Siirry pääsisältöön

WFPB - Maustaminen, osa 2. - Mistä aloittaa? - Maustesekoitukset - Mittalusikat - Linkkivinkkejä, kirjavinkkejä

Nyt mausteista juttuja lisää. Tässä postauksessa käsitellään mittalusikoita ja maustesekoituksia.

Tästä voi olla iloa sinulle, joka tarvitset maustamiseen uusia tuulia. Teen lisääkin näitä maustejuttuja, nähtäväksi jää montako osaa. Tämä on osa 2, koska alustusta tuli jo viimeksikin.

Viime postauksessa  aloitin jo siis puhumaan, mistä olen hakenut tietoa maustamiseen, opetellessani kokkauksen alkeita. (löytyy sieltä selaamalla alas ruokaostosten ja koirien jälkeen).

Lopussa pari linkkiä uusiin reseptilähteisiin.



Kun aloin seurata englanninkielisiä kokokasvisruokavideoita ja -reseptejä, niissä käskettiin usein laittaa table spoon jotakin maustetta, eli ruokalusikallinen. Välillä oli tea spoon, eli teelusikallinen. 

Sitten niistä vielä kaikkia eri osia. Ja Cup, 1/4 Cup, ja niin edelleen. 

Siksi päätin ostaa ne kyseiset mitat. 




Mutta esimerkiksi yksi Cup on sama kuin 2,5 dl. Teelusikat ja ruokalusikatkin voi varmaan laittaa suomalaisella mittalusikkasetillä. Ei se varmaan ole niin justiinsa.

Mutta ettepä arvaakaan mikä kokkikoulu täällä oli käynnissä, kun tämä WFPB lävähti tietoisuuteen. Velipoika tuli tänne Turusta asti käymään. Toinen meistä istui YouTubessa ja heitteli neuvoja, toinen mittaili mausteita. Keittiö höyrysi.


Se avuttomuuden määrä oli sankka, kuin savuava puuropata. Äitikin soitettiin apuun, ja hän meille reppanoille laati leipäreseptin, tai sämpyläreseptin, ilman hiivaa. 

Hiivan käytön opettelu oli siinä vaiheessa vielä ihan liikaa. 

Puolitimme reseptistä heti suolan määrän. Päällisiksi muusattuja papuja maustein.



Kokokasvisruokavaliossa eli WFPBD- ssa on se hyvä puoli, että hyvän ruuan saa jo kasaan heittelemällä kasvia pataan, ja muutaman perusmausteen perään. Mustapippuria, maustepippuria, persiljaa. Tomaattimurskaa. Raaste ja salaatti viereen.

Yksinkertaisuudessaan hyvä esimerkki ovat uunijuurekset. Nämä kun karamellisoituvat uunissa, ei tarvitse kuin keittää riisit ja perunat viereen. Tai laittaa samaan vuokaan muutaman perunakin. 



Se voisikin olla hyvä aloittelijan vinkki. Että elä hätäile, jos ei heti tiedä mitä laittaisi ruuaksi. Tee uunijuurekset, ja keitä potut ja riisit, kaikki vain ilman mitään mausteita rennosti. 

Riisin sekaan voi keittää linssejä. Jos ei ole heti saatavilla täysjyväriisiä tai ei ole tottunut, niin laita riisin sekaan vähän leseitä, maissia, herneitä. Tulee ruokaisampaa.

Ne ehtii maustaa sitten lautasellakin, ja ripauksen suolaakin saa laittaa, tai varsinkin sitruunaa joka auttaa vähentämään suolaa alussa.



Suolan korvikkeeseen tulee alempana Dr. Gregerin mausteseos, hyvä vinkki, jos haluaa vähentää tai jättää pois.

Kun raaka-aineet ovat kokonaisia ja puhtaita, sitä oikein yllättyy miten hyvää on pelkkä ruoka. Makua ei useinkaan tarvitse korostaa tai peittää.  



Kuitenkaan asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Joskus sitä haluaa laittaa "oikean ruuan". Jos juureksetkin ovat keväällä vanhoja, voi niihin kyllä haluta jotain maustettakin ajatella.

Alussa voi olla hyvä seurata muutamaa helppoa vegaanista reseptiä, joissa on valmiiksi mietitty mausteet. Muutama sellainen hyvä resepti kun on tuttuna, voi alkaa laajentaa ja käyttää niitä samoja mausteita vapaammin. Jos reseptiin on laitettu öljy, sen voi jättää pois. 

Voi vaikka kerätä itselleen sellaisen noin kolmen tai viiden reseptin "pankin", ja tehdä ensin niitä. Ei tarvitse heti ostaa monia mausteitakaan, vaan tutustuu muutamaan kerralla. 





Kun katsoo tätäkin teelusikkarivistöä, voi olla ihan hyväkin että oli jokin mittasetti käytössä. Paljon niidenkin koko näemmä vaihtelee.

Tuo pienin on nyt 1/4 teelusikka.

Se, että jossain reseptissä käsketään laittaa yksi kahdeksasosateelusikallinen jotain maustetta, niin täytyyhän sen  olla jotenkin erityinen mauste.



Tässä Lindsay S. Nixonin kirjassa oli myös kaikkia puolikkaita ja osateelusikallisia käytössä. Mitat oli kuitenkin käännetty suomeksi, eli oli desilitrat ja muut.

Tämän kirjan ominaispiirre on se, että kesken reseptin saatetaankin laittaa teelusikallinen jotakin, jolle puolestaan löytyy pitkä resepti joltain toiselta sivulta. Helppojakin reseptejä toki on. 

Kirjassa oli mm. vegaaninen Vorchestershire- kastike.

Hyvänä puolena, että kaikki reseptit ovat suoraan ruokavaliolle sopivia. Mutta tätä ei ollut enää myynnissä, kirjastosta löytyi.




Välillä ostinkin jonkin mausteen vain yhden reseptin takia. Mauste osoittautuikin turhaksi tai sellaiseksi, ettei sitä tarvitse koskaan mihinkään muuhun.

Onneksi en jokaiselle ostanut omaa purkkia, vaan ostin pussissa ja käytin entisiä.n.

Siinä on toinen hyvä vinkki ruokavaliota tai kokkaamista aloittelevalle: Ei ole kiirettä. 

Tietysti monelle voi sopia se tyyli, että kun jostain asiasta kiinnostuu ja päättää perehtyä, niin siinä ei jäädä katselemaan vaan lähdetään kauppaan ison kärryn kanssa.





Mitä tehdä mausteille, ellei niitä ala menemään ruokiin?

Vastaus on itse tehdyt maustesekoitukset.

Vasemmanpuolimmainen alla olevan kuvan purkki sisältää teesekoituksen, tai yrttijuomasekoituksen. 

Inkivääriä, kardemummaa, neilikkaa, minttua ja kaikkea. Sitä voi kaataa kuumaan veteen ja tehdä yrttijuoman.





Dr. Gregerillä on se maustesekoitus,  jonka hän on laatinut suolankorvikkeeksi, tai jos haluaa vähentää suolan käyttöä. 



Tässä suomennettuna:
  • 2 rkl ravintohiivaa*
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
  • 2 tl paprikaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl sellerinsiemeniä

Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli myös huomautus: "Suosittelen niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, välttämään ravintohiivaa". Googlekääntäjällä käänsin.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Alussahan ostin aina yhtä reseptiä varten jonkin mausteen, mutta enää en lähde ostamaan erikseen lisää. 

Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.





Curry ja Garam masala toistuvat vegaanisissa resepteissä usein. 

Jossain vaiheessa keksin, että miksi ei voisi käyttää vanhoja kunnon grillaus- ja jauhelihamausteitakin. 




Pussissa usein lukee mitä mausteita on laitettu sekoitukseen, voi tehdä itse vastaavan sekoituksen mallia mukaillen.





Pippurisekoitusmyllyjä sai Lidlistä edullisesti. Saa tuoretta pippuria, eikä tarvitse ostaa kaikkia pippureita erikseen, kokeillakseen myös muita kuin tavallisimpia. 
Hot Curry on tulisempi versio Curry-mausteseoksesta. Senkin saa suolattomana.

Suolaiset maustesekoitukset voi käyttää pintamausteena pois, jos käyttää vielä suolaa.

Ruoanlaitossahan suolaa ei suositella kokokasvisruokavaliolla lisättävän, mutta jos joka tapauksessa laittaa lautasella, se voi olla jokin maustesekoituskin, jossa on suolaa.

Tämä tällä kertaa mausteista, tulikohan jo liiankin pitkä juttu yhdellä kertaa?

Sitten ne uudet linkit:

Nyt löytyy lääkäri Soili Kasasen KoKaRu - reseptipankki netistä. Sisältää paljon ravintotietoa ja linkkejä tiedonlähteille, sekä tietysti ruokareseptejä. (Jos linkki ei aina toimi, sivua on päivitetty, kokeile Kasasen kootut -kotisivun kautta, siellä on monia linkkejä ja mm. tämä reseptipankki.)

Toinen päivän suositus on Riikka Iivanaisen ruokablogi. Ehtaa kokokasvisruokavaliota. Hienon näköistä ruokaa. 

Kiitos tästä, palaamme jälleen, ihanaa että tulit lukemaan ja toivottavasti sait itsellesi hyötyä tai inspiraatiota. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...