Siirry pääsisältöön

WFPB - Maustaminen, osa 2. - Mistä aloittaa? - Maustesekoitukset - Mittalusikat - Linkkivinkkejä, kirjavinkkejä

Nyt mausteista juttuja lisää. Tässä postauksessa käsitellään mittalusikoita ja maustesekoituksia.

Tästä voi olla iloa sinulle, joka tarvitset maustamiseen uusia tuulia. Teen lisääkin näitä maustejuttuja, nähtäväksi jää montako osaa. Tämä on osa 2, koska alustusta tuli jo viimeksikin.

Viime postauksessa  aloitin jo siis puhumaan, mistä olen hakenut tietoa maustamiseen, opetellessani kokkauksen alkeita. (löytyy sieltä selaamalla alas ruokaostosten ja koirien jälkeen).

Lopussa pari linkkiä uusiin reseptilähteisiin.



Kun aloin seurata englanninkielisiä kokokasvisruokavideoita ja -reseptejä, niissä käskettiin usein laittaa table spoon jotakin maustetta, eli ruokalusikallinen. Välillä oli tea spoon, eli teelusikallinen. 

Sitten niistä vielä kaikkia eri osia. Ja Cup, 1/4 Cup, ja niin edelleen. 

Siksi päätin ostaa ne kyseiset mitat. 




Mutta esimerkiksi yksi Cup on sama kuin 2,5 dl. Teelusikat ja ruokalusikatkin voi varmaan laittaa suomalaisella mittalusikkasetillä. Ei se varmaan ole niin justiinsa.

Mutta ettepä arvaakaan mikä kokkikoulu täällä oli käynnissä, kun tämä WFPB lävähti tietoisuuteen. Velipoika tuli tänne Turusta asti käymään. Toinen meistä istui YouTubessa ja heitteli neuvoja, toinen mittaili mausteita. Keittiö höyrysi.


Se avuttomuuden määrä oli sankka, kuin savuava puuropata. Äitikin soitettiin apuun, ja hän meille reppanoille laati leipäreseptin, tai sämpyläreseptin, ilman hiivaa. 

Hiivan käytön opettelu oli siinä vaiheessa vielä ihan liikaa. 

Puolitimme reseptistä heti suolan määrän. Päällisiksi muusattuja papuja maustein.



Kokokasvisruokavaliossa eli WFPBD- ssa on se hyvä puoli, että hyvän ruuan saa jo kasaan heittelemällä kasvia pataan, ja muutaman perusmausteen perään. Mustapippuria, maustepippuria, persiljaa. Tomaattimurskaa. Raaste ja salaatti viereen.

Yksinkertaisuudessaan hyvä esimerkki ovat uunijuurekset. Nämä kun karamellisoituvat uunissa, ei tarvitse kuin keittää riisit ja perunat viereen. Tai laittaa samaan vuokaan muutaman perunakin. 



Se voisikin olla hyvä aloittelijan vinkki. Että elä hätäile, jos ei heti tiedä mitä laittaisi ruuaksi. Tee uunijuurekset, ja keitä potut ja riisit, kaikki vain ilman mitään mausteita rennosti. 

Riisin sekaan voi keittää linssejä. Jos ei ole heti saatavilla täysjyväriisiä tai ei ole tottunut, niin laita riisin sekaan vähän leseitä, maissia, herneitä. Tulee ruokaisampaa.

Ne ehtii maustaa sitten lautasellakin, ja ripauksen suolaakin saa laittaa, tai varsinkin sitruunaa joka auttaa vähentämään suolaa alussa.



Suolan korvikkeeseen tulee alempana Dr. Gregerin mausteseos, hyvä vinkki, jos haluaa vähentää tai jättää pois.

Kun raaka-aineet ovat kokonaisia ja puhtaita, sitä oikein yllättyy miten hyvää on pelkkä ruoka. Makua ei useinkaan tarvitse korostaa tai peittää.  



Kuitenkaan asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Joskus sitä haluaa laittaa "oikean ruuan". Jos juureksetkin ovat keväällä vanhoja, voi niihin kyllä haluta jotain maustettakin ajatella.

Alussa voi olla hyvä seurata muutamaa helppoa vegaanista reseptiä, joissa on valmiiksi mietitty mausteet. Muutama sellainen hyvä resepti kun on tuttuna, voi alkaa laajentaa ja käyttää niitä samoja mausteita vapaammin. Jos reseptiin on laitettu öljy, sen voi jättää pois. 

Voi vaikka kerätä itselleen sellaisen noin kolmen tai viiden reseptin "pankin", ja tehdä ensin niitä. Ei tarvitse heti ostaa monia mausteitakaan, vaan tutustuu muutamaan kerralla. 





