Siirry pääsisältöön

WFPB - Maustaminen, osa 2. - Mistä aloittaa? - Maustesekoitukset - Mittalusikat - Linkkivinkkejä, kirjavinkkejä

Nyt mausteista juttuja lisää. Tässä postauksessa käsitellään mittalusikoita ja maustesekoituksia.

Tästä voi olla iloa sinulle, joka tarvitset maustamiseen uusia tuulia. Teen lisääkin näitä maustejuttuja, nähtäväksi jää montako osaa. Tämä on osa 2, koska alustusta tuli jo viimeksikin.

Viime postauksessa  aloitin jo siis puhumaan, mistä olen hakenut tietoa maustamiseen, opetellessani kokkauksen alkeita. (löytyy sieltä selaamalla alas ruokaostosten ja koirien jälkeen).

Lopussa pari linkkiä uusiin reseptilähteisiin.



Kun aloin seurata englanninkielisiä kokokasvisruokavideoita ja -reseptejä, niissä käskettiin usein laittaa table spoon jotakin maustetta, eli ruokalusikallinen. Välillä oli tea spoon, eli teelusikallinen. 

Sitten niistä vielä kaikkia eri osia. Ja Cup, 1/4 Cup, ja niin edelleen. 

Siksi päätin ostaa ne kyseiset mitat. 




Mutta esimerkiksi yksi Cup on sama kuin 2,5 dl. Teelusikat ja ruokalusikatkin voi varmaan laittaa suomalaisella mittalusikkasetillä. Ei se varmaan ole niin justiinsa.

Mutta ettepä arvaakaan mikä kokkikoulu täällä oli käynnissä, kun tämä WFPB lävähti tietoisuuteen. Velipoika tuli tänne Turusta asti käymään. Toinen meistä istui YouTubessa ja heitteli neuvoja, toinen mittaili mausteita. Keittiö höyrysi.


Se avuttomuuden määrä oli sankka, kuin savuava puuropata. Äitikin soitettiin apuun, ja hän meille reppanoille laati leipäreseptin, tai sämpyläreseptin, ilman hiivaa. 

Hiivan käytön opettelu oli siinä vaiheessa vielä ihan liikaa. 

Puolitimme reseptistä heti suolan määrän. Päällisiksi muusattuja papuja maustein.



Kokokasvisruokavaliossa eli WFPBD- ssa on se hyvä puoli, että hyvän ruuan saa jo kasaan heittelemällä kasvia pataan, ja muutaman perusmausteen perään. Mustapippuria, maustepippuria, persiljaa. Tomaattimurskaa. Raaste ja salaatti viereen.

Yksinkertaisuudessaan hyvä esimerkki ovat uunijuurekset. Nämä kun karamellisoituvat uunissa, ei tarvitse kuin keittää riisit ja perunat viereen. Tai laittaa samaan vuokaan muutaman perunakin. 



Se voisikin olla hyvä aloittelijan vinkki. Että elä hätäile, jos ei heti tiedä mitä laittaisi ruuaksi. Tee uunijuurekset, ja keitä potut ja riisit, kaikki vain ilman mitään mausteita rennosti. 

Riisin sekaan voi keittää linssejä. Jos ei ole heti saatavilla täysjyväriisiä tai ei ole tottunut, niin laita riisin sekaan vähän leseitä, maissia, herneitä. Tulee ruokaisampaa.

Ne ehtii maustaa sitten lautasellakin, ja ripauksen suolaakin saa laittaa, tai varsinkin sitruunaa joka auttaa vähentämään suolaa alussa.



Suolan korvikkeeseen tulee alempana Dr. Gregerin mausteseos, hyvä vinkki, jos haluaa vähentää tai jättää pois.

Kun raaka-aineet ovat kokonaisia ja puhtaita, sitä oikein yllättyy miten hyvää on pelkkä ruoka. Makua ei useinkaan tarvitse korostaa tai peittää.  



Kuitenkaan asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Joskus sitä haluaa laittaa "oikean ruuan". Jos juureksetkin ovat keväällä vanhoja, voi niihin kyllä haluta jotain maustettakin ajatella.

Alussa voi olla hyvä seurata muutamaa helppoa vegaanista reseptiä, joissa on valmiiksi mietitty mausteet. Muutama sellainen hyvä resepti kun on tuttuna, voi alkaa laajentaa ja käyttää niitä samoja mausteita vapaammin. Jos reseptiin on laitettu öljy, sen voi jättää pois. 

Voi vaikka kerätä itselleen sellaisen noin kolmen tai viiden reseptin "pankin", ja tehdä ensin niitä. Ei tarvitse heti ostaa monia mausteitakaan, vaan tutustuu muutamaan kerralla. 





