Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri.

Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät. 
Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa.



  • Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 €

  • Naurispussi 0,99 €/kg

Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa.
Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita.

= 5,76 €

  • Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 €
  • Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 €
  • Ruustinnan salaatti Lidlistä 1,29 €
Prismassa ruustinnansalaatti normaalihinnalla, Lidlissä tarjouksessa.
Persilja olisi ollut Lidlissä edullisempi, mutta ostin Prismasta kun olin jo niin myöhään liikkeellä. 
On vaarana ettei saa mitään, jos ei toimi. Se on varmasti hyvä asia, ettei ruokaa jää myymättä. Ja jos ei ole persiljaa, on siellä jotakin.



= 2,84 €

  • Banaani 2,162 € x 0,99 €/kg = 2,14 €
  • Appelsiini Navel 1,014 € x 0,69 €/kg = 0,70 €
Banaanitarjous oli Prismassa, ja yhdeksän pintaan oli jo banaanitkin vähissä. Nämä olivat aika vihreitä ensin, sitten kohta vihreitä mutta pilkullisia. Avasin aika vihreänä jo, ja banaani oli tosi hyvä.
Taas tosi erikoinen banaanielämys, mutta kannatti ostaa vaikka olivatkin pohjalle jääneitä viimeisiä banaaneita.

Pakastaminen on suunnitelma B banaaneille.


= 6,12 €

  • Freshona ananasmurska vedessä 2 x 0,99 € = 1,98 €
  • Freshona kidneypapuja vedessä 6 x 0,69 € =  4,14 €
Ananaskakkua varten pari tölkkiä ananasmurskaa mehussa.


= 3,32 €

  • Kaurajuoma luomu Oatly 1,69 €/l
  • Meira Mustapippuri rouhittu 40,37 €/kg, 27g = 1,09 €
  • Meira Paprika jauhettu 24g, 22,50 €/kg= 0,54 €
= 4,73 €

  • Ruukkupersilja 3 x 1,19 € = 3,57 €
  • Keräkaali 1,012 kg x 1,15 € = 1,16 €
Olihan se haettava lisää vihreää ennen viikonloppua. 


= 2,78 €

  • Soijajogurtti 500 g 2,98 €/kg = 1,49 €
  • Tofu 6,45 €/kg = 1,49 €
Ajattelin tehdä itse tofuskagenia. Yritin jo etsiskellä reseptejä. Ainakin tofua siihen tulee, ja jotain valkoista kastiketta. Pitää tehdä jogurtista kastike, koska vegaanisissa valmismajoneeseissa on öljyä. 

Ruokaostokset tekivät yhteensä noin 30 €. 

Tofuskagenin tekeminen mielessä piti käydä vielä tarkistamassa onko se varmasti hyvää:

Kahveineen noin 10 € Picnicissä tofuskagen patonki ja kahvi. Kahviin sai ottaa kauramaitoa, ja sokeria.

Lisätty sokerihan ei ole kokokasvisruokavalion mukaista, mainittakoon se. Mutta mausteena, ei ruokana. Kauramaidossa oli öljyä ja todennäköisesti sämpylän välissä olevassa majoneesissa myös. 



Toinen tämän viikon herkku olivat kahvisarvet. Näissä rasvan korvasi banaanin palanen. Hiivaleipäjauhoja käytin, sis. n. 7g/100g kuitua. Suolaa ja sokeria ei passaa unohtaa taikinasta, nämä ovat muuten mauttomia. Vaikka vähäsuolaisesti voi tehdäkin.
Olipa vaikea tehdä, kun en ole pitkään aikaan näitä yrittänyt.

Jos haluat kokeilla, resepti löytyy tuolta : Pula-ajan kahvisarvet

Taikinasta tuli ensin liian löysää ja ohutta, liian vähän jauhoja. Kauliessa se tarttuikin pöytään jauhotuksesta huolimatta, piti kaapia kaikki takaisin kulhoon ja sekoittaa lisää jauhoja.

Kun taikina oli parempi, huomasin että silti sitä pitää myös pakottaa kääriytymään, ja venyttää että marmeladi mahtuu jäämään keskelle. Tätä en ensin muistanut. Ei saa olla liian kiltti kahvisarvitaikinalle.

Teippasin maalarinteipillä pöydän suojaksi leivinpaperin. 

Jos kuvassa olevaa taikinakolmiota yrittää kääriä nätisti hillon ympärille, hillo alkaa pursuta ulos.
Taikina pitää pakottaa riittämään. Taikinaahan ei vaivata, eikä anneta kohota ensin, niin se on sellaista mikä venyy ja sitten palautuu paikoilleen. Pellillä se nousee vielä. 

Ei ole väliä miltä sarvet ensin näyttävät, kun jokainen on hyvä. Jopa tämä oli lopulta onnistunut sarvi. Tällaisia tuli kun taikina ei ollut tarpeeksi paksua. Kerkesin laittaa jo hillon yhteen, niin ei voinut kaapia takaisin enää kulhoon.

Siinä on taikina kaavittu takaisin kulhoon, kun ei ollutkaan vielä hyvä.



Voitelu vedellä, ja ripottelu sokeria. Pellillä kohotus, kunnes uuni on kuuma. Nousevat uunissakin vielä lisää.

Jos tekisin useammin, niin rutinoituisi taikinan kanssa toimiminen. 

Nämä olivat jopa rapeita paikkapaikoin. Ihan kuin croisantit. Terveellisyys on samaa luokkaa kuin lätyissä. Ne olisivatkin helpompia tehdä. 




Kuningas valtaistuimella odottaa sarvia. Vallan symbolit ovat kultainen valtaistuin, upea vaalea laahus, koivupölkky ja matala posliinivati. Lattialle ja tuolille on siroteltuna tyhjästä pahvirasiasta tehtyjä konfetteja.

Persilja ja astiat: 


Testailin miten saisi toteutettua Dr.Esslestynin ohjetta syödä pureskellen kuusi kertaa päivässä lehtivihreitä vihanneksia höyrytettynä ja balsamietikan kera. 

Kaadoin kiehuvaa vettä ensin persiljan päälle metalliastiassa, ja se muuttui heti pureskeltavammaksi. 

Jos laittaa kannen päälle ja antaa hautua 5-6 minuuttia, se voisi täyttää höyrytyksen määritelmän. Tästä ei ole nyt tarkkaa tietoa. 

Kiehuvan veden kaataminen päälle tehoaa tosi hyvin pelkkiin lehtiin, mutta varret tarvitsisivat tehokkaamman höyrytyksen.


Persilja löytyy Dr.Esselstynin listalta, ja sitä on tähän aikaan vuodesta helpoin näistä saada. Lähikaupassakin on vähintään persiljaa, vaikka ei olisikaan lehtikaalia. Parsakaalia ja kukkakaaliakin usein löytyy, nekin ovat listalla. Ja punajuuret. 


Yksi vaihtoehto voisi olla, että höyrytyksen tekee ruokatermospullossa. 

Persiljaa pulloon sopiva määrä, kiehuvaa vettä, ja kansi kiinni. Odotellaan se 5-6 minuuttia, ja syödään tilkalla balsamiviinietikkaa höystettynä.
Koska kuumuus tuhoaa aina C-vitamiinia, voi halutessaan säästää osan persiljasta raakana syötäväksi. 

Persilja muuttuu saman tien pehmeäksi ja se on tosi helppo pureskella. Aivan toista kuin raaka persilja.
Kun jää niitä varsia yli, ne voi pakastaa pienessä pussissa, ja on keittoon yrtit valmiina aina.

Kävin kirpputorikierroksen ja silmäilin samalla, löytyisikö jotain hyvää ideaa persiljan höyrytykseen.

Kannelliset sokerikko ja kermakko pienimuotoiseen persiljanpehmennykseen? Ajattelin ensin että kermakko tai muu pieni kaatoastia balsamietikalle. Tulinkin toisiin ajatuksiin luettuani mm. hygieniapassin sivuilta mitä vanhoista kirpputoriastoista sanotaan. https://hygieniapassi.fi/old-tableware-lead

Sokerikon ja kermakon pitäisi olla varmuudella myrkytöntä kuuman kestävää materiaalia, joten kirpputoreilta voi olla hyvä pysyä sittenkin poissa.
Jokin merkintä pitää vähintään olla, että valmistajien sivuilta voi tietää mitä lämpötiloja astia kestää, onko se konepestävä, irtoaako lasite. 

Esimerkiksi Ylen sivulla on pitkä https://yle.fi/aihe/a/20-27658 artikkeli siitä, miten tutut retroastiatkin voivat sisältää lyijyä ja kadmiumia.
Testauksissa käytettiin etikkahappoa testaamaan irtoaako mitään. 



Kiinankaalille voi tehdä saman käsittelyn kuin persiljalle. Tässä kiinankaali jonka höyrytin kattilassa kannen alla, menee aika pehmeäksi jo pelkästä kiehuvan veden kaatamisesta päälle.  

Pitääpä tarkistaa tämäkin lautanen, mitä pohjassa lukee. Toivottavasti ei irtoa lyijyä. 
Koska lehtivihreiden pureskeluun liittyy se tilkka balsamietikkaa, niin sehän voi todellakin liuottaa lyijyä ja kadmiumia lasituksista ja värillisistä kuvioista astioissa. 

Ei ole kiva jos yrittäessä parantaa sydän-ja verisuoniterveyttä saakin lyijymyrkytyksen tilalle. Ylen artikkelin mukaan eräästäkin astiasta oli irronnut lyijyä 720 kertaa yli sallitun, ja jostain toisesta astiasta yli 60-kertainen määrä. Kymmenestä testatusta astiasta kaikista irtosi lyijyä.


Ylen artikkelin mukaan esimerkiksi Arabia on luopunut lyijyn käytöstä vasta 70-luvulla. Vuonna 2008 kirjoitetussa artikkelissa sanottiin, että halpatuotantomaissa käytetään edelleen. Jos siis astia on halpatuotantomaasta ja valmistettu vuonna 2008 se saattaa sisältää lyijyä. 

Etelä-Suomen sanomissa neuvottiin laittamaan astia etikkaan likoamaan, niin näkee irtoaako lasite: https://www.ess.fi/teemat/251625

Taidan laittaa vain roskiin nyt astiat, joissa on vähänkin lasite hajonnut tai mitään epäilyttävää. Pidän muutenkin minimalistisesta kodista, joten jokainen syy laittaa tavaraa pois on aina tervetullut. Ostaa sitten pikku hiljaa tilalle laadukkaampia, jos tarvitaan. 

Kun sitten etsin mistä saisi mahdollisimman myrkyttömiä astioita, törmäsin vahingossa Rautaportti-nimiseen verkkokauppaan. Siellä kehuttiin akaasiapuusta valmistettua astiaa,

https://rautaportti.fi/tuote/puukulho/ joka kestää käyttöä, on uusiutuva materiaali, ja sen voi kunnostaa hiomalla. Sivulla luvattiin, ettei sen käsittelyyn ole käytetty mitään aineita. Elinkaaren lopuksi sen voi kompostoida. Kevyt puukulho voisi olla hyvä eväskulho ja voisikohan siinä tehdä etikka-lehtivihreäannoksenkin.

Olen suhtautunut puuastioihin epäillen, koska niitä ei voi pestä koneessa, ja voivat siten olla hankalia arkikäytössä. Lisäävät astiarumbaan vaiheita. Toisaalta, kun kokokasvisruokavalioon ei kuulu lisätty rasva,  niin astiat tulevat tosi helposti puhtaaksi, olivatpa mitä materiaalia tahansa. Ainakin eväsastiaksi voisi harkita, jos pitää jotain kevyttä lautasta pitää mukana.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettuja astioita on onneksi, nehän pitäisi olla turvallisia. Ruokaviraston sivulla oli kuitenkin myös metalliastioista että laatu voi vaihdella ja silmät on pidettävä auki.  Metallit elintarvikekontaktimateriaalina: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkaukset-ja-kontaktimateriaalit/kysyttya-kontaktimateriaaleista/metallit/


 

Kirpputoreilta löytyy parhaat keittiövälineet. Esimerkiksi raastinta yritin etsiä vaikka mistä kaupoista uutena, ja aina löytyi jotenkin epäilyttävän oloisia. Osa raastimista oli muuten lupaavia, mutta  eri mallisia mihin olen tottunut.



Kahdeksalla eurolla neljä uutta keittiövälinettä. Löytyi aika uuden oloinen raastin, terävä. 
Pulikkaa en olisi heti tarvinnut, mutta alapa sitten hakemaan kun se pitää olla.  Olen miettinyt pitkään karjalanpiirakoiden tekoa.

Desilitran mitta. Nyt vain kun luin että jopa ruostumaton teräs saattaa olla myrkkypitoinen ellei sitä ole valvottu kunnolla, niin rupesi epäilyttämään tuo desilitran mitta. Toisaalta jos sillä ottaa jauhoja pussista, tuskin siinä ehtii irrota mitään.

Ottimet, joilla saa persiljaa nostettua höyrytysastiasta. Vaikuttivat ihan laadukkailta, jostain ravintolasta varmaan.


Solingenin vanhat sakset.Nämä olivat jopa terävät. Aivan ihanat sakset! Jätin ostamatta, ja nyt en elintarvikekäyttöön siis hanki mitään vanhaa enää.


Uusi vihannessilppuri:



Puuilossa oli vihannessilppuritarjous. Isompi joka sisälsi salaattilingon ja ties mitä oli alunperin 18.90.
Pienemmälle jäi hintaa alle 5 euroa.




Hieman epäilytti ensin, mutta kyllä tämä ihan hyväksi osoittautui.
Kätevä kun tekee pienen määrän salaattia tai pitää silputa vaikka suolakurkku, omena tai tofu. Pieni määrä kaalia onnistui hyvin. Pidän tästä koska tähän ei tarvitse sähköjohtoa kuten Lidlin minipilkkojaan.
Tämä ei käy banaanijäätelön tekoon, eikä varmaan marjamehuunkaan, joten Lidlin tuote on edelleen hyvä.


Kirppiksellä sattui olemaan Lidlin minipilkkojakin. Minulla on näitä jo kaksi, niin en ostanut.
Tofun pilkkomiseen aivan täydellinen tämä Waltz & Schröder.
Oli tämän silppurin käytössä omat hankalat puolensa. Kesti hetken aikaa, ennen kuin tajusin miten kansikin pitää laittaa päälle, että se pysyy. Ja että sen saa poiskin. Leveä sen verran, että käsi ei meinaa yltää. Märillä käsillä vaikea käsitellä.



Pyöritettävä pohjaosa ei suostunut pöytää vasten pyörimään kun olin juuri sen pessyt, eli vähänkin märkänä se alkoi vain liukua tyhjää.



Parhaiten onnistui, kun väänsin vain edestakaisin aina. Lisäys, että vähän kuin kynää teroittaessa joskus ei kierräkään täyttä ympyrää, vaan edestakaisin. Lyijykynän terä jää silloin toispuoleiseksi, mutta salaatti ei. 

Tuntui vaikealta, mutta hetkeä myöhemmin se kaali, tofu tai omena oli kuitenkin silppuna eli tehtävän sai suoritettua. Vaikeus oli vain tunne siis.
Tähän tottuu. Tuhat kertaa mieluummin silppuan tofun tällä, kuin leikkuulaudan päällä veitsellä.

Tämä ei ollut konepestävä. Se hieman harmittaa, mutta toisaalta tämä on niin pieni, ettei vaiva ole suuri huuhtaista se nopeasti käytön jälkeen.


Kirpputorilla oli taas Minuutti Mikkoja. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että ne ovat täysin käyttämättömässä kunnossa, ostaisin ellei olisi jo kaksi.

Se oli aikoinaan varmaan muotilaite, joka ostettiin ja sitten ei tullutkaan tarvittua. Vähän kuten leipäkone ja muut vastaavat.

Tämäkin voi toki olla myrkyllinen laite, jos se on valmistettu aikana ennen parempaa tietoa ja materiaalien valvontaa.
Toisaalta tässä muutaman sekunnin käväisee ruoka, joten en luovu tästä.


Tilli-tofukastike: 




Sain tehtyä jo ensimmäisen tofuskagen-kokeilun.
Tofua, joka on vihannessilppurissa silputtu. Pakkasesta tuoretta tilliä, lusikallinen omenasiideriviinietikkaa. Ripaus valkopippuria ja suolaa. Soijajogurttia. Sokeria ei tarvittu nyt.

Tämä ei ollut sinnepäinkään vielä tofuskagenia, ja googlettamalla selvisi että siihen tulisikin vegaanista mätiä. Ja Picnicin patongin välissä oli jokin muukin kastike lisäksi. 

Tämä tofu-tilli-jogurttikastike oli jo tosi hyvää keitettyjen perunoiden ja leivän kanssa, vaikka ei se vielä tofuskagenia ollutkaan. Varsinkin kaalisilpun kanssa.  Tofua pystyy siis syömään näin, ja voi kuvitella mitä tapahtuu kun laittaakin jotain maustettua tofua.

Savutofua, tai vaikka teriyakitofua. Voi tulla tosi hyviä kastikkeita.

Lidlin soijajogurtti oli tosi makeaa, vaikka siinä lisättyä sokeria ei ollutkaan. Voisi kokeilla eri jogurttimerkkejä.

Kokeilin myös mustapippuria ja maustekurkkua tähän kastikkeeseen, mutta nyt ne eivät olleet hyvä idea. Tofu on pehmeää, ja suolakurkku tuo kovia sattumia jotka eivät sopineet yhteen pehmeyden kanssa. Joku toinen kerta sitä. Esimerkiksi keväiseen voikukkakastikkeeseen sopi kerran maustekurkku. Miksei tuorekurkkukin.

Muita lehtivihreitä vihanneksia persiljan lisäksi:


Lidlissä oli tarjolla kotimaista lehtikaalia. Ruotsalainen pakastelehtikaali Prismasta oli n. 7 €/kg, eli pakastettu tulee edullisemmaksi. Persilja maksaa noin 1,15-1,45 euroa ruukku. Kilohintatietoa ei aina ole saatavilla.




Pak Choi on myös yksi vaihtoehto, mitä voisi käyttää lehtivihreäpureskeluun. Löytyi Lidlistä kotimaisena hintaan 14,95 €/kg.

Lähetys päättyy. Kuningaskin nukahti.


Toimiston laitoin säppiin ja kiinni, että saa ahkera henkilökunta levätä. 

Dagsmarkin nautarullia löytyi enää muutama paketti Puuilosta. Minimanissa olivat viimeksi loppu, ja Prismassa. Valmistajan nettisivutkin ilmoittivat, että suuren suosion takia loppuneet. Hyvä tietää.

Kiitos kun kävit kanssani kirpparikierroksen ja kauppakierroksen. Kahvisarvet odottavat. 

Hyvää viikonloppua!

Linkit uudelleen:


Maaliskuun ruokaostokset:

Maaliskuu 1, 30 € astiaturvallisuus
Maaliskuu 3, 37 €, siemenet, astiat 

Kommentit

  1. Oho! Melkein parikymmentä vuotta vanha tuo Kuningaskuluttaja-ohjelman artikkeli enkä ole koskaan kuullut koko asiasta, enkä tullut ajatelleeksi että lyijyä ja kadmiumia voi saada sisäänsä normi Arabian astioista. Sen on ymmärtänyt että kultareunaisista kupeista voi jotain lähteä.
    Noista leikkureista: onko joku sellainen malli jolla saa tehtyä ohuita suikaleita, esim. hapankaalin valmistukseen? Oma Moulinexini tekee sellaista murua, tai jos vähemmän aikaa ajaa niin tuloksena on eri kokoisia palasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ajatella. Olen ennen luullut, että ainut syy olla käyttämättä vanhoja astioita olisi säröt, koska särön alta tulee jotain vierasaineita, ja särössä jumittaisivat pesuaineet tai bakteerit. Uutena tietona tuli nuo kadmium ja lyijy nyt.

      Leikkureista: Kaikki koneet ja tämä uusin mitä mulla on tekevät murusia. Monitoimikone käsittääkseni on se millä saisi raastetta. Sellainen minkä mukana tulee erivahvuisia teriä ym, En ole tietoinen mistään tämän saman kokoluokan ja varsinkaan käsikäyttöisten säiliöllisien vekottimien ryhmästä että olisi siihen tarkoitukseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...