Kun katsoo tätäkin teelusikkarivistöä, voi olla ihan hyväkin että oli jokin mittasetti käytössä. Paljon niidenkin koko näemmä vaihtelee.

Tuo pienin on nyt 1/4 teelusikka.

Se, että jossain reseptissä käsketään laittaa yksi kahdeksasosateelusikallinen jotain maustetta, niin täytyyhän sen  olla jotenkin erityinen mauste.



Tässä Lindsay S. Nixonin kirjassa oli myös kaikkia puolikkaita ja osateelusikallisia käytössä. Mitat oli kuitenkin käännetty suomeksi, eli oli desilitrat ja muut.

Tämän kirjan ominaispiirre on se, että kesken reseptin saatetaankin laittaa teelusikallinen jotakin, jolle puolestaan löytyy pitkä resepti joltain toiselta sivulta. Helppojakin reseptejä toki on. 

Kirjassa oli mm. vegaaninen Vorchestershire- kastike.

Hyvänä puolena, että kaikki reseptit ovat suoraan ruokavaliolle sopivia. Mutta tätä ei ollut enää myynnissä, kirjastosta löytyi.




Välillä ostinkin jonkin mausteen vain yhden reseptin takia. Mauste osoittautuikin turhaksi tai sellaiseksi, ettei sitä tarvitse koskaan mihinkään muuhun.

Onneksi en jokaiselle ostanut omaa purkkia, vaan ostin pussissa ja käytin entisiä.n.

Siinä on toinen hyvä vinkki ruokavaliota tai kokkaamista aloittelevalle: Ei ole kiirettä. 

Tietysti monelle voi sopia se tyyli, että kun jostain asiasta kiinnostuu ja päättää perehtyä, niin siinä ei jäädä katselemaan vaan lähdetään kauppaan ison kärryn kanssa.





Mitä tehdä mausteille, ellei niitä ala menemään ruokiin?

Vastaus on itse tehdyt maustesekoitukset.

Vasemmanpuolimmainen alla olevan kuvan purkki sisältää teesekoituksen, tai yrttijuomasekoituksen. 

Inkivääriä, kardemummaa, neilikkaa, minttua ja kaikkea. Sitä voi kaataa kuumaan veteen ja tehdä yrttijuoman.





Dr. Gregerillä on se maustesekoitus,  jonka hän on laatinut suolankorvikkeeksi, tai jos haluaa vähentää suolan käyttöä. 



Tässä suomennettuna:
  • 2 rkl ravintohiivaa*
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
  • 2 tl paprikaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl sellerinsiemeniä

Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli myös huomautus: "Suosittelen niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, välttämään ravintohiivaa". Googlekääntäjällä käänsin.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Alussahan ostin aina yhtä reseptiä varten jonkin mausteen, mutta enää en lähde ostamaan erikseen lisää. 

Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.





Curry ja Garam masala toistuvat vegaanisissa resepteissä usein. 

Jossain vaiheessa keksin, että miksi ei voisi käyttää vanhoja kunnon grillaus- ja jauhelihamausteitakin. 




Pussissa usein lukee mitä mausteita on laitettu sekoitukseen, voi tehdä itse vastaavan sekoituksen mallia mukaillen.





Pippurisekoitusmyllyjä sai Lidlistä edullisesti. Saa tuoretta pippuria, eikä tarvitse ostaa kaikkia pippureita erikseen, kokeillakseen myös muita kuin tavallisimpia. 
Hot Curry on tulisempi versio Curry-mausteseoksesta. Senkin saa suolattomana.

Suolaiset maustesekoitukset voi käyttää pintamausteena pois, jos käyttää vielä suolaa.

Ruoanlaitossahan suolaa ei suositella kokokasvisruokavaliolla lisättävän, mutta jos joka tapauksessa laittaa lautasella, se voi olla jokin maustesekoituskin, jossa on suolaa.

Tämä tällä kertaa mausteista, tulikohan jo liiankin pitkä juttu yhdellä kertaa?

Sitten ne uudet linkit:

Nyt löytyy lääkäri Soili Kasasen KoKaRu - reseptipankki netistä. Sisältää paljon ravintotietoa ja linkkejä tiedonlähteille, sekä tietysti ruokareseptejä. (Jos linkki ei aina toimi, sivua on päivitetty, kokeile Kasasen kootut -kotisivun kautta, siellä on monia linkkejä ja mm. tämä reseptipankki.)

Toinen päivän suositus on Riikka Iivanaisen ruokablogi. Ehtaa kokokasvisruokavaliota. Hienon näköistä ruokaa. 

Kiitos tästä, palaamme jälleen, ihanaa että tulit lukemaan ja toivottavasti sait itsellesi hyötyä tai inspiraatiota. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait