Mausteista jatketaan.
Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta.
Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa.
Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan.
Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna.
Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.
Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.
Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti.
Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.
Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin.
Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.
Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on.
Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, enemmän lautasen reunalle.
Tässä kokoelma etikoita, joita tällä hetkellä sattui kaapissani olemaan.
Paprikasäilyke on kuvassa siksi, että liemi sisältää etikkaa. Jos ruuassa vaikkapa muutenkin on paprikaa, niin miksei. Rainbow-merkin liemi ei sisältänyt fruktoosisiirappia tai öljyä.
Suolakurkkuliemi tai jalopenojen liemi voi myös joskus soveltua. Säästää rahaa, kun ei tarvitse hukata mitään.
Etikkasäilykeliemissä on usein sokeria ja suolaakin. Jos niitä välttää kokonaan, ei säilykkeitä tule varmaan sitten ostettua.
Koska etikkaa laitetaan usein vain vähäsen, niin raaskin panostaa luomuun.
Jos reseptissä tarvitaan jotain tiettyä etikkaa jota ei satu sillä hetkellä olemaan, niin mielestäni voi käyttää tilkan tavallistakin etikkaa laimennettuna.
Ensisijainen pääasia ja merkitys etikalla on happamuus, ellei erikseen ole muuta syytä ilmoitettu.
Tavallista etikkaa laittaisin vähemmän tai laimentaisin, koska se on väkevämpää. Osassa etikoita on myös makeutta, ja voi ostaa myös siirappietikan jossa on sokeria, tai joka on jotain tiivistettyä rypälemehua. Sopivat myös mansikoiden päälle ja jälkiruokiin.
Punaviini- ja balsamiviinietikkaa, ja tätä omenasiideriviinietikkaa pystyy laittamaan paljon vapaammin, esimerkiksi lorauttaa suoraan keitettyjen punajuurien päälle hieman. Tai salaattiin.
Uusi juttu minulle oli, että on omenasiiderietikkaa, ja vielä erikseen omenasiideriviinietikkaa.
Eräässä elintarvikkeista kertovassa kirjassa kerrottiin muistaakseni että se on ihan hyväkin perusvalinta, että ostaa vain vaikkapa Rajamäen punaviinietikkaa pullon, ja on tyytyväinen. ( ei ole WFPB-kirja, näkökulma oli lisäaineet ym.)
Jos kokeilee yhtä merkkiä ja se onkin pahaa, ei kannata heti silti lannistua. Se voi olla pahaa vain siinä tietyssä ruuassa, tai jokin toinen merkki on parempaa.
Joskus on minullekin sattunut niin hyvä pullo etikkaa, että tippa silmässä ilosta olen sitä lorautellut ruokiini, ja pelännyt löytyykö enää samaa merkkiä sen loputtua.
Joskus on minullekin sattunut niin hyvä pullo etikkaa, että tippa silmässä ilosta olen sitä lorautellut ruokiini, ja pelännyt löytyykö enää samaa merkkiä sen loputtua.
Sinapista ja etikasta tulee hyvä salaatinkastike.
Sinapeista löytyy kokonaan ilman lisättyä suolaa olevia, esimerkiksi Pimeä pullo- sinappi oli viimeksi. Kotisinappi on makeahkoa, ja sopii siksi hyvin salaatinkastikkeeseen.
Ketsupissa on aineksina tomaattisose, sokeri, etikka, suola ja mausteet. Mausteet ja ainekset, ja niiden suhdeluvut voivat vaihdella eri merkkisissä ketsupeissa.
Ei kokokasvisruokaa, mutta mausteena käytän.
Sisältää kätevästi sekä makeutta, että happamuutta.
Saman asian ajaisi tilkka etikkaa, ripaus sokeria tai tomaattia. Sekä mausteet.
Jotkut ovat sitä mieltä, että ketsuppia ei käytetä hienossa ruuanlaitossa. Se voi olla aivan totta.
Ajatukseni onkin se, että samasta pullosta tulee monta asiaa, joita lisäisin joka tapauksessa.
Tomaatit tuovat makua.
Jonkin verran happamuutta saa tomaatistakin, ja makeutta.
Sattumalta eilen tuli uutiskirjeessä linkki, NutritionFacts.org - video etikasta. Eniten ehkä verensokeriin liittyen
Tässä videossa lisää etikan terveysvaikutuksia, noin 6 minuuttia.
Tämä onkin se haasteellisin osio minun ruoanvalmistuksessa. Ensi kerran kun käytin balsamietikkaa, vierastin kipakka makua, olihan se ihan uusi maku minulle. Nyt koen maun ihan eri tavalla, kun enempi käyttänyt, tulee pirskoteltua ruokaan kuin ruokaan.
VastaaPoistaKiitos kommentista. Näin kävi minullekin. Ensin tuntui vieraalta.
PoistaMuutaman kerran laitoin vahingossa liikaa etikkaa, ja sekös vasta makuelämys olikin.