Kun katsoo tätäkin teelusikkarivistöä, voi olla ihan hyväkin että oli jokin mittasetti käytössä. Paljon niidenkin koko näemmä vaihtelee.

Tuo pienin on nyt 1/4 teelusikka.

Se, että jossain reseptissä käsketään laittaa yksi kahdeksasosateelusikallinen jotain maustetta, niin täytyyhän sen  olla jotenkin erityinen mauste.



Tässä Lindsay S. Nixonin kirjassa oli myös kaikkia puolikkaita ja osateelusikallisia käytössä. Mitat oli kuitenkin käännetty suomeksi, eli oli desilitrat ja muut.

Tämän kirjan ominaispiirre on se, että kesken reseptin saatetaankin laittaa teelusikallinen jotakin, jolle puolestaan löytyy pitkä resepti joltain toiselta sivulta. Helppojakin reseptejä toki on. 

Kirjassa oli mm. vegaaninen Vorchestershire- kastike.

Hyvänä puolena, että kaikki reseptit ovat suoraan ruokavaliolle sopivia. Mutta tätä ei ollut enää myynnissä, kirjastosta löytyi.




Välillä ostinkin jonkin mausteen vain yhden reseptin takia. Mauste osoittautuikin turhaksi tai sellaiseksi, ettei sitä tarvitse koskaan mihinkään muuhun.

Onneksi en jokaiselle ostanut omaa purkkia, vaan ostin pussissa ja käytin entisiä.n.

Siinä on toinen hyvä vinkki ruokavaliota tai kokkaamista aloittelevalle: Ei ole kiirettä. 

Tietysti monelle voi sopia se tyyli, että kun jostain asiasta kiinnostuu ja päättää perehtyä, niin siinä ei jäädä katselemaan vaan lähdetään kauppaan ison kärryn kanssa.





Mitä tehdä mausteille, ellei niitä ala menemään ruokiin?

Vastaus on itse tehdyt maustesekoitukset.

Vasemmanpuolimmainen alla olevan kuvan purkki sisältää teesekoituksen, tai yrttijuomasekoituksen. 

Inkivääriä, kardemummaa, neilikkaa, minttua ja kaikkea. Sitä voi kaataa kuumaan veteen ja tehdä yrttijuoman.





Dr. Gregerillä on se maustesekoitus,  jonka hän on laatinut suolankorvikkeeksi, tai jos haluaa vähentää suolan käyttöä. 



Tässä suomennettuna:
  • 2 rkl ravintohiivaa*
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
  • 2 tl paprikaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl sellerinsiemeniä

Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli myös huomautus: "Suosittelen niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, välttämään ravintohiivaa". Googlekääntäjällä käänsin.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Alussahan ostin aina yhtä reseptiä varten jonkin mausteen, mutta enää en lähde ostamaan erikseen lisää. 

Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.





Curry ja Garam masala toistuvat vegaanisissa resepteissä usein. 

Jossain vaiheessa keksin, että miksi ei voisi käyttää vanhoja kunnon grillaus- ja jauhelihamausteitakin. 




Pussissa usein lukee mitä mausteita on laitettu sekoitukseen, voi tehdä itse vastaavan sekoituksen mallia mukaillen.





Pippurisekoitusmyllyjä sai Lidlistä edullisesti. Saa tuoretta pippuria, eikä tarvitse ostaa kaikkia pippureita erikseen, kokeillakseen myös muita kuin tavallisimpia. 
Hot Curry on tulisempi versio Curry-mausteseoksesta. Senkin saa suolattomana.

Suolaiset maustesekoitukset voi käyttää pintamausteena pois, jos käyttää vielä suolaa.

Ruoanlaitossahan suolaa ei suositella kokokasvisruokavaliolla lisättävän, mutta jos joka tapauksessa laittaa lautasella, se voi olla jokin maustesekoituskin, jossa on suolaa.

Tämä tällä kertaa mausteista, tulikohan jo liiankin pitkä juttu yhdellä kertaa?

Sitten ne uudet linkit:

Nyt löytyy lääkäri Soili Kasasen KoKaRu - reseptipankki netistä. Sisältää paljon ravintotietoa ja linkkejä tiedonlähteille, sekä tietysti ruokareseptejä. (Jos linkki ei aina toimi, sivua on päivitetty, kokeile Kasasen kootut -kotisivun kautta, siellä on monia linkkejä ja mm. tämä reseptipankki.)

Toinen päivän suositus on Riikka Iivanaisen ruokablogi. Ehtaa kokokasvisruokavaliota. Hienon näköistä ruokaa. 

Kiitos tästä, palaamme jälleen, ihanaa että tulit lukemaan ja toivottavasti sait itsellesi hyötyä tai inspiraatiota. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...