WFPB - Maustaminen, osa 2. - Mistä aloittaa? - Maustesekoitukset - Mittalusikat - Linkkivinkkejä, kirjavinkkejä
Nyt mausteista juttuja lisää. Tässä postauksessa käsitellään mittalusikoita ja maustesekoituksia.
Tästä voi olla iloa sinulle, joka tarvitset maustamiseen uusia tuulia. Teen lisääkin näitä maustejuttuja, nähtäväksi jää montako osaa. Tämä on osa 2, koska alustusta tuli jo viimeksikin.
Viime postauksessa aloitin jo siis puhumaan, mistä olen hakenut tietoa maustamiseen, opetellessani kokkauksen alkeita. (löytyy sieltä selaamalla alas ruokaostosten ja koirien jälkeen).
Lopussa pari linkkiä uusiin reseptilähteisiin.
Kun aloin seurata englanninkielisiä kokokasvisruokavideoita ja -reseptejä, niissä käskettiin usein laittaa table spoon jotakin maustetta, eli ruokalusikallinen. Välillä oli tea spoon, eli teelusikallinen.
Sitten niistä vielä kaikkia eri osia. Ja Cup, 1/4 Cup, ja niin edelleen.
Siksi päätin ostaa ne kyseiset mitat.
Mutta esimerkiksi yksi Cup on sama kuin 2,5 dl. Teelusikat ja ruokalusikatkin voi varmaan laittaa suomalaisella mittalusikkasetillä. Ei se varmaan ole niin justiinsa.
Mutta ettepä arvaakaan mikä kokkikoulu täällä oli käynnissä, kun tämä WFPB lävähti tietoisuuteen. Velipoika tuli tänne Turusta asti käymään. Toinen meistä istui YouTubessa ja heitteli neuvoja, toinen mittaili mausteita. Keittiö höyrysi.
Se avuttomuuden määrä oli sankka, kuin savuava puuropata. Äitikin soitettiin apuun, ja hän meille reppanoille laati leipäreseptin, tai sämpyläreseptin, ilman hiivaa.
Hiivan käytön opettelu oli siinä vaiheessa vielä ihan liikaa.
Puolitimme reseptistä heti suolan määrän. Päällisiksi muusattuja papuja maustein.
Yksinkertaisuudessaan hyvä esimerkki ovat uunijuurekset. Nämä kun karamellisoituvat uunissa, ei tarvitse kuin keittää riisit ja perunat viereen. Tai laittaa samaan vuokaan muutaman perunakin.
Se voisikin olla hyvä aloittelijan vinkki. Että elä hätäile, jos ei heti tiedä mitä laittaisi ruuaksi. Tee uunijuurekset, ja keitä potut ja riisit, kaikki vain ilman mitään mausteita rennosti.
Riisin sekaan voi keittää linssejä. Jos ei ole heti saatavilla täysjyväriisiä tai ei ole tottunut, niin laita riisin sekaan vähän leseitä, maissia, herneitä. Tulee ruokaisampaa.
Ne ehtii maustaa sitten lautasellakin, ja ripauksen suolaakin saa laittaa, tai varsinkin sitruunaa joka auttaa vähentämään suolaa alussa.
Suolan korvikkeeseen tulee alempana Dr. Gregerin mausteseos, hyvä vinkki, jos haluaa vähentää tai jättää pois.
Kun raaka-aineet ovat kokonaisia ja puhtaita, sitä oikein yllättyy miten hyvää on pelkkä ruoka. Makua ei useinkaan tarvitse korostaa tai peittää.
Kuitenkaan asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Joskus sitä haluaa laittaa "oikean ruuan". Jos juureksetkin ovat keväällä vanhoja, voi niihin kyllä haluta jotain maustettakin ajatella.
Alussa voi olla hyvä seurata muutamaa helppoa vegaanista reseptiä, joissa on valmiiksi mietitty mausteet. Muutama sellainen hyvä resepti kun on tuttuna, voi alkaa laajentaa ja käyttää niitä samoja mausteita vapaammin. Jos reseptiin on laitettu öljy, sen voi jättää pois.
Voi vaikka kerätä itselleen sellaisen noin kolmen tai viiden reseptin "pankin", ja tehdä ensin niitä. Ei tarvitse heti ostaa monia mausteitakaan, vaan tutustuu muutamaan kerralla.
Hyvänä puolena, että kaikki reseptit ovat suoraan ruokavaliolle sopivia. Mutta tätä ei ollut enää myynnissä, kirjastosta löytyi.
- 2 rkl ravintohiivaa*
- 1 rkl sipulijauhetta
- 1 rkl kuivattua persiljaa
- 1 rkl kuivattua basilikaa
- 2 tl kuivattua timjamia
- 2 tl valkosipulijauhetta
- 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
- 2 tl paprikaa
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- ½ tl sellerinsiemeniä
Curry ja Garam masala toistuvat vegaanisissa resepteissä usein.
Sitten ne uudet linkit:
Nyt löytyy lääkäri Soili Kasasen KoKaRu - reseptipankki netistä. Sisältää paljon ravintotietoa ja linkkejä tiedonlähteille, sekä tietysti ruokareseptejä. (Jos linkki ei aina toimi, sivua on päivitetty, kokeile Kasasen kootut -kotisivun kautta, siellä on monia linkkejä ja mm. tämä reseptipankki.)
Kommentit
Lähetä kommentti