Siirry pääsisältöön

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä.

Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa.

Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin!

Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset:

Vihreät vihannekset

= n. 18

 • 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 €
 • Lehtikaali tuore 2,19 € x 2  
 • Lehtikaali pakaste 3,15 €
 • Jääsalaatti 0,89 €
 • Kiinankaali 1,77 €
 • Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 €

Perunat ja bataatit


= 22 €

 • Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta
 • Irtoperunoita 2,22 € 
 • Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg
 • Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia

Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin.

Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua.


Juureksia

= 15 €

 • 6 kg lanttua
 • 6 kg porkkanaa
 • 2,5 kg nauriita
 • 1 kg punajuuria

n. 15 kiloa. Nauriit olivat kalleimpia, yli 4 €/kg. Silti keskikilohinta jäi noin euroon, koska porkkanat ja lantut olivat niin hyvin tarjouksessa ennen joulua.

Koko määrää en ole popsinut vielä. Eilen vasta ostin kilon pussin luomunauriita, ja yhdet pussit lanttua ja porkkanaa. 

Marjat


= 3,37  €

Pakkasessahan on mansikoita valmiina, jonkin verran muutakin marjaa. 

Hedelmät

= 30 €

Jos 30 euroa jakaa neljällä viikolla, se tekee n. 7,4 €. Ei sinänsä paha viikkohedelmäbudjetti. 

Näytti ensin isolta luvulta, mutta eihän niin laskien ollutkaan.

Hävikkibanaaneita ja muita hevikasseja löysin K-Marketista, ja paljon myös normaalihintaisia. 

Maustaminen = 31,26 €

Jos jakaa neljällä viikolla, noin 7 euroa viikkomaustebudjetti.
Jos viidellä, noin 6 euroa.

Harmitti kun maustekurkut olivat -60% ilta-alessa, mutta kuitista näin että olikin peritty täysi hinta. 

En opi sitä kuittia tarkistamaan kassalla.


Leipä


= 7,05 €

Oululainen Jälkiuuni Täysjyväruis. Maksoi Salessa 1,65 €/pussi, Prismassa 2,10 €. 

Yllätti, että olenkin syönyt neljä pussia tätä joulukuun aikana. Varmaan kolmeen vuoteen en olekaan ostanut kaupasta leipää, paitsi näkkileipää. 

Muut= 2,22 €

Toinen suklaalevy nyyttäreitä varten ja toinen, koska pitihän se huolella varmistaa, että suklaa on hyvää. 

Vegaanisuudesta en nähnyt merkkiä, mutta piti tehdä jokin ratkaisu. Tuoteselosteesta en tihrustamallakaan nähnyt että olisi sisältänyt eläinperäisiä ainesosia. 

Vegaanimieltymys tai tarkkana olo sen suhteen ei tule ruokavaliosta, vaan siitä kun lehmärievut pumppaavat täysillä maitoa, ja sitten sitä lurautellaan kaikkeen missä se ei edes maistu, eikä sitä tarvita, ja se voi hyvin sairastuttaa. (..eikä sitä tarvita missään.)


= n. 7 €

Tässä kaikki loput. Hiutaleet, jogurttipurkki, sienet ja hävikkivihanneksia. 

Jee, päästiin loppuun! 135,9 €.

Jos jotain jää ja ostan vielä, laitan ensi vuoden puolelle. Varmasti jokin kuitti puuttui, koska laskin 140 ensin. Tai laskin väärin. Mutta kymppi sinne tai tänne.

Ehkä lensi jokin kuitti vahingossa roskiin. 150 ? Olisin ihan tyytyväinen siihenkin, mene ja tiedä. Samoja peruna-lanttu-porkkanoita ne olisivat, muut erityisemmät kyllä muistaisin.

Mutta aika hyvin pysyi 35 €/viikkobudjettikokeilun jälkeen kulut hyppysissä. Ei tarvinnut laskea päässä ostoksia, eikä pinnistellä ollenkaan. Näin se vain meni.

Auttaa toki se, että on erilaisia hamsterivarastoja kaapissa, kuten laatikoittain tomaattimurskaa ostin kesällä. Pakkasessa mansikoita, ja erilaisia hiutaleita ja riisiä kaapissa.


Vuosi vaihtuu:


Nyt alkaakin täällä päässä kaapintyhjennystammikuu.

Oletko jo pitkällä ruokavaliossa, vai miettinyt alkaa vegaanihaasteelle? Voin suositella sitäkin haastetta kaikille, vaikka se ei WFPBD-ä noudatakaan. 

Haasteen resepteistä oppii sitä sun tätä. Kuukausi, tai jopa päivä tai viikko ilman eläintuotteita on hyvin monella tapaa valaiseva, jäit sitten sen jälkeen vegaaniksi tai et. 


Muistaa vain syödä tarpeeksi. Kasviruokakuvissa näkee usein niitä rehun kuvia, kuten tässäkin postauksessa heti ensimmäisenä. Vaikka ovat kuinka värikkäitä, niin itselläni ainakin heti oikein vatsassa kurnahtaa. Mikä nälkä olisikaan, jos söisi vaikkapa salaattia, kesäkurpitsaa, raakoja sipulirenkaita ja muutaman pähkinän lounaaksi? Kova nälkä, mutta toki kokemus on aina henkilökohtainen.

Sen jälkeen kaikista kaloritiheimmät ruuat tuntuisivat ainoalta vaihtoehdolta, ja varmaan söisin puoli pussia pähkinöitä kerralla. Ei kannata antaa raikkaan ja värikkään kuvaston hämätä. Ne ovat kuin kangastuksia, ja janoissaan ja nälissään niitä kohti ryömitään lopulta.

Alle 40 kcal/100g on lantussa, joten se ei ole pääruokana itselläni ainakaan. Riisi, peruna, linssit, pavut, täysjyväviljat ovat. Ja nyt myös ruisleipä. Sämpylät, puurot, letut. 

Toisaalta vihannesten vähäkalorisuus on itselleni myös asia mitä hyödynnän. En lisää kaloreita vihanneksiin keinotekoisesti, jolloin miellän että ne auttavat painonhallinnassa, tai eivät ainakaan haittaa sitä.


Väristäkin on sanottava: ei kannata pelätä "valkoisia" vihanneksia, vaikka välttelisikin vaikkapa valkoisia vehnäjauhoja. Kaikki vihannekset ovat sallittuja. Jos niitä syö tarpeeksi, niin ei liene väliä vaikka jokin salaatti olisikin jäävuorisalaatti. Kaikki turha miettiminen vain rasittaa ja haittaa. 

Kukkakaali ja kiinankaali varsinkin tulevat mieleen valkoisista kasveista, jotka ovat todellakin aivan täyttä tavaraa terveellisyyden puolesta. Samoin lantut ja nauriit.


Toinen on proteiini. Proteiini sitä, proteiini tätä. En tiedä millaisia ne proteiininpuutoksen merkit ovat, mutta itselleni ne ainakin olivat murheista viimeiset vegaaniutta ja ruokavaliota aloittaessa. Tunsin yleensä ennen sitä oloni niin kurjaksi. Iltaisin se olo että pitää laittaa ensin asiansa kuntoon, ennen kuin sammuttaa valot. "Iän myötä" koko ajan paheni, ja pelkäsin että tätäkö se nyt on? 

Kaikillahan se ei mene niin, ja varmasti on ihmisiä jotka minun ikäisenäkin vielä porskuttavat, en tiedä salaisuutta. Mutta siksi kannattaa puhua vain omasta puolesta, totta kai. Ja oli se aika raju se oma "dieetti" käytin mm. puoli litraa maitotuotteita joskus jopa päivässä.

Papuja ja mitä tahansa linssejä, herneitä voi syödä toki, en sano sillä. Proteiinipa proteiini. Enkä halua neuvoa, että miten paljon kenenkään kuuluu proteiinia syödä. Itse kun tutkin Finelin ruokapäiväkirjassa joskus syömisiä, tuntuu tosi vaikealta päästä vähäiselle proteiinille. Tämä on toki oma kokemus.

Muuta vuoden vaihteeseen:

Kaappientyhjennys, eli käyn niin vähän kaupassa kuin mahdollista, ja koitan käyttää pois kotona olevia aineksia. Tammikuuksi olin vähällä alkaa Mary's Minille pitkästä aikaa koska sehän on samalla hermolepoa ruuasta, mutta totesin ettei arki tue nyt erityisruokavalioita (köh). Mieluummin kaappientyhjennys ensin. 

Seuraavaksi blogissa silti tulee ilmestymään myös reseptejä. Olen tehnyt haastepostausten ja muiden väliin ruokaohjeita, ja niitä on välillä tosi vaikea löytää blogista. Nostan niitä esille. Uusiakin on kehitteillä.

Selkeämpi aina kun ruokaohje on ruokaohje, ja ostokset ostoksia. Varmaan olisi myös e-kirjan paikka kohta, että saisi reseptit järjestykseen. Pitää vain ensin opetella miten saisi tehtyä. Jos sinulla on resepti hukassa tai toivot jotain tiettyä, laita kommentti katsotaan mitä voin tehdä. 

Kiitos kun luit, tapaamme jälleen. Mahtavaa vuoden vaihteen odotusta!

Kommentit

 1. Olisi hienoa saada reseptit helposti löydettävään ja tulostettavaan muotoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet myös sitä mieltä. Täytyypä yrittää keksiä jokin konsti.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj