olisi ollut seuraava osoite. Hienot pahvit, tekstit, ja kaikki. Ja tarrakin vielä. (lis. Kyllähän siis kaikkea ruokaa menee roskiin, myös kokonaisia banaaneja ja muita. Mutta periaatteessa vaiheet lisääntyy, ja mahdollisuudet.)

Yllätyin kirjasta myös, että suuri määrä soijaa meneekin ihan einesteollisuuteen, kuten myös maissia ja vehnää. Ja niin oli nytkin einesjauhelihapullissa soijaproteiinia, kun katsoin s-kaupan sivuilta niitä. 

Eli kukaan ei ole turvassa kasvisruoalta, ainakaan eineksiä syömällä. Silloin varsinkin voi tulla syöneeksi vaikka jos mitä. 

Joskus on molekyylitkin laitettu ruuassa ihan eri järjestykseen, kuin luonnossa.

Kokokasvisruoka eli WFPB on kokonaista ja näet ja tiedät mitä syöt, siinä jo poistuu moni ongelma mietintälistalta. Sitten taas pitää valita syökö luomua vai tavallista.

Oma mielipide on, että happinaamari ensin omille kasvoille, kuten tipahtavassa lentokoneessakin. Valinnanvara voi sitten lisääntyä ajan kanssa. Tietoa hankkimalla voi selvittää mitkä ovat parhaat vaihtoehdot itselle.

Kiitos kun luit! Hyvää perjantaita!

Huhtikuu 3, 30 €

Kommentit

  1. Mihin sä noita korppujauhoja käytät? Itsellä ne tahtoo jäädä kaappiin vanhenemaan, kun joskus johonkin kertaluontoiseen ruokaan pitää ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Noita onkin vaikea saada menemään. Ajattelin kehitellä leivityksen, ja tehdä jotain pyöryköitä ja pihvejä. Runebergin torttuihin, tai jos tekee samalla muffinssitaikinalla https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2023/02/wfpb-runebergintortut-muffinssit.html

      voi saada menemään ehkä puoli desiä näitä. Mutta se ei ole paljon.
      Oli vähän riski ostos, kun edellisenkin korppujauhopussini parasta ennen päiväys oli vuosia sitten. Olen vakaasti vain päättänyt, että johonkin ruokaan nämä nyt laitetaan.
      Näitä voisi kai ripotella jonkin laatikkoruuan päällekin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt