Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 108 € - Toukokuu 1

 

= 32,1

  • Riisi 4 x 0,85 €/kg = 3,4 €
  • Pikakaura 500g/0,39 €, 0,78 €/kg x 2 = 0,78 €
  • Bataatti 10,998 kg x 1,89 €/kg = 20,79 €
  • Peruna 2,652 kg x 0,89 €/kg = 2,36 €
  • Peruna 2kg Tyrnävän 1,59 €/2kg x 3, 0,80 €/kg = 4,77 €
= 18,52 €

  • Pakastemaissi 0,89 €
  • Lehtipinaatti 1,19 €
  • Pakaste Lehtikaali 500gx 2 =6,98 €/kg
  • Persiljat 1,19 x2 ja 1,39 € = 3,77 €
  • Porkkanat 1 kg = 1,29 €
  • Nauriit 1 kg =2,59 €
  • Kurkku 0,166 kg x 2,39 €/kg = 0,88 €
  • Lisäkurkku 0,301 3,09 €/kg lähikaupasta = 0,93 €

= 9,24 €

Sitruuna luomu 0,414 kg x 2,99 €/kg = 1,24 €
Jonagold omena 0,928 kg x 1,39 €/kg = 1,29 €
Luomu omena 2,69 €/kg 
Banaani coop 1,067 kg x 1,49 = 1,59 € 
Banaani tarjous 0,99 €/kg x 2,452 € = 2,43 €


= 1,58  €

pakastepuolukka 0,79 €/200 g, 3,95 €/kg

Soijajogurtti 1,49 x 3 = 4,47 €

= 15 €

  • Meira Ketsuppi 1,2kg,  3,41 €/kg 4,09 € 
  • Mansikkahillo 1,69 €
  • 250ml  13 €/l Borges Luomu omenasiideriviinietikka 3,25 €
  • Chilikastike 1,99 x 3 = 5,97 
Yöpöydän laatikossakin pitää olla jalapenokastike, se nimittäin tepsii pentukoiran huonekalujärsinnän estoon.
Kaikkiin koiriin ei toimi, mutta kokeilla voi. Keskellä yötäkin joutuu välillä heräämään siihen, että koira syö sohvaa niin pikku tippa tätä, niin ei pure enää samana päivänä. Käsiin en laita, tulee vahingossa hierottua silmiä. Ja käsien pureminen loppui jo. Vihreä siksi, ettei se värjää punaiseksi kaikkea.

= 7,26 €
  • Tilli 1,39 
  • Persilja 1,39 
  • Ruustinnan salaatti 1,99
  • Raavas täysjyväruisleipä 2,49 €
Matkaevästä. Paras leivänpäällinen syntyy tillistä ja salaatista. Paksu kerros korvaa levitteet. Leipä on suolaista, ja sekin auttaa maistumaan vaikka suola ei hyväksi olekaan. Siinä missä suola kovettaa verisuonia, niin persilja auttaa niitä laajentumaan. En tiedä, ovatko laajemmat verisuonet hyvä, jos ne on kovetettu? Kova sisäpinta ei ole yhtä kestävä. Mutta selvisin matkanteosta näillä. 
Kahvin kanssa muffinssi pakkasesta, omatekoinen, ja banaania.


4 x 0,69 €/purkki herkkusienet = 2,76 €


Elixi Luomu Pellavansiemenrouhe 300g
2,69 €
8,97 €/kg

Olisi niitä itse rouhittavia siemeniä jo kotona, mutta ei tule käytettyä. Siksi paras ratkaisu oli ostaa valmiiksi rouhittuja. Kahvimylly on aina kahvissa.


= 11,15 €
  • Hiivaleipäjauho 2 kg 1,25 €/kg =2,49 €
  • Oatly Vaniljakastike 2,5dl 2 purkkia 5,96 €/l =2,98 €
  • Vaniljasokeri 2,49 €
  • Mansikat 3,19 €
  • Piltti luumu0,99€
Luumusose unohtui kuvasta. Soijajogurtti onkin jo laskettu ostoksiin ylempänä. Yritin tehdä mansikkakakun äitienpäiväksi, mutta siitä tuli ihan surkea. 

Muutaman kerran kakku onnistui kun olen vuosien varrella tehnyt omalla reseptillä, mutta nyt ei enää. Epäilen että tuo soijajogurtti jotenkin hyydyttää sen pohjan, ja laitoin sitä nyt liikaa. Kauramaito parempi. Voisi olla sama laittaako pilttiä vai omenasosetta rasvaksi.



Pari purkkia kauramaitoa 1,49 €/l = 2,98 €

Tässä ostokset nyt 24.5. mennessä. Älkää ihmetelkö, jos otsikon summa vaihtuu laskettuani uudelleen nämä yhteen. Mutta ei se nytkään kauas heitä.

Jos en kävisi enää kaupassa tämän kuun aikana, niin ruokakulut olisivat tosi hyvin hallinnassa. Vihanneksia joutuu ensi viikolla noutamaan lisää. Ruokasuunnitelman teko nyt tähän väliin auttaisi, että ensi viikko menisi silti ilman heräteostoja.

Nyt kun nämä tähänastiset toukokuun ostokset ovat päiväjärjestyksestä, niin seuraavaksi ruokakuva. Mitä toukokuussa ruoaksi?

Talkkunaa joululta jäljellä vieläkin. Soijajogurtti kun on Lidlissä vain 1,49 €/purkki niin on kiva tehdä kestikievarin aamiaisia. Tästä kuvan aamiaisessa oli kaikki tarvittava, lätyt, leivät, talkkuna ja kokkelipiimä eli nyt soijajogurtti, mutta puuttui naurismössö. Siksi kävinkin pian ostamassa ne nauriit.
Sianlihakin puuttui mutta sitä en alkanut nyt korvaamaan millään.

Nauriita kannatan koska ne ovat perinneruokaa. Ravintona tai vitamiineiltaan arvokasta, ristikukkainen kasvi ja vaivalla viljelty, jo vuosisatoja näissä karuissa oloissa. Koska voin, niin on tehtäväni syödä niitä mahdollisimman paljon. Kaikki eivät voi, moni sanoo ettei tykkää nauriista, tai ei muuten sovi. 

Talkkunasta: Maistoin kyläpaikassa Weetabixeja ensimmäistä kertaa elämässäni, ja niiden mausta tuli ihan talkkuna mieleen.


Päätin verrata Weetabixeja ja talkkunaa keskenään, ovatko ne mitään sukua toisilleen. Vasemmalla Weetabix, oikealla Herkkutalkkunajauho 500g, Taivalkosken Mylly.

Weetabixin Ainesosat

TÄYSJYVÄVEHNÄ 95%, OHRAMALLASUUTE, sokeri, suola (0,5 %)

Talkkunan ainesosat:KAURA, OHRA, RUIS, merisuola

Jos hinta ratkaisee:
  • Weetabix 430 g täysjyvä vehnämuroke on S-kaupassa 3,99 € 9,28 €/kg
  • Herkkutalkkunajauho 500g, Taivalkosken Mylly 2,45 €, 4,90 €/kg
Ainakin talkkuna on huomattavasti halvempi, paketissa vähemmän ilmaa ja pienempi pakkaus. Oma valintani on siis näistä ainakin talkkuna, jos pitää jompi kumpi ostaa. Kokokasvisruokavalion kannalta, en tiedä kumpi voittaa, jos weetabixissa on lisättyä sokeria, mutta molemmissa on suolaa. Talkkuna on kotimaista joten annan sen nyt voittaa.

Kumpi voittaa äitienpäiväkakkukisan, minä vai äiti:

Älkää järkyttykö, oli tuo mansikkakakkukin ihan syötävää, mutta tuon suklaakakun vieressä kalpeni. Äiti heitti minut ulos kun tämän mansikkarasian kanssa menin. No ei nyt sentään, vitsi vitsi. Oli tuossa onnistunut kun keitin mansikoita ja sokeria vähän, ja hyydytin perunajauholla. Oatlyvaahtoa.



Suklaakakkuun ei varmaan reseptiä ole, mutta kivahan se on näyttää, että ilman rasvaa tulee vegaaninenkin kakku. Suklaassa on se ainut rasva. Jos tuohon saan reseptin niin pitää laittaa, mutta siihen menee aikaa. 


Lisää herkkua, jäisistä banaaneista, jäisistä mustikoista ja soijajogurtista tai kauramaidosta blenderissä. 
Rusinoita, kaurahiutaleita, ja ripaus vaniljasokeria.


Nyt kun ostin bataattia, maissia ja pinaattia, niin lisään vain punaiset linssit kaapista ja on maailman paras bataattikeitto.


Uunipaistettua bataattia, riisi ja pavut.

Tomaattimurskaa.


Nauriit eivät nyt parhaimmillaan tähän aikaan vuodesta ole, mutta ihan välttävät riisin kanssa höyrytettynä. Ei yhtään sen pahempi, kuin mikään muukaan vihannes.


Keitto jossa on papuja, perunaa ja pakastelehtikaalia. Kikherneitä. Jonkin tällaisen keiton teen usein.
Ostamani ruuat nyt mahdollistavat erilaiset yhdistelmät papuja, riisiä tai muuta. Aina eri keitto, ilman reseptiä. Heittelee vain kattilaan ja mausteita perään. Jos käyttää vähiten riskialttiita mausteita kuten currymausteseos ja mustapippuri, niin pärjää pitkälle eikä tule liian pahoja ruokia.


Vaihteluna spagetit ja pavut. Maustekastikkeilla ja paistetuilla bataateilla kaikki toimii.


Naurista, bataattia ja riisiä. Papuja. Mustikoita lautasen reunalla, mutta ne eivät tähän annokseen sopineet. Jäähdyttivät riisin kylmäksi ja värjäsivät lopulta siniseksi.


Bataattitarjouksia Lidlissä, en tiedä jatkuuko, vai tuleeko niitä myös eri kauppoihin sadon menekin mukaan.

Bataatti on ravinto-ominaisuuksiltaan hyvä porkkanan tilalla, koska kotimainen porkkana on nyt lopussa.(ylen uutinen)

Kiitos kun luit, katson saanko väserrettyä paremman ruokasuunnitelman. Olisi kyllä tarvis, koska muuten lähden hakemaan heräteostoksia. On yhdisteltävä kaapin ainekset ja nähtävä, että kyllä on kuudeksi päiväksi jokaiselle päivälle jokin hieno ateria, joten ei tarvitse ostella mitään.

Edelliset ostokset,  huhtikuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Toukokuu 2, 135 €/kk

Loput toukokuun ostokset liittyen toukokuun ruokasuunnitelmaan .  Mitään en olisi tarvinnut, mutta silti lähti 9 kiloa ruokaa matkaan Prismastakin, loput Lidlistä. Yhteensä melkeinpä 17 kiloa. =12,17 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 3,18 € Preah Vihear Jasmiiniriisi 1,80 €/kg 5kg =  8,99 € Gala perunoita Tyrnävän 2kg pusseissa. Hyviä ja sopivan kokoisia. Kun kaataa perunapussit jääkaapin vihanneslokeroon, voi valkata ensin ne pienet keitettäväksi.  Jäljellä olevatkin ovat myös keskenään saman kokoisia.  Voi joutua pussissakin olevat pesemään, riippuu ovatko ne hajustuneet muovin sisällä. Auton penkille vastakeitetyt perunat, rasiassa tietenkin, niin pääsee heti lähtemään kotoa eikä tarvita kastikkeita.  = 7,46 € Nauris 1kg 2,59 € punajuuri 1 kg 1,49 € Kaali 1,767 kg c 1,29 €/kg = 2,28 € Tuorekurkku 0,614 € x 1,79 € = 1,1 € Menin puhumaan että nauriit pitää syödä pois. Samahan se on sitä sitten noudattaa. Nauriita oli Prismassa vielä.  Kokeilin tehdä kaalikastikk

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Ruokasuunnitelma toukokuu - Toukokuun ruokia

 Ruokasuunnitelma toukokuussa. Tätä voi jatkaa kesäkuun puolellakin, jos ruokatarvikkeet soveltuvat. Maanantai : Oikein makoisa bataattikeitto . Helppo tehdä koska ainekset ovat nopeasti kypsyviä. Tiistai ,  kaalikastike . Noloa myöntää, mutta kaalinnysä nökötti vielä jääkaapissa. Ei antanut sisu periksi laittaa roskiin.  Ihan kelpo ruoka siitä tuli.  Vastaava resepti, mutta tietysti ilman kaikkia mausteita on tiedetty jo  pula-ajalla . Lounasrasiassa myös paistetut bataatit, riisi ja kikherneitä. Keskiviikko: Muutama jauhoinen peruna on, paseerattu tomaatti purkki ja niistä tulee Papukeitto, ja siihen vielä leipä. Täysjyvävehnäjauhoja on. Puoli pussia lehtikaalia, siitä saa vihannekset keittoon. Torstai:  Riisi ja pavut, niihin löytyy aineksia. Tomaattimurskaa on monta laatikollista.  Lidlin luomutomaattimurska ei ole kauhean pahaakaan. Aamiaiset: Puuroakin voisi välillä keitellä. Siihen mustikoita, ja omenaa. Kauramaitoakin on, jos haluaa tehdä maitoon. Perjantai: Bataatit, pavut,

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Pula-ajan jälkiruoka - Hedelmä- ja juurikassalaatti - Yllätysreseptihaaste, osa 2

Löysin uuden tavan hahmottaa salaatti ja jälkiruoka. Tämä resepti pääsi suoraan arkikäyttöön.  Samalla tämä on  Jasun antaman haasteen toinen osa, eli jälkiruokaosuus. Ensimmäinen osa löytyy täältä. Haasteessa valittiin sokkona kolme reseptiä keittokirjasta, ja tehtiin niistä yksi. Jälkiruokareseptin valitsin kolmesta arpomastani pula-ajan reseptistä: Vatkatut marjapuurot, Banaanivanukas ja Hedelmä- ja juurikassalaatti.  Kaksi ensimmäistä olivat työlään kuuloisia, joten nyt tehdään Hedelmä- ja juurikassalaatti. Tein paljon pienemmän määrän itse. En tee raasteita valmiiksi, koska haluan pitää ruokamyrkytysriskin vähäisenä.  Marjoiksi valitsin mansikat. Ohje meni suunnilleen seuraavasti: 3-4 omenaa 1 dl rusinoita, tai marja-aikana marjoja 3-4 porkkanaa 1 dl kaurasuurimoita 1 rkl sokeria muutama salaatinlehti, jos on. Porkkanat raastetaan karkealla terällä. Omenat pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Rusinat huuhdotaan. Ainekset sekoitetaan yhteen. Marja-aikana voi rusinoiden sijaan laittaa mu

